КОНТАКТИ


СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС, ЗА ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ!

Контакт с „НАССР Консултинг“ ЕООД

Нуждаете се от информация, имате коментари и въпроси – ако искате да споделите своите мнения, въпроси и предложения към нас през интернет, моля започнете, като ни изпратите Вашите въпроси!

Имате коментар / въпрос? Ние бихме искали да го споделите.

Моля да ни уведомите, ако имате нужда от помощ за неактивна връзка, зареждането е  неправилно, или други технически проблеми. Моля, посочете URL (адрес) на неработещата страницата.

Можете да съобщите за тези проблеми или да споделите с нас какво мислите за нашия сайт като ни изпратите имейл на адрес haccp.consulting@hotmail.com.

По всички интересуващи Ви въпроси, чувствайте се удобно и поканени да се свържете с екипа на “НАССР Консултинг” ЕООД, чрез посочената контактна информация.

Моля имайте предвид, че незабавен отговор на запитване, направено на фирмената страница или по ел. поща, няма как да се постигне, въпреки че се стремя да отговарям по най-бързия начин.  Ако търсите бързо отговор на Вашият въпрос, се свържете с мен по телефона!

Във фейсбук ще ни намерите на адреса на „НАССР Консултинг“ ЕООД – харесайте Facebook страницата ни и се абонирайте, за да се информирате за всичко, което се случва!

За контакт:
инж.технолог Христина Стамболова – управител и консултант

________________________________________

„НАССР Консултинг“ ЕООД – гр. София
тел. 0888/53 55 47
е-mail: haccp.consulting@hotmail.com
е-mail: hstambolova@gmail.com
интернет адрес: https://haccpconsulting.wordpress.com/

424 Responses to КОНТАКТИ

  1. Darlinka каза:

    Здравейте!
    Иакам да попитам,помещение със статут на магазин,може ли да се изработват захарни фигурки с цел продажба?
    Ще се използва готово купено тесто,от което на място ще се моделират фигурки и продават.
    Ако да,какво трябва допълнително да се обособи за тази цел и съответно какви са документациите и изискванията?
    Благодаря!

    Харесвам

  2. Мария Георгиева каза:

    Здравейте!
    Искам да отворя кулинарен магазин. Не мога да намеря обаче информация дали кулинарните магазини ползват/плащат промишлен ток или битов.
    Става въпрос за помещение с квадратура между 35кв.м и 50 кв.м /все още не съм избрала конкретно/, ако има значение?

    Благодаря,
    Мария Георгиева

    Харесвам

  3. Боряна Костадинова каза:

    Здравейте, имам следния въпрос, искам да направя кулинарен магазин с топла точка и да произвеждам торти, тестени печива и кетъринг . Възможно ли е това, ако разбира се помещението отговаря на изискванията и има необходимото оборудване. И още един въпрос имам. Къде мога да прочета кога е необходимо да има вентилация. За производството на изделията ще има конвектомат, фурна, и за някои от кремовете или захарен сироп ще е необходим котлон. Няма да има отделяне на мазни пари и т.н. и ако има нужда от аспиратор, то той може ли да е включен в общия комин на сградата или трябва да е отделно изведен. В помещението ще работят от 2-4 човека. Благодаря за отделеното време

    Харесвам

    • Здравейте Боряна,
      За извършването на дейност с храни помещението и дейността трябва да отговарят на следните изисквания:
      1.помещението да има предназначение за кулинарен магазин или магазин с топла точка и продажби на място; за извършване на кетъринг трябва да имате регистрация за производител и друго помещение, т.е. със статут на магазин може да продавате и доставяте само на крайни потребители, а не на търговски фирми, които продават на краен клиент;
      2.да отговаря на дейността, която ще се извършва, т.е. да разполага с достатъчно площ и с необходимото оборудване за правилна и разделна организация на всички дейности – съхранение, подготовка, топла и студена обработка, съхранение на готови изделия, опаковане и продажба;
      3.да има необходимите условия за дейността – топла и студена вода, вентилация, съблекалня и WC за персонала;
      -при топла обработка вентилацията трябва да отвежда всички миризми и изпарения, не само съдържащите мазнини.
      За включването на вентилация в общ комин на сградата трябва да получите становище от специалист. При липса на възможност трябва да се изведе навън и над сградата, за което да имате одобрен проект.
      Конвентоматът ако е такъв модел, че има вентилационна плоча и се включва в канализация, то може и без вентилация. Но за останалите дейности – варене, е необходим. Може да се използва аспиратор или абсорбатор.
      Всички изисквания са посочени в Регламент 852/2004 г., Закон за храните/2020 г., Наредба 14/09.12.2021 г., които може да намерите на страницата, в секция Нормативни актове, като последвате връзката https://wordpress.com/view/haccpconsulting.wordpress.com За повече информация се свържете с мен.

      Харесвам

    • Елена Костадинова каза:

      Здравейте,
      със съпруга ми искаме да отворим пекарна-баничарница в която ще се предлагат закуски,домашни сладки и кексове,хляб с квас……..Харесали сме помещение със статут на заведение(кафе-аператив).Трябва ли да се смени статута на пекарна след като има всичко-аспирационна система,вход за доставки,тоалетна,съблекалня,склад,помещенията са разделени и няма да има пресичане на производство.Благодаря предварително

      Харесвам

  4. Галина каза:

    Здравейте,
    Виждам, че давате много полезни и детайлни съвети, затова реших и аз да се обърна към вас! Идеята ми е да направя онлайн магазин, в който да продавам кошници и кутии, декорирани от мен с изкуствени цветя, бутилка алкохол (вино, уиски) и пакетирани хранителни продукти (шоколад, бонбони и други). Въпросът ми е трябва ли ми разрешително за онлайн продажбата на алкохол и пакетирани хранителни продукти при положение, че нямаме физически магазин и ги закупуваме от лицензирани складове?

    Харесвам

  5. Георги каза:

    Здравейте! Закупих сграда , в стария нот.акт са записани отделните помещения със съответните статути, но в новия не са . Това проблем ли е , и как да проверя статутите?

    Харесвам

  6. Владислав каза:

    Здравейте

    Искам да отворя храна за вкъщи и столова, като храната ще я копувам набавям от друго място което ще е кухня майка.
    Помещението което съм намерил и ще взема под наем е под блок 80кв/м с восочина 2.6м в новопостроена сграда и реално няма нищо все още инсталирано вътре нито статут.
    Въпросът ми е какви лицензи трябва да се извадят за такова място и какво задължително според закона трябва да се инсталира вътре?

    Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Владислав, говорете със собственика и проучете с какво предназначение е помещението, което сте избрали! За да имате места за сядане трябва да е заведение! В проекта на сградата предварително е определен и одобрен вида на обекта, разпределение на помещенията и вида и разположението на оборудването. Статутът се променя по процедура, съгласно Закон за устройство на териториите, която изисква одобряване на нов архитектурен, технологичен и др. проекти. На ел. поща ми изпратете информация за обекта или се свържете с мен по телефона.

      Харесвам

  7. Диляна каза:

    Здравейте,
    Изправена съм пред следния казус…
    Наела съм етаж от фамилна къща, чиито статут е офис.Етажа се състои от еднопространствено помещение и отделна кухня. Искам еднопространственото помещение да бъде детски център за почасово гледане на деца, а кухнята да бъде разпределителен пункт на частна детска кухня. Въпросите ми са:
    1. Със статут на офис, мога ли да упражнявам дейност в помещението – почаво гледане на деца? Не успявам вече 2 месеца да се свържа с главния архитект на общината, в която сме, за да го попитам. Другите отдели в общината само ме прехвърлят един към друг без конкретен отговор.
    2. Тъй като двете помещения са със статут на офис, до колкото разбрах не мога да бъда разпределителен пунт на детска кухня. От кухнята има как да се отвори допълнителен вход за предаване на храната без да се преминава през общото помещение. Въпроса ми е: Трябва ли и за тази дейност да променям статут? И когато са регистрирани заедно, как да променя статута на двете помещения да е различен?

    Благодаря предварително!

    Харесвам

  8. Димитър Димитров каза:

    Здравейте.
    Имам едно питане. Става въпрос за самостоятелен обект в жилищна сграда на 5 етажа. Който във момента е офис по статут. Искам да сменим статут на търговски обект. Ще се продават кафе и сандвичи. Във помещението няма да се правят никакви промени. Височината на помещението е 2.6м,на кота 0,.Със обща квадратура 14.85 заедно със санитарния възел.
    Благодаря ви предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Димитър,
      Смяната на предназначението на помещение се извършва съгласно процедурите от Закона за устройство на териториите (ЗУТ), писмено съгласие на собственика, писмено съгласие от живущите в сградата и при наличие на условия за храните, които ще се предлагат. В случая може да бъде търговски обект или магазин, без места за сядане?
      Процедурата се извършва в общината, продължава около 6 месеца или повече. Най-напред се консултирайте с архитект – в общината, или с този, изготвил проекта на жилищната сграда, а може и друг, за да Ви изясни всички изисквания, процедури и срокове.

      Харесвам

  9. Васил Чобанов каза:

    Здравейте,
    Планирам да стартирам бизнес с хранителни добавки, които ще бъдат произведени след подписан договор за възлагателно производство с български производител. В тази хипотеза, пред закона, фирмата която представлявам се води „производител“ и е нужна регистрацията на склад в БАБХ, в който да се съхраняват продуктите. Продажбата на продуктите ще се осъществява „от разстояние“ (няма да се извършват директни продажби към крайни клиенти).

    От юни месец миналата година в новия Закон за храните е добавено, че регистрация на „обекти“, се извършва след представяне на Удостоверение за въвеждане в експолатация съгласно ЗУТ (на обекта / помещението).

    Понеже в БАБХ, не успяват да ми дадат еднозначен отговор бихте ли ми дали Вие?
    Какъв трябва да бъде статута на въпросния обект / помещение?
    Освен стилажи на които да се позиционират стоките, съществуват ли други изисквания към помещението?
    Бихте ли ми посочили линк с информация към всички тези изисквания?

    Благодаря Ви

    Харесвам

    • Здравейте Васил,
      Съгласно Закона за храните – ДВ, бр.52 от 09.06.2020 г., за да се регистрира обекта в ОДБХ е необходимо да приложите към заявлението за регистрация договор за наем и документ, удостоверяващ предназначението на помещението – склад. Ако статута е магазин, тогава се регистрира в ОДБХ магазин и може да продавате само на краен клиент, но не може да продавате на междинни фирми, които продават на крайни клиенти. Предназначението на обектите се определя от общината, съгласно Закон за устройство на териториите (ЗУТ), въз основа на одобрени архитектурни и технологични проекти. Дейността в обекта ОДБХ одобрява въз основа на приложените към заявлението документи, проверката на обекта, според заявената за извършване дейност с храни и изготвена та система за управление на безопасността на храните. Изискванията за търговия с храни са посочени в Регламент 852/2004 г. за не животински храни и в Регламент 853/2004 г. за животински храни, Закона за храните и Наредба 1 от 2016 г. за хигиена на храните, с които трябва да се съобразите при подготовката на обекта. Те са свързани с помещението, оборудването, храните, извършваните дейности с тях, персонала, ДДД обработка, отпадъците и др. Свържете се с мен при наличие на допълнителни въпроси и за повече подробности.

      Харесвам

  10. Здравейте Вергиния,
    Може предназначението да остане магазин и да не се променя. Трябва да се отделят физически двата обекта и да се обособят отделни входове и изходи, както и да се създадат необходимите условия за магазина за храни. Имайте предвид, че в него не може да имате седящи места за клиенти, а само правостоящи места!
    Може да ми изпратите чертежа за обекта, ако желаете консултация за обособяване на двата магазина.
    Свържете се с мен при наличие на други въпроси.

    Харесвам

    • Verginia Rashkova каза:

      Много ви благодариме.бъдете жива и здрава..вие сте от голяма полза за новобранци като нас😊 трудно е началото ….мислиме за месец септември да се свържеме с вас и да започнеме със магазина за дрехи и не хранителна дейност.и към месец ноември да подготвиме документите и разрешителните.за дунера. ..ако искам да имам места за седене вътре в дунера до 12 места какво е изискването….имами отвънка голям навес .можели там да седят хора….

      Liked by 1 person

  11. Вергиния рашкова каза:

    Здравейте и благодаря за точните одговори ..аз и мъжат ми сме собственици на сграда самостоятелна от 115 кв.и терен около нея общо 250 кв.статут на търговски обект тип магазин…одаден е под наем и в момента се продават дрехи…във сградата има тоалетна и помещение от 12 кв със мивка и поготвителни за обработка на продукти..преди е била магазин за меса и колбаси…та нащата идея е да разделиме магазина на 2 равни части.със гипс картон.вав едната част където са тоалетната с помещението за обработка на продукти,мъжът ми да продава дюнер,картофи,кафе,бира…хапки и пици….а в другата част на магазина близо 55 кв.аз да продавам дрехи….трябвали дасе промени статута.проекти и други закони препятствия…благодаря ви пак.лек ден

    Liked by 1 person

  12. Цветелина Атанасова каза:

    Здравейте! Интересува ме започването на онлайн продажби на бутикови сладкарски изделия. Как може да се случи това от законова рамка? Необходими разрешителни? Регистрации? Физически обект? Благодаря! 🙂

    Харесвам

    • Здравейте Цветелина, онлайн продажби се извършват след като се регистрира физически обект – заведение или само производство. Ето защо е необходимо да намерите и подготвите помещение, в което да се произвеждат изделията, след регистрацията на което в ОДБХ ще може да извършвате дейност.
      За регистрация се изисква:
      1.да наемете помещение със статут за производство или заведение
      2.да подготвите обекта – оборудване и обзавеждане
      3.да изготвите документация за произвежданите изделия – ТД, система за самоконтрол и НАССР система
      4.да внесете заявление за регистрация на обекта, с приложени документи-договор за наем, удостоверение за въвеждане в експлоатация на помещението, и такса
      5.регистрация на обекта в общината за работно време
      6.категоризация в общината – в случай, че обекта е заведение.
      Важно е да решите какъв обект ще регистрирате, за да знаете какво помещение да търсите, да съставите списък на асортиментите, които ще произвеждате. Свържете се с мен, ако имате допълнителни въпроси.

      Харесвам

  13. Ирина Шопова каза:

    Здравейте, възможно ли е да ме насочите къде мога да прочета в нормативната база актуални изисквания за отваряне на малка пекарна? Или да ми кажете изисква ли се професионална квалификация, удостоверение или друго, както и параметрите на помещението и оборудването. Благодаря

    Харесвам

    • Здравейте Ирина,
      Изискванията за обектите и храните са посочени в Регламент на ЕС 852 от 2004 г. , Закон за храните – ДВ, бр. 52 от 2020 г. и Наредба 1 от 2016 г. за хигиена на храните.
      Образование се изисква само за обектите, регистрирани като производство, които доставят в други търговски обекти, продававащи на краен клиент.
      Ако пекарната е в помещение със статут на магазин или заведение, то за дейността в тези обекти не се изисква образование в областта на храните.

      Харесвам

    • Айгюн Ашим каза:

      Здравейте! Възможно ли е съществуването на 1 брой обект, който да се състои от 2 помещения, като в едното се приготвят кюфтета и кабапчета, посредством месомелачка, а в другото се пекат и предлагат за директна продажба на принципа на кебапчийница? И ако да като какво трябва да е регистриран този обект? Благодаря!

      Харесвам

      • Здравейте Айгюн, Възможно е да се регистрира 1 обект, за който е необходимо да се осигурят условия за съхранение (склад), подготовка (подготвителна с мивка), приготвяне (студена и топла обработка) и продажба, с места за съхранение на студени и топли готови храни. Важно е тези две помещения да имат достатъчна площ. За регистрацията на обекта Вие трябва да подадете в ОДБХ заявление, към което се прилага договор за наем и удостоверение за въвеждане в експлоатация на помещението (наричани още акт 16 или разрешение за ползване). Проверете какво е предназначението на помещенията в този документ, за да знаете какъв обект да регистрирате в ОДБХ. Свържете се с мен при наличие на допълнителни въпроси.

        Харесвам

  14. Христина Станчева каза:

    Добър ден,искам да попитам имам къща на 3 етажа и искам първия етаж да го превърна в сладкарска работилница/производство на сладкарски изделия/ какви документи ще са ми необходими.Помещението е с отделен вход Благодаря!

    Харесвам

  15. Христина Начева каза:

    Здравейте.
    Нуждая се от информация и насока в продажба на сладкарски изделия онлайн. Ако приготвянето им става у дома и ги предлагам чрез сайт онлайн, нуждая ли се от някаква документация/сертификати, свързани с храните? Благодаря ви предварително!

    Харесвам

  16. Иван Димитров каза:

    Здравейте,
    Нуждая се от вашата професионална експертиза във връзка с евентуално наемане на помещение за пекарна.Изделията ще се приготвят на място,както и кафе и фреш.
    Помещението което съм харесал е с един вход на два етажа с вътрешна стълба.На ет 2 е тоалетна и склад който евентуално може да се ползва,има възможност за вентилация. В обекта ще работят до 5 човека.Помещението е със статут на магазин и е бил такъв за сувенири до момента.Самостоятелен обект в сграда паметник на културата.
    Възможно ли е въобще без промяна на статут обекта да се ползва за коментираната цел- без места за сядане?
    Или с до 12 места?
    Ще съм Ви изключително благодарен ако мога да получа Вашето професионално виждане,мнение и коментар по темата.
    Спорен ден.

    Харесвам

    • Здравейте г-н Димитров,
      След като предназначението на помещението е за магазин, то и Вие ще трябва да регистрирате магазин за храни, с производство и реализация на място. В този случай имате право само на правостоящи места. За да се разреши тази дейност е необходимо да създадете изискващите се условия и документи. В случай, че искате друг вид обект, то тогава е необходимо да смените статута. За повече информация се свържете с мен на посочения телефон.

      Харесвам

      • Иван Димитров каза:

        Здравейте, сърдечно благодаря за компетентния Ви отговор.
        Ще започнем разговори за наема,като се надявам да се чуем впоследствие.
        Спорен ден

        Харесвам

  17. Антоанета каза:

    Здравейте, ще съм ви благодарна да получа отговор на следния казос. Общинско помещение в село
    област София на главен път София- Бургас, е дадено чрез измислен търг август 2019 г. на човек, работещ в горското стопанство , за офис на горските служители. Помещението не функционира по предназначението, за което е предоставено. Наемателят е жител на съседно село,но помещението го е оборудвал с легло и там нощува. През деня е заключено, а нощем се обитава от наемателят като втори дом, където нощува. Има доста желаещи да ползват помещението с други по полезни за населението дейности, но той се заканва, че ще пусне компромати срещу кмета на общината ако му отнемат помещението. Въпроса ми е, в случай, че общинско помещение не се използва по предназначение не е ли редно договора да бъде прекратен поради нарушаване на основното изискване за ползване на общински обект според дейността, за която е предоставено.

    Харесвам

    • Здравейте Антоанета, отговор на този въпрос може да даде само Кмета на общината, който отчита дейността си пред Общинския съвет. Ето защо, за да получите отговор най-добре е да разговаряте или да внесете писмено запитване за това до Кмета на общината и до Общинския съвет за начина на предоставяне на общинското помещение и възможността да се използва с друго предназначение. В случай, че ползването е неправомерно общинските съветници могат със свое решение да отменят ползването на помещението. Общинският съвет е разпоредител с общинската собственост, а кмета е само изпълнител на решенията му.

      Харесвам

  18. Михайлов каза:

    Здравейте, искам да отворя „ХРАНА ЗА ВКЪЩИ“, какъв трябва да е статута на помещението?

    Харесвам

  19. Веселка Ангелова каза:

    Привет! 🙂
    Предвид начина ви на отговаряне реших, че може да ми помогнете. Имам един проблем, който не мога и не знам как да разреша. Ще започна от малко по-далеч. В началото на август месец 2020г. открих фирма, като основната ми дейност е продажба на палачинки и гофрети, но има една особеност – нямам стационарно място (по панаирите ходя с една шатра и две маси) и на този етап не мога да си го позволя. Идеята е да ходя по панаири, събори и всякакви други мероприятия, на които се допускат търговци на хранителни продукти. Като за начало стартирах на тазгодишния панаир в родния си град – той е в област Плевен и е община. Когато отидох да си подам заявление за място на панаира, поисках от служителите в общината да ми издадат служебна бележка (удостоверение) за мястото, което ще използвам и за какъв период от време, а тази бележка да послужи пред Агенцията по храните в гр. Плевен. След като подадох тази бележка в областната агенция, те от своя страна ми издадоха временно разрешително за периода в който ще се провежда конкретния панаир и заплатих такса на стойност 21лв..От тогава насам последваха още няколко мероприятия на които процедирах по същия начин и нямаше проблем, но тъй като е много трудно с разстоянията от град до град и нямам възможност всеки път преди дадено мероприятие да ходя до конкретната областна агенция, реших да се поинтересувам как стоят нещата с постоянното разрешително за търговия с хранителни продукти на открито. И тук идва големия проблем – от Агенцията ми казват, че трябва трябва да имам стационарен обект и регистрация в самата агенция, след което в срок от 14дни ще дойдат служители, които да ме проверят. Но аз категорично на този етап не мога да имам стационарно място. А много искам да съм с постоянно разрешително, тъй като е много трудно понякога да обясня на конкретната община какъв документ трябва те да ми изадат и тн.
    Молбата ми към Вас е да ми обясните мога ли да имам постоянно разрешително, но без стационарен обект ? И ако е възможно това нещо – каква е процедурата, какви са документите и пр.?
    Много ще съм благодарна ако се отзовете!
    Лек ден желая 🙂

    Харесвам

    • Здравейте Веселка,
      В Закона за храните е регламентирана процедура за постоянно разрешително само за стационарни обекти. Всички останали обекти се разрешават само за периода на събитието, тъй като те се провеждат на различни места и е невъзможно осъществяването на контрол от страна на ОДБХ.
      Може да се възползвате от следните възможности, предоставени от БАБХ:
      Заявления за предоставяне на административни услуги се приемат по пощата, чрез системата за сигурно електронно връчване, и сканирани и изпратени по електронна поща на адреси: bfsa@bfsa.bg – за административни услуги, предоставяни от ЦУ на БАБХ и посочените електронни адреси на ОДБХ и специализираните структури на БАБХ в раздел Контакти на Интернет страницата на БАБХ – babh.government.bg – за административни услуги предоставяни от ОДБХ и специализираните структури на БАБХ.
      Могат да се използват формите за дистанционна комуникация: телефони; електронни адреси; лицензирани пощенски оператори и системата за сигурно електронно връчване. Системата за сигурно електронно връчване – https://edelivery.egov.bg/ – изисква регистрация и валиден електронен подпис или ПИК на НОИ. Плащанията към администрацията могат да се извършват и по банков път.

      Харесвам

  20. Д.Янакиева каза:

    Здравейте, изчетох почти всичко тук и искам да ви благодаря за изчерпателните отговори!Искам да попитам като какъв бих могла да регистрирам обект с цел прескачане процедурата за смяна на статут, който е регистриран като кафе-аператив и кафе бар с тихи игри, който от няколко години не е работил.Ние наехме това помещение, като преди подписване на договора за наем подадохме заявление за становище в Агенцията по храните, откъдето дойдоха, огледаха и написаха становището с определени предписания, които ние изпълнихме, казахме им че искаме да е пекарна с производство за нуждите на обекта.Никой не ни каза, че с този статут няма да може.Сега 6 месеца по-късно след като направихме огромен ремонт с огромни вложения, включително пускане и на трифазен ток отидохме да вземем формуляр за регистрация в Агенция по хр на обекта ни предупредиха, че като статут трябвало да пише пекарна иначе нямало да ни издадат регистрация.Това го каза служителката, където се подават документите.ега сме в шок и се чудим какво да правим.В издаденото становище никой не написа ,че с този статут не може.С огромните вложения и течащ наем няма как да чакаме 6 месеца за смяна на предназначение.Всеки съвет ще ни е от полза!Предварително благодаря!

    Харесвам

    • Здравейте Д.Янакиева,
      От 09.06.2020 г. е в сила нов Закон за храните, съгласно който се изисква удостоверението за въвеждане в експлоатация на помещението да бъде на името на обекта, който ще се регистрира, според извършващите се дейности. Досега на това не се обръщаше внимание от страна на ОДБХ за заведенията и магазините, с изключение на производствените обекти.
      За да взема правилно решение е необходимо да ми изпратите копие на удостоверението за въвеждане в експлоатация (разрешение за ползване или акт 16) на помещението, което собственика следва да Ви е предоставил. Ще очаквам да приложите и копие на становището от ОДБХ и храните, които ще произвеждате на място.

      Харесвам

  21. Катрин каза:

    Здравейте,какво трябва да се направи да се превърне заведение за бързо хранене във кулинарен магазин ,може ли например 1 обект с 2 регистрации -магазин и бързо хранене?

    Харесвам

  22. Василка каза:

    Здравейте, искам да попитам по кой член трябва да бъде регистрирана малка сладкарска работилница с персонал от 2- ма човека, която извършва и доставка по поръчка? И изискванията трябва ли да са еднакви за персонал от 2 човека
    ( семейство) и персонал от 200 човрка? Благодаря предварително!!!

    Харесвам

    • Здравейте Василка,
      В Закона за храните не се конкретизират различни условия по отношение големината на обекта и броя персонал. Важно е къде ще се доставят изделията – до краен потребител (продажби на място в заведение или магазин с производство на място) или до междинни клиенти, продаващи на краен потребител и краен потребител – изисква се регистрация като производствен обект!
      Ако обектът е сладкарница, тогава се регистрира заведение, реализацията е на място в обекта и може да извършвате доставки само до краен потребител. Сладкарска работилница се регистрира като производство, съгласно чл. 31 от Закона за храните.

      Харесвам

  23. Sezer Zvana каза:

    Zdraveyte imam edin prazen plost v centara na Razgrad 400 kv e. I iskam da napravya tam Hranitelen magazin i iskam da znam dolu gore za kakvi pari stava vapros i dali shte imam pomost ot darjavata.
    Blagodarya predvaritelno

    Харесвам

    • Здравейте Sezer,
      За да регистрирате обект: Магазин за храни с производство на кулинарни изделия, и да извършвате търговска дейност е необходимо да имате регистрирана фирма и да извършите следното:
      1. да внесете документи в общината с искане за започване на проектиране на обекта на избраното място
      2. да се изготви архитектурен проект, с част: Технология, който се съгласува с всички институции – община, ВиК, енерго, ОДБХ, пожарна – най-малко 6 месеца и около 12 хил. лв.
      3. да реализирате/изградите проекта и да получите Удостоверение за въвеждане на обекта в експлоатация (акт 16) – след като имате проект може да се остойности от проектанта
      4.да оборудвате магазина – в проекта въз основа на спецификация на оборудването може да се изчисли стойността му от проектанта
      5. да изготвите документация, съгласно Закона за храните – ТД за всички видове изделия, които искате да произвеждате, в т.ч. и за преопаковане на хранителни стоки, система за самоконтрол (добри производствени и хигиенни практики) и НАССР система (анализ на опасностите и контрол на критичните точки) – цената е според извършваните дейности
      6. да подадете заявление за регистрация в ОДБХ, след получаване на удостоверението за въвеждане в експлоатация по т.3
      7. да регистрирате обекта и съгласувате работното време в общината, в случай че е предвидена такава процедура.

      По време на проектирането на обекта мога да Ви консултирам, като за целта е необходимо да ми изпратите проекта и обяснителната записка за становище.
      При проектирането, в спецификацията на проекта, се планира и описва необходимото оборудване, което се определя въз основа на извършваните дейности – доставка, съхранение, разтегляне, преопаковане, производство на храни (хляб, тестени закуски, кулинарни изделия). Може към или до магазина да се изгради отделен обект за производство на кулинарни изделия и кетъринг, който да се регистрира отделно от магазина и да може от него да зареждате Вашия магазин, както и да доставяте готови изделия в други търговски обекти – магазини, столове, детски градини, детски центрове и др. или на др. фирми, предоставящи кетъринг.
      Към настоящият момент не мога да кажа каква ще е стойността за изграждането на обекта. Ако имате допълнителни въпроси се свържете с мен.

      Харесвам

  24. Дора Атанасова каза:

    Здравейте! Искам да произвеждам сладкарски изделия които да предлагам/продавам в да речем Турция. Какво ми е необходимо ? Трябва ли да си направя малък цех за производството им и ако е да какво е нужно да направя? Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Дора,
      За да извършвате продажби и доставки трябва да имате регистриран обект за производство на сладкарски изделия в ОДБХ, което включва:
      1.осигуряване на помещение със статут за производство, с достатъчно площ за дейността, изготвен и одобрен проект от ОДБХ и общината
      2.оборудване и обзавеждане на обекта
      3.изготвяне на документация, съгласно Закон за храните
      4.подаване на заявление за регистрация в ОДБХ

      Когато доставките са предназначени за държави извън България – в и извън ЕС, е необходимо да се съобразите с изискванията за храните на приемащата държава. Храната се съпровожда освен със счетоводна документация и с придружаващи документи, доказващи нейният произход, качество и безопасност.

      Харесвам

  25. Mariana каза:

    Здравейте! Притежавам онлайн магазин. Имам следния въпрос-трябва ли ми разрешение за продажба на бебешки пюрета и храни,при условие,че не сме физически магазин и продажбите стават по схемата-клиента поръчва-взимаме от доставчика ни (лицензиран склад)-изпращане към клиента с куриерска фирма.
    Благодаря!

    Харесвам

  26. Лиляна каза:

    Здравейте, искам да попитам, ако се отвори, сладкарница, и искам, аз да си приготвям тортите, задължително ли е да има кухня, и колко трябва да е голяма тя?

    Харесвам

    • Здравейте Лиляна, да трябва да има условия за производство и реализация на сладкарски изделия на място в обекта – торти и др. изделия, което включва: склад за суровини – хранителни и нехранителни, помещения/места за подготовка на суровини с мивка и хладилник, за топла и студена обработка, съхранение на заготовки и готова продукция и мивка за измиване на ръце, работна посуда и инвентар. А също така и хладилник/фризер за съхранение на хранителни отпадъци от дейността, санитарен възел за персонала и място за съхранение на препарати и инвентар за почистване. Необходима е и вентилация над топлинните източници, чиято възможност трябва да се прецени възможно ли е да се постави! Площта на работните помещения/места зависи от видовете сладкарски изделия, които ще се произвеждат, видовете обработки, които ще се прилагат, както и от наличната площ за тази дейност! Може да ми изпратите допълнителна информация, чертеж на обекта и/или се свържете с мен по телефона.

      Харесвам

  27. Цветанка Ефтимова каза:

    Здравейте, искам да попитам, какви документи се изискват за откриване на магазин за плодове и зеленчуци. Намерили сме помещение, но все още не сме регистрирали фирма. Моля да ни разясните подробно необходимите стъпки. Благодаря Ви много предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Цветанка,
      За функционирането на обект: Магазин за плодове и зеленчуци, е необходимо:
      1.да регистрирате фирма – всички извършени разходи за подготовка на помещението, в т.ч. и за сключването на договора за наем ще може да отчетете като фирмен разход. За регистрацията в ОДБХ трябва да имате регистрирана фирма!
      2.да подготвите помещението за работа, в т.ч. да е поставено оборудване и да е осигурена мивка с питейна вода и WC.
      3.да се изготви Система за самоконтрол
      4.да подадете заявление за регистрация в ОДБХ
      5.да подадете заявление за регистрация на търговския обект и да съгласувате работното време в общината.

      Харесвам

  28. М.Ангелова каза:

    Здравейте.Страхотно местенце сте направили.Браво и Благодаря.
    Ще се възползвам:)
    Виждам,че няколко пъти са задавали въпроси за сладкарски цех,но моя казус е следния : живея в къща,имам голям двор в който искам да построя сладкарска работилница /тип бутик/.Идеята е да е сладкарска работилница с приготвяне и реализация на място на сладкарски изделия,но и възможност за разнос.Сградата ще е на етаж и половина,като на половината ще е само офис и стая за отдих.
    Въпросите ми са свързани най-вече със самата сграда :
    Възможно ли е да е сграда тип „преместваем обект“ или трябва да е постоянна /тухлена/ сграда.Етапите за построяване същите ли са като при построяване на къща?На колко метра най-малко от оградата трябва да е сградата?Трябва ли ми съгласие от съседите?Задължителни ли са нови партиди за Ел. и ВиК или е възможно приобщаване към вече съществуващите /на къщата/?
    Благодаря за отделеното време.

    Liked by 1 person

    • Здравейте г-жо Ангелова,
      Благодаря за Вашето положително мнение за страницата, надявам се сте намерили полезна информация.
      Разрешаването на строеж на сладкарска работилница в урегулиран имот се извършва от архитекта на общината. Ето защо е необходимо да се срещнете с архитекта и да Ви отговори възможно ли е да се изгради работилница във Вашия имот. След положително становище и възможност да се допусне строежа се издава виза за проектиране, извършва се проектиране, строителство и одобрение, след което оборудвате обекта и го регистрирате в Областна агенция по безопасност на храните (ОДБХ). Тъй като обектът ще е производствен и съгласно Закона за опазване на околната среда всяко инвестиционно предложение започва с информиране на общината и обществеността, при което се дават основни параметри на дейността и сградата. При положително становище се преминава към проектиране. Тези процедури са валидни за всички видове строежи. В общината ще Ви кажат какво се изисква. Ако вземете писмено съгласие на съсед, то може да разположите и на границата Вашата сграда или на 3 м при несъгласие. Ако сградата се включи към съществуващи партиди, то няма да може да отчитате разходи за ток и вода. Освен това трябва да се изчисли каква ще е консумацията от уредите, които ще използвате – хладилници, фризер, конвектомат, котлон, вентилация, миксер и др. С проекта ще се планират всички необходими дейности и необходимото оборудване.

      Харесвам

      • М.Ангелова каза:

        Здравейте.
        Много съм Ви Благодарна за отговора.Намерих доста полезна информация на страницата Ви,но и възникнаха много нови въпроси.Като например – Спряли сме се на работилница от метални койнтейнери,поставени върху настилка от тротоарни плочи.Така след време ще можем да преместим обекта на комуникативно място с голям човекопоток.Става дума за работилница от 50-60 кв.м.Тук идва въпроса – дали пак са нужни визи за проектиране и строеж или процедурата е по-олеснена? За минималната височина на обекта не можах да намеря информация,но предполагам ,че от фирмата,която ще го изгражда ще знаят.И нещо много важно за мен – населеното място в което се намирам е с недовършена канализация .Ние все още сме с отходна яма и нямам отговор от местната власт кога ще бъде завършена канализацията.Видях информация от 2003 г /ако не бъркам/,че е нужно отстояние от отходната яма 25 метра.Дали все още е така?И още много въпроси изникват в процеса на проучването ми.
        Определено страницата отива в папка „Важно“ в отметките на браузера ми. Запознах се с услугите които предлагате и на база Вашата информираност и явен професионализъм си оставям опция за бъдещо партньорство.

        Liked by 1 person

        • Здравейте г-жо Ангелова,
          При поставяне на готова конструкция се издава разрешение от архитекта на общината за поставяне на преместваем обект. Прегледайте чл. 56 от ЗУТ- Раздел IX. Преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане. За изискванията ще Ви кажат в общината, както и за септичната яма. А възможно ли е да се включи работилницата към съществуващата яма зависи от формираните количества отпадни води от производствената дейност и съществуващото положение. За повече подробности се обърнете към местен архитект, с който може да изясните всички въпроси. Благодаря Ви за дадената оценка!

          Харесвам

  29. Петър каза:

    Здравейте,
    Разполагам с бивш ресторант, който в момента се използва като офис за кредити и застраховки, но обмислям да преградя част от помещението и в преградената част да изместя офиса, а в останалата част от помещението да се предлага храна за вкъщи, която ще се готви на място.
    Какъв би бил най-подходящият статут на въпросния търговски обект?

    Харесвам

  30. София Петрова каза:

    Здравейте,
    Искам да попитам, какви документи и разрешителни са необходими за откриването на пунк за детска кухня. Това ще е място, на което кухня-майка доставя храната и от там се взима от родителите.Благодаря Ви предварително!

    Харесвам

    • Здравейте София, може да регистрирате магазин, в който освен детски храни, може да продавате и др. видове храни и нехранителни стоки, при осигуряване на необходимите условия за тях, да се получават от регистриран производител, да са съпроводени с търговска документация, да са етикирани! Може да регистрирате и пункт/щанд за раздаване на храна.
      Необходимо е да се регистрира обекта в ОДБХ – подава се заявление и такса 34 лв. За проверката от ОДБХ трябва да имате изготвена система за самоконтрол, а обекта да е готов за работа.
      След това регистрирате обекта в общината, която определя необходимите документи и такса!

      Харесвам

      • София Петрова каза:

        Благодаря Ви за бързият отговор! Притежаваме удостоверение за регистрация от ОДБХ и попадаме в група 29 “ Питейни заведения“, това дали е достатъчно?

        Харесвам

  31. Ivan каза:

    Здравейте, първо Ви благодаря, че давате много стойностна и достоверна информация и за това реших да задам и аз своя въпрос, на който не намерих конкретен отговор.
    Питането ми е: В момента търся помещение, което да работи като пица-бар, място на което ще се произвеждат пици – от тестото до крайния продукт. Трябва ли обекта, който търся в момент да бъде задължително със статут на заведение за бързо хранене или може и магазин (примерно) да бъде преустроен в типа обект, от който се нуждая?
    Идеята ми е разходите, (които никак не са малко) свързани с промяна на статута на обекта, по възможност да бъдат избегнати. Благодаря предварително за отговора.

    Liked by 2 people

    • Здравейте Иван,
      Благодаря за положителния отзив!
      В отговор на Вашето запитване Ви отговарям:
      Най-правилния статут, за да се приготвя храна – пица, е помещението да има същото предназначение, защото то ще отговаря на изискванията. При наличие на друга възможност – магазин, той не винаги ще има необходимите условия, но може да се използва, ако осигурите това, което се изисква за дейността, без да е необходимо да сменяте статута!
      Това обаче налага следните ограничения: обектът се регистрира като магазин, не може да имате места за сядане за клиенти, трябва да продавате и други пакетирани храни.

      Liked by 1 person

  32. Николай каза:

    Здравейте искам да попитам какви документи да необходими за отваряне на бебешки магазин за памперси,дрехи,козметика и малко храни и дали е възможно да продаваме в него английски стоки?Благодаря

    Харесвам

    • Здравейте Николай,
      За да функционира такъв обект е необходимо:
      1. предназначението на помещението да бъде за магазин – изискайте от собственика удостоверение за въвеждане в експлоатация (наричан още разрешение за ползване или акт 16), за да се уверите какъв е статута.
      2. за продажба на храни се изисква регистрация на магазина в ОДБХ
      3. за доставките от Англия – може да извършвате тази дейност, като на мястото на продажба всички стоки е необходимо да имат етикет на български език, отговарящ на изискванията.
      4. за козметиката – изисква се да уведомите РЗИ за мястото на продажба на козметичните средства, след което инспекторите ще извършат проверка на място в обекта.
      5. Регистрация на търговски обект в общината – според местоположението на обекта се подава заявление за работно време на обекта, с приложени документи, които всяка община определя какви са.
      Ако имате въпроси или имате необходимост от съдействие, или консултация се свържете с мен.

      Харесвам

  33. Деница Стоянова каза:

    Здравейте,
    Какви документи и регистрации са нужни относно пакетирането на захар и мед в малограмажни пакети и продажбата им към търговски обекти? Благодаря ви предварително!

    Харесвам

  34. Maya Stoilova каза:

    Здравейте ,
    имам собствен терен и искам да отворя фургон за продажба на цигари ..кафе …..също така да сложа и билборд за да рекламирам, какво ми трябва като разрешителни, и плаща ли се данък или наем към общината за такава дейност, всеки месец или само еднократна сума!Благодаря за отговора!

    Харесвам

    • Здравейте Мая, за функционирането на павилион за храни трябва да осигурите необходимите условия за продажба на храни за съхранение, вода за поддържане на хигиената, да изготвите система за самоконтрол и да внесете заявление за регистрация на обекта в ОДБХ. След което в общината се подава заявление за работно време. Като обект за бързо хранене може да имате до 12 места за сядане, без категоризация! За работното време и за разполагане на рекламни съоръжения – всяка община има изисквания за процедурата, в т.ч и за таксите! Ще Ви трябва проект на рекламното табло – чертеж и обяснителни записка, в който да се опише каква ще е рекламата, текст, размери, цвят, брой, места за разполагане, ще е светеща или не и др. Проекта се съгласува с КАТ, в София и с градска мобилност. Такси има за съгласуване, за одобрение на проекта, като за ползването на мястото се плаща на собственика на терена!
      За продажба на цигари се изисква разрешение от Агенция „Митници“.
      В случай, че имате въпроси се свържете с мен!

      Харесвам

  35. Станимира каза:


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsЗдрвейте и благодаря предварително. Искам продавам домашни торти и не знам от къде да започна. Трябва ли ми помещение със статут на сладкарски цех, трябва ли да открия фирма? Всяка информация би ми била полезна(насока къде да намеря такава).

    Харесвам

    • Здравейте Станимира,
      За да отговаря на въпросите Ви моля да уточните какъв обект ще регистрирате: заведение с производство и консумация на място или производствен обект, който ще доставя в др. търговски обекти?
      Регистрира се фирма, след което се подготвя за проверка помещението, изготвя се документация, съгласно Закон за храните. При успешна регистрация от ОДБХ се подават документи в общината.
      Предназначението на помещението трябва да отговаря на извършваната дейност! За повече информация се свържете с мен.

      Харесвам

  36. Добрин Михайлов каза:

    Здравейте, госпожо Стамболова,

    Благодарим Ви, че безплатно помагате на предприемчивите граждани като нас с важна правна информация, която човек трудно би могъл да намери сам.
    Бихме искали да започнем бизнес с доставки на наргилета в района на град София. Клиентът поръчва наргилето онлайн, ние го доставяме готово за пушене, а след няколко часа си го взимаме обратно. Доколкото знаем, този бизнес модел не съществува в България. Възможно ли е да се осъществи тази идея и ако да, то какви разрешителни ще са ни нужни? Нужно ли е разрешително за продажба на тютюневи изделия ако сместа за пушене в наргилето не съдържа никотин и не се облага с акциз?

    Приятен ден,
    Добрин Михайлов.

    Харесвам

  37. Айджан каза:

    Добър ден искам да ви попитам какви документи ми трябват за да отворя пункт за мляко тъй като имам крави ,помещението трябва ли да се регистрира като такъв трябва ли акт 16

    Харесвам

  38. Георгиева каза:

    Здравейте,
    За да продавам домашно приготвени сладка и консервирани зеленчуци и лютеница в не големи количества и с продажба по пазари на крайни клиенти разбрах от вашия сайт, че ми е необходимо помещение със определен статут. Какъв е този статут? На цех, на работилница!?
    Може ли да ползвам помещене в къщата ми на село което е приземен етаж, съответно има ток и вода, но трябва ли да ги отделя, като друг абонат на фирмата или може да да ползвам домакинския ток и вода? Всъщност са две помещение едното е по голямо, а другото може да се ползва за складиране на продукцията, като санитарен възел има на горния етаж.
    Помещението за производство трябва ли да е с определени размери?
    Възможно ли е да се регистрирам като земеделски производител и така да ги продавам или такива производители могат да продават само не консервирани и не преработени плодове и зеленчуци.

    Поздрави,
    М. Георгиева

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Георгиева,
      За да се използва етаж от жилищна сграда е необходимо да се отдели, създаване на всички необходими условия за работа и да се организира като самостоятелен производствен обект. За тази цел разговаряйте с архитекта на общината за възможността да се допусне смяната на предназначението. Ако се разреши, тогава се извършва проектиране и планиране на всички видове условия, за функционирането му.
      Не е възможно да се извършва продажба на преработени продукти – консерви, от земеделски производител, без да има регистриран и отговарящ на изискванията производствен обект.

      Харесвам

  39. Ангел каза:

    Здравейте, искам да вкарвам наргилета по обекти като бизнеспартньор на собственика т.е. аз закупувам оборудването, а от него обекта, в който ще ги предлагаме.Освен, че разбирасе ще отворя фирма, за да имам и персонал въпросът ми е такъв, че аз ще закупя тютюна за наргиле с бандерол и фактура, но не трябва аз да имам лиценз за продажба на тютюнови изделия, а собственика на обекта нали? Понеже обекта не е мой и е възможно да се скараме със собственика или да не потръгне работата и да се махна на 1-вия месец, така че не мисля, че трябва аз да вадя лиценза на обект, който не е мой?

    Харесвам

  40. Сейдали каза:

    Здравейте имам следния въпрос.мога ли да продавам плодове и зеленчуци на дребно и едро (склад за плод зеленчук)в помещение със статут магазин за промишлени стоки? Магазин има санитарен възел !преди това се е продавало авточасти и е около 340 кв.м.ако да от къде да почвам с документацията

    Харесвам

    • Здравейте Сейдали,
      С този статут може да регистрирате магазин (продажби на дребно), тъй като за регистрация на склад (продажби на едро) е необходимо да се смени предназначението. Съгласно чл. 9, ал. 1 от Наредба 1 от 2016 г. обектите за производство и търговия с храни се изграждат при спазване на изискванията, определени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Проверете отново какво е предназначението, вписано в удостоверението за въвеждане в експлоатация (разрешение за ползване или акт 16), а не в други документи, което може да поискате от собственика на помещението, след което ще може да вземете решение.
      Независимо да ли обекта ще е магазин или склад се изготвя система за самоконтрол и се подава заявление за регистрацията му в ОДБХ, след което се подава заявление за регистрация на търговски обект и съгласуване на работно му време в общината.

      Харесвам

  41. Христо Христов каза:

    здравей те итересувам се къде във велико търново мода да изкарам курс ,и сертификат на HACCP благодаря мн

    Харесвам

  42. Анастасия каза:


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsздравейте. как мога законно да продават храна, домашно производство. аз не искам големи обеми и заготовки, аз искам да се продават домашно приготвени торти по поръчка. за мен няма смисъл да се отварят пекарна. как е възможно да се направи?

    Харесвам

  43. Елена Василева каза:

    Здравейте,искам да отворя сладкарски цех с четири работника.Разходите за оборудване и наем са ми известни.Към кой да се обърна да ми помогне за изчисляване на текущите разходи за да имам представа дали си заслужава да започна бизнеса.

    Харесвам

    • Здравейте Елена, текущите разходи включват:
      1.заплати,осигуровки, материали,наем, телефон, ток, вода, топла в и др – към счетоводител
      2.за дейността – за подробности се свържете с мен
      – изследвания на вода, работни повърхности и готов продукт, срок на годност, хранителна информация
      -ДДД обработка
      -материали – хранителни и нехранителни
      -трудова медицина
      -измервания за шум, осветеност, микроклимат, ел. контакти
      -противопожарна безопасност – пожарогасител, схема за евакуация
      -проект технология
      -проект ВиК
      -проект Вентилация
      -ТД за произвежданите видове изделия
      -система за самоконтрол
      -НАССР система
      -работно облекло

      Харесвам

  44. Вера каза:


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsЗдравейте, много ще съм Ви благодарна, ако може да ми посочите какви документи и сертификати се изискват за внос на тютюн за наргиле от Турция.
    Благодаря предварително.

    Харесвам

  45. Веселин каза:

    Здравейте, имам ресторант в Студентски град и ме интересува, дали е нужно и какво разрешително ми трябва, за да вкарам наргилета в обекта. Благодаря предварително 🙂

    Харесвам

  46. Нара каза:

    здравейте моля да подскажете какви документи са необходими за ,малко производство (торта) по точно. Производство на торта.Предварително ви благодаря

    Харесвам

    • Здравейте Нара, за производство на сладкарски изделия е необходимо да имате подходящо помещение, което да оборудвате, документи – ТД за произвежданите видове изделия, система за самоконтрол и НАССР система, разрешение от ОДБХ, както и др. видове документи и изисквания, които ще се уточнят при подготовката на обекта, след което ще може да продавате изделията на други обекти, но без консумация на място. В случай, че помещението е със статут на заведение ще има места за сядане и ще реализирате изделията си само в обекта! Изискванията са еднакви, независимо от обема на производството и големината на обекта!

      Харесвам

  47. Дени каза:

    Здравейте,приятелят ми ще слага вендинг – автомат за кафе, ще си прави фирма само заради него, та въпроса ми е трябва ли да има счетоводител тази фирма?

    Харесвам

  48. Райна каза:

    А да добавя че павилион щте се използва за плот и зелен4ук

    Харесвам

  49. Райна каза:

    Здравейте искам да поставя павилион в частен имот може ли да ми кажете какви документи са ми нужни и дали е нужно да искам разрешение от общината и ще ми трябва ли това разрешително след това за разрешение за експлоатация на павилиона

    Харесвам

  50. Киров каза:

    Здравейте отварям бърза закуска,искам да пека меса и наденички за топли сандвичи в електрическа фурна от печка.Какви са изискванията и необходима ли е вентилация?

    Харесвам

  51. Нели каза:

    Здравейте, иска да попитам какви са изискванията към помещението за продажба на готова храна? Какви са необходимите документи които трябва да подам и към кои институции трябва да се обърна. Благодаря ви предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Нели,
      За да продавате готова храна е необходимо:
      1. да решите какъв обект ще се регистрира – магазин или заведение!? В магазин не може да имате места за сядане!
      2. помещението да разполага със складова и търговска площ за съхранение и продажба на храни, в т.ч. и за нехранителни стоки, мивка – за измиване на ръце, посуда и инвентар, съблекалня и санитарен възел с мивка за персонала, място за празен амбалаж и хранителни отпадъци;
      3. да решите как ще получавате и предлагате храните – топли или охладени!?
      4. да оборудвате обекта
      5. да изготвите система за самоконтрол и процедури, основани на принципите на НАССР система
      6. да внесете заявления за регистрация на обекта в ОДБХ и общината
      7. категоризация на обекта – в случай, че е със статут на заведение.
      Има и други изисквания, които ще се обсъдят при подготовка на обекта и изготвяне на документацията за него.

      Харесвам

  52. Ивайло Янчев каза:

    Здравейте!Собственик съм на първи етаж от сграда 120кв.м., който беше изцяло модерно реформиран и със сменен статут в салон за красота.На лице са всички необходими документи за легалното извършване на дейността.Поради факта,че вече не живея в България и салонът е затворен от три години,бих желал да го отдам под наем.Питането ми към Вас като професионалисти е какви стъпки трябва да мина за да се осъществи отдаването под наем и нужно ли е съгласието на съседите за смяната на дейността?Помещението е подходящо и за други дейности,като на пример нотариус,адвокатска кантора,офиси и т.н. Благодаря Ви!

    Харесвам

  53. Божана Димитрова каза:

    Здравейте,
    Имам граж, част от жилищна сграда, преустроен в магазин за промишлени стоки преди 20 години. Документите, които имам за това са единствено проект за магазин за промишлени стоки, разрешение за строеж, санитарно разрешение за приемане и разрешаване ползването на обекта, санитарна експертиза и удостоверение за регистрация на търговски обект – последните три, свързани с фирмата, упражняваща дейност тогава. Не съм наясно, кои документи са мое задължение като собственик и кои на наемателя във връзка с дейността му?
    Искам да дам помещението под наем на юридическо лице. Необходимо ли е да предоставям някакви документи на наемателя и какви, свързани със правото на ползване на помещението за търговска дейност? Кой е документът, удостоверяващ помещението ми с какъв статут е и необходимо ли е, аз като собственик – физическо лице да имам такъв, за да го дам под наем на юридическо лице? В договора за наем, трябва ли да е упоменато предназначението на помещението и изобщо, давайки го под наем, имам ли отговорност, каква дейност ще се извършва в него?

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Димитрова, може да отдавате под наем помещение, чийто статут е отбелязан в документ: Удостоверение за въвеждане в експлоатация или Разрешение за ползване (наречен още в миналото Акт 16). Този статут винаги може да се смени ако Вие лично в качеството си на собственик или дадете нотариално заверено съгласие и пълномощно наемателя да извърши всички процедури, като се уточни как и кой ще заплаща извършените разходи. Без да дадете писмено съгласие наемателя не може да се променя предназначението на помещението.
      На наемателя са необходими: договор за наем, копие на удостоверение за въвеждане в експлоатация (или разрешение за ползване), документ за собственост, проекта или скица на помещението.
      В договора записвате обекта, съгласно одобреното към момента предназначение или търговски обект, като уточните видовете обекти, които може и Вие желаете да има.
      Например когато е магазин за промишлени стоки и се иска от наемателя да има заведение, това помещение трябва да се подготви – да се смени статута като се изготвят и одобрят нови архитектурни проекти, да има мивка, топла и студена вода, санитарен възел за клиенти и др. места. Това са разходи, които трябва да се направят допълнително и за които може да се споразумеете те да са изцяло от Вас, съвместно с наемателя или да са за сметка само на ползвателя!
      Отговорност за извършване на дейността в обекта носи само наемателя! Когато партидите за ток и вода са на Ваше име, тогава Ваша е отговорността да заплащате извършените разходи, когато наемателя е нередовен! Може да прехвърлите партидите на името на наемателя.
      В такива случаи в договора може да запишете клауза, че при неплащане на разходи за ток и вода за 1 месец договорът за наем се прекратява. Депозитът, който наемателя заплаща – 1 или 2 наема, освен наема за текущия месец, не се връща и служи за покриване на щети или неплатени консумативи – ток, вода и др., може да спрете тока и водата, докато не се заплатят извършените разходи. Всичко това трябва да е описано в договора!

      Харесвам

  54. Калин Лолов каза:

    Здравейте!Имам няколко въпроса и ще съм Ви много благодарен,ако ми помогнете!Възнамерявам да открия малък цех за пакетиране на варива.Какви документи са ми необходими?Трябва ли ми назначен технолог за тази цел и ако ми трябва,мога ли да изкарам курс за професионално квалификация и аз да съм този човек?С какъв статут трябва да ми е обекта,в момента е „За друг вид производствен,складов обект?Благодаря Ви предварително!

    Харесвам

  55. Лина каза:

    Здравейте,
    Имам регистрирана и функционираща фирма/дружество с предмет на дейност: търговия с хранителни и не хранителни стоки в страната и чужбина, вътрешна и външнотърговска дейност, покупка на стоки с цел продажба в първоначален, преработен или обработен вид, производство на стоки с цел продажба. Към този момент произвеждам хляб и козунаци, според всички изисквания, които се продават на мястото, където се произвеждат . Желая да започна производство на сладки, мъфини, еклери и др., с цел продажба на място. Също така искам да предлагам бутилиран зехтин и маслини (внос от Гърция), консервирани сладка (мое производство), кисело мляко, кашкавал, сирене, като млечните продукти ще купувам от друг производител (земеделски производител). Въпросът ми е, необходими ли са допълнителни разрешителни и документи за производството и продажбата на сладкарските изделия и другите хранителни продукти. Ако са необходими, моля да ми дадете някакви насоки.
    Благодаря предварително!

    Харесвам

    • Здравейте Лина, всяка допълнителна дейност и вид храни се разрешава от ОДБХ, въз основа на осигуряване на условия в обекта, изготвяне на допълнителна документация – ТД – за сладкарските изделия и консервите сладко, допълнение на системата за самоконтрол и НАССР системата. След като инспекторите получат Вашето заявление за допълнение на дейностите и видовете храни ще преценят на място може ли да се извършват при Вас. Трябва да получавате суровини и стоки само от регистрирани от ОДБХ обекти/фирми!

      Харесвам

  56. Daiana каза:

    Здравейте, имам помещение със статут на магазин, искам да отвора салон за красота в него? Става ли?

    Харесвам

  57. Диана каза:

    Здравейте, искам да отворя салон за красота, с козметик и маникюрист, какво е необходимо за целта?
    Благодаря

    Харесвам

  58. Yani каза:

    Zdraveite, iskam da prodavam pile na gril, kakto i skara, v tskuv kato ulichen obekt – furgon ili sergiq ne6to podobno?
    Kakvi sa iziskvaniqta?
    Blagodarq

    Харесвам

  59. иво каза:

    Здравейте,приятелката ми има салон за красота,и фирма отговарящя на изискванията за тая дейност,искаме да сложим вендинг автомат в самия салон,да могат клиентите да пият кафе дикато чакат,какви са процедурите с разрешителни,регистраций и най вече как става отчитането пред нап,Благодаря

    Харесвам

  60. Елена каза:

    Здравейте. Имам магазин за хранителни продукти, като маслини, сирена, сладки и пакетирани и насипни варива, както и други пакетирани продукти като подправки, зехтин… с директен внос от Гърция. Та въпроса ми е относно зехтина. Искам да продавам наливен високо качествен зехтин, който ще се съхранява в специален гюм и ще се разлива директно пред клиента или в негов съд или в наши чисто нови пластмасови бутилки. Мога ли и какви са изискванията? Благодаря ви предварително!

    Харесвам

  61. Божидар каза:

    Здравейте,искам да задам един въпрос.Отварям павилион в който ще предлагам готова храна за вкъщи и принцеси.Имам желание също така да предлагам и пържени картофи.Ще бъде ли необходимо да имам абсорбация вътре за да предлагам пържени картофи,след като ще се пържат във фритиюрник.Благодаря предварително!

    Харесвам

  62. Йоан Иванов каза:

    Здравейте, интересува ме какви документи са нужни за продажбата на консумативи за наргилета и като цяло за тютюна, който се използва в тях.

    Харесвам

  63. Богдана Атанасова каза:

    Здравейте
    за продажба на крем сладолед от машина, фирмата с какъв предмет на дейност трябва да бъде?
    В момента имам фирма в предмета, на която пише“и всички други дейности незабранени от закона в страната и чужбина“
    Това достатъчно ли е и ако не,как да добавя предмет на дейност,към вече същвствуващата дейност?
    Благодаря

    Харесвам

  64. zulbiye каза:

    здравейте,искам да попитам какво е необходимо за улична търговия.За продажба на сладолед по панаири тържища.Трябва ли да имам фирма

    Харесвам

  65. Леман Дауд каза:

    Здравейте, искам да започна онлайн продажби на торти, кексчета, соленки и др., нямам магазин или офис, ще ги приготвям в домашни условия. Какво е необходимо като документация или разрешениея? Трябва ли да отворя фирма или да купя касов апарад? Дали имам някакъв шанс да реализирам мечтата си? Благодаря Ви!

    Харесвам

  66. Венета каза:

    Здравейте , въпросът ми е следният : тъй като имам кафе-автомат казаха ми че трябва да имам лепнат лист отвътрешната страна на машината искам да попитам къкъв е този лист и от къде мога да си го набавя ? Благодаря предварително.

    Харесвам

  67. Йосиф каза:

    Dobro utro, imam edin vapros. imam garaj neposredstvena blizost ima WC s mivka i malka staq 2.00 na 2.00 (sklad) no mqmame nikakvi dokomenti a iskame da otvorim hranitelen magazin, kakvi dokumenti sa ni neobhodimi za da go vkarame v eksploataciq.
    blagodarq Vi predvaritelno
    pozdravi Yosif

    Харесвам

  68. Николай каза:

    Здравей, искам да попитам разрешително за наргиле да се употребява в заведение от каде се изважда и какви са изискванията

    Харесвам

  69. Здравейте,
    Преди около година е зададен към Вас следния въпрос, но отговор към него, за съжаление, няма: “ Здравейте,Искам да отворя магазинче за домашно приготвени сладка, чай и подправки, какви са процедурите и има ли някакво облекчение когато става въпрос за консервирани (бурканирани) продукти? Как стои и въпроса с домашно приготвените сладка, компоти и лютеници например? Благодаря ви предварително.“ Бихте ли могли да дадете малко повече информация по този казус, както и възможността изброените продукти да се продават онлайн? Изключително много благодаря!

    Харесвам

  70. Радосвета Димова каза:

    Здравейте!
    Искам да отворя магазин за здравословни и био храни в град Бургас. Какви са стъпките? В него искам да продавам насипни сладки, мъфини и веган торти, които възможност да приготвям сама. Възможно ли е да сключа договор с кухня, където да ги приготвям и как се урежда това документално?С какви други изисквания ще бъде свързано в обекта в който ще ги предлагам?
    Благодаря ви!

    Харесвам

    • Здравейте Радосвета, може да регистрирате обект с производство и реализация на място и Вие в него да произвеждате изделията, в случай, че помещението отговаря на изискванията и има достатъчно площ и създадени условия за производство (вентилация и мивки) и продажба. Може да използвате обект, който е със статут на магазин или заведение.
      Възможно е и да възложите производството на друг обект, който трябва да има разрешение от ОДБХ за кетеринг или кухня-майка, да има условия за производство на сладкарски изделия, изготвена документация за Вашите изделия и да Ви ги доставя готови в обекта, с необходимата търговска документация.
      В случай, че Вие в тази кухня ще произвеждате изделията, то може да бъдете само служител в нея. Не е възможно 2 отделни фирми на едно и също място да извършват дейност с разрешението на едната. Когато намерите помещение, може да ми изпратите писмо със скица и описание, за да обсъдим условията, в него и изискванията, които трябва да спазите.

      Харесвам

  71. Невена Георгиева каза:

    Здравейте, бих искала да отворя магазинче за продажба на шокласови изделия, бонбони, сладки, кексчета, които ще доставян от производители на такива. С какъв статут трябва да е помещението и какви документи са необходими за започване на такава дейност.
    Благодаря предварително.

    Харесвам

  72. ВеселинаА каза:

    Здравейте,
    Искаме да наемем вече функциониращ „Плод и зеленчук“. Обекта има всички документи и разрешителни. Въпроса ми е дали при промяна на фирмата и МОЛа съответно, трябва наново да се изваждат документи или не е необходимо. Дейността се запазва абсолютно същата, каквато е била до момента. Общо взето промени в самия обект няма да настъпят. Ще се радвам да ми помогнете и ако трябва да се издадат на наше име, да ни ориентирате какви точно са и колко време отнема издаването им.
    Благодаря предварително!

    Харесвам

  73. petyr nikolov каза:

    Здравйте, моят въпрос е относно вендинг машините, т.е изисквания, санкции и т.н.
    От ДВСК ми отговориха само, че се заплаща 20лв. такса за бр. ежегодно и се регистрира,като временен търг. обект.

    Харесвам

  74. Sashka каза:

    za edna pekarna na keks4eta mafini kakvi pari 6te mi trqbvat i kakvi dokumenti

    Харесвам

    • Здравейте Сашка,
      Ще Ви изготвя предложение, като за целта са ми необходими следните данни:
      1. вид – да разбирам ли, че предназначението на помещението е пекарна или е магазин, заведение
      2. местоположение на обекта – посочете населено място
      3. ще извършвате ли доставки в други търговски обекти или краен клиент
      4. в каква готовност сте – ще извършвате ли ремонт, има ли оборудване, назначен персонал
      5. видове изделия – освен кексчета и мъфини, какво още ще включва Вашето меню/ценоразпис
      6. има ли подадено заявление за регистрация в ОДБХ?

      Очаквам Вашият отговор на ел. поща.

      Харесвам

  75. Красимир каза:

    Здравейте,искам да запитам следното !Ние сме фурна за хляб и питки за хамбургери!От скоро зареждаме павилион за бързо хранене,който се намира в училище, с питки за хамбургери ! Длъжен ли съм да се регистрирам по „Стандарт България“ или само да отбележа на етикета,че в направата на съответната питка се влага бяло брашно по „Стандарт България“Само уточнявам,че в съставките има също захар и маргарин.
    Предварително благодаря !

    Харесвам

  76. Радостин василев каза:

    Здр. Искам да попитам ще отваряме хр. Магазин , който има санитарен възел и мивка , можем ли да продаваме насипно сладкиши ,закупени от фирма производител (баклава, толумби, кадаиф, турски локуми и др.) . и подправки насипно, какви други изисквания трабва да има

    Харесвам

    • Здравейте г-н Василев,
      Може да продавате насипни храни, във връзка с което е необходимо да осигурите мивка с плот в търговската част на магазина.
      При изготвянето на системата за самоконтрол, необходима за регистрацията на магазина ще се запознаете с всички изисквания за дейността.

      Харесвам

    • Пламен Ганчев каза:

      Здравейте,
      Предстои ми да закупя павилион за бърза закуска, който има всички разрешителни за работа включително и изградена система за самоконтрол и НАССР практики съответно издадени на досегашната фирма оперирала обекта. Въпросът ми е нужно ли е да въвеждам отново НАССР система с моята фирма при положение, че няма да променям дейността на обекта?
      Благодаря предварително

      Харесвам

      • Здравейте г-н Ганчев,
        За регистрацията на обекта на Вашата фирма е необходимо да проверите съществуващата документация за съответствие с нормативната уредба, независимо че до момента обектът е функционирал. Всички разрешителни трябва да са на името на Вашата фирма. Не сте записали кога е изготвена документацията, оборудването и персонала същите ли са, видовете храни – доставчици, суровини и готови изделия, договори – остават ли непроменени и т.н.. Предвид на това е необходимо да въведете документацията за Вашата фирма и дейност!

        Харесвам

  77. Мирела каза:

    Здравейте. Имам помещение със статут на магазин. Бих искала да попитам какво имам право да продавам в него бе да се налага да сменям статута на обекта?

    Харесвам

  78. bari barev каза:

    здравеите,имам регистриран обект за закуски от 2007 г. със регистрациа фурна за производство .регистрирана със всичките нужни документи за тогава със НАССР система,помещението ми е пригодено във мазата ми,понеже къщата е моя .но от 2011г. искаха промени да се направят битовки баня със предверие мивка ,направихме ги. Но ми промениха регистрациата и го направиха като производство за нуждите на обекта ,значи без разнос, Сега 2015г. реших да подам заявление за промяна на разрешителното за да ми разрешат разнос ,доидоха написаха ми предписание какво да се направи но ми казаха техническата документация от 2003 2005г. трябва да се актуализира т. е да се направи нова тд. ,Въпросът ми е къде да го направя ,понеже когото и да питам нямат отговор

    Харесвам

  79. Полина каза:

    Здравейте!Искам да стартирам нов бизнес-замразени сладки,внос от чужбина,които да продавам във луксозни малки магазинчета, необходими са ми само хладилници.Какви разрешителни ми трябват и откъде да започна?

    Харесвам

  80. eva каза:

    Здравейте, бих искала да попитам какви разрешителни са ми необходими за работа с количка за понички и къде трябва да отида за да ги получа?

    Харесвам

  81. Мария каза:

    Здравейте,
    Със съпругът ми искаме да произвеждаме лимитирана серия сладка в ограничени количества и да ги предлагаме за продажба на търговци. Става въпрос за сезонно производство – общо 8 седмици в годината, разпределени в месеците май-ноември.
    Тъй като изискванията за създаване на цех за производство са прекалено големи за нашия капацитет и производството ще бъде изключително нерентабилно, бихте ли ни посъветвали как можем, спазвайки законовите разпоредби, да получим съответните разрешения и да създаваме нашия продукт?
    Възможно ли е да регистрираме кухня за преработка на плодове?
    Възможно ли е да тя да бъде част от друга вече регистрирана кухня?

    Харесвам

    • В нормативната уредба изискванията за обектите не се определят според обема на дейността и периода на функциониране. Ето защо изискванията са едни и същи, независимо че обекта ще е сезонен. За целта може да регистрирате работилница за производство на сладка.
      Кухнята е обект за производство, с реализация на място. Вашият обект е с производствена дейност, която включва и предварително опаковане, етикиране, склад за съхранение на готова продукция, поради което не е възможно съвместно да се използва. Необходими са друг вид условия за производството Ви. Освен това Вие ще продавате на други търговци, а кухнята продава на краен клиент.
      За дейността са необходими:
      1. да регистрирате фирма;
      2. да осигурите подходящо помещение – със статут за производство, и да го оборудвате;
      3. да изготвите ТД за сладка, система за самоконтрол, НАССР система;
      4. да подадете заявление за регистрация на обекта в ОДБХ;
      5. да подадете заявление за работно време в общината.
      След като изпълните всичко това може да започнете дейност.

      Харесвам

  82. А Георгиева каза:

    Здравейте.
    Искам да поставя мобилно съоражание за бързо хранене в района на Борисова градина или Средец. Какво трябва да включва за да получа разрешение да го поставя някъде. Как стоят нещата с тротоарното право? Примерно на Орлов мост мястото преди да се влезе в Борисова градина парк ли е или тротоар? Трябва ми централно място към края на Май месец. Какво трябва да направя, за да го получа и да започне да функционира ?
    Много ви благодаря за отделеното време. Поздрави

    Харесвам

  83. Симона Момчилова каза:

    Здравейте , искам да направя запитване относно помещение предназначено за фитнес зала , в момента функционира като фитнес зала , но собствениците се махат . Помещението се дава под наем заедно със всичките уреди вътре , искам да попитам какви разрешителни ми трябват за да започна и дали имате представа колко време залата трябва да стои затворена , понеже наемателите напускат и всички разрешителни са на името на тяхната фирма 🙂 Благодаря предварително

    Харесвам

  84. Петрова каза:

    Здравейте!
    Искам да наема помещение със статут „Кафе-аперитив“, в което да направя заведение за бързо хранене с места за сядане. Имам следния въпрос:
    Необходимо ли е да променям статута?
    Предварително благодаря за отговора ви!

    Харесвам

  85. Юлиана Трендафилова каза:

    Здравейте,
    ще съм много благодарна ако ми поясните дали е необходимо отделно разработен HACCP за наргиле или само за алкохолни/безалкохолни напитки (става дума за отварянето на бар-наргиле). Освен това дали е проблем ако в съседство на бар-наргилето има училище (и как може да се реши). Много ви благодаря!

    Харесвам

  86. Irina каза:

    Здравейте,
    Искам да отворя магазинче за домашно приготвени сладка, чай и подправки, какви са процедурите и има ли някакво облекчение когато става въпрос за консервирани (бурканирани) продукти? Как стои и въпроса с домашно приготвените сладка, компоти и лютеници например? Благодаря ви предварително.

    Харесвам

    • димитрова каза:

      Здравейте , искам да се занимавам с производство и продажба на сладки изделия и храна тип кетъринг . Има ли вариант в който това да се прави в домашни условия и онлайн предлагане , без да е необходимо наличието на друго помещение ?
      благодаря

      Харесвам

    • След като ще произвеждате и извършвате търговия с опаковани храни, то изискванията не са по-малки. В домашни условия не може да произвеждате храни, които да предлагате за продажба на други фирми и да извършвате търговска дейност. Необходимо е да регистрирате обект за производство. Може да използвате домашни рецепти, но при спазване на всички нормативни изисквания, съгласно Закон за храните и Регламент 852/2004 на ЕС.

      Харесвам

  87. Paulin каза:

    Здравейте, много ще съм ви благодарна, ако ми дадете насоки за начинанието ми!
    Искам да отворя магазин/склад за сладкарски принадлежности с продажба на дребно и едро.Kакво е необходимо и откъде да започнa?

    Харесвам

  88. Kaloian каза:

    Здравейте,
    Искам да купя заведение за бърза закуска в което се предлагат: сандичи, хамбургери, принцеси, салати, супи, скара, палачинки, пици които се приготвят на място. Заведението няма разрешение за работа с яйца и искам да попитам какви са изискванията за работа с яйца: само допълнителна мивка и хладилник за съхранение или нещо повече. Също така искам да попитам възможно ли е в такова заведение да се продават домашно приготвени сладкиши (мисълта ми е дали при евентуална проверка ще триабва да докажа произхода на сладкиша с документ ако кажа, че не е произведен на място) или трябва да допълнителна регистрация за производство на сладкиши, торти кремове и какво се изисква.

    Благодаря преварително

    Харесвам

    • Здравейте Калоян,
      Продажбата в обекта на видовете изделия и извършването на дейностите се осъществява след тяхното разрешаване от ОДБХ. А това е възможно, в случай, че разполагате с необходимите условия за производство на място – вентилация, мивки, разделни работни места за подготовка, студена и топла обработка. Например за яйца – мивка за измиване и дезинфекция и хладилник. За всяка суровина и готов продукт трябва да имате документ за произход и качество, което означава, че не може да продавате или произвеждате храни, които не са Ви разрешени или за които не може да представите документи за производителя и доставчика.

      Харесвам

  89. Анел Рафиев каза:

    Zdraveyte,pak sam az.Ot ОДБХ mi iskat udovstvorenieto za registratsia kato magazin i udovstvorenie ot targovskia registar ne mi stana yasno obace dokumenta ot targovskia registar imam ot 2013 godina ili kam dnesna data da e

    Харесвам

  90. Анел Рафиев каза:

    Zdraveyte.Imam edin vapros.Predi inah zavedenie (pivnitsa) koeto go obanah na magazin za hranitelni stoki,sega iskam otnovo da e pivnitsa.Moga li vremenno dokato tece protsesa da rabotya kato zavedenie

    Харесвам

  91. mmi6eto каза:

    Здравейте,в собствената ми къща имам помещение с отделен вход,което искам да регистрирам като ателие за захарни фигури и декорация на торти.Въпросът ми е възможно ли? И при положение,че няма до момента статут какво трябва да направя?Благодаря!

    Харесвам

  92. Даниел Шиков каза:

    Здравейте,
    интересувам се дали в помещение със статут на магазин мога да продавам дюнер и напитки, ако не какъв трябва да е статута за приготвяне и продажба на тези стоки?
    Благодаря предварително!

    Харесвам

  93. Margarita каза:

    Здравейте,

    Планирам да отворя малък цех. Разрешено ли е да се приготвят в едно и също производствено помещение кроасани и торти?
    Благодаря

    Харесвам

  94. Mrs Ivanova каза:

    Здравейте, аз и съпруга ми имаме заведение, което досега беше под наем. Сега ще го разработваме ние. В момента сме в процес на отваряне на фирма, ремонтни дейности. Искам да попитам дали знаете какви са изискванията за бърза закуска, закусвалня, кафе – аперитив и какви храни може да предлагаме. Тъй като разполагаме със 45 кв.м. площ и в зависимост какви са изискванията, така ще регистрираме обекта. Благодаря предварително за информация!

    Харесвам

  95. Никола Григоров каза:

    Здравейте Г-жо Стамболова.Искам да произвеждам и продавам пици на парче и евентуално сладкиши и кексове.
    Какъв статут трябва да има помещението което да търся?
    Може ли да има повече от един статут,под които да попада дейността,която ще извършвам?
    Аз съм от Русе ако имате контакти на Ваши колеги консултанти в НАССР,ще ви бъда благодарен да ми напишете

    Харесвам

    • Здравейте г-н Григоров,
      За да се регистрира обект за храни трябва да решите как ще се реализира готовата продукция – на място в обекта или ще доставяте и в други обекти, както и ще има ли места за сядане, т.е. ще бъде заведение или производствен обект!

      Предназначението на помещението може да бъде:
      – ресторант – специализиран за пици – може да се предлага и друга кухненска продукция, десерти, алкохолни и безалкохолни напитки
      – пицария – предлага различни видове пици, спагети, лазаня, макарони, салати, десерти и др., както и алкохолни и безалкохолни напитки
      – закусвалня – предлага разнообразен асортимент, посочен в някоя от изброените групи: 1. супи, салати, чорби и ястия от субпродукти; 2. аламинути, приготвени на скара – кюфтета, кебапчета, карначета, шишчета и др., салати. Карт-менюто включва топли напитки, безалкохолни напитки, бира и ограничен набор от алкохолни напитки
      – фаст фууд – предлага сандвичи, различни видове бургери, пържени картофи, скара от месни полуфабрикати, сосове, салати, готови тестени изделия, сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, сладолед, топли напитки, безалкохолни напитки и бира
      – кафе-сладкарница – предлага малотрайни и трайни сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, сандвичи, бургери, тестени закуски, сладолед, топли напитки, коктейли, безалкохолни напитки, бира, алкохолни напитки.
      Не мога да Ви предоставя информация за консултанти в гр. Русе, тъй като не поддържам връзка с други фирми. Но независимо от това „НАССР Консултинг“ ЕООД – София, може да предостави дистанционно необходимите услуги и документация.

      Харесвам

  96. Сейд каза:

    здравейте .На скоро купих магазин,който по документи все още се води гараж .какви документи са нужни да го регистрирам като магазин.Искам да отбележа че гаража се изпоулзва от 15 -16 год като магазин.

    Харесвам

  97. Тодор Стоянов каза:

    Здравейте!
    Искам да попитам:Какви са изискванията за проектиране на малка пекарна?

    Харесвам

    • Здравейте г-н Стоянов,
      Условията на които трябва да отговаря пекарната зависят от това като какъв обект искате да го регистрирате – магазин с производство и реализация на място в обекта или ще е производствен обект и ще зареждате и други търговски обекти, какви видове изделия ще произвеждате, какъв ще е броят на персонала и т.н.
      В обекта е необходимо да се осигурят: склад за суровини, място за подготовка, технологична обработка, печене, охлаждане, опаковане и съхранение на готови изделия, измиване на използваната посуда и инвентар, санитарни помещения за персонала.

      Харесвам

      • svetko81 каза:

        Здравейте, а с какъв статут/име на обект трябва да е пекарната, за да може да се предлагат изделия и на място и да се прави разнос? Трябва ли да се регистрира като „фурна за хляб и тестени изделия“ ? Това ще позволи ли и разнос и реализация на място?
        Благодаря предварително!

        Харесвам

  98. Magi каза:

    Какви разрешителни са ми необходими за стартиране на магазин за кафе и захарни изделия?

    Харесвам

  99. цветомир каза:

    Здравейте. Изкам да попитам, мога ли да продавам кебапчета и кюфтета в бутка? И трябва ли ми лиценз за подобна дейност като цяло?

    Харесвам

  100. Елеонара каза:

    Здравейте , със статут кафе-аператив , какво мога да правя, само сандвичи ли ? Мога ли примирно да пека нещо или трябва да сменям статута ? Благодаря . Поздрави Елеонара.

    Харесвам

  101. Mariq Pancheva каза:

    Zdraveite !!! Iskam da otvorq diunerdjinica v gr. Pirdop no ne sum na qsno kakvi dokumenti shte mi trqbva? Iskam da e denonoshten ? i s kakvo pomeshtenie trqbva da razpolagam ? I drugiqt mi vupros e vie zanimavate li se s opravqneto na tezi dokumenti …. zashtoto za chovek koito ne se e zanimaval …. shte e ad 😀 ? Blagodarq vi predvaritelno za otdelenoto vreme !!! Pozdravi 🙂

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Панчева,
      Видът на обекта се определя според статута на помещението. Когато искате да го ползвате за друг вид обект се сменя предназначението – изготвят се нови проекти. Важно е за избора на помещение какви храни ще се продават (освен дюнер какво още ще се предлага, напитки ще има ли) и какви обработки се извършват със суровините – например ще използвате пресни картофи или дълбоко замразени, наличие на достатъчно площ за извършваните процеси (съхранение, подготовка, обработка и продажба) и оборудване, вентилация (при печене и пържене), вода, канализация, мивки, санитарен възел за персонала и др. Помещения със статут на павилион, магазин може да използвате, но не може да има места за сядане. Мога да Ви консултирам и изготвя необходимата документация за регистрация на обекта, във връзка с което ще е необходимо след като намерите подходящо помещение да ми изпратите необходимата информация.

      Харесвам

  102. nusha каза:

    Zdraveite pak sa az! A ima li nqkav variqnt da se odobri ako slojim eko toaletna? V momenta ima mn moderni eko toaletni shtoto pomeshtenieti ima no v podzemen etaj I ne stava za klienti

    Харесвам

  103. nusha каза:

    Zdraveite az iskam da popitam za zavedenie za barzo hranene tosteri, , pizza hamburger dali trqbva toaletna za 2 , 3 masi otvanka

    Харесвам

  104. Г-жа Василева каза:

    Здравейте!
    Собственик съм на заведение за храна за дома. Бих искала да сменя името на фирмата, като аз ще остана собственик, но с нов съдружник. Всички други условия остават същите. Въпроса ми е трябва ли да се прави нова регистрация в БАБХ и да се изготвят всички документи наново?
    Благодаря предварително за отделеното време!

    Харесвам

  105. darina каза:

    здравеите бих изкала да отворя павелион за пилета на грил хамбургери куфтета ,кибапюета,парйени картофи,и безалкохолно.Какви докоменти трчбва да се извадят и каде.Благодаря ви

    Харесвам

    • Здравейте Дарина,
      Регистрацията на павилион – бърза закуска, се извършва в ОДБХ, на основание чл. 12 от Закона за храните, след като обектът е готов, оборудван и е изготвена следната документация:
      1. система за самоконтрол
      2. процедури, основани на принципите на НАССР система.
      След проверката от ОДБХ обектът се регистрира в общината, където е необходимо да приложите фирмени документи, протокола от проверката и разрешението за поставяне на павилиона.
      След като изпълните всичко това може да започнете да извършвате дейността.

      Харесвам

  106. Димитров каза:

    Здравейте,имам желанието да отворя дюнер.Какви документи са необходими и ще е възможно ли месото да се обезкостява в помещението за дюнер,ако не е възможно,какво помещение ще е необходимо?.Благодаря Ви предварително.

    Харесвам

    • Здравейте г-н Димитров,
      Обект: Дюнер, може да регистрирате след като:
      1. за помещението – има издадено удостоверение за ползване, което да съответства на извършваните дейности, може да използвате всяко заведение с голяма кухня и вентилация, което разполага със складове, подготвителни, топла кухня и търговска част, с или без места за сядане за клиенти
      2. има достатъчно площ за организиране на работни места – за съхранение на суровини и готови храни, подготовка, обработка и продажба; в случай, че ще обработвате месо, то е необходимо да осигурите условия само за месото, отделни от останалите суровини, като се съобразите с вида му и трябва да са отделни – за пилешко и телешко,
      3. да разполага със санитарно-хигиенните условия,
      4. да се изготви система за самоконтрол и процедури, основани на принципите на НАССР система или НАССР система, според осъществяваната дейност,
      След проверката от ОДБХ, обектът се регистрира в общината и се определя неговото работно време.

      Харесвам

  107. Мирослава Еленкова Еленкова каза:

    Здравейте, да попитам ,искам да купя мандра за производство на кисело мляко, сирене и кашкавал. Каква е процедурата за лицензиране на търговска марка, производство и търговия на млечните продукти и какви документи са необходими? Благодаря Ви предварително.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Еленкова,
      Преди да закупите обект: Мандра, се уверете, че са изготвени и налични следните документи:
      1. одобрени архитектурни проекти – всички части, заверени от институциите и одобрени от общината;
      2. издадено е удостоверение за ползване от общината, на името на мандра или обект за производство на млечни продукти;
      3. изготвени са документи, съгласно чл. 12 от Закона за храните – ТД, система за добри хигиенни и производствени практики, НАССР система – възможно е те да са изготвени преди доста години и ще трябва да се актуализират или изготвят нови – в случай, че желаете може да направим среща, оглед на обекта и консултация, за да Ви дам окончателно мнение за обекта и дейността;
      4. издадено е удостоверение за регистрация на обекта в ОДБХ и за какви видове храни/продукти е одобрено.
      5. търговска марка – преди да се предоставя лицензия за търговска марка е необходима регистрация – повече информация може да намерите в Закон за марките и географските означения >>>.

      В случай, че Ви е необходима професионална помощ за обекта и дейността, се свържете с мен.

      Харесвам

  108. Татяна Танева каза:

    Здравейте,
    бих искала да ви попитам какви документи са ми нужни за отваряне на павилион за сандвичи,палачинки, бира, кафе, безалкохолни, пакетирани неща и т.н.Също така има барбекю към павилиона така че може би ще придлагаме и кюфтета, кебапчета, пържени картофки.
    Благодаря ви.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Танева,
      За да се предлагат описаните видове храни:
      1. обектът трябва да се регистрира като бърза закуска – проверете какъв е сегашния статут и за какъв обект е издадено разрешение за поставянето на павилиона,
      2. да са осигурени необходимите работни места – за съхранение на суровини и готови храни, обработка и продажба, за скарата е необходима вентилация,
      3. да отговаря на санитарно-хигиенните изисквания,
      4. да се изготвят система за самоконтрол и процедури, основани на принципите на НАССР система.
      След проверката от ОДБХ, обектът се регистрира в общината и се определя неговото работно време.

      Харесвам

  109. Светла Огнянова каза:

    Здравейте , казвам се Светла Огнянова ..
    Притежавам търговски обект, който по нот.акт се води като ,,Заведение за бързо хранене (пицария)“ Не е извършена никаква дейност. Искам да го дам под наем трябва ли да се сменя статута ако ще се ползва за мебелен магазин и други ? Благодаря за изразените мнения и отговори.:)

    Харесвам

  110. Георги каза:

    Здравейте,

    Проучвам възможностите за отваряне на малка пекарна за различни видове хляб и малки хлебчета с производство на място (не полуфабрикати). В момента търся подходящо помещение и се опитвам да разбера има ли изрично изискване за минималната височина на обекта? От фирма-доставчик на оборудване ми казаха, че минималната височина е 4.00-4.20м, но обикалям доста пекарни и виждам, че повечето са с по-малка височина. Същия въпрос зададох в местната АБХ и оттам ми казаха, че нямали конкретно изискване ?! Бихте ли споделили колко трябва да е височината, тъй като е една от отправните точки, от които трябва да започна.

    Също така има ли допълнителни изисквания към статута на вече отреденото за пекарна помещение ако към асортимента от произвеждан хляб се добавят студени сандвичи (отново с изпечените на място хлебчета), козунаци и топли супи?

    Благодаря предварително,

    Георги

    Харесвам

    • Здравейте Георги,
      След като дадено помещение е одобрено за пекарна, то е съобразено с изискванията за този вид обекти. При различен статут е необходима смяна, за което се изисква съгласието на собственика. Преценката се извършва на място в обекта, за да се установи има или няма условия за промяна на предназначението. За този вид обекти е необходима вентилация. Изискванията за височина на помещенията се съобразяват от архитекта при смяна на статута и изготвяне на архитектурния проект, според вида на обекта.
      Производството и продажбата на сандвичи и супи не са разрешени асортименти за пекарна и не могат да се предлагат. При регистрация на друг вид обект (например бърза закуска, ресторант и др.) и при наличие на условия, то може да се съчетават печива, студени сандвичи и супи. Супите изискват да се произвеждат в други условия и обекти. Козунакът е тестено изделие, което може да е част от асортимента на обект – пекарна.

      Харесвам

  111. Daniel каза:

    Zdraveite

    Iskam da si napravq internet sait i da prodavam kafe na zarna online.6te gi kypyvam ot druga balgarska firma paketirani.neobhodimi li sa mi nqkakvi razre6itelni za da izvar6vam tazi targovska deinost.

    Харесвам

  112. Кирил Стефанов каза:

    Здравей те. Искам да отворя количка за царевица, която ще се намира в Кауфланд. Имам договор с Кауфланд за отдаване под наем . Интересуваме какви документи са необходими за получаване на разрешение от Агенцията по храните. И също така дали имам работа с общината , пожарна и ХЕИ , при положение че ще бъда в Кауфланд. Благодаря предварително.

    Харесвам

  113. Живка великова каза:

    Здравейте , искам да наема помещение което да работи като фризьорски салон интересува ме око е със статут на офис или магазин ще имам ли проблеми с РИОКОС и общината Благодаря предварително за отговора

    Харесвам

  114. alyssa hy каза:

    Здравейте. Ще отварям сладкарско ателие, и искам да знам какви са изискванията и какви документи ще ми трябват и към кого да се обърна, за да дойде и да каже дали помещението става за тази цел?
    Искам към ателието да има и малко кафене, това ште може ли да се осъществи?
    Като цяло мисля да продавам „бутикови торти“ по поръчка, но и малко по обикновени, каткo мъфини и къпкейкове. Във кафето ще има кафе, капучино, чай, и др.
    Във момента живея във чужбина, но със тази дейност мисъл да се занимавам във България.
    Завършила съм средно, професиа сладкар. Искам да знам точно какви са изискванията подробно, и към кого трябва да се обърна, във България, до сега никога не съм се занимавала със собствен бизнес. Ще можете ли да ми помогнете?

    Харесвам

  115. KRASIMIRA каза:

    ЗДРАВЕИТЕ,ИСКАМ ДА СИ НАПРАВЯ ГЪБАРНИК В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ.ВЪПРОСЪТ МИ Е ОСВЕН СЕРТИФИКАТ ОТ ЗАВОДА ЗА МИЦЕЛ КАКВИ ДРУГИ ДОКЖМЕНТИ ТРЯБВА ДА ПРИТЕЖАВАМ ЗА ДА МОГА ДА СИ ПРОДАВАМ ГЪБИТЕ ПО ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНИ И ЗАВЕДЕНИЯ.

    Харесвам

  116. Светла Стефанова каза:

    Здравейте! Въпросът ми е: Имаме магазин за хранителни стоки, но се налага да се преместим, заедно с това решихме да продаваме и кафе на зърна и на място да го мелим. Какви са изискванията и някакви допълнителни документи ще бъдат ли необходими? Благодаря предварително.
    Отговор

    Харесвам

  117. Евгени каза:

    Скоро взех кафе-сладкарница и преди е било такова въпроса ми е къде и какво да направя не намирам никаква информация (актуална) какви разрешителни ми трябват и ако предлагате пакетна услуга за тези документи каква е цената? Заведението има разрешите;ни всичко за кафе-сладкарница но на собственика на помещението. По регистрация аз съм ЕТ. Няма да продавам нищо което не е пакетирано или най- много малки пастички… Освен пожарна и ХЕИ .. къде в ХЕИ или това БАБХ в сайтовете им няма никава информация. Ще имам и Алкохол има ли лиценз за това?

    Харесвам

    • Здравейте Евгени,
      За регистрацията на кафе-сладкарница е необходимо:
      1. да се уверите, че за помещението има издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация на името на кафе-сладкарница – издава се на името на собственика на имота;
      2. да подготвите обекта, с необходимото оборудвате и обзавеждане;
      3. да се изготви система за самоконтрол и процедури, основани на принципите на НАССР система;
      4. да внесете заявление и такса за регистрация в ОДБХ;
      5. да внесете заявление за регистрация на търговския обект в общината;
      6. да внесете заявление за категоризация на обекта в общината (за София в ОП „ТО“).
      7. да изготвите друга документация за търговския обект и дейност, съгласно Закон за счетоводството, ЗБУТ, ППО и др.

      За изготвянето на предложение за извършване на услуги от „НАССР Консултинг“ ЕООД, ще очаквам да ми изпратите писмо на ел. поща със следната информация: местоположение на обекта, статут (от удостоверението), на какъв етап сте – необходимост от ремонт, имате ли оборудване и обзавеждане, дата за назначаване на персонал, прогнозен срок за регистрация и функциониране на обекта.

      Възможно е да се направи оглед на място, проверка на съществуваща документация и предварителна консултация.

      Харесвам

  118. Radoslava Koleva каза:

    Здравейте,
    опитвам се да намеря инфорация за необходимите документи при износ на гъби за държави в ЕС. Ще ви бъда много благодарна ако ме упътите какво е необходимо за това.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Колева,
      Проверете какви задължения ще имате в приемащата страна, както и какви документи са Ви необходими. Всяка държава от ЕС спазва общи регламенти, но определя изискванията за търговска дейност и има допълнителни такива за храните. Контрол и проверка ще се извършва от контролния орган на приемащата страна. За гъбите – трябва да имате документ, доказващ произхода, качеството и безопасността на стоката – за всяка партида! Същата трябва да е опакована и с поставен етикет. За тази цел е необходимо да имате физико-химични и микробиологични анализи на продукта.

      За износа на гъби се обърнете към митнически агент или проверете какви са изискванията в Агенция Митници. Още информация за износ на храни, както и друга полезна информация може да прочетете тук на страницата на Националния експортен портал. За да получите конкретни отговори е много важно да се прецени начина на продажба на стоката в другата държава, къде ще се складира, кой ще я продава и т.н..

      За да извършвате търговска дейност е необходимо да сте регистриран търговец. Обсъдете този въпрос със счетоводител като разгледате подробно Вашият казус и за да изясните Вашите счетоводни задължения в България, по отношение на търговската Ви дейност и износа.

      Харесвам

  119. Денка Лячева каза:

    Здравейте. Ще отварям сладкарница и искам да знам какви са изискванията и какви документи ще ми трябват и към кого да се обърна, за да дойде и да каже дали помещението става за тази цел. Няма да произвеждам сладкарски изделия, а ще препродавам.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Лячева,
      За функционирането на обект: Сладкарница, е необходимо да регистрирате обекта в ОДБХ. За целта трябва да изготвите документация по чл. 12 от Закона за храните. За Вашата дейност това е Система за самоконтрол и процедури, основани на принципите на НАССР. След като помещението е напълно готово инспектори от ОДБХ проверяват да ли обектът и системата за самоконтрол съответстват на изискванията, за да получите разрешение за функциониране. След това се подава заявление в общината – за регистрация на обекта и категоризация.
      За изготвянето на документацията, както и за оглед на помещението мога да помогна и аз, в случай, че се обърнете към мен, като ми пишете на ел. поща.

      Харесвам

  120. Борисова каза:

    Здравейте, тъй като имам желание да започна да се занимавам с производство и продажба на място на баници и тестени закуски, въпроса ми е какви документи и разрешителни ще ми бъдат нужни, за да започна тази дейност. Също така, ако има определени изисквания за мястото и реда в закусвалнята, какви са те?
    Благодаря ви предварително!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Борисова,
      Изискванията за производство на тестени закуски се определят от вида на обекта, видовете произвеждани изделия, степента на готовност на суровините и прилаганата технология, начина на продажба, наличие на места за сядане.
      В обекта за производството на тестени изделия трябва да се създадат условия, гарантиращи разделно съхранение на суровини – хранителни и нехранителни, предварителна обработка, производство, съхранение и продажба на готовите изделия, измиване и съхранение на работния инвентар, санитарно-битови условия за персонала, зала за консумация и WC за клиентите, място за съхранение на празен амбалаж и отпадъци. Важно е да уточните какви други храни и напитки ще се предлагат в обекта.
      Необходими документи:
      1. за помещението – удостоверение за въвеждане в експлоатация на името на обекта; статута се променя в случай, че предназначението е друго; с архитектурния проект се планират необходимите помещения и места, съгласно нормативните изисквания;
      2. за дейността
      – документация за фирма
      – одобрен архитектурен проект и удостоверение за въвеждане в експлоатация на помещението;
      – документация по чл. 12 от Закона за храните – с нея се определят и др. изискващи се документи
      – документация за трудова медицина
      – пожарно досие
      – документация за счетоводно обслужване – консултирайте се със счетоводител!
      РАЗРЕШИТЕЛНИ
      1. ОДБХ
      2. общината
      – регистрация на търговски обект и съгласуване на работно време
      – категоризация на обекта – при наличие на места за сядане.
      3. за счетоводно обслужване.

      Харесвам

  121. Lili каза:

    Здравейте
    Какви документи с ми нужни да отворя online магазин за текстилни изделия произведени от мен? Нужно ли е да се регистрира марка?
    Благодаря предварително.

    Харесвам

  122. Pavlina каза:

    Здравейте! Имам следният въпрос: Фирмата,в която работя е платформа за за връзка между регистрирани фермери и потребители, като самата фирма не извършва търговска дейност. Бихме искали да започнем да превозваме хранителните продукти от фермите към потребителите със собствен хладилен автомобил. Става въпрос за стоки като сирене, кашкавал, консерви, мед, колбаси. На какви условия трябва да отговаря автомобила и какви документи са необходими за да е изрядно всичко?

    Харесвам

  123. ivaneta каза:

    Имам следния въпрос–имаме гараж който преди години беше хранителен магазин и сега отново искам да го разработим,но не съм наясно дали статута му е променен или аз тепърва трябва да вадя документи(става въпрос за гр.Хасково(,та въпроса ми е от къде мога да си извадя копие на този документ или ако няма такъв статут как да се сдобия с такъв.Благодаря предварително за отговора.

    Харесвам

  124. Tihomir каза:

    Здравеите ,искам да по питам какво е нужно да се отвори фитнес зала
    2 ро ако залата е с спа услуги

    Харесвам

    • Здравейте Тихомир,
      За откриването на финес зала е необходимо:
      1/ за помещението да има издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация (наричан в миналото разрешение за ползване или акт 16) на името на фитнес зала (без или със спа процедури);
      2/ да регистрирате търговския обект и съгласувате работното му време в общината;
      3/ да уведомите Регионална здравна инспекция (РЗИ) за откриването на обект с обществено предназначение, на основание Закона за здравето;
      4/ при наличие на спа процедури – да се създадат необходимите за тази дейност условия – за извършване на процедурите, за клиентите;
      При изготвяне на архитектурния проект за фитнес зала (без или със спа процедури) се планират всички необходими дейности, помещения, вида на материалите, изготвя се списък на необходимото оборудване.
      В зависимост от вида на спа процедурите съществуват и др. изисквания за помещенията и дейността – отопление, вентилация, осветление, пречистване на водите, разрешение за ползване на минерални води (при наличие) и т.н..
      В случай, че в обекта ще има кафеавтомат, заведение за хранене или магазин, се извършва регистрация на обекта, съгласно чл. 12 от Закона за храните;
      Консултирайте се със счетоводител за всички счетоводни дейности.

      Харесвам

      • advie каза:

        iskam.da.vi.popitam.edin.vupros,kakvo.e.nujno.i.kakvi.dokumenti.za.otvaryane.na………….rabotilnica.za.kori.za.banica

        Харесвам

        • Здравейте Аdvie,
          Ще трябва да регистрирате обект за производство на тестени кори. За тази цел помещението трябва да е предназначено и да отговаря на нормативните изисквания за производството им. При смяната на статута в проекта се планират всички необходими помещения и места – вход за зареждане, склад брашно, склад други суровини, склад нехранителни суровини – опаковки и др., подготвителна, работна зала, опаковъчно, склад готова продукция, изход с експедиция на готова продукция, санитарно-битови помещения, изход и място за отпадъци и празен амбалаж.
          За дейността се изготвя документация по чл. 12 от Закона за храните – ТД, система за самоконтрол и НАССР система или процедури, основани на принципите на НАССР. След проверката от ОДБХ търговския обект се регистрира в общината.

          Харесвам

      • Светла Александрова каза:

        Здравейте искам ако може да попитам нещо. Искам да отворя магазинче плод-зеленчук и пакетирани В Пловдив помещението се намира в самия блок има разрешение от преди 4-5 години……има топла вода ,но няма тоалетна
        Дали ще ми разрешат да работя без санитарен възел? Ще работя сама и живея на първия етаж (ако това е от значение)
        Благодаря Ви предварително….:)

        Харесвам

  125. Владислав Върбанов каза:

    Искам да попитам какви документи трябват за продажбата на сладолед от машина на улицата?

    Харесвам

  126. Tatqna Shopova каза:

    Здравейте!Моля ако е възможно да ме упътите как да си направя инструктаж за безопасност,хигиена при работа или по точно почистване на кафе автомат ,който ми изискват и по точно какви документи са нужни. Благодаря предварително 🙂

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Шопова,
      Навярно сте в процедура за регистрация на кафе автомат и в тази връзка е необходимо да изготвите система за самоконтрол – добри търговски и хигиенни практики, в която следва да опишете осъществяваната дейност, в т.ч. и инструкция за почистване на машината. Документацията се изготвя според вида на машината, използваните суровини, начина на транспорт, доставка и съхранението им, указанията, дадени в техническата инструкция за експолатация на автомата. В случай, че имате въпроси се свържете с мен.

      Харесвам

  127. Кольо Атанасов каза:

    здравейте искам да попитам ако е възможно какво е необходимо за започването на деиност която е обвързана с продажбата на принцеси ,безалкохолно ,и опаковани продукти като кроасани ,вафли,нес кафе и .т.н благодаря предварително 🙂

    Харесвам

    • Здравейте г-н Атанасов,
      1. трябва да решите какъв обект искате да регистрирате, с или без места за сядане – заведение за бързо хранене, магазин, павилион или др. Разгледайте видовете заведения;
      2. да наемете подходящо помещение и да проверите какво е предназначението му – то трябва да съответства на извършваната дейност;
      3. да имате регистрирана фирма;
      4. да се подготви и оборудва обекта;
      5. да се изготви система за самоконтрол – документация, съгласно чл. 12 от Закона за храните;
      6. да заявите регистрация обекта в ОДБХ;
      7. да заявите регистриране на търговския обект в общината и да съгласувате работновото му време.

      Ще следва да се консултирате със счетоводител, за да сте наясно с Вашите задължения и отговорности. При изготвянето на документацията по Закона за храните ще се запознаете подробно с всички други задължителни действия за дейността.
      След извършване на описаните по-горе дейности обектът ще може да функционира.

      Харесвам

  128. andrei каза:

    Zdr.iskam da popitam kupih si karavana na koqto se e prodavalo maslini i salati ima hladilna vetrina mivka iskam da sloja skara i pechka za pici koito shte sa na gaz kak da registriram karavanata i kakvo oshte e nujno za da prodavam kebabcheta parjoli nadenica i pici estestveno bira i bezalkoholno kakvi dokumenti mi trqbvat blagodarq predvaritelno.

    Харесвам

    • Здравейте Андрей,
      Караваната ще се регистрира като сезонен/временен обект. Може да бъде един от следните обекти: каравана, каравана за обществено хранене, каравана бира-скара.
      За да бъдат разрешени за продажба посочените от Вас храни трябва да се осигурят условия за тях:
      – място за съхранение – разделно за различните видове суровини
      – за подготовка и топлинна обработка
      – постоянно течаща студена и топла питейна вода, канализация (събиране на отпадни води), WC

      Ще работите само с готови полуфабрикати и готови храни, които да изпичате и продавате на място, тъй като няма да има достатъчно пространство, освен ако караваната е по-голяма. А на една мивка ще извършвате всичко – измиване на ръце, суровини, измиване на работна посуда и инвентар, което няма да е достатъчно. Ще работите с месни продукти, които попадат в рисковата група храни и според наличните условия в обекта, местоположението му, се преценява и разрешава производството и търговията с определени групи храни.
      Необходима Ви е система за самоконтрол. При изготвянето й се оценяват условията и възможностите, уточняват се видовете храни, извършваните дейности и др. задължения и отговорности, дадени в Закона за храните.
      Регистрация в ОДБХ се прави за всеки адрес (в случай, че ще ползвате повече от 1 място), с отделно заявление и такса.

      Харесвам

  129. цвети каза:

    Здравейте,
    имам следното питане…има възможност да наемем заведение с лятна градина,но самата база е за наложителен ремонт,защото е в лошо състояние.При този ремонт обаче искаме да свържем площадката,която се води градина заедно със самото вътрешно помещение,иначе казано да стане едно цяло като за лятото просто ще отваряме прозорците на цялото помещение.Да уточня,че градината(площадка всъщност с навес) е собственост на ресторанта.Интересува ме какви са процедурите и колко време би отнело изготвянето на подобна документация и от кого трябва да се направи,възможно ли е това да се извърши от наемателя.
    Благодаря предварително,ако решите да ми отговорите.Поздрави!!!!

    Харесвам

    • Здравейте Цвети,
      Разговаряйте със собственика на имота/помещението по този въпрос, тъй като без неговото съгласие Вие не може да извършвате промени. Изискайте от собственика проекта и всякаква друга документация за обекта, за да се уверите какво е предназначението му, как е решено външното пространство. След това проверете в общината ще бъде ли разрешена такава промяна. Необходимо е да имате пълномощно от собственика, за да извършите всички процедури от негово име – да подавате документи, да наемете архитект, който да изготви нов архитектурен проект за изменение на съществуващата ситуация. Изготвянето, съгласуването и одобряването на тази документация отнема доста време – поне 3-6 месеца, а може и повече.

      Харесвам

      • цвети каза:

        Благодаря за бързия отговор,но искам да попитам още нещо,може да ви се стори и смешно,но не мога да си обясня защо изисква толкова време да се придвижи един проект от 3-6мес.,това зависи ли в какъв по големина град живееш и съответно,ако е по-малък документите да бъдат обработени по-бързо.поради по-малък обем желаещи.

        Харесвам

        • Здравейте Цвети,
          Много са факторите, които влияят върху сроковете за тези процедури – съществуващата документация за обекта (документи за собственост, последни проекти); Вашето задание – какво точно ще възложите да се изготвя; архитекта и неговия екип от специалисти; институциите – ОДБХ, пожарна, ВиК, енерго, които трябва да съгласуват промените; надзорната фирма, която обобщава в документи какво е изпълнено; общината, която разрешава строителството за измененията, одобрява проекта и приема изпълнението, и най-вече от собственика или наемателя, който се ангажира с подготовката на проектите. Посочените от мен срокове са ориентировъчни и винаги има изключения. Възможно е да възникнат обстоятелства, които не са известни сега и могат да забавят тази процедура. Всяка институция има срокове за съгласуване, която обикновено не може да спази. Големината на общината влияе до толкова, че в по-малките общини архитекта има само 1 приемен ден, в който трябва да разгледа и одобри всички искания, а така определено не може да разчитате на по-кратки срокове.

          Харесвам

  130. Аксиния Стоева каза:

    Здравейте,имам магазин за домашни потреби.Искам да продаваме кафе от машина,но не от автоматите с монети.Също така и сокчета от кутийки ,асортимент от пакетирани вафли , сладолед от фризер и пакетирани семена за цветя и зеленчуци.Какво е необходимо да направя?Благодаря предварително.

    Харесвам

  131. К. Костов каза:

    Зравейте,Днес ми се обажда шофьора на пикапа с който превозваме торти от цеха до сладкарницата, че полицайте са го спрели и са искали да го глобят,нямал право да превозва торти без разрешително.Какво разрешително е необходимо.предварително Ви благодаря,

    Харесвам

  132. Инна каза:

    Здравейте,
    Моля за информация относно изискванията за стартиране на домашно производство на консервирани храни (сладка и зеленчукови консерви).
    Много благодаря предварително!

    Харесвам

  133. Димитров каза:

    Здравейте икам да отворя заведение или кафене незнам точно как се води ,в което да се предлага наргиле тоест нещо като наргиле бар или нещо таково.
    Бих искал да знам какви са изискванията за самото помещение и как стояят нещата относно пушенето нали все пак ще се пуши наргиле вътре а ако е вазможно и цигари примерно има ли вазможност да се направи това и какъв е редът на нещата.Тоест от каде да почна .Само да добавя помещение все още не съм намерил .
    Благодаря предварително .Поздрави .

    Харесвам

  134. pepo каза:

    здр.
    Искам да отворя кулинарен магазинили заведение за бързо хранене.с какъв статут трябва да е помещението което ще трябва да се наеме ,какви особености и изисквания за wc складове и др.има и в двата случая.доколкото съм запознат смяната на статут излиза в хиляди а времето в месеци.бих ли могъл в краен случай да направя кухня майка и да зареждам магазина с готова храна от кухнята майка.И последно питане,кое би било по опростено рагистрация на кулинарен магазин или заведение за бързо хранене
    Безкрайни благодарности

    Харесвам

    • Здравейте Пепо,
      Изискванията за обектите за храни са съобразно:
      – извършваните дейности с храни – само продажба на готови храни или производство и продажба!
      – видовете суровини, които ще използвате (готови или ще има обработка на място)
      – наличните условия в обекта – вентилация (задължителна при наличие на топлинни процеси), вода, канализация, санитарен възел за персонала и отделен за клиенти (за заведение за хранене) и др.
      – вида на обекта.
      За кулинарен магазин или заведение за бързо хранене (с производство):
      1. статут – отговаря на извършваната дейност – подходящи са помещения за магазин за храни, кулинарен магазин или заведение за бързо хранене (характеристика и видове заведения за хранене)
      2. условия – вентилация (при производство на храни), санитарно-хигиенни условия за персонала, отделен санитарен възел за клиенти (за заведение за хранене)
      3. документация, съгласно Закона за храните:
      – ТД (технологична документация) за произвежданите видове храни
      – система за самоконтрол
      – НАССР система
      4. регистрация в ОДБХ на обекта
      5. регистрация в ОДБХ на МПС за транспорт на храни
      6. регистрация на търговски обект в общината и определяне на работно време
      7. категоризация на обекта (за заведение за хранене).
      Може да регистрирате кухня-майка (с производство) и кулинарен магазин (без производство) – два отделни обекта. В този случай за продажба на храни в кулинарен магазин (без производство) ще е необходима само система за самоконтрол и процедури по НАССР (съкратен НАССР план), а за кухнята – посочените по-горе в т.3.
      Какъв обект ще регистрирате зависи от Вас. Много по-бързо и с по-малко средства ще може да регистрирате кулинарен магазин с производство, без места за сядане.

      Харесвам

  135. Станимир Колев каза:

    Здравейте,искам да продавам сладолед в едно малко помещение на морето,но самото помещение е пригодено за магазин , интересува ме нужно ли е да има мивка в това помещение?
    Благодаря предварително за отговора!

    Харесвам

  136. Anton Vlaev каза:

    Здравейте 🙂 имам гаражно помещение ,което искам да превърна в магазин за плодове и зеленчуци 🙂 Какви документи са нужни ? Трябва ли да има мивка с топла вода ? Трябва ли да се променя статута на помещението от гараж в магазин ? Всякаква информация би била полезна 🙂 Благодаря предварително 🙂

    Харесвам

    • Здравейте г-н Влаев,
      Всяко помещение трябва да отговаря на дейността, която се осъществява в него. В случая ще се извършва продажба на храни – плодове и зеленчуци и следва да осигурите необходимите санитарно-хигиенни условия за храните и персонала. Именно поради тази причина се налага да промените съществуващите в момента условия. Във връзка с това проверете в общината възможно ли е да се промени статута, предвид промени в ЗУТ за ползването на гаражи за друга дейност. Както и какви документи ще Ви искат от общината за регистрацията на обекта – магазин. След това ми пишете на ел. поща или се свържете с мен по телефона, за да ми уточните местоположението на обекта, площ, възможно ли е да се осигури вода, канализация, WC и т.н..

      Харесвам

  137. Иван каза:

    Какви документи трябва да занеса в общината за магазин за алкохол, цигари и захарни изделия

    Харесвам

  138. martin каза:

    Kak da izgotvia sistema za samokontrol.te mi dadoha I protokola I s nego trqbva da hoda do obshtinata I pochvam nali.

    Харесвам

  139. martin каза:

    Bqh v BABH DADOGA MI ZAQVLENIE POSLE KAKVO TRQBVA DA SE PRAVI

    Харесвам

  140. martin каза:

    Shte otvariam magazin za alkohol , cigari I zaharni izdelia kakvi dokomenti trqbva.
    Ot kade da zema razreshenie da prodavam zaharni izdelia

    Харесвам

  141. Мария Иванова каза:

    Здравейте! Желая да попитам възможно ли е да извършвам доставка на домашно приготвени торти и сладкиши в ресторанти и сладкарници, в които същите да се продават. Предварително Ви благодаря!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Иванова,
      Може да извършвате производство и доставки на сладкарски изделия в други обекти, във връзка с което е необходимо да се регистрира обекта и дейността в ОДБХ, съгласно чл. 12 от Закона за храните, след което да осъществявате търговската дейност.

      Харесвам

      • Мария Иванова каза:

        Благодаря Ви за бързия отговор, но може би не съм поставила въпроса правилно. Желанието ми е да приготвям торти и сладкиши в домашни условия и да ги предлагам в сладкарници и ресторанти. Дали това е възможно и при какви условия? Предварително Ви блогодаря!

        Харесвам

        • Здравейте Мария,
          Правилно съм разбрала въпросът Ви, но производството в домашни условия не е законна дейност и ще сте в нарушение на чл. 42 от Закона за храните:

          “Чл. 42. (1) (Изм. – ДВ, бр. 102 от 2003 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 31 от 2006 г., в сила от 14.04.2006 г.) Който произвежда или търгува храни в обект, нерегистриран по този закон, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 1500 до 2000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – с глоба от 2000 до 4500 лв.
          (2) (Изм. – ДВ, бр. 31 от 2006 г., в сила от 14.04.2006 г.) За нарушение по ал. 1, извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 2000 до 4500 лв., а при повторно нарушение – от 4500 до 6000 лв.”.

          Харесвам

  142. www.evgene13@abv.bg каза:

    Здравейте! Искам да си направя една малка баничарница,но незнам откъде да започна .Първо да приведа в съответния вид помещението и после документите или първо документите и после ремонтите.Сега помещението е действаща аптека ще трябва да сменя и статута на помещението предполагам.Въпроса ми е при коя институция да ида най напред и от кой документ трябва да се започне.Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте,
      За да регистрирате обект: Баничарница, е необходимо:
      1. да прецените има ли условия за тази дейност – достатъчно площ за съхранение и обработка на храни, и продажба на тестени изделия, изградена вентилация, съблекалня и WC за персонала, както и места за клиенти (в случай, че решите да има), съгласие на собственика и останалите живущи (при наличие) за смяната на предназначението на помещенията;
      2. да получите разрешение от общината, за да смените предназначението на обекта – виза за проектиране;
      3. изготвяне на архитектурни проекти;
      4. съгласуване и одобряване на проектите, получаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на обекта;
      5. подготовка на обекта и оборудване;
      6. изготвяне на документация, съгласно чл. 12 от Закона за храните – ТД за произвежданите видове изделия, Система за самоконтрол и НАССР система;
      7. регистрация на обекта в ОДБХ и общината.

      Харесвам

  143. христина каза:

    Здравейте,имаме гараж приблизително 30кв.м ,височина 2,30см ,който искаме да направим магазин .Моля Ви за информация,благодаря предварително.

    Харесвам

  144. Момчи каза:

    Здравейте, имам желание да отворя неголям обект за продажба на хот-дог и безалкохолни напитки, но не съм наясно каква документация е необходима за съответната дейност и какъв статут трябва да притежава помещението.

    Харесвам

    • Здравейте,
      Продажбата на хот-дог и напитки може да организирате в един от следните видове обекти – заведения за бързо хранене:
      Снек-бар – предлага асортимент от ястия и специалитети, приготвени на скара или плоча, аламинути, салати, супи, бульони; готови сладкарски изделия, сладолед; топли напитки, алкохолни и безалкохолни напитки, бира (пиво). Кухненската продукция се приготвя пред клиента и се предлага от бар-плот.

      Бистро – кухненската продукция в заведението е ограничена до: студени и топли предястия, скара и аламинути, салати, супи, десерти. Липсва предварителният процес на подготовка на храната, т.е. използват се предварително подготвени храни – полуфабрикати. Карт-менюто включва топли напитки, безалкохолни и алкохолни напитки и бира.

      Фаст-фууд – предлага сандвичи, различни видове бургери, пържени картофи, скара от месни полуфабрикати, сосове, салати, готови тестени изделия, сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, сладолед, топли напитки, безалкохолни напитки и бира.

      За регистрацията на обекта в ОДБХ ще Ви е необходима система за самоконтрол и процедури, основани на принципите на НАССР (съкратена НАССР система).

      Харесвам

  145. Ани каза:

    Здравейте

    Искам да произвеждам торти и сладкарски изделия, но не ми трябва цех, защото говорим за малко производства. Виждам, че на много места вече пише „сладкарска къща“ или „сладкарска/шоколадова работилница“. Въпросът ми е каква е разликата в документацията сравнена с тази за производствен цех. И ако правилно съм разбрала от прочетеното ако имам помещение със статут кафе-аперитив, за да произвеждам торти за нуждите на търговския обект, трябва да сменя статута на кафе-сладкарница с производство, или мога да използвам това, че в кафе-аперитива мога да произвеждам захарни и шоколадови изделия?

    Благодаря ви , че помагате на толкова много хора 🙂

    Харесвам

    • Здравейте Ани,
      За всеки вид обект има специфични изисквания и норми:
      – съгласно Закон за устройство на територията (ЗУТ) – за проектиране, изграждане и строителство – използват се при изготвянето на архитектурни проекти и при смяна на предназначението;
      – съгласно Закон за храните и др. видове закони – за организиране и разрешаване на дейност, свързана с производство на храни, подготовка на обекта и изготвяне на документацията по Закона за храните, необходима за регистрация в ОДБХ и функционирането на обекта.
      Вида на обекта и изискванията за него се определя според видовете сладкарски изделия, които ще се произвеждат, производствения обем за деня, месеца, годината, осъществяваните дейности, използваните материали (например ще използвате готови блатове или ще се произвеждат на място и др.) и броя на персонала.

      Вие трябва да решите какво искате да произвеждате и предлагате в обекта, след което да се определи какъв вид обект да разкриете? Да се прецени помещението, с което разполагате отговаря ли на всички изисквания за този вид обект и ако е с друг статут, то трябва да се промени. След подготовката на помещението се изготвя документация по чл. 12 от Закона за храните и се внся заявление за регистрация на обекта в ОДБХ и общината.

      Отговорът на въпросите Ви е следния:
      1. Въпросът ми е каква е разликата в документацията сравнена с тази за производствен цех?
      Документацията се определя в зависимост от вида на обекта и извършваната в него дейност, а не според големината му:
      – Технологична документация (ТД), Система за самоконтрол и НАССР система – изисква се за всички видове производства, независимо от извършвания обем дейности и броя персонал;
      – Система за самоконтрол и процедури, основани на принципите на НАССР – при извършване на продажби без производство на място.

      2. И ако правилно съм разбрала от прочетеното ако имам помещение със статут кафе-аперитив, за да произвеждам торти за нуждите на търговския обект, трябва да сменя статута на кафе-сладкарница с производство, или мога да използвам това, че в кафе-аперитива мога да произвеждам захарни и шоколадови изделия?

      Кафе-аперитив – питейно заведение, в което се предлагат богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки и закуски към тях – богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки; ограничен асортимент кулинарна продукция – салати, студени мезета, пържени картофи, месни полуфабрикати на скара, сандвичи, бургери, захарни и шоколадови изделия, ядки, сладолед.
      Захарни и шоколадови изделия означава пакетирани такива, които са произведени от друг производител (вафли, шоколади, сухи пасти и др.), а не сладкарски изделия, които Вие искате да произвеждате – торти и др.. Това означава, че не може да произвеждате сладкарска продукция в кафе-аперитив. В случай, че помещението е подходящо за Вас, то може да промените статута в кафе-сладкарница, след което да се регистрира.

      Може да потърсите някои от следните видове обекти, които са вече регистрирани и разрешени за кафе-сладкарница.
      Кафе-сладкарница – друга група заведения за допълнително хранене, в които се предлагат сладкарска продукция, сладоледи, тестени изделия, безалкохолни и алкохолни напитки, които могат да бъдат:

      Кафе-сладкарница – предлага малотрайни и трайни сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, сандвичи, бургери, тестени закуски, сладолед, топли напитки, коктейли, безалкохолни напитки, бира, алкохолни напитки.
      Сладкарница – предлага малотрайни и трайни сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, тестени закуски, сандвичи, сладолед, топли напитки и безалкохолни напитки.

      В тях може да се организира производство и продажба само на място в обекта, при наличие на необходимите за тази дейност условия!

      Харесвам

  146. Красимира каза:

    Здравейте!Моля ако е възможно да ме упътите как да си направя инструктаж за безопасност,хигиена на труда и пожарна охрана в селскостопанска аптека.Никъде не можах да намеря. Благодаря ви предварително.

    Харесвам

  147. Надежда Тонева каза:

    Здравейте,искам да отворя павилионче за скара (кибапчета/кюфтета),какви документи и разрешителни трябва да извадя и от каде?

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Тонева,
      За да се извършва дейност и регистрира обект за продажба на храни е необходимо:
      1. за павилиона:
      – разрешение за поставяне от общината – изисква се да се изготви от архитект план-схема за разположение на павилиона (в случай, че за павилиона липсва такъв документ). Да се осигурят ток, питейна вода, WC и др. условия, и да се оборудва;
      2. за дейността:
      – изготвя се Система за самоконтрол и процедури по НАССР – ако желаете да получите подробна консултация и да Ви изготвя документацията за обекта се свържете с мен;
      – подава се заявление в ОДБХ за регистрация на обекта;
      – подава се заявление в общината за регистрация на търговски обект.
      – за счетоводната дейност се консултирайте със счетоводител.

      Харесвам

  148. Михайлова каза:

    Здравейте! Искам да отворя онлайн магазин за сладкарски инструменти и консумативи. Стоките ще се внасят от ЕС. Ще се продават хранителни ( захарен фондан, захарни поръски, сладкарски бои, есенции и др.), които ще са пакетирани. Въпросът ми е, трябва ли да имам разрешително за продажбата им и дали помещението трябва да се регистрира?
    Благодаря предварително!

    Харесвам

  149. Валентина Иванова каза:

    Здравейте,
    Интересувам се от изисквания и документация за отваряне на пивоварна за производство на ябълково вино, т.нар. сайдер.
    Благодаря предварително за отговора,

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Иванова,
      За производството на ябълково вино е необходимо да осигурите:
      1. помещения, за които да се изготвят, съгласуват с контролните органи и одобрят архитектурни проекти – според прилаганата технология за производство при изготвянето им ще се предвидят всички необходими места за съхранение на суровини, подготовка, производство, опаковане, съхранение и експедиция на готов продукт, санитарно-хигиенни условия за персонала и поддържане хигиената на обекта;
      2. условия и оборудване в обекта;
      3. документация, съгласно чл. 12 от Закона за храните – технологична документация (ТД) за произвеждания продукт, система за самоконтрол и НАССР система – при изготвянето им се уточняват и други изисквания и задължения;
      4. регистрация на обекта в ОДБХ и общината.

      Харесвам

  150. suzana каза:

    zdraveite izkam da si otvora malak friziorski salon kakvi dokomenti mi trqbvat i kakva trqbva da mi bude firmata blagodarq vi

    Харесвам

  151. Стоян каза:

    Здравейте, имам запитване относно това, какви са стъпките ( изисквания и документация ) за привеждане в дейност на малко помещение за продажба на безалкохолни шейкове, които ще бъдат приготвяни на място.

    Харесвам

    • Здравейте Стоян,
      За регистрацията на обект за храни е необходимо да изпълните следните действия:
      1. да решите какъв вид обект искате – заведение, павилион или др., ще има ли места за сядане, какви други храни ще се продават освен безалкохолни шейкове;
      2. изискайте от собственика на помещението удостоверението за въвеждане в експлоатация, за да се уверите какво е неговото предназначение и ако е необходимо да се смени;
      3. подготвяне и оборудване на обекта и организиране на дейността;
      4. изготвяне на документация, съгласно чл. 12 от Закона за храните – ТД, система за самоконтрол и процедури, основани на принципите на НАССР (съкратена НАССР система);
      5. регистрация на обекта в ОДБХ;
      6. регистрация на обекта в общината;
      7. категоризиране на обекта – за заведение.

      За по-точна преценка да ли помещението отговаря на изискванията за тази дейност трябва да се направи оглед на място или ми изпратете скица с описание.

      Харесвам

  152. Боньо Бонев каза:

    Добър ден,
    Искам да отворя магазин за плодове и зеленчуци.Какви са изискванията?Трябва ли да има тоалетна,мивка и каква кубатура трябва да е помещението?Благодаря Ви!

    Харесвам

    • Здравейте г-н Бонев,
      Може да регистрирате магазин за продажба на храни – плодове и зеленчуци, при следните условия:
      1. за помещението
      – да има издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация за магазин, което е гаранция че е съобразен с нормативните изисквания за храните;
      – да разполага с необходимата площ за тази дейност;
      – да има санитарно-хигиенни условия за правилно съхранение на храните, поддържане на хигиената в обекта и персонала;
      Предвид извършваната дейност, която не е високо рискова, може да ползвате и друго WC и мивка.
      2. за дейността
      – да се изготви документация, съгласно чл. 12 от Закона за храните – система за самоконтрол и процедури, основани на принципите на НАССР;
      – да се регистрира обекта в ОДБХ;
      – да се регистрира обекта в общината.
      Изискванията за обектите за храни са едни и същи за всички видове, като решенията се определят в зависимост от вида на храните и извършваните манипулации с тях.

      Харесвам

  153. Малинка каза:

    Здравейте,
    Имам офис за плащане на битови сметки, но искам да предлагам в него и кафе на зърна, ядки от топла витрина и напитки от кафе-машина. Трябват ли ми някакви по-специални разрешителни, като за хранителни стоки и други, и какви по-точно документи ми трябват, за да започна да продавам тези неща?
    Благодаря предварително!

    Харесвам

  154. Ирина каза:

    Здравейте, интересува ме какво е необходимо, като документи и пр. за производство на храни за домашни любимци ?

    Харесвам

    • Здравейте Ирина,
      Фирма „НАССР Консултинг“ ЕООД извършва услуги, свързани с обектите за храни и хранене, предназначени за консумация от човека.
      За разкриването на обект за производство на храни за животни е необходимо:
      1.удостоверение за въвеждане в експлоатация на обекта – получава се след изготвяне на архитектурни проекти, съгласуване с контролните органи и одобряване от общината;
      2.подготовка, оборудване на обекта и организиране на дейността;
      3.изготвяне на документация за храните, предназначени за животни, съгласно Закон за ветеринарномедицинската дейност;
      4.регистрация на обекта и дейността в ОДБХ, съгласно Закон за ветеринарномедицинската дейност.

      Харесвам

  155. Maia Miteva каза:

    Здравейте! Имаме малка книжарничка, но обмисляме продажбата на бутилирани напитки и сладолед, може би по късно кафе и пакетирани храни, като кроасани, солети и т.н. Необходимо ли е пререгистрация в ОДБХ по специално за напитките и сладоледа, като сме със статут на книжарница и ако да, какви още документи ще са необходими и с какъв статут ще трябва да е помещението. Благодарим предварително!

    Харесвам

    • Здравейте Мая,
      Имате следните варианти:
      1. продажба на тези видове храни от автомат(и) на самообслужване с монети – за напитки и пакетирани храни, за който е необходимо: място, захранване, сервизно помещение и обслужване; система за самоконтрол и регистрация в ОДБХ;
      2. смяна на статута на помещението – свързано е с вида на обекта, който искате да се разкрие, видовете храни и извършващата се дейност с тях. Включва проектиране, одобряване, подготовка, обзавеждане, оборудване, система за самоконтрол, процедури по НАССР, регистрация в ОДБХ и ако е заведение с места за сядане – категоризация в общината.
      Изпратете ми на ел. поща скица на помещението с предназначение и площ, за да Ви дам становище. Опишете ми и посочете на скицата Вашата идея за продажбата на храните. Ако обектът Ви е в София, може на място да направя подробна консултация.

      Харесвам

  156. Secgul каза:

    Zdraveyte , bihte li mi pomognali , iskam da otvorya pomeshtenie za ponicki , naprimer pred nyakoy magazin ili na ojivena ulica , no neznam kakvi sa iziskvaniyata i kide tryabva da otida. Iskam da go otvorya v shumen. Mersi predvaritelno.

    Харесвам

    • Здравейте,
      Поставянето на преместваеми обекти се извършва след разрешение от архитекта на общината – необходимо е да се изготви схема за разполагане от друг архитект. За тази цел разговаряйте с архитекта на общината – за всяко място, което считате, че може да е подходящо.
      Дейността в обекта се разрешава от ОДБХ, въз основа на правилно създадени условия и подходящо оборудване в обекта, и изготвена документация – ТД за понички, система за самоконтрол и НАССР система.

      За да направя коментар, моля изпратете ми по ел. поща подробна информация за помещението, площ и с какви условия разполага – вода, ток, WC и др..

      Харесвам

  157. Веси Петрова каза:

    Здр искам да отворя работилничка за производство на сладкарски изделия и хляб и в същото помещение да се продават и био храни .Био магазин с пекарна. Какво трябва да е помещението и какви са изискванията .Мога ли да наема всякакво помещение за целта или трябва да е със спецялен статут и какво ми е необходимо. Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Петрова,
      За да се регистрира обект за производство е необходимо:
      1. помещението да е разрешено за тази дейност, което означава да е със статута за обекта, който искате да разкриете. С архитектурния проект се уточняват необходимите изисквания. Всичко зависи от това какви видове изделия ще се произвеждат, какви други готови храни ще продавате, ще се доставят ли в други обекти или ще се продават само на място, с какво помещение разполагате и какво е неговото предназначение и площ, след което може да се прецени как да се продължи. Изискванията са много и се отнасят до съхранението и подготовката на суровините, производството, персонала, съхранение на готовата продукция и др. Важно е също така да решите кое ще е водещата дейност – продажбата на био храни или производството на хляб и сладкарски изделия?
      2. документация – ТД за всички видове изделия, които ще произвеждате, система за самоконтрол (добри производствени и хигиенни практики), НАССР система (анализира опасностите и въвежда контролни действия);
      3. подаване на заявления за регистрация в ОДБХ и община.

      Харесвам

  158. Georgi каза:

    Здравейте, много ще съм ви благодарен, ако ми дадете насоки за отваряне на магазин за хранителни стоки,ОТ разрешителните ДО старта. В помещение със статут ПОМЕЩЕНИЕ,давано от Общината ,под-наем искам да отваря , магазин за хранителни стоки и какво друго, може да се продава, в него,освен хранителни стоки.Какви сложности ме очакват при набавянето на документацията и колко пари ще ми струва? ““““ Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Георги,
      Магазин за хранителни стоки се разкрива при следните условия:
      1. предназначението на помещенията да е за хранителен магазин;
      2. наличие на специализирано оборудване;
      3. система за самоконтрол, с процедури по НАССР (при липса на производство на място);
      4. заявление за регистрация в ОДБХ;
      5. заявление за регистрация в общината и определяне на работно време.

      На въпросите Ви отговарям със следното:
      1…и какво друго, може да се продава, в него,освен хранителни стоки.
      Видовете стоки, които могат да се продават зависят от площта, с която ще разполагате. Изпратете ми по ел. поща скица (може и ръчна) с описание и размери на помещенията, за да направя коментар.
      2. Какви сложности ме очакват при набавянето на документацията?
      – липса на разрешение за ползване за хранителен магазин;
      – отказ от регистрация в общината, поради липса на разрешение за ползване;
      – извършване на процедура по смяна на предназначението на помещенията – изготвяне на проекти за хранителен магазин;
      – неразрешаване на продажба на храни, поради липса на условия.
      3… и колко пари ще ми струва?
      Всичко това зависи от видовете услуги, видовете храни, извършваните дейности в обекта, броя на персонала, местоположението на обекта.

      Харесвам

  159. Теодор каза:

    Здравейте! Имам следният въпрос.Kакви документи са необходими за откриване на автосервиз за монтаж,демонтаж ,баланс на гуми ( гумаджийница ), некаде бех чел , че може да се заведе и като Ателие за услуги, за да се избегне някоя друга процедура.Възможно ли е?
    Благодаря!

    Харесвам

    • Здравейте Теодор,
      Всеки обект се разкрива въз основа на:
      1. одобрен архитектурен проект от общината – проверете какъв вид обект е записан в разрешението за ползване на помещенията, които ще използвате; какъв точно ще е обекта ще разберете от тези документи; наименованието на обекта предполага различен вид дейност – колкото са по-малко извършваните услуги, толкова по-малко са изискванията;
      При изготвянето на проекта се планират всички видове изисквания. Преди издаване на виза за проектиране се извършва предварително съгласуване на проектната идея с общината и РИОСВ, а след това съгласуване на готовия проект с контролните органи – РИОСВ, ОДБХ (при наличие на обект за храни), ВиК, енерго, пожарна, след което той се одобрява от архитекта на общината. След изграждането на обекта работата се приема от общинска комисия и се издава разрешение за ползване, което е гаранция за спазване на нормативните изисквания за приетия вид обект.
      2. разрешение за събиране и съхранение на отпадъци – от РИОСВ;
      3. счетоводната документация и начина на отчитане на дейността ще изясните със счетоводител – с него може да коментирате вида и дейността в обекта, фирмата, както и какви ще са Вашите задължения, относно персонал, условия за работа и др..

      Харесвам

  160. Владислав каза:

    Здравейте, искам да наема помещение което до преди няколко месеца е работело като ART ателие и е със статут на магазин.Идеята е да се продават топли напитки (кафе, чай) и студени напитки (шейкове) които ще се приготвят на място,като за направата им ще се използват различни видове пресни плодове. Няма да се продават абсолютно никакъв вид храни(сандвичи ,закуски) и т.н. Също така няма да има места за сядане! За съжеление не мога да получа компетентна информация. Въпросът ми е: необходимо ли е смяна на статута на помещението? Мога ли да развивам дейност при статут на магазин или трябва да имам статут на бърза закуска?
    Моля ви за вашето мнение.
    Благодаря предварително!

    Харесвам

  161. Adelina Kitova каза:

    Здравейте!Имам мечта да отворя малка пекарна за хляб и сладкиши.Интересува ме трябва ли да притежавам диплом ,примерно от ТОХ за да произвеждам тези хранителни продукти?

    Харесвам

  162. Ани каза:

    Здравейте.
    Искам да попитам какви са изискванията за продажбата на т.нар „храна на колела“. Ако съответно притежавам необходимото оборудване във ван/кемпер, какви са изискванията и нужните разрешителни, за да приготвям и продавам храна? А как стой въпросът с това, да се паркира на различни места и има ли изисквания относно това?
    Благодаря.

    Харесвам

    • Здравейте Ани,
      Всяка община има изисквания, относно разполагане на преместваеми обекти за извършване на търговска дейност. Необходимо Ви е разрешение за поставяне. В общината ще получите повече информация.
      Технологичните и санитарно-хигиенните изисквания са еднакви за всички обекти за храни, независимо от вида им, сезонност, времетраене и начин на продажба.
      Необходими са Ви следните документи:
      1. разрешение за поставяне и ползване на място;
      2. документация
      – ТД за всички видове произвеждани храни
      – система за самоконтрол с процедури по НАССР – за обект без производство
      – система за самоконтрол – за обект с производство
      – НАССР система – за обект с производство
      3. заявление за регистрация в ОДБХ – за всеки адрес, който ще ползвате.

      При изготвянето на документацията по т. 2 се изясняват подробно всички изисквания за обекта и Вашите задължения.

      Харесвам

  163. Валентин каза:

    Здравейте,
    искам да попитам какви документи са необходима за отваряне на специализиран месарски магазин?Помещението, което ще се ползва сега е със статут на магазин.

    Предварително благодаря!

    Харесвам

    • Здравейте Валентин,
      Видовете необходимите документи за магазин за хранителни стоки са съгласно чл. 12 от Закона за храните. Определят се според видовете храни и осъществяваните дейности, и са следните:
      1. ТД – технологична документация за видовете произвеждани храни (при производство в обекта)
      2. Система за самоконтрол
      3. НАССР система(при производство в обекта) или процедури по НАССР
      4. Заявление за регистрация на обекта в ОДБХ.

      Всички необходими изисквания подробно се изясняват след възлагане на консултантската услуга.

      Харесвам

  164. nedyalko каза:

    zdravei te ,iskam da otvorq zavedenie za barzo hranene -hrana za vkasti bez mesta za sqdane.Pove4eto pomesteniq koito sam gledal sa sas statut na magazin.trqbva li da smenqm statuta ili prednazna4enieto na obekta i kak sava tova,kolko vreme otnema,moga li da rabotq prez tova vreme,kolko preblizitelno ste mi struva

    Харесвам

    • Здравейте Недялко,
      Може да разкриете кулинарен магазин. За да регистрирате обект с производство на място трябва да имате достатъчно площ за организиране на всички необходими дейности и условия, свързани с храните и персонала. Всичко зависи от видовете суровини, които ще използвате и видовете изделия, които ще се произвеждат.Важно е да изясните как и кой ще извършва доставките до адрес.
      Не е необходима промяна в статута, ако разрешението за ползване е за хранителен магазин и обекта позволява да се организира производство.
      Промяната на предназначението се извършва на основание виза за проектиране, въз основа на която се изготвят архитектурни проекти. След съгласуването им с контролните органи те се одобряват от архитекта на общината. Издава се разрешение за ползване на обекта. Цялата тази процедура може да отнеме до 6 месеца и повече. Ако започнете работа, при проверка общината ще Ви възрази. При регистрация на обекта в общината следва да се представи разрешението за ползване на помещението, на името на обекта, който се регистрира. Не разполагам с точна сума на разходите за проектиране – най-малко 20-25 лв./кв.м.. Цените ще уточните с архитект, има и други такси за съгласуване и одобряване на проекта.

      Харесвам

  165. Sona каза:

    Zdraveyte. Imam edin vapros. Shte bda blagodarna ako me otgovorite. Blagodarya predvaritelno.
    Imam obekt sys statut Kulinaren magazin s kuxnya i kafe-aperativ. Moga li bez da se smenya statuta, da proizvejdam i xlab i xlebni izdeliqa.

    Харесвам

  166. Венета каза:

    Здравейте, възможно ли е при наемане на заведение за обществено хранене-кафе аперитив , да се работи с наличното удостоверение за регистрация, докато излезе новото, за новата фирма, която работи.
    Благодаря Ви предварително за съдействието!

    Харесвам

  167. Невена каза:

    Здравейте! Имам следният въпрос. Бих искала да отворя онлайн магазин, където да предлагам услуга за доставка по домовете, включително домашно приготвени кексове, торти и т.н (които бих правила в домашни условия). Какви биха били изискванията за такъв вид обработка на храна? Какви документи трябва да регистрирам: например към ХЕИ? Много ще съм Ви благодарна за отговор на този въпрос!

    Харесвам

    • Здравейте Невена,
      Производството и прдажбата на храни се извършва само в регистрирани обекти от Областна дирекция за безопасност на храните (ОДБХ). ХЕИ и ДВСК не съществуват – обединиха се в нова институция – ОДБХ!
      1. За онлайн магазин – регистрира се в ОДБХ само помещението – склада за съхранение на храните – изготвя се система за самоконтрол. Предназначението на помещението трябва да е за склад.
      2. За производствената дейност – регистрира се в ОДБХ обекта – работилница за производство на сладкарски изделия – изготвя се технологична документация (ТД) за всички видове продукти; система за самоконтрол и НАССР система. Предназначението на помещенията трябва да са за работилница.

      Домашно произведени храни не могат да се предлагат за продажба! Те трябва да се произвеждат в условия, отговарящи на изискванията за храни и да се използват само за това производство.

      Доставката на храни – суровини и готови изделия, се извършва само с регистрирани в ОДБХ транспортни средства!

      Харесвам

  168. RANGELOV каза:

    Здравейте,
    Моля да ми отговорите, какви документи са необходими за откриване на автосервиз за монтаж,демонтаж ,баланс на гуми, смяна на масла и някои други дребни услуги.В обекта има възможност за малко кафене в ,което клиентите да изчакат до свършване на услугата за която са дошли.Благодаря Ви!

    Харесвам

    • Здравейте г-н Рангелов,
      За разкриването и функционирането на обект: Автосервиз с кафене са необходими следните документи:
      1. Уведомление на общината и населението за инвестиционното намерение;
      2. Уведомление на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за инвестиционното намерение;
      3. Доклад за оценка на въздействието на обекта върху околната среда (ОВОС);
      4. Виза за проектиране – от общината;
      5. Архитектурен проект – възлагане, изготвяне, съгласуване, одобрение;
      6. Разрешение за строеж – от общината;
      7. Присъединителни договори с ВиК, енерго;
      8. Разрешение за ползване на помещенията за автосервиз и кафене – от общината;
      9. Система за самоконтрол – за кафене;
      10. Заявление за регистрация на кафене – в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ);
      11. Заявление за категоризация на кафене – в общината;
      12. Разрешение за отпадъци – от РИОСВ.

      При изготвянето на всички тези основни документи се подготвят и прилагат други съпътстващи или изискващи се от съответната процедура документи и информация.
      Уведомленията се подават, за да се информират заинтересованите органи и населението за предстоящия обект в най-ранен етап. При положително решение се продължава с проектирането.
      Изготвянето на Доклада за ОВОС се определя от РИОСВ, възлага се на специалисти, обсъжда се от обществеността и се одобрява от РИОСВ.
      Техническия проект се възлага и изготвя на името на собственика на имота, както и всички останали документи за помещенията!
      С архитектурния проект се планират всички видове дейности, помещения, съоръжения, комуникации, оборудване и др., съгласно нормативните изисквания. С част: Технологична, се определят изискванията за строеж на кафене. Важно е да уточните с архитекта освен проектиране, услугата да включва и съгласуване на изготвените проекти с ОДБХ, РИОСВ, ВиК, енерго, РС „ПАБ“ (пожарна), община и др.!

      Надявам се да сте получили необходимата информация. Всички тези процедури ще продължат най-малко 1 година, в случай, че нямате помещение, което да е предназначено за този обект и дейността, която желаете да извършвате.

      Харесвам

  169. Silvia каза:

    Здравейте, въпроса ми е следният: Искам да продавам скара /кюфтета, кебапчета/ на открито /по събори, панаири и т.н/. Имам бус, с който мисля да превозвам от място на място скарата. Освен, че първо трябва да се регистрира фирма, какви са следващите стъпки и документи, които ми трябват за да съм изряден. Прочетох много, но не ми стана ясно, какви разрешителни и стъпки да предприема – точно за такава вид дейност, която е на открито и не е на едно и също място. Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Силвия,
      След като регистрирате фирма се подава заявление в ОДБХ за всеки адрес и във всяко населено място. Не става ясно буса оборудван ли е подходящо за храните? За продажба на открито Ви трябва хладилник за суровини, заготовки и готова продукция, постоянно течаща вода, WC и др. условия.
      При проверката следва да покажете на инспектора, че са осигурени всички необходими условия за производството на печени изделия от месо, както и да представите технологична документация по чл. 12 от Закона за храните – ТД, система за самоконтрол и процедури по НАССР.
      Изискванията за храните са едни и същи, независимо от мястото на продажба. Може да направите консултация с инспектор от ОДБХ.

      Харесвам

  170. Аделина каза:

    Здравейте!Какви трябва да са размерите(височина) на преносим павилион в който ще приготвям пици,палачинки,сандвичи,понички и др.?От какъв материал трябва да е пода,за да отговарям на изискванията?Всички уреди съм поръчала да са от алпака, работния плот
    от какъв материал може да е?Благодаря Ви предварително!

    Харесвам

    • Здравейте Аделина,
      Изискванията за обектите за храни са предмет на технологичен проект и проектанта – технолог, ще се съобрази с тях. Всички изисквания за храните, обзавеждането и персонала се уточняват при изготвянето на документацията по т. 3.
      Запознайте се с Регламент 852/2004 г. на ЕС.
      За обекта са необходими:
      1. Условия и обзавеждане в обекта, съобразени с Вашето производство. Алпаката е много-добър избор за работни повърхности на машини, съоръжения, раборни повърхности и др., може да ползвате и др..
      2. Технологична документация (ТД) за всички видове изделия, които ще се произвеждат в обекта – пици,палачинки,сандвичи,понички и др
      3. Система за самоконтрол;
      4. НАССР система.
      5. Заявление за регистрация в ОДБХ.
      Ако имате още въпроси или за оферта (посочете населено място, всички видове изделия, брой персонал, Вашият срок за функциониране на обекта)пишете на ел. поща.

      Харесвам

  171. Светослав каза:

    Здравейте!

    Искам да попитам какво ми е необходимо за да отворя барче на плажа (тип гъба) ,в което ще се предлагат алкохолно, безалкохолни и топли напитки.

    Блягодаря!

    Харесвам

  172. Е каза:

    Здравейте,
    искам да подам оплакване за хигиенните навици на служителите в Централни Хали. Както знаете на втория етаж има няколко заведения за бързо хранене и при последната ми обиколка видях, че нито един служител от ВСИЧКИ вериги не носи ръкавици и съответно хляб, чинии и почти всяко нещо е докосвано от ръцете на персонала.
    Това не е случайно наблюдение, тъй като предишния път като бях ,обърнах внимание на един от продавачите за моето наблюдение като бях много внимателна да не го обидя, ако е съвсем случайно( което , разбира се, пак е недопустимо). Моля да направите проверка и да запазите здравето на многолюдната тълпа, която се храни там.
    С уважение

    Харесвам

  173. ilen каза:

    iskam da si otvorq kafe v edno selo kakvi dokumenti mi trqbvat i kakvi sa iziskvaniqta.kakvi mezalaci moga da davam.

    Харесвам

    • Здравейте Нели,
      За да осъществявате дейност с храни и според вида на обекта, се определят необходимите условия и видовете храни, които може да предлагате. Помещенията, които ще използвате трябва да са предназначени за искания от Вас обект – трябва Ви разрешение за ползване за кафе-аперитив – искайте го от собственика – то ще Ви е необходимо и за категоризацията на обекта в общината!
      Характеристиката на кафе-аперитив е следната:
      Кафе-аперитив – предлага богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки; ограничен асортимент кулинарна продукция – салати, студени мезета, пържени картофи, месни полуфабрикати на скара, сандвичи, бургери, захарни и шоколадови изделия, ядки, сладолед.
      Освен разрешението за ползване, ще е необходима регистрация в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – подава се заявление. При проверката инспекторите ще установят съответствието на обекта и документацията с нормативните изисквания:
      – за помещенията и създадените условия за храните;
      – за технологичната документация по чл. 12 от Закона за храните – система за самоконтрол и НАССР система.

      Харесвам

  174. Росица Павлова каза:

    Здравейте,
    искам да попитам за кафе–аперетив под наем какви документи от хеи или агенция по храните ще ми бъдат нужни
    Ще се предлагат кафе и топли напитки,безалкохолно,бира,алкохол,сухи мезета,салати,принцеси
    Благодаря Ви предварително
    Лек ден

    Харесвам

  175. Станислава каза:

    zsraveite,iskam da otvorq salon za krasota s lazarna epilaiq ,kozmeti i solarium .IMAM firma ,no oshte kakvi dokumeti shte mi trqbvat da sega ne sum se zanimavala s otvarqne na takuv vid obekt i imam nujda ot pomosht

    Харесвам

    • Здравейте Станислава,
      Благодаря Ви за направеното запитване. В извършваните от фирма „НАССР Консултинг“ ЕООД консултантски услуги за бизнеса не са включени обекти, които предоставят др. видове услуги, несвързани с храните. В случай, че решите да извършвате дейност с храни – например да поставите за салона автомат за кафе и напитки или за друго, се свържете с мен.
      Информация за Вашият бизнес ще намерите:
      – в нормативната уредба за дейността: Закон за здравето, Наредба № 15 от 21.08.1987г. за хигиенните изисквания за бръснарски, фризьорски и козметични салони (ДВ, бр.77 от 1987г.), Наредба № 15 за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони (обн. ДВ, бр.57 от 2006г.);
      – счетоводител – консултирайте се, за да сте наясно със счетоводното отчитане на дейността.

      Вашият обект ще е с обществено предназначение и подлежи на вписване в Регионална здравна инспекция (РЗИ), съгласно Закона за здравето, във връзка с което следва да подадете заявление, което е по образец.
      За разкриването на Вашият обект в РЗИ може да поискате консултация и да получите по-подробна информация.

      Запознайте се с това видео, което ще Ви е много полезно!
      Санитарните изисквания към фризьорските салони – част 1

      Надявам се, че успях да Ви помогна! … И да не забравите да ни поканите във Вашият обект 🙂

      Харесвам

  176. Nikolay Kolev каза:

    Здравейте искам да отворя Сладкарница,може ли да ми кажете какви документи са необходими и къде трябва да отида за да подготвя документите,от какво помещение се нуждая и т.н Благодаря предварителнол

    Харесвам

    • Здравейте г-н Колев,
      Сладкарница може да разкриете в помещение, предназначено за тази дейност – трябва да имате за него архитектурен проект и разрешение за ползване на името на този обект – искайте го от собственика, защото той ще Ви е необходим за категоризацията – процедура, която се извършва накрая в общината!

      Необходимо е да изясните как ще се организират дейностите в обекта, какво смятате да произвеждате в обекта? Ще има ли производство на място на сладкарски изделия и какви ще са те? Или ще продавате доставени готови сладкарски изделия от др. производител? Какви др. храни и напитки ще предлагате? С колко места ще е обекта? Къде ще е разположен и т.н..
      Тези въпроси са важни, за да се направи правилна преценка за това какви помещения и документи са Ви необходими!

      За да осъществявате дейност с храни е необходимо:
      1. Да имате разрешение за ползване на обекта – за сладкарница – искайте го от собственика на помещенията.
      2. Да подготвите помещенията с необходимото оборудване и обзавеждане.
      3. Да изготвите технологична документация по чл. 12 от Закона за храните, с която ще се регламентират всички необходими дейности, отговарящи на законодателството за храните.
      4. Да подадете заявление за регистрация на обекта в ОДБХ.
      5. Да подадете заявление за регистрация на МПС за транспорт на храни, в случай, че с Ваш транспорт ще извършвате доставки на храни в обекта.
      6. Да подадете заявление за категоризация на обекта в общината.

      По всички изброени процедури мога да Ви консултирам, в т.ч. и за изготвянето на необходимата документация по чл. 12 от Закона за храните за регистрация в ОДБХ, както и през целия процес на проектиране, ако се налага, като изборът и комуникацията с архитекта е Ваша!

      Харесвам

  177. Камелия Замфирова каза:

    Здравейте искам да отворя Зоомагазин,може ли да ми кажете какви документи са необходими и къде трябва да отида за да подготвя документите,намерих помещение под наем в Горна Баня София,има санитарен възел,в магазина ще се продават и животни освен храните и аксесоарите.Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Замфирова,
      Регистрация на обекти за храни за животни се осъществява на основание чл. 229 от Закон за ветеринарномедицинската дейност, в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождението на обекта, с необходимата документация – Добри складови, търговски и хигиенни практики (система за самоконтрол). НАССР система за Вас няма да е необходима.
      Изисквания ще намерите в РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 183/2005 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 2 януари 2005 година за определяне на изискванията за хигиена на фуражите, Закон за ветеринарномедицинската дейност, Наредба 44/2001 г. за търговия с комбинирани фуражи и др.. Според осъществяваните дейности се определят и Вашите задължения при доставка, транспорт, съхранение и продажба на храни за животни, което ще регламентирате със системата за самоконтрол.

      Чл. 229. (1) Производството, търговията и пускането на пазара на суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, и на продукти, получени от странични животински продукти, се извършват в обекти, регистрирани в ОДБХ.
      (2) Лице, което иска да осъществява дейност по ал. 1, подава до директора на ОДБХ заявление по образец, към което прилага:
      1. удостоверение за актуално състояние на заявителя;
      2. копие от акта за въвеждане в експлоатация на обекта, издаден по реда на Закона за устройство на територията;
      3. копие от документа за правото на собственост или правото на ползване за обекта;
      4. документ за платена такса в размер, определен в тарифата по чл. 14, ал. 2.

      Изискайте от собственика проектите и разрешението за въвеждане в експлоатация на помещенията, които ще използвате, за да се уверите, че са със същото предназначение, за което ще го използвате. След това подгответе обекта с необходимото оборудване и обзавеждане, изгответе система за самоконтрол и подайте заявление за регистрация.
      Необходимата документация може да изготвите сама или със специалист – зооинженер или зоотехник. Прочетете нормативната документация и ако имате още въпроси ми пишете на ел.поща!

      Харесвам

  178. Веселин Георгиев каза:

    Здравей те ! Казвам се Веселин и се обръщам към вас с въпрос :
    Имам собствен кемпер предназначен за търговска дейност .
    Какви документи от агенцията по-храните са ми необходими за търговия по-пазари и панаири .Къмперът е оборудван за дюнер-кебап.
    Може ли да ми изпратите система за самоконтрол за него ?.

    Харесвам

    • Здравейте г-н Георгиев,
      Този вид обект следва да се регистрира в ОДБХ по местонахождението му въз основа на технологична документация за произвеждания продукт (ТД), система за самоконтрол, НАССР система или процедури по НАССР. За да осъществявате дейност на различни места следва да имате регистрация в съответната ОДБХ. Важно е кемпера да отговаря на технологичните изисквания за безопасно производство и продажба на храни. Като всеки обект, така и Вашият има характерни особености – вид обект, предлагани видове храни, оборудване, помещения, решение за захранване с вода, ел. енергия, вид гориво за уредите, решение за отпадните води, наличие на санитарно-битово помещение, които следва да се отбележат в документацията, предвид на което готова не може да се използва – документацията следва да се изготви индивидуално за Вашата дейност. В случай, че желаете да Ви изпратя оферта за изготвяне на необходимата документация, моля да ми изпратите писмо на ел. поща, с приложена допълнителна информация за дейността и схема на разпределението и оборудването в кемпера или снимков материал.

      Харесвам

  179. Веска Желязкова каза:

    Здравейте,
    Бих искала да ви попитам за едно нещо,което вече няколко месеца ме тормози и ,заради което губя доста пари от неосъществени продажби.Държа под наем едно заведение,категоризирано като кафе-аперитив.Предишният наемател е готвел всичко там със същата категоризация,но по принцип в кафе нямам право да продавам супи и готвени храни.Започнах да го правя и аз но сега с новите изисквания и създаването на новата агенция се притеснявам от санкции и преустанових,заради което и доста клиенти се отказаха да го посещават.Бихте ли ме посъветвали кой е най добрият вариант да си увелича асортимента и да запазя тютюнопушенето.Защото това всъщност е големият проблем,как да се пуши и да се пригонвят готвени ястия и супи!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Желязкова,
      Видовете храни, които са Ви разрешени за производство и продажба са отбелязани в Удостоверението Ви за регистрация в ОДБХ (бивш РИОКОЗ). Ако в него не са отбелязани дадени храни, то Вие нямате право да ги продавате. За да Ви се разреши е необходимо да се създадат необходимите условия за този вид изделия, да се изготви необходимата документация и да се внесе заявление за разрешаването им.
      За да Ви дам по-конкретен отговор са ми необходими допълнителни данни за обекта, архитектурен и технологичен проект или скица. Най-добре ще е ако направим среща-оглед на място в обекта, за да направя по-подробна консултация, да прегледам съществуващата документация и да направя предложения. Очаквам да се свържете с мен.

      Харесвам

  180. Nikolina Mineva каза:

    Dobar den,jelaq da popitam,kakva dukomentaciq e nujna za otvarqneto na kokteil bar?

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Минева,
      За разкриването на коктейл-бар са Ви необходими:
      1. Помещенията да са предназначени за тази цел – да имате проект и разрешение за ползване на името на бар
      2. Система за самоконтрол – в случай, че ще предлагате само напитки и пакетирани изделия, без топлинна обработка на храни
      3. Заявление за регистрация в ОДБХ
      4. Заявление за категоризация

      Освен тази ще Ви е необходима и счетоводна документация – консултирайте се със счетоводител.
      Свържете се с мен ако имате въпроси, както и за по-подробна консултация.

      Харесвам

  181. milenz93 каза:

    Dobur den
    iskam da otvorq sladkarnica imam neobxodimoto pome6tenie apartamentut ni e razdelen na dve na 1 etaj sum predi e bilo apteka i salon za krasota moga li da izpolzvam su6tiite dokumenti ili trqbva da izvadq novi i kolko 6te mi sturvat vsi4ki dokumenti gore doly?
    mersi predvaritelno !

    Харесвам

  182. ALEKSANDRA каза:

    Zdraveite,iskam da otvorq detska kafe-sladkarnica v koqto 6te se praznuvat detski rojdeni dni.Asortimenta 6te e bar,sladi izdeliq(6te rabotq sas sladkarski ceh,no nqma da ima golqmo koli4estvo,a samo ekleri,2 vida torti i tartaleti)i iskam da prigotvqm topli sandvi4i na partigril.Vaprosa mi e v takav slu4ai trqbva li da imam vtori vhoda za zarejdane i otdelna kuhnq ili moje zad bara da obosobq mqsto za sandvi4ite koito 6te badat s 6unka i ka6kaval?

    Харесвам

    • Здравейте Александра,
      ОДБХ може да разреши производство и продажба на определените видове изделия за Вашият обект след създаване на необходимите условия за работа и технологична документация. В случай, че има достатъчно пространство зад бара може да предлагате посочените от Вас изделия без кухня. Вход за зареждане със суровини е небходим, независимо какво и как ще се предлага. При невъзможност за обособяване на друг този въпрос може да се реши и само с 1 вход/изход!
      Като кафе-сладкарница обектът подлежи на категоризация, за която ще Ви е необходимо разрешение за ползване. В архитектурния проект за обекта следва всичко това да е уточнено и регламентирано.
      Свържете се с мен в случай, че имате въпроси!

      Харесвам

  183. Rusi Stoyanov каза:

    здравейте,
    искам да започна дейност, като дейността ми ще се състои от продажба на: кафе, сандвичи, ход дог, принцеси, донер, безалкохолни напитки, но не сам на ясно с ХАСЕП документацията. ще Ви бъда благодарен ако ме насочите съм някого за да се снабдя с нужната документация. предварително Ви благодаря.

    Харесвам

    • Здравейте г-н Стоянов, за дейността в обекта следва да се изготви необходимата документация, която включва:
      1. проекти за помещението с предназначение за заведение – искайте от собственика да Ви ги предостави, заедно с удостоверение за въвеждане в експлоатация на името на заведение;
      2. технологична документация за групите храни, които ще се произвеждат в обекта;
      3. добри практики за производство и търговия с храни;
      4. система за анализ на опасностите и критични контролни точки (НАССР)
      5. заявление за регистрация на МПС за транспорт на храни, в случай, че Вие ще доставяте с Ваш транспорт суровините за дейността;
      6. документация за категоризация на обекта.

      По всички тези въпроси може да получите техническа помощ – консултация (т. 1 и 6), като ако желаете ценово предложение за изготвянето на всички необходими документи за регистрация (т.2,3,4,5) от „НАССР Консултинг“ ЕООД е необходимо да предоставите допълнителна информация за местоположение на обекта, в каква готовност сте – с помещението, оборудването, персонала, бр. места за сядане, бр. персонал, налични проекти, Вашият срок за пускане в експлоатация на обекта (колко спешно Ви трябват документите)?

      Очаквам да се свържете с мен!

      Поздрави,
      инж.технолог Христина Стамболова

      Харесвам

  184. TATIANA ENCHEVA каза:

    IMAM MAGAZIN ZA XRANITELNI STOKI,MOGA LI DA PRODAVAM NASIPEN KASKAVAL,I SIRENE,BLAGODARIA VI PREDVARITELNO

    Харесвам

  185. Елена Николова каза:

    Здравейте, много ще съм ви благодарна, ако ми дадете първоначални насоки за начинанието ми. В помещение със статут магазин и офисни помещения на горния етаж искам да отворя книжарница с кафе бар, в който да се предлагат топли и безалкохолни напитки, евентуално леки алкохолни коктейли; не пушачи. Необходима ли е смяна на статута за книжарницата? Какви сложности ме очакват с легализирането на кафе бара? Съществува ли в законодателството подобна комбинация? Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Николова,
      Благодаря Ви за направеното запитване, във връзка с което Ви давам следния отговор:

      Възможно е в едно помещение да се обособят самостоятелни места за заведение за хранене и за книжарница, при спазване на нормативните изисквания и процедури за заведение за хранене и развлечение.

      Ако ще ползвате помещение, в което ще има само книжарски стоки, може да не променяте предназначението му.

      За кафе-бар ще Ви трябва:
      1. Да смените предназначението на помещението за обекта за заведение;
      2. Да се изготви система за самоконтрол, като се обособят всички необходими места за осъществяваната дейност;
      3. Да регистрирате заведението в ОДБХ по местонахождение на обекта;
      4. Да регистрирате МПС, което ще използвате за доставка на хранителни суровини, в случай, че Вие ще осъществавате доставките в обекта.
      5. Съгласно Наредба за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения обектът следва да се категоризира, освен в случаите на чл. 1, ал. 4.
      „(4) Не подлежат на категоризиране по наредбата заведения за хранене и развлечения, разположени в учебни и лечебни заведения, ведомства и предприятия, предназначени за ползване само от лица, числящи се към тях, както и бюфети, павилиони, каравани, баничарници и мекичарници с капацитет до 12 места за сядане.”
      6. При извършване на категоризацията за обекта към комплекта документи, описани в чл. 6 от Наредба за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения ще Ви изискат документ: Разрешение за ползване на името на заведение – т. 8 документ, удостоверяващ въвеждането на обекта в експлоатация, и ако го нямате готов няма да може да функционира заведението.

      Следва да прецените с коя дейност бихте искали и могли да започнете!?

      Имате и др. варианти – да разкриете обект:
      1. Книжарница, в който да поставите автомат за храни и /или напитки. За него ще трябва да извършите само дейностите по т. 2, 3, 4.
      2. Магазин за хранителни стоки, с част – нехранителни, в т.ч. и книжарски стоки и в него да предлагате топли и студени напитки, без места за сядане. За него ще трябва да извършите само дейностите по т. 2, 3, 4.

      Така ще започнете двете дейности много бързо и ще отпаднат част от процедурите и задълженията Ви.

      Поздрави,
      инж.технолог Христина Стамболова

      Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.