ЗА ФИРМАТА



ДОБРЕ ДОШЛИ НА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦАТА НА

“НАССР Консултинг“ ЕООД–ГР.СОФИЯ!

„НАССР Консултинг” ЕООД – гр. София, предоставя различни специализирани консултантски и информационни услуги – в областите хранително-вкусова промишленост, ресторантьорство, туризъм, дистрибуция с храни, околна среда и др..

РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ВАШИТЕ ИДЕИ ЗАПОЧВА ОТ ТУК!

Търговската компания се създаде, за да отговори на все по-нарастващите изисквания и отговорности при производството и/или търговията на храни, в туризма, околната среда и оказва техническа помощ на фирмите, водени от необходимостта от създаване и въвеждане на условия за конкурентноспособност.

Може да разчитате на нашата професионална помощ, за да постигнете:

  • окончателно решение за Вашата идея;

  • информираност за всички предстоящи и необходими законови действия и процедури;

  • възможните начини за решение на проблемни ситуации;

  • внимание към детайлите;

  • правилно поведение и защита на правата Ви като собственик;

  • сигурност при осъществяване на проверка от контролните органи;

  • подготовка на обекта за осъществяване на дейността;

  • изготвяне на необходимата документация за регистрация на обекта;

  • обучение на ръководния и изпълнителски състав за прилагане на хигиенната документация в обекта;

  • точност, професионално и технологично отношение към осъществяваните хигиенни правила и изисквания;

  • прилагане на удобни за работа форми,  съобразени с основната дейност на персонала и неангажиращи голяма част от работното им време;

  • възможните начини на контрол;

  • постоянна връзка за консултации по всички въпроси за осъществяваната дейност;

  • отговор на въпроси за въвеждане на нови продукти, дейности и др.;

  • актуализация и/или изготвяне на  нова хигиенна документация;

  • абонаментно или еднократно обслужване за извършване на външен контрол на дейността;

  • решения за всички въпроси, които възникват пред Вас.

Дейността и услугите се осъществяват на територията на гр. София и страната – по местонахождение на обекта.

Като член на Съюза по хранителна промишленост, ние Ви предоставяме различни възможности – информация за участие в конференции, обучения, списание ХВП и др..

Защо да изберете нас? Ще прецените Вие. Това, което можем да кажем, е че от както съществуваме много фирми ни избраха и нито една от тях не се е отказала от своя избор. 

Уверете се сами и поискайте допълнителна информация, консултация или оферта на посочената контактна информация – телефон или на адрес:  haccp.consulting@hotmail.com и взаимно ще намерим конкретно решение за Вашата дейност.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ВАС! 

Вашето мнение е от изключителна важност за нас и бъдещата ни работа, както и за всички, които се интересуват от дейността ни! 

Очакваме да оставите мнението си за „НАССР Консултинг“ ЕООД и споделите с останалите в интернет доволни ли сте от обслужването, което сте получили?

Вашето мнение за нас е…..

В края на тази страница ще намерите карта – съдържание, с информация за темите, описани тук. 

  Придобитите знания, умения, контакти и искрено професионално желание за работа ще допринесат за отличното представяне на Вашата компания!

   

ВАЖНИ УСЛОВИЯ:

Съдържанието на тази страница и нейните секции е обект на авторско право. Всяко използване на каквато и да е част от нея, без изричното писмено съгласие на собственика, е незаконно и се преследва от Закона за авторското право и сродните му права.

Изтеглянето и възпроизводството за лично ползване или за по-нататъшно разпространение с нетърговски или търговски цели на текстове или други документи, които са публично достъпни на страницата https://haccpconsulting.wordpress.com/, се разрешават при условие, че това бъде отбелязано по следния начин, за което да ни уведомите:

https://haccpconsulting.wordpress.com/

Консултантски и информационни услуги за ХВП, туризъм и околна среда 

597 Responses to ЗА ФИРМАТА

  1. Здравейте! Случайно попаднах на вашата страница и много бих желала да получа вашия компетентен съвет. Имаме къща, в която отдаваме помещения, като самостоятелни стаи за настаняване, три звезди. Разполагаме и с трапезария за приготвяне на храна от гостите.., – удобства съответстващи на къща за гости. Имаме желание да предлагаме напитки и пакетирани храни от хладилна витрина, разположена във фоайето, както и от рафт с мед, сладко … от местни производители. Това може ли да бъде допълнителна услуга към туристическата-нощувка и трябва ли да се променя статута на помещението?

    Харесвам

  2. Ваня Христова каза:

    Здравейте! безкрайно съм впечатлена от изчерпателните отговори, които давате и компетенциите ви, мойте най искрени поздравления! И аз имам няколко въпроса: желая да отворя месарски магазин но главно да внасям месото от чужбина с цел продажба разбира се, та въпроса ми е какви са изискванията за да внасянето на месото от чужбина,кажете ми на какви условия трябва да отговарям и какви разрешителни ми са необходими, от кои инстанции, освен регистрация на фирма(която вече имам) освен търговския обект и хладилният бус който ще закупя . изобщо каква документация е нужна за да си осъществява идеята ако може по подробно да ми обесните ще съм ви много благодарна какви хладилни ветрини или фризери ми трябват за да съхранявам месото ?Колко пари ще ми са нужни за тази бизнес идея и Благодаря предварително!!!
    Ваня

    Харесвам

  3. Жанета каза:

    Здравейте,имам помещение ,в което смятам да приготвям домашна храна и да я разпространявам като кетъринг ,но незнам какви са изискванията.Знам,че трябва да имам валидна здр.книжка и помещението да има сан.възел,но нищо повече.Какви документи и от кои институции и колко ще ми струва да започна такъв вид дейност!Предварително благодаря за отговора!

    Харесвам

  4. Мевсим каза:

    Здравейте.Мисля да отворя пиле на грил но незнам нищо как се почва смисъл с документацията има ли значение обекта колко е голям на каква цена долу горе ще ми излезе всичко

    Харесвам

    • Ваня Христова каза:

      Здравейте! безкрайно съм впечатлена от изчерпателните отговори, които давате и компетенциите ви, мойте най искрени поздравления! И аз имам няколко въпроса: желая да отворя месарски магазин но главно да внасям месото от чужбина с цел продажба разбира се, та въпроса ми е какви са изискванията за да внасянето на месото от чужбина,кажете ми на какви условия трябва да отговарям и какви разрешителни ми са необходими, от кои инстанции, освен регистрация на фирма(която вече имам) освен търговския обект и хладилният бус който ще закупя . изобщо каква документация е нужна за да си осъществява идеята ако може по подробно да ми обесните ще съм ви много благодарна какви хладилни ветрини или фризери ми трябват за да съхранявам месото ?Колко пари ще ми са нужни за тази бизнес идея и Благодаря предварително!!!
      Ваня

      Харесвам

  5. Боряна каза:

    Здравейте,
    Искаме да направим детски център за почасово гледане и обучение на деца в гр. София. Полуаваме много противоречива информация относно какви разрешителни са ни необходими и с какъв статут може да е помещението.
    В момента разполагаме с помещение със статут на офис и обществена сграда, но от общината не могат да ни кажат дали ще се наложи смяна на статута.

    Благодаря предварително!
    Боряна

    Харесвам

    • Здравейте Боряна,
      Всеки обект се използва, съгласно одобреното предназначение. Когато се променя ползването, тогава трябва да се промени статута, тъй като всеки обект изисква различни условия.
      За да сте напълно сигурни какво е предназначението проверете дали е същото и какво точно е написано в удостоверението за въвеждане в експлоатация, наричан още акт 16 или разрешение за ползване!
      При регистрация на детски център се изисква да уведомите общината, РЗИ, че се открива обществен обект и ако предлагате храни -ОДБХ.
      В зависимост от извършваните дейности ще трябва да се прецени и необходимостта от промяна на предназначението. Може да се консултирате с архитект – на съответния район или друг, но за целта е необходимо да се представят документи за помещението.

      Харесвам

  6. iva ivan каза:

    Здравейте! безкрайно съм впечатлена от изчерпателните отговори, които давате и компетенциите Ви, искрени поздравления! Имам и аз въпрос: желая за започна производство на ръчни домашни сапуни в помещение, което е лично мое – мазе в къща, няма други съсобственици. Ще съм ви безкрайно благодарна да ми кажете на какви условия трябва да отговаря и какви разрешителни ми са необходими, от кои инстанции, освен регистрация на фирма. Благодаря предварително!!!

    Харесвам

    • Здравейте Ива,
      Благодаря за добрите отзиви! Радвам се да бъда полезна и на Вас!

      Всеки производствен обект се организира в подходящи помещения, одобрени за дейността. Това означава да има или да се изготви нов архитектурен проект и да се промени предназначението на съществуващо/и помещение/я, който се одобрява от общината, в резултат на което се издава удостоверение за въвеждане в експлоатация (наричан в миналото Акт 16 или разрешение за ползване). Именно това удостоверение е необходимо при регистрация на обекта в общината и РЗИ (Регионална здравна инспекция). Трябва да се свържете със специалист по козметичните средства, който да Ви консултира и информира за изискванията, относно процедури за произвежданите продукти – изготвя се досие на продукта, прави се уведомление за пускането на български пазар в системата CPNP- Cosmetic product notification portal, изготвят се и др. документи.
      Или всичко започва от общината. Съветвам Ви да отидете и да разговаряте с архитекта на общината или друг архитект, относно допустимо ли е организирането на Вашето производство във Вашия имот! При проектирането архитекта ще Ви информира и се съобразява с всички нормативни изисквания. След това ще знаете как да продължите.

      Харесвам

  7. Алекдандър каза:

    Здравейте да ви попитам че не съм наясно Какви документи са ми нужни услужа други подобни машини за игра в парковете

    Харесвам

  8. Тодор Станков каза:

    Привет ! Наел съм къща с дворно място 1300 кв. м. за отглеждане на гъби Шийтаке. Предстои ми да си регистрирам фирма и след това да извадя санитарно разрешително като се появят първите гъби. Плантацията се намира в село Старо Село – Радомирско. По закон трябва да се регистрирам по закона за храните в Перник. Имате ли на представа какви документи и изисквания ще ми бъдат направени/издадени ? С какво ще се сблъскам ? Какво трябва да имам ?

    Харесвам

  9. Марияна Стоянова каза:

    Здравейте! Наехме помещение под наем със статут бърза закуска и искаме да правим доставки по домовете с личен автомобил . Какво е необходимо да се направи за да се получат нещата?

    Харесвам

  10. Иван каза:

    Здравейте. Желая да получа информация ,какви са нужните документи за отварянето на специализиран магазин за сухи мезета които аз ще произвеждам

    Харесвам

    • Здравейте Иван,
      За да регистрирате магазин за месни изделия, произведени и реализирани на място в обекта е необходима следната документация:
      1. ТД – документ, който описва произвежданите месни изделия
      2. система за самоконтрол – съдържа данни за условията в обекта, изисквания, задължения и отговорности, обучения, мониторинг
      3. НАССР система или процедури, основани на принципите на НАССР система – анализира опасностите и контролира критичните точки, мониторинг
      4. технологичен проект за обекта – включва разпределение на помещения, площи, вид на оборудването, описание на технология
      5. заявление за регистрация в ОДБХ на магазина
      6. заявление за регистрация в ОДБХ на МПС – в случай, че ще ползвате Ваш автомобил за доставка на животински суровини
      7. заявление за регистрация в общината за работно време.

      За извършването на търговската дейност Ви е необходима фирма, договор за наем и др. документи, които при подготовката на обекта ще разберете кои са те.

      Харесвам

  11. Future Health каза:

    Благодаря Ви за коректността ! Весела Нова Година.

    Харесвам

  12. Борислав каза:

    Здравейте, искам да отворя магазин за месо и млечни продукти.Сега ми предстои отваряне на нова фирма.и търсене на подходящ обект.От къде да започна озаконяване на обекта като търговски ако няма такъв статут или ако има трябва ли да го узаконявам на ново? Какви разрешителни са ми необходими за стартиране на търговска дейност? БЛАГОДАРЯ

    Харесвам

    • Здравейте Борислав,
      Важно е да уточните какво ще се извършва в обекта – само търговия или ще транжирате месо и приготвяте полуфабрикати! Както и ще нарязвате ли млечни продукти. Ще има ли предварително опаковане на храните и т. н..
      След това ще знаете какво помещение ще трябва да се наеме. Предназначението трябва да е за магазин, както и да разполага с достатъчно площ за организиране на всички дейности.
      В случай, че статута е различен тогава трябва да се промени. За да се уверите какъв е статута изискайте от собственика удостоверението за въвеждане в експлоатация на обекта (наричан още в миналото разрешение за ползване или акт 16). За промяната на предназначението собственикът трябва да е съгласен. Всички документи се изготвят на негово име, а разходите за това може да са за Ваша сметка, освен ако не се договорите друго. Процедурата се извършва за срок от 6 месеца!
      Подгответе всички документи за регистрация на фирмата и ги внесете след като намерите помещение – тя ще бъде готова до 7 дни, за да сключите договора от името на фирмата, както и да се признаят извършените разходи.
      След като обектът е готов и оборудван става регистрацията в ОДБХ и общината, и след това може да започнете дейност!

      Харесвам

  13. Камелия каза:

    Здравейте. Искам да попитам за отваряне на подвижен павилион за фреш, който е с диаметър 2, 20м, какви документи ще ми трябват и по какъв ред ще трябва да ги изготвям? Първото, с което започнах е откриването на фирмата, но от тук натам ми е напълно непонятно. Как се изготвя системата за контрол на храните и какво ще трябва да влючва за този тип павилион?
    Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Камелия,
      Необходимо е да се изготви система за самоконтрол. За да изготвите системата прочетете Закона за храните. Всички посочени изисквания трябва да осигурите в павилиона и да се опишат в документацията за обекта, след което да ги спазвате. Трябва да осигурите питейна вода за измиване на плодовете и за поддържане на хигиената на персонала и обекта. За персонала – място за подготовка за работа и WC. След като обектът и документацията са готови може да подадете заявление за регистрация на обекта в ОДБХ, след което ще може да започнете дейност.

      Харесвам

  14. Анна каза:

    Здравейте,
    Имам идея за отваряне на магазин за готова храна, която ще се приготвя на място въпросът ми е това като обект за бързо хранене ли се води и същите документи ли ми трябват

    Харесвам

  15. Серхан Мехмедов каза:

    Здравейте.Имам фирма която сключва договор че правим наргилета във заведение.Какви документи трябва да си изкарам при евентуална проверка?До колкото знам ми трябва лицензиран документ че тютюна ми е според законовите изисквания.Прав ли съм? Посъветвайте ме.

    Харесвам

  16. Радостина каза:


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsЗдравейте, искам да отворя малка джелатерия с десетина седящи места, в която на място ще се произвежда и продава сладолед. В момента търся подходящо помещение, но не съм сигурна на какви изисквания трябва да отговаря и с какъв статут трябва да бъде.
    Също така какви документи са необходими за регистрация на такъв обект и необходима ли ми е допълнителна професионална квалификация, за да произвеждам и продавам сладолед.
    Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Радостина,
      Трябва да наемете помещение със статут на заведение – кафе-сладкарница или сладкарница.
      В обекта трябва да се обособят следните места за:
      1. хранителни суровини
      2. нехранителни суровини – опаковки
      3. препарати и почистващи средства
      4. подготовка на суровини
      5. обработка и съхранение
      6. мивка за измиване на използвана посуда и инвентар
      7. съблекалня за персонала
      8. WC с предверие-отделна за персонал и клиенти
      9. щанд за продажба на клиенти

      За изготвяне на документацията ще е необходима информация за фирмата и да се конкретизират видовете суровини и видовете сладолед, който ще се произвежда, прилагана технология, начин на съхранение и начин на предлагане? А също така и списъка с оборудването. Не е необходимо да имате допълнителна квалификация, за да регистрирате обекта.

      Документи за регистрацията на обекта в ОДБХ:
      1. ТД за производство на сладолед – описват се всички видове сладолед, суровини, технология, начин на съхранение, видове опаковки, в който ще се съхранява и др.
      2. Система за самоконтрол – включва описание на обекта, условия за производство, изисквания за приемане и съхранение на суровини, технология, задължения за персонала, обучение, дневници, заповеди и др. работни формуляри
      3. НАССР процедури или НАССР система – анализира опасности, начин на контрол, план за мониторинг – включва лабораторни изследвания на вода, работни повърхности и готови изделия.

      Процедури:
      1. Регистрация в ОДБХ – срок за регистрация на обекта в ОДБХ – 30 дни от датата на подаване на заявлението, такса 34 лв.
      2. Регистрация в общината – срок 14 дни, таксата е според тарифата на общината
      3. Категоризация на заведението – срок 2 месеца след подаване на заявлението, такса 150.00 лв.

      В случай, че имате необходимост от допълнителна информация и консултация, както и за изготвяне на документацията се свържете с мен!

      Харесвам

      • Радостина каза:

        Много благодаря за бързия и изчерпателен отговор.
        При необходимост ще се свържа с вас.

        Харесвам

  17. Роси каза:

    Здравейте! Отварям малка пекарна в помещение със статут търговско. Няма да продавам на място,само ще се произвежда и ще се доставя до обекти. Въпросът ми е: трябва ли да се сменя статута на помещението и имат ли право от БАБХ да ми търсят статут на помещението?

    Харесвам

    • Здравейте Роси,
      За да извършвате продажби на едро и доставки в други обекти е необходимо да се регистрира производствен обект, който трябва да отговаря на изискванията, да се изготви пълна документация, част от която са технологичен и ВиК проект, които трябва да се изготвят и съобразят за Вашият обект. Може да не се сменя статута, в случай, че помещението отговаря на изискванията за тази производствена дейност. ОДБХ не изискват документ, удостоверяващ статута. Общината контролира използването на помещенията, според одобреното им предназначение.

      Харесвам

      • Роси каза:

        Здравейте! Благодаря за информацията,която ми дадохте. До тук всичко звучи много добре,а Ви попитах за тези неща,защото изглежда Агенцията по храните започва да изисква и търси неща,които не са им в правомощията.

        Харесвам

  18. Петрова каза:

    Здравейте , искам да отворя скара + бира на открито в двор на къща ( собственост) . Какви документи и условия са нужни ?

    Харесвам

  19. Цветелина каза:

    Здравейте!
    Наехме помещение със статут на магазин,което искаме да стане пункт за отдаване на детски храни.В помещението няма да се готви,храните пристигат сготвени и херметически запечатени.Въпросът ми е : Какво е необходимо да има това помещение?
    – гладки повърхности,гардеробче за персонала,санитарен възел – мивка с WC? Трябва ли да има още една мивка освен тази при тоалетната? И ако трябва,задължително ли е да бъде в помещението,където ще се отдават тези храни или може да бъде и в склада например? Благодаря предварително! Весели празници !

    Харесвам

    • Здравейте Цветелина,
      За Вашият обект, освен описаното трябва да има друга мивка – може и в склада да е, топла и студена вода за поддържане на ръцете на персонала,течен сапун и хартиени салфетки на всички мивки. Всички кабели да са скрити, осветителните тела да са покрити с капак.
      За храните – хладилник, стилаж,етикети и документация.
      Изискванията за помещенията, храните и персонала са предмет на системата за самоконтрол, която се изготвя на основание Регламент 852 на ЕС за хигиената на храните и Закон за храните.
      Весели празници и на Вас!

      Харесвам

  20. Георги каза:

    Здравейте,
    Имам магазин за продажба на млечни продукти(кашкавал,сирене,мляко и други.)
    Въпросът ми е следния:
    Искам да продавам пиле на грил и възможно ли е да е вътре в обекта, ако да какви са изискванията. Ако не може така-да е извън обекта и да плащам тротоарно право и какви са изискванията. Възможно ли е да съхранявам охладените пилета заедно с другата стока в магазина или ми трябва друг хладилник? И още един важен въпрос – Може ли продавачът в магазина да продава и пилетата или трябва да назнача и друг продавач ?
    Ще съм ви много благодарен ако отговорите на въпросите ми.

    Харесвам

    • Здравейте Георги,
      Може да предлагате и пиле на грил в обекта при следните условия:
      1. Отделно да се съхраняват суровите пилета в хладилник
      2. Да има мивка с плот за подготовка на пилета
      3. Грил машината може и вътре в обекта да е, в случай че има достатъчно място
      Ако поставите машината извън Вашият обект се регистрира отделно!
      4. Същият продавач може да използвате за продажбата на пиле
      5. Документация – допълване на системата за самоконтрол и процедури по НАССР за печене на пилета на грил машината
      Ако е отвън машината се изготвя отделна система за самоконтрол.
      6. Разрешение – заявление за допълване на асортимента, когато машината е в обекта и заявление за нова регистрация, когато е извън обекта
      В случай, че имате допълнителни въпроси или за оглед и консултация на място в обекта се свържете с мен.

      Харесвам

  21. Димитър каза:

    Здравейте! Имам няколко въпроса относно откриването на магазин за месо и млечни продукти.
    1. Магазините,които разглеждам ще се отдават за първи път и са със статут на магазини за промишлени стоки. Какво е необходимо да се смени статута на магазин за хранителни стоки?
    2. Какви са изискванията и какви са документите за отварянето на такъв магазин?
    Благодаря!

    Харесвам

    • Здравейте Димитър, в някои магазини за промишлени стоки липсват мивки и санитарен възел – важно е да уточните има ли възможност и съгласие от собственика да поставите мивки на необходимите места? Също така зависи в коя община ще бъде магазина и какви изисквания има, както и да ли с този статут ще регистрира обекта? Не Ви препоръчвам да сменяте статута, освен ако не е в процес на издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на обекта! Важно е да уточните каква дейност ще извършвате в магазина – само продажби на пакетирани храни или ще се извършва мелене, нарязване, предварително опаковане и други?
      Необходимите документи са, съгласно чл. 12 от Закона за храните:
      1.ТД за храните, които ще се нарязват и предварително опаковат
      2.Система за самоконтрол
      3.процедури, основани на принципите на НАССР система или подробна НАССР система – в зависимост от извършваните дейности
      4 . заявления за регистрация на обекта в ОДБХ и общината

      Харесвам

  22. Ani каза:

    Zdraveite,
    Zakupih dva monolokala v Nov jili6ten blok v Sofia i imam Ideiata da gi davam pod naem Kato bed & breakfast. V sledstvie imam nujda ot informatzia otnosno razre6itelni, neobhodimi dokumenti, dali triabva da registriram firma i srok na vreme,
    Blagodaria predvaritelno!
    Pozdravi!

    Харесвам

  23. Яница каза:

    Здравейте! Искам да отворя пиле на грил в помещение тип павилион, където ще се предлагат и напитки. Каква документация ще ми е необходима? Благодаря за отговора предварително. Поздрави!

    Харесвам

  24. светла каза:

    Здравейте,
    Имам снек бар и по удостоверението за регистрация на заведение за обществено хранене имам разрешение да предлагам скара, грил и пилешки дюнер. Въпросът ми е, имам ли право да предлагам пиле на грил или трябва да подавам заявление за разрешение.

    Харесвам

  25. Невена каза:

    Здравейте! Имам заведение за бързо хранене, работещо и в момента, но ми се налага да сменя фирмата, на чието име се извършва дейността. Искам да попитам следното: разрешителните, които имаме за работа само документално ли се прехвърлят на новата фирма, или се налагат нови проверки и одобрения от ОБДХ и пр.

    Харесвам

  26. Красимир Сидеров каза:

    Здравейте,поздрави от фурна“Лазур“ гр.Бургас.
    Имам следното запитване към Вас !
    Обектът за производство на хляб ще има нов собственик,който ще произвежда същата продукция.Обектът ще се предостави под наем!Подадено е заявление за нова регистрация,но не съм сигурен дали трябва да се променя по някакъв начин всичката налична документация/ТД,Система за самоконтрол и др./Мисля ,че с един анекс може би ще стане по лесно,тъй като марката и видовете хляб си остават едни и същи,но не съм сигурен!
    Моля за вашия компетентен отговор!

    Харесвам

    • Здравей Красимир, новият ползвател трябва да актуализира Вашата документация, в случай, че не е променяна от издаването й. Може да изготвите протокол, в който да опишете, че няма да се извършват промени в дейността на фирмата от новия ползвател. Но това няма да е достатъчно. Макар да няма промени в дейността на обекта, то са настъпили нормативни изменения, с които трябва да се съобразите, навярно има ново оборудване, има промени в структурата на ТД, етикетите за изделията. Освен това заповедите трябва да са от името на новата фирма.

      Харесвам

  27. Джаджите каза:

    Ефектът със снега много ми харесва. Благодаря, че винаги давате толкова компетентни отговори. Весели празници!

    Харесвам

  28. Киро каза:

    Здравейте! Срещу нас има едно заведение, което се разшири като взе още един етаж от съседната къща. От къде се получава разрешение за експлоатация на новото помещение и как става въвеждането? Помещението е на центъра на града и притеснява живеещите наблизо, затова се интересувам дали има законово право да има там заведение.

    Харесвам

    • Здравейте Киро, разрешение за функциониране на обект, в който се произвежда и търгува с храни се издава от ОДБХ. Всички заведения и обекти могат да работят между 6 и 22 часа, а извън този диапазон след измерване на шума до обектите, подлежащи на защита от шум – живеещите в жилищните сгради! Ползването на помещенията се разрешава от общината – отдел строителство и архитектура.
      Възможно е новата част да е само разширение на търговската зала – места за клиенти! Проверете какви са изискванията, съгласно местната наредба на общината за извършване на търговска дейност!
      Може да проверите в търговския отдел на общината как е регистриран този обект! За това е необходимо да подадете жалба до кмета на общината и да опишете какво се случва! Опишете точно какъв шум има и кога се случва.

      Харесвам

  29. Христина каза:

    Здравейте,
    Искам да отворя баничарница, в помещение със статут ресторант. Имам регистрирана фирма. Какви документи и процедури са необходими?
    Благодаря предварително!

    Харесвам

  30. Sashka Kuzeva каза:

    Zdr iskam da popitam kakvi iziskvaniq se iska za edin detski magazi iska da di otvorq magazina shte bade za drexi i igrachki

    Харесвам

  31. иво каза:

    Здравейте,приятелката ми има салон за красота,и фирма отговарящя на изискванията за тая дейност,искаме да сложим вендинг автомат в самия салон,да могат клиентите да пият кафе дикато чакат,какви са процедурите с разрешителни,регистраций и най вече как става отчитането пред нап,Благодаря

    Харесвам

  32. Борис каза:

    Здравейте, интересува ме следното нещо – имам идея за магазин, който нека наречем смесица между магазин за алкохол и цигари, магазин в бензионстанция, и бързо хранене. Като цяло идеята е на едно място да има едни от най-нужните неща на човек в забързаното му ежедненевие, сандвич, цигари, списание, вода и т.н. – моделът се нарича convenience store (удобен магазин). Най-близкият пример за подобна верига в момента е Alchohol & Tobakoff, но в тяхните магазини няма ДОРИ пакетирани сандвичи, аз искам да реша точно този проблем, моделът на обичайния магазин за алкохол и цигари да бъде надграден както дизайнерски така, и продуктово т.е. да се предлагат пекарни изделия(замразени и в конвектомата), свежи салати, пакетирани сандвичи и други храни в стил food to go. Стигам до извода, че горепосоченото влиза като смесен магазин с хранителни и нехранителни стоки с топла точка, но питането ми е следното как да се спази закона и да има места за сядане вътре, говоря за нещо в рамките на 2-8? Мисля, че в бензионстанциите са решили проблема водейки обекта снек бар, но как така един обект е и снек бар, и магазин? Идеята е просто да има няколко места за сядане на, които можеш да изпиеш бързо кафе и да изядеш един кроасан с масло, искам го дори повече от гледна точка на престиж, и разграничаване от конкуренцията отколкото като функционалност все пак не искам магазина ми да се превръща в кафене. Ще съм Ви благодарен ако ми препратите отговора и на имейла или ми изпратите празен имейл като известие, че сте ми отговорили.

    Искрено Ви Благодаря! 🙂

    Харесвам

  33. Роси Петрова каза:

    Здравейте! Имам слдното питане – Искам да внасям от Англия памперси,детски дрехи и аксесоари за бебета. За да ги продавам на Българският пазар какви съпровождащи документи трябва да имам и също така на памперсите и аксесорите след като няма превод на български каква е процедурата? Благодаря!!!

    Харесвам

  34. Надя каза:

    Здравейте,
    Изработвам ръчно рол-ОН.
    Искам да го пусна в производство, защото е най-добрия според близките ми. Незнам как да стартирам с узаконяването обаче и ще се радвам на вашата помощ.

    Харесвам

  35. Илия каза:

    Здравейте. Нуждая се от помощ. Желая да отворя малък обект за изготвяне и продажба на храни – дюнер, скара, палачинки, мекици и др. на частен терен, не е собственост на общината. Иска ми се помещението в което ще работя да го направя от дървен материал по за да привлича клиенти. Не съм наясно какви са изискванията и дали може да отворя дървен павилион и в него да приготвям бърза закуска ? Може ли павилиона да е построен от мен а не да е закупен ?

    Харесвам

  36. Гергана каза:

    Здравейте! Искам да възобновя дейността на цех за пакетиране на чай. Помещението е проектирано и построено, като цех за пакетаж на чай. Действало е като такова. От ОДБХ изискват в производството да има назначен човек, притежаващ сертификат НАССР и ДТХП, внедрена система за самоконтрол. Каква е процедурата за въвеждане на тази система, каква е цената й, и в какъв срок може да бъде внедрена и да се обучи човек? Благодаря Ви!

    Харесвам

    • Здравейте Гергана,
      Съгласно Закон за храните обектът може да функционира след регистрация от ОДБХ, във връзка с която трябва да са изпълнени:
      1. обектът да е подготвен за дейността
      2. има изготвена документация, съгласно чл. 12 – технологична документация (ТД), система за самоконтрол (ДПХП) и НАССР
      3. в производствения обект да има назначено лице по трудов договор с образование в ХВП, на основание чл. 23, ал. 2
      Чл. 23. (1) (Предишен текст на чл. 23 – ДВ, бр. 102 от 2003 г.) Всяко лице, заето в производството и търговията с храни, подлежи на предварителни и периодични медицински прегледи по установения за това ред.
      (2) (Нова – ДВ, бр. 102 от 2003 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. – ДВ, бр. 59 от 2010 г.) Във всеки обект за производство на храни трябва да работи лице, назначено по трудов договор, което притежава висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или има придобита квалификация в същата област по Закона за занаятите. Не се изисква назначаване на специалист, ако лицето по чл. 14, ал. 1, т. 7 отговаря на това условие.
      (3) (Нова – ДВ, бр. 31 от 2006 г., в сила от 14.04.2006 г.) Производителите и търговците на храни са длъжни да осигурят обучение на лицата по ал. 1 в съответствие с извършваните от тях дейности за спазването на хигиенните изисквания, правилата за добри практики и за прилагането на системата за управление на безопасността на храните или на системата за анализ на опасностите и критични контролни точки, а когато тя е неприложима – на процедурите в съответствие с нейните принципи.

      Това означава, че може да се назначи човек, който няма образование в ХВП, в случай, че се обучава за дадена квалификация в ХВП и с по-дълга продължителност – няколко месеца/години, а не за няколко дни 1-2, каквито са курсовете по НАССР!
      Въвеждането на системата за безопасност означава да започнете да я прилагате в обекта – изпълнение на изискванията, описани в документацията, като за целта персонала е преминал обучение и е наясно със задълженията и отговорностите в обекта. Срокът за въвеждане на системата е няколко месеца, колкото време отнема да се подготви персонала и да организиране производството – доставяне на суровината и производство на готов продукт, за който извършвате лабораторни тестове, органолептични, физикохимични, микробиологични и за да потвърдите данните от етикета!
      Моля свържете се с мен за по-конкретна информация.

      Харесвам

  37. Николай каза:

    Здравейте. Бихте ли ми казали какви са изискваинята за отваряне на кулинарен магазин. Имам помещение със статут на магазин. Може ли да се използва за кулинарен магазин. Нищо на мястно няма да се приготвя, готвеното ще се доставя. Благодаря предварително.

    Харесвам

  38. Василена каза:

    Здравейте, интересува ме мога ли да наема помещение със статут на пекарна и да произвеждам в него торти, мъфини и общо взето такава сладкарска продукция. Ако трябва да добавя статут на сладкарница , това по-бърз процес ли е от този, в който статута съвсем се променя да кажем примерно от магазин на сладкарница ? Мерси за отделеното време!

    Харесвам

    • Здравейте Василена,
      Може да ползвате помещение със статут: магазин, пекарна, кафе-сладкарница или сладкарница, в случай, че отговарят на изискванията за храните за производство. По-важно е да решите какъв обект искате да регистрирате – с или без места за сядане за клиенти, което ще Ви помогне да намерите подходящо помещение. В магазин и пекарна не може да имате седящи места! Ако помещението е магазин и не желаете да има седящи места, то не е необходимо да сменяте статут, но може да извършвате производство и продажби само на място на краен клиент!

      Харесвам

  39. Future Health каза:

    Чудесни сте! Поздравления!

    Харесвам

  40. Колини каза:

    Едни от най-сериозните и отговорни хора, с които съм се срещала сте Вие!

    Харесвам

  41. Теменужка каза:

    Здравейте, искам да отворя заведение за бързо хранене и искам да разбера възможно ли е съхранението на месни продукти (шунка, колбаси…), млечни продукти (сирене, кашкавал), готови салати и зеленчуци в един хладилник, при условие, че са отделени в кутии с плътен капак? Питането ми е както за дневната доза продукти, така и за постоянното им съхранение. Благодаря Ви предварително!

    Харесвам

  42. Йоана каза:

    Здравейте,искам да отворя работилница, в която ще се произвеждат ръчно изработени тестени продукти като гризини, сладки , крекери. В момента търся подходящо помещение, но не съм сигурна на какви изисквания трябва да отговаря то и с какъв статут трябва да бъде. Ако наема помещение,което е било презназначено за производство на fast food, бих ли могла да го използвам,без да му сменям статута?
    Също исках да попитам каква информация и документи ще са ми нужни за да започна да произвеждам и да продавам продукцията си? Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Йоана,
      Изискванията за Вашия обект ще са в зависимост от вида на изделията, какви суровини ще използвате – готови смеси ще има ли, яйца – пресни, на прах или течни без черупка ще използвате и как ще реализирате готовата продукция – на място в обекта на краен клиент или ще продавате на др. обекти, ще бъде ли предварително опакована храната, ще има ли места за сядане за клиенти и т.н.?
      За статут – определящо е името на обекта, записано в удостоверението за въвеждане в експлоатация на помещението или сградата от общината, а не името дадено в удостоверенията за регистрация на обекта от ОДБХ (предишни РИОКОЗ, ХЕИ) или др. институции!
      Може да се ползва помещение със статут на магазин или заведение, в случай, че отговаря на изискванията за производство, а те са следните:
      1. статут – за да сте напълно сигурни трябва да се провери документацията за помещението и да се консултирате с търговския отдел на общината, която регистрира търговските обекти и в бъдеще извършва проверки;
      2. склад за суровини, места за подготовка, топла обработка с вентилация, място за съхранение и продажба, мивки за ръце и мръсна посуда, съблекалня и WC за персонала и за клиенти, ако е заведение. Има изисквания за използваните материали и др., които се уточняват при огледа на помещението, на място в обекта;
      3. достатъчно площ, разделни входове/изходи за суровини, персонал, клиенти и места за работа;
      4. документация – съгласно чл. 12 от Закона за храните, в зависимост от начина на реализация на готовата продукция – тя се изготвя за проверката от ОДБХ, в нея се описва каква точно ще е дейността и как ще се осъществява.
      Свържете се с мен в случай, че се нуждаете от допълнителна консултация или оглед на помещение!

      Харесвам

  43. Travel каза:

    Поздравления за всичката информация, която предоставяте и то напълно безплатно!

    Харесвам

  44. Миглена Атанасова каза:

    Здравейте. Имаме магазин за пакетирани захарни изделия. Сложихме кафемашина, на която правим кафе в хартиени чашки за еднократна употреба. От РЗИ ни искат до кафемашината мивка, въпреки че в склада имаме такава. Има ли Наредба, в която мога да прочета нужно ли е това? И смятате ли, че това е редно след като уличните кафемашини са на същия принцип и нямат такова изискване?

    Харесвам

  45. Мебели каза:

    Здравейте! Аз няма да задавам въпроси, но просто не мога да не изкажа впечатлението си колко сте отзивчиви и коректни. Поздравявам Ви за това и пожелавам успехи!

    Харесвам

  46. Деяна каза:

    Здравейте, желая да предлагам в заведение в квартала ни, домашно приготвени сладки, соленки, мъфини, торти. Не разполагам със специално помещение, нямам фирма. Моля, обяснете ми възможно ли е да предлагам подобни храни, приготвени в домашни условия и какви документи са необходими !

    Харесвам

  47. Северина каза:

    Здравейте! Интересува ме какво документи (всичките) са ми нужни за да отворя магазин за пластмасови изделия (всичко необходимо) ?

    Благодаря ви !

    Харесвам

  48. sava каза:

    Zdravei te iskam da popitam trqbvali da imam fipma zada moga da sloja nqkade vending avtomat.I za kolko vreme se opravqt dokomentite

    Харесвам

    • Thunder_g каза:

      Здравейте,
      искам да наема малко магазинче около 3 кв. м. в което да продавам насипни ядки.
      Трябва ли ми мивка в помещението и изобщо какви са всички изисквания към него? Какви документи и разрешителни трябва да извадя, за да започна тази дейност?

      Харесвам

      • Здравейте Thunder_g,
        Мивка е необходима, за да поддържате хигиената в обекта, както и хигиената на ръцете на персонала. При липса може да се използват други начини и средства за поддържане хигиената на ръцете – дезинфектант, ръкавици. Всички повърхности трябва да са гладки и да подлежат на влажно почистване.
        Необходими са:
        – удостоверение за регистрация от ОДБХ, което се издава след подаване на заявление, такса, проверка на обекта и преглед на изготвената система за самоконтрол;
        – регистрация на търговския обект и съгласуване на работно време в общината – всяка община определя необходимите документи, които се прилагат към заявлението.

        Харесвам

    • Здравейте Сава,
      Трябва да имате фирма, за да извършвате търговска дейност. За машината е необходима система за самоконтрол (изготвя се до 5 дни) и да монтирате автомата. В 30-дневен срок след подаване на завление за реистрация се извършва оглед на машината и проверка на системата за самоконтрол.

      Харесвам

  49. Петя каза:

    Здравейте!
    Имам следното запитване. Наехме помещение със статут на магазин за пакетирани хранителни стоки, алкохол и цигари. До скоро работеше като пекарна, в която се приготвяха на място тестени изделия, сандви1и, пици. Има създадени условия за приготвяне на храни на място. Ние искаме да го ползваме за приготвяне на сандвичи, палачинки, хот дог и ще има храна за вкъщи, която няма да се готви в това помещение, а ще се доставя от кетеринг фирма. Искам да знам дали със статута, с който разполага помещението, бихме могли да извършваме тази дейност, или ще се налага смяна на статут. Седящи места няма да има. Всичко ще се предлага за консумация извън обекта, или евентуално, ако ни позволят, може да има правостоящи места.
    Благодаря Ви предварително!

    Харесвам

  50. Патриция каза:

    Добър ден ще отварям кафе но не е в София, лиценза за алкохол и цигари и къде мога да ги извадя каква е процедурата. Благодаря Ви

    Харесвам

  51. Ели_т каза:

    Здравейте!
    Ще отваряме магазинче за бутилирани сиропи и в допълнение ще предлагаме кафе, мляко към него, както и ще разреждаме на момента сиропите и ще ги предлагаме като готова за директна консумация напитки. Харесали сме помещение с площ 9 кв. м, в което има 1 мивка с топла вода. Подът и плотовете са от материали, които могат да бъдат почиствани. Обектът е бил фреш-бар преди това. Въпросите ми са 2:
    – това помещение отговаря ли на изискванията на РИОКОЗ за такъв тип търговски обект?
    – какви документите са необходими?

    Предварително ви благодаря!

    Харесвам

  52. Елиф Великова каза:

    Здравейте!Имаме магазин за хранителни стоки,но понеже ще заминаваме за чужбина искаме да прекратим дейноста на фирмата(тя е на името на съпруга ми) и да открием нова фирма на името на свекървата и тя да продължи да работи.Магазина има удостоверение за регистрация.Трабва ли пак да се ходи за регистрация с новата фирма.Всички документи ли трябва да сменим.Благодаря предварително.

    Харесвам

  53. Baufen каза:

    Здравейте! Интересува ме за магазинче за пакетирани продукти ( от типа на Лафка) какви са документалните изисквания?
    Благодаря

    Харесвам

  54. Radosveta Dimova каза:

    Здравейте!
    Честит Празник!Бъдете живи и здрави!
    В процес съм на откриване на магазин за натурални и био продукти в град Бургас. Възнамерявам, да имам фреш бар вътре ,където ще се приготвят фрешове и сурови бонбони от какао, и продукти, които не изискват топлинна обработка .Достатъчна ли е една двойна мивка и какви изисквания ще трябва да се покрият. Магазинът ще е около 30 квадратни метра .Другият ми въпрос е ,възможен ли е внос от Полша на хранителни добавки, като боровинки на прах и други такива и какво трябва да направя, за да мога да ги продавам в магазина си .Фирмата производител е полска и ги доставя по пощата.
    Хубав Ден!

    Харесвам

    • Здравейте Радосвета,
      Може да регистрирате обект, в който да произвеждате фреш напитки и сурови бонбони като организирате необходимите складови и работни места и санитарни помещения. Изискванията са в зависимост от използваните суровини и прилагана технология, начин на реализация, ще бъдат ли опаковани предварително и т.н.. Необходима е мивка за ръце, измиване на плодове и използвана посуда и инвентар.
      Може да внасяте и продавате хранителни добавки, на опаковката на които следва да има етикет на български език, съгласно Регламент 1169/2011 г..
      Благодаря за пожеланията! Пожелавам Ви успех!

      Харесвам

  55. Петър каза:

    Здравейте,имам желание да се захвана с отглеждане на гъби шийтаке.Бихте ли могли да ми кажете,колко квадрата гъби са ми нужни за кандидатсване за субсидия и как се определя,квадратурата на гъбите? Колко, кубика дървени трупчета ще ми трябват за да покрия изискванията?

    Харесвам

  56. Калин Димов каза:

    Здравейте!
    Интересуваме в обект за продажба на натурални храни може ли да се продават и хранителни натурални добавки Също така искам да извършвам услуга за мелене на брашно вътре. Какви изисквания ще трябва да се покрият?И още един последен въпрос Ако в магазина поставя пекарна с вентилация отгоре където ще се изпичат дребни сладки без животински мазнини – веган възможно ли е да няма мивка и плот а сладките да се приготвят в помещението, което ще се използва за склад, понеже ще се влагат минимални количества продукти ,като ядки семена и брашно, плюс кокосови масла.Какви изисквания ще трябва да спазя при търсене на помещение и после при оборудването му
    Много Ви благодаря за помощта
    С пожелания за хубав и ползотворен Ден!

    Харесвам

    • Здравейте Калин,
      Изискванията за обектите са дадени в Закон за храните и Регламент 852/2004 г. Те са в зависимост от използваните суровини и прилагана технология, начин на реализация, ще бъдат ли опаковани предварително и т.н.. Може да продавате натурални храни и хранителни добавки, да мелите брашно и да печете дребни сладки. Но за да Ви дам точен отговор ми е необходима допълнителна информация за дейността! Може да обсъдите с мен избрано от Вас помещение като ми предоставите на ел. поща скица на обекта и описание.

      Харесвам

  57. Цветелина каза:

    Здравейте, имам идея за сладкарска работилница, в която сама ще произвеждам и продавам на място сладки и торти. В момента търся подходящо помещение, но не съм сигурна на какви изисквания трябва да отговаря то и с какъв статут трябва да бъде.Бихте ли ми помогнали в тази насока? Другият ми въпрос е относно технологичната документация – каква информация ще е необходимо да подготвя и да ви изпратя, за да изготвите технологична документация, система за самоконтрол, НАССР система и т.н.? Благодаря предварително.

    Харесвам

  58. Ива_М каза:

    Здравейте и Честита Нова година!
    Бих искала да попитам какви документи ще са ми необходими за отварянето на вегетарианско кафе, където наред с чая и фрешовете ще се предлага и храна, приготвена на място. Ако се наеме помещение, снабдено със съответните разрешителни какво още ще ми е нужно и колко горе долу може да ми струва инвестицията.
    Благодаря предварително!

    Харесвам

    • Здравейте Ива,
      Честита 2016 г. и на Вас, пожелавам Ви много здраве и благополучие!
      След като ще приготвяте храна, обектът би трябвало да е заведение за хранене, а не кафе! Трябва да се направи оглед и проверка на документацията, както и да обсъдим Вашето меню, което навярно ще се отличава от досегашното, в случай, че наемете функциониращ обект! Всички документи трябва да съответстват на Вашата дейност и да са на името на Вашата фирма. Видът на обекта и храните се определят според предназначението на помещението и съществуващите условия.

      Харесвам

  59. Ивета каза:

    Здравейте, с моя приятел искаме да си отворим обект за бързо хранене (дюнери, хамбургери, тостове), бих искала да попитам възможно би е да си наемем площ под наем и да си построим сглобяемо помещение или ако не, то да знаем каква готова сграда отговаряща на изискванията да търсим?

    Харесвам

  60. Dimitar каза:

    Dobar den i zdraveite. Iskam da vi popitam otnosno otvarqneto na zavedenie s statut kafe aperetiv dali e vazmojno da predlagam gotvena hrana za vkashti i kakvi sa iziskvaniqta za kuhnqta, za da moje da q prigotvqm na mqsto.

    Харесвам

    • Здравейте Димитър,
      За да се даде мнение е необходимо да се извърши оглед на помещението и условията в него. Кафе-аперитива е вид питейно заведение, в което може да се предлага богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки; ограничен асортимент кулинарна продукция – салати, студени мезета, пържени картофи, месни полуфабрикати на скара, сандвичи, бургери, захарни и шоколадови изделия, ядки, сладолед. Предназначението на обекта (статута) се определя още с проекта и е вписано в удостоверението за въвеждане в експлоатация. В случай, че се променя вида на обекта, то е необходимо и да се смени предназначението на помещението.

      Харесвам

  61. Петя Крумова каза:

    Здравейте! Искам да отворя детски магазин,в който ще продавам дрехи,памперси,пюрета,адаптирано мляко. Регистрирах фирма тази седмица. Харесала съм едно помещение,което се дава под наем. Какви документи ми трябват и какво всъщност трябва на направя оттук нататък? Благодаря предварително!

    Харесвам

  62. мария колева каза:

    добър ден, искам да наема работещо магазинче за хранителни стоки. ще упражнявам същата дейност каквато е упражнявана до сега. има разрешителни от общината за хранителен магазин, разрешителни от хеи и агенция митници. има система за самоконтрол. трябва ли да издадат нови разрешителни на моята фирма или мога да работя със съществуващите издадени на предишната фирма ?

    Харесвам

  63. Емилия Колева каза:

    Здравейте, искам да взема под наем работещо заведение и да го направя детски център с кафе-кът за родители. Моля да ми кажете какви документи и разрешителни са необходими и какъв е реда на действие? Благодаря Ви.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Е. Колева,
      Трябва да се уверите какво е предназначението на помещението, след което да регистрирате същия вид обект в ОДБХ и общината. Не Ви съветвам да променяте вида на обекта, тъй като трябва собственика да е съгласен да промените статута му, което е много дълга и скъпа процедура. Изискайте от собственика удостоверението за въвеждане в експлоатация на помещението. Подходящо помещение е със статут на кафе, сладкарница.
      За регистрация на кафе с детски център са необходими следните документи:
      1. за регистрация в ОДБХ – система за самоконтрол, процедури по НАССР, договор с фирма за ДДД;
      2. за регистрация и работно време в общината – съгласно изискванията на общинската наредба за търговска дейност;
      3. за категоризация на обекта – в общината – изискват се документи, съгласно наредба за категоризация.

      Харесвам

  64. Дима Алексиева каза:

    Здравейте, бих искала да помоля за помощ – Имаме идея за производството на крем,съдържащ билки и естествени продукти(като зехтин,восък и др.подобни) – не е лекарствено средство,по-скоро е подхраващ и регенириращ кожата продукт. От къде трябва да започнем и какви са стъпките за осъществяване на проекта.Благодаря Ви предварително.

    С уважение:
    Дима Алексиева

    Харесвам

  65. Neli каза:

    Здравейте ,ще започвам работа в сферата на производство на храни и напитки и правене на есенции какви документи ми трябват???

    Харесвам

  66. бибчо каза:

    Здравейте!
    Можете ли да ме насочите към нормативните документи и наредби, както и стъпките в създаване на камион за храна.
    Ще се предлагат сандвичи, който ще се правят на място и ще се използват месни, яйчни продукти. Ще бъде мобилен.

    Харесвам

    • Здравейте Бибчо,
      Регистрация на обект за бързо хранене: Камион за храна, се извършва на основание чл. 12 от Закон за храните. Изискванията за обектите са дадени в Регламент на ЕС 852 и 853 от 2004 г., Закон за храните, Наредба 5 за хигиената на храните от 2006 г.. Условията, които трябва да осигурите са валидни за всички видове обекти и се определят от видовете храни, които ще предлагате. Особеното за Вас е, че за да сте на всеки адрес, Ви е необходима отделна регистрация.
      За функционирането на обекта е необходимо: да осигурите терен за разполагане, създадете условия за работа, да изготвите система за самоконтрол, да внесете заявление за регистрация, да регистрирате обекта в общината. Има и други изисквания, но с тях ще се запознаете при изготвянето на документацията.

      Харесвам

  67. Todor Stankov каза:

    Здравейте, заразих 14 кубика дърва за огрев с мицела на Шийтаке и скоро ще имам реколта. Трупите се намират под навес в двора на вилата. Ще се регистрирам като земеделски производител и ще извадя сертификат за гъбите. Трябват ли ми други документи за да ги карам на борсата на дребно ?

    Харесвам

  68. елена каза:

    Какви са изискванията за отваряне на магазин,който ще продава пакетирани стоки-зехтин,маслини..какъв трябво да е статуса на магазина,трябва ли да има тоалетна,мивка?

    Харесвам

  69. Димитър каза:

    Какви са изискванията за помещения за бързо хранене по точно за плота на които ще се работи благодаря предварително

    Харесвам

  70. Jana каза:

    Zdraveite,imam vupros kum vas…shte naem kafe pod naem raboteshto…kakvi dokumenti mi trqbvat?za kolko vreme stavat? I kolko shte mi struvat?Blagodarq vi predvaritelno…

    Харесвам

    • Здравейте Jana,
      За да функционира обект: Кафе, са Ви необходими следните документи:
      1. система за самоконтрол и процедури, основани на принципите на НАССР система – може да ползвате съществуващата документация, в случай, че отговаря на условията, които Вие ще създадете за оборудване, видове храни (меню), персонал и т.н.
      В документацията се конкретизират всички изисквания. Стойността за изготвяне на нова се определя от извършващите се дейности и видовете храни, в т.ч. и напитки, които ще се предлагат, във връзка с което ми е неодбходима допълнителна информация, която изпратете на ел. поща или се свържете с мен по телефона. Срок 7 дни.
      2. удостоверение за регистрация в ОДБХ на обекта – такса 34 лв., срок 30 дни за проверка и до 30 дни за издаване на удостоврението
      3. съгласувано работно време – от общината – няма такса, срок до 7-14 дни
      4. удостоверение за категоризация на обекта – от общината – таксата е според местата за сядане – до 20 места 110 лв., 21-50 места 250 лв.. Срок 2 месеца.

      Харесвам

  71. Виржиния Симеонова каза:

    Здравейте, искам да отваря магазин за продажба на трайни храни (като например консервирани храни, варива и др.нищо с кратък срок на годност или нужда от хладилни условия, въпроса ми е мога ли да ги внасям в страната от Великобритания, каква фирма ми е необходима и документи за нея. И какви са изискванията за помещението? Благодаря

    Харесвам

    • Здравейте Виржиния,
      За да регистрирате магазин за пакетирани храни е необходимо:
      1. да регистрирате фирма, съгласно изискванията на Търговския закон – формата и дейността й се конкретизират при учредяването й;
      2. да осигурите помещение, за което е издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация на името на магазин – предоставя се от собственика на помещението;
      3. да се изготви документация, съгласно чл. 12 от Закона за храните – система за самоконтрол;
      4. да внесете заявление в ОДБХ и такса за регистрация на обекта;
      5. внос на стоки – може да извършвате внос на храни, за което се изисква да имате осигурен склад на едро, който да се регистрира по същия ред както магазина, или да ползвате регистриран склад под наем; за митническата документация се консултирайте с митнически агент.
      В случай, че Ви е необходима подробна консултация, се свържете с мен.

      Харесвам

  72. Цветомира каза:

    Здраейте,
    насочила съм се към отваряне на малка пекарна, в която ще се предлагат на място направени свежи сандвичи, както и дребни сладки, торти и закуски, освен това ще се предлагат и фрешове. Интересуваме какъв статут е нужно за отвярянето на такова място, както и изискванията за помещенията (търговската част и кухнята). Предварително благодаря.

    Харесвам

    • Здравейте Цветомира,
      Решението за вида на обекта и условията, които трябва да създадете зависят от това какви процеси ще се извършват с храните. Всички посочени от Вас изделия ли ще се произвеждат на място? Например тортите или блатовете ще са готови или произведени на място от Вас? Ще ползвате полуфабрикат за закуските, готово тесто или ще месите тестото Вие? Как ще се реализира готовата продукция – на място при Вас или ще доставяте в други обекти? Ще има ли места за сядане за клиенти? Трябва да се прецени вида на обекта – производствен обект, магазин с производство и реализация на място без места за сядане или заведение за хранене с места за сядане. Това означава, че ако намерите помещение, то неговия статут трябва да е за конкретния вид обект, който ще регистрирате или да се смени! А какви дейности ще извършвате и могат да Ви се разрешат зависи от наличната площ и оборудване. За извършване на топлинни процеси е необходима вентилация! Окончателен отговор мога да дам, след като ми конкретизирате и опишете подробно каква е Вашата идея!

      Харесвам

      • София каза:

        Здравейте, аз имам същия въпрос и затова се включвам към този, за да не ви го задавам отново. При мен става въпрос за производство на хляб, закуски и торти и сладкиши. Тестото и блатовете ще се правят на място и ще се ползват яйца и млечни продукти. Консумация ще оима на място, но бихме искали да продаваме и на партньорски магазини и сладкарници. Какво би трябвло да е предназначението на обекта?

        Харесвам

        • Здравейте София,
          За да регистрирате обект за храни – производство на хляб, закуски и сладкарски изделия, е необходимо:
          1. да регистрирате фирма, съгласно изискванията на Търговския закон – формата и дейността й се конкретизират при учредяването й;
          2. да решите какъв обект Ви е необходим:
          – може да регистрирате заведение, но не може да се доставя в други обекти – готовата продукция се реализира в заведението; предназначението за обекта трябва да е за обекта, който ще се регистрира
          – за да доставяте в други обекти е необходимо да се регистрира в ОДБХ производствен обект;
          – има възможност да регистрирате и двата обекта, като в този случай следва да се осигурят необходимите условия и за двата вида обекта.
          3. да осигурите помещение, за което е издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация на името на обекта, който ще се регистрира и според осъществяваната дейност – предоставя се от собственика на помещението; в случай, че статута е различен е необходимо да се промени;
          4. да се изготви документация, съгласно чл. 12 от Закона за храните:
          – за производствен обект – технологична документация (ТД) за хляб, закуски и сладкарски изделия, система за самоконтрол и НАССР система;
          – за заведение с производство и продажби на място в обекта – технологична документация (ТД) за хляб, закуски и сладкарски изделия, система за самоконтрол и НАССР система;
          – за заведение без производство – система за самоконтрол и процедури, основани на принципите на НАССР система;
          5. да внесете заявление в ОДБХ и такса за регистрация на обекта.

          В случай, че Ви е необходима подробна консултация, се свържете с мен.

          Харесвам

  73. Обучения се извършват за персонала на фирми, на които се изготвя документация, съгласно Закона за храните. В случай, че Ви трябва документ е необходимо да се обърнете към Съюза по хранителна промишленост, които провеждат такива курсове.

    Харесвам

  74. Десислава каза:

    Здравейте,бихте ли ме насочили към съответните нормативни документи относно създаването на млекопреработвателно предприятие (мандра). Имам животновъден обект, и искам да направя затворен цикъл. Но никъде не намирам на какви условия трябва да отговаря мандрата ( като сграден фонд, обурудване). Има такава наредба 30 от 24.07.2002 г, но е отменена, има ли наредба която я замества? Благодаря предварително!

    Харесвам

    • Създаването на предприятие за преработка на мляко изисква техническо решение – проект, който се изготвя от архитект, в чийто екип има технолог. Те имат за цел да преценят има ли условия и да планират изграждането на обекта, съобразено с техническите и технологични изисквания за сградата и дейността. Строителните норми за обектите са съгласно ЗУТ и се прилагат правила и норми за проектиране. Изискванията за храните са дадени в Регламент 853/2004 г. на ЕС, Закон за храните, Наредба 5/2006 г. за хигиената на храните, Наредба № 4 от 19 февруари 2008 г. за специфичните изисквания при производството, съхранението и транспортирането на сурово краве мляко и изискванията за търговия и пускане на пазара на мляко и млечни продукти. Може да изготвите възлагателно писмо с подробно описание на обекта и дейността, и да възложите на архитект предварително проучване за бъдещия обект, след което да решите как да продължите. За да направите Ваша преценка може да използвате изискванията, съгласно Наредба 30 от 24.07.2002 г, въпреки че е отменена.

      Харесвам

  75. Людмил Маринов каза:

    Здравейте.Възнамерявам да построя преместваема конструкция тип павилион(терена, върху който ще се строи е частен), в който ще се предлагат цигари, алкохол и пакетирани храни.Интересувам се какви са изискванията към подобен тип конструкции(площ, височина, ВиК, електрозахранване, противопожарни изисквания и хигиено-санитарни изисквания). Благодаря предварително за съдействието

    Харесвам

  76. Lina каза:

    Здравейте! Искам да отворя бърза закуска,която ще предлага сандвичи и салати. Намерих място, което е със статутът на помещение за производство и търговия на тестени изделия. Налага ли се да променям статут ? Благодаря предварително !

    Харесвам

  77. Здравейте Иван,
    След като подготвите количката и създадете необходимите условия, се изготвя система за самоконтрол, след което се внася заявление за регистрация на обекта в ОДБХ и в общината за работно време.

    Харесвам

  78. Валери каза:

    Здравейте,искам да отворя фреш бар, в който ще правя сокове от плодове и
    зеленчуци на момента.Какви са изискванията за търговския обект, за да мога да извършвам тази дейност? Той е с големина 15кв.
    Благодаря предварително за отговора!

    Харесвам

  79. Йорданка Пенкова каза:

    Здравейте!От дълго време имам една идея и реших да я осъществя.Радвам се,че намерих някой,който може да ми помогне.
    Искам да отворя обект за храна за вкъщи-супи,салати,предястия,основни,десерти.На този етап няма да има места за настаняване или ако има,ще са не повече от 3-4 маси .Може ли да ми кажете как трябва да бъде категоризиран обекта и какви са първите стъпки,които трябва да направя за откриването му,тъй като страната с документацията ми е пълна мъгла?
    Благодаря ви много!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Пенкова,
      За да регистрирате обект за готови храни е необходимо:
      1. помещението да е разрешено за извършваната дейност – трябва да решите да ли ще е заведение или магазин (не може да има места за сядане), т.е. помещението да е със статут на обекта, който ще се регистрира;
      2. да разполага с необходимите условия за разделно съхранение и обработка на храните – площи за съхранение, подготовка, студена и топла обработка и продажба; вентилация, мивки за поддържане на хигиената, WC за персонала; WC за клиенти (ако ще е заведение);
      3. да се изготви система за самоконтрол и НАССР система за дейността в обекта;
      4. да се внесе заявление за регистрация в ОДБХ и за работно време в общината, ако ще е заведение и за категоризация.

      Мога да Ви окажа помощ за реализирането на Вашата идея. В случай, че желаете предварителна подробна консултация за дейността, се свържете с мен за организиране на среща.

      Харесвам

  80. Здравейте, искам да отворя павилион за пържена риба(цаца и печена скумрия)пържени картофи,може ли също така да продавам и кюфтета ,кебапчета сандвичи какви са изискванията какво ми е нужно да направя като документи и обзавеждане в обекта.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Иванова,
      За да регистрирате павилион за готови храни е необходимо:
      1. да разполага с необходимите условия за храните, които ще се предлагат – площи за съхранение, подготовка, топлинна обработка и продажба; вентилация, мивки за поддържане на хигиената, WC за персонала;
      2. да се изготви система за самоконтрол за дейността в обекта;
      3. да се внесе заявление за регистрация в ОДБХ и за работно време в общината.

      В случай, че желаете подробна консултация за дейността, се свържете с мен за организиране на среща на място в обекта.

      Харесвам

  81. Николай Йосифов каза:

    Здравейте,
    обмислям започването на отглеждане на дървесната гъба шийтаке.
    Запознал съм се с технологията на отглеждане, но не съм наясно с нормативните изисквания за това. Бих искал да ви помоля за разяснение какво е нужно за да стартирам този процес. Искам да разбера каква трябва да е регистрацията за търговска дейност, необходима ли е регистрация в „Агенция за безопасност на храните“ и общо взето всичко което е нужно за да могат да се занимавам с производството и продажбата на тази гъба.

    Харесвам

    • Виолета Георгиева каза:

      Здравейте, необходима е регистрация в БАБХ – за първично производство на култивирани гъби. Най-добре се обадете направо там за повече подробности. Успех!

      Харесвам

  82. Kaloyan Yanchev каза:

    Здравейте,
    Искам да отворя малък павилион/магазинче, в което да предлагаме фреш сокове и напитки. Какви са стъпките и изискванията.

    Благодаря,

    Харесвам

    • Виолета каза:

      Здравейте госпожо Стамболова! Поздравявам Ви за това, което правите! Днес се сблъсках с ужасното отношение на служителки на ОДБХ! Исках да получа информация какъв магазин трябва да наема, а ми казаха че те изготвят само документи и да си прочета наредба 1 от закона за храните. Не ми стана ясно и открих Вашият сайт! Ще съм Ви благодарна ако отговорите и на моя въпрос. Той се преповтаря, но искам да Ви обясня подробно ситуацията! Искам да наема магазин, в който да продавам плодове и зеленчуци, алкохол, цигари, пакетирани стоки, евентуално насипно кафе. Безалкохолни напитки, ядки, семена и др. Искам да правя кафе и фрешове. Помещението, което искам да наема е със статут промишлени стоки. Не разбрах трябва ли да се сменя статута или може така да се работи така?!! Помещението е общо 30 кв.м. Може да се пригоди склад, но има само една мивка в санитарния възел! Ако за фреша е необходима още една мога да се откажа от него!
      Благодаря Ви предварително!!!

      Харесвам

      • Здравейте Виолета,
        Сградите и помещенията се одобряват за конкретно предназначение. Съгласно Закон за устройство на териториите когато се променя дейността, то е необходимо да се смени статута. За да сте напълно сигурна е необходимо предварително да съгласувате това Ваше намерение в общината, която контролира този процес! За да приготвяте фреш е необходима мивка и работен плот. Мивка също така е необходима и за поддържане хигиената на ръцете, и за измиване на използваната посуда, машини и работен инвентар!

        Харесвам

  83. Анел Рафиев каза:

    Zdraveyte.Kakto predi vreme vi pisah imah zavedenie (pivnitsa) koeto sled tova go obarnah na magazin.Sega otno vo mu smenyam predznacenieto na pivnitsa.Imah kategorizatsia za pivnitsa ,vaprosa mi e ste tryabva li otnovo da vadya takav dokument

    Харесвам

  84. Тодор Стоянов каза:

    Здравейте!
    Искаме да произвеждаме и продаваме на място малки кексчета и мъфини.Какво помещение ни е необходимо и какви са изискванията за него?

    Харесвам

  85. marinova каза:

    Здравейте,
    Бих желала да започна on-line бизнес с кексчета /торти и ме интересува какви документи и средства ще са ми необходими за реализирането на проекта? Т.е. аз да произвеждам кескчета и торти, които да се продават чрез интернет сайт.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Маринова,
      За да извършвате продажби на кексчета и торти е необходимо да регистрирате в ОДБХ обекта – производственото помещение. Средствата може да се определят след като намерите подходящо място – необходимо е да е с подходящ статут, достатъчно място за извършване на всички дейности, да се подготви и оборудва. Разходите Ви зависят от това какъв обект ще намерите, неговото състояние, какво оборудване ще използвате и може да закупите – ново или употребявано, къде ще се намира. В случай, че намерите подходящо помещение, може да направя коментар.

      Харесвам

  86. Орлин каза:

    Здравейте! Искам да си отворя магазин за плод и зеленчук.Искам да попитам какви документи са ми необходими.Какви са изискванията.Колко горе долу ще ми струват всичките документи и регистряции.

    Харесвам

  87. Диляна каза:

    Здравейте! Искам да попитам следното! Предстои ни откриване на заведение за бързо хранене. Какви документи се представят в пожарната, за да ми издадат документ за пожарна и аварийна безопасност? Благодаря ви!

    Харесвам

  88. Маги Христова каза:

    здравей те искам да питам ако помещението е със статут промишлени стоки какво е необходимо да се направи ако искам да отворя фризьорски салон и помещението отговаря на изискванията от ХЕИ

    Харесвам

  89. Светла каза:

    Здравейте, имам нужда от компетентен отговор на следния въпрос: Може ли в асортимента на магазин за месо и риба да се добавят пакетирани замразени бланширани картофи и замразени зеленчуци, за които ще бъде предоставен специален фризер за съхранение. От „Агенцията по храните“ казват, че не може, защото „не било супермарект и имало други изисквания“. А би следвало да може, след като изискванията за съхранение и безопасност на замразените зеленчуци са доста по-малко от „другите изисквания“. В този магазин се продават и млечни продукти, подправки, и всякакви разфасовани месни и рибни продукти.

    Харесвам

  90. Виолета Меретева каза:

    Здравейте,искам да търгувам онлайн билки,билкови продукти,био храни,добавки,всичко пакетирано от производител.Разбрах че е нужно да се пуснат уведомления в РИОКОЗ за всеки продукт по отделно, но в случаите при реално работещ магазин.Валидно ли е същото и за онлайн търговията.Може ли да ме насочите с повече информация и за двата варианта- при онлайн и при реален м-н. какво е нужно като разрешителни,какви специални изисквания има.Идеята е паралелно след това да направя и истински магазин.Благодаря предварително!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Меретева,
      Регистрация в ОДБХ (бивши РИОКОЗ и ХЕИ) на обект се извършва, съгласно чл. 12 от Закона за храните, само за помещенията (склад, магазин), в които се съхраняват и продават храни. В случай, че няма да имате собствено помещение и производителят ще подготвя и изпраща до клиент Вашата заявка, приета в онлайн магазина, то тогава не е необходима регистрация! Уведомления в ОДБХ се пускат само за хранителни добавки. За регистрацията е необходима документация – система за самоконтрол, която се изготвя и представя по време на проверката на обекта от ОДБХ за разрешаване на дейността.

      Харесвам

  91. Люба Данаилова каза:

    Здравейте,

    следвам магистратура към Икономически Университет Варна по европейски програма, според която трябва да управлявам виртуална фирма за производство на хляб и хлябни изделия. Въпросът ми е какви са стъпките и необходимите документи и сертификати, които трябва да набавя и горе долу каква е цената им. Благодаря Ви предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Люба,
      Производството на хляб и хлебни изделия изисква:
      1. Разрешение за ползване за помещението – издава се от общината, съгласно Закон за устройство на териториите (ЗУТ) – включва:
      – проектиране, съгласуване и одобрения от институциите – тарифите са на фирми и институциите, в зависимост от квадратурата на обекта
      – подготовка на помещение
      – оборудване – определя се в зависимост от извършващите се технологични процеси – автоматизирани или ръчни
      2. Разрешение за извършване на дейността – издава се от ОДБХ, съгласно Закон за храните – таксата е 34 лв.+ 3 лв. банков превод
      – изготвя се документация, съгласно чл. 12 от Закона за храните – стойността е в зависимост от това какви видове изделия ще се произвеждат
      3. Регистрация на търговски обект и съгласуване на работно време – извършва се от общината – таксите се определят от общината.

      Харесвам

    • Nedret каза:

      Zdraveit,..iskam da vi pitam kakvo mi trqbva, kakvi dokumenti, iskam da mi kajete vsicko kakvoto mi trqbva …shte si kupim edin aftomobil sas edna karavana za prodavane na ponicki. Na 21 godishna sam i mijami na 22 za prav pat v jivotani shte si otvorim edna rabota ama haber nqmame kakvo shte ni trqbva za tova rabota jiveem blizo o gr dobric edin malak grat , iskame da prodavame ponicki s podvijnat si magazin na vsqkade na zborove na svatbi na centara…kakvo ni trqbva?? Blagodarq za vnimaniqto i za otgovorite…

      Харесвам

      • Здравейте Недрет,
        За да извършвате продажби от каравана е необходимо:
        1. да регистрирате фирма;
        2. трябва да осигурите място за поставяне на караваната, което да ползвате под наем;
        3. да създадете необходимите условия – за съхранение и обработка на храни, хигиенни условия, питейна вода;
        4. да изготвите система за самоконтрол;
        5. да внесете заявление за регистрация в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) за всеки адрес!
        6. след това обектът се регистрира в общината и се определя работното му време.
        За счетоводното отчитане на дейността на фирмата се консултирайте със счетоводител.

        Харесвам

        • Nedret каза:

          Mnogo vi blagodarq zaotgovora…..edin vapros shte imam…… maikami i bashtami iskat da si kupuvat edna malka baraka v koqto iskat da prodavat zakuski…..iskat da slagat barakata pred Sebeato ……..kakvo shte im trqbva ot kade trqbva da vzimat razreshenie ? Dokumentite dolo gore kolko shte im struvat……nogo vi blagodarq za vnimanieto…..

          Харесвам

          • Здравейте Недрет,
            За да се извършват продажби на закуски от павилион е необходимо:
            1. да се регистрира фирма;
            2. трябва да се иска разрешение от собственика на терена за поставяне на павилиона – наема определя собственика на имота;
            3. да се създадат условия – за съхранение и обработка на суровини, хигиенни условия, питейна вода, събиране на отпадни води, вентилация (в случай, че ще се пекат на място закуските);
            4. да се изготви документация, съгласно Закона за храните – цената зависи от видовете храни, които ще се произвеждат и предлагат;
            5. да се внесе заявление за регистрация в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – таксата е 36 лв.;
            6. след това обектът се регистрира в общината и се определя работното му време – таксата е според тарифата на общината.

            След извършване на горното може да се започне дейността.

            Харесвам

          • Nedret каза:

            Izvinete samo ne mojah da razbera kak naema opredelq sobstvenika na imota….barakata ya kupuvam az naprimer za 5000l ……zza kakvo trqbva da plashtam naem…a mqstotolo? Mnogo vi blagodarq za otgovorite mnogo mi pomagate……..

            Харесвам

          • Здравейте Недрет,
            За наема на мястото става въпрос. В случай, че е собствен терена няма да заплащате наем!

            Харесвам

  92. Вергиния Евгениева каза:

    И аз да се включа с моя въпрос,разбира се и искам да кажа,че изчетох въпросите и отговорите ви и просто сте СТРАХОТНИ.Останаха и добри хора.
    От определено време ми се върти в главата за отварянето на закусвалня в квартала в които живея (жк.Лагера).Прочетох доста неща за документация,откриването на фирма и т.н.Спряла съм се на едно теренче под наем -Помещението е подходящо както за магазин така и за офис. Състои се от две помещения, голямо 36 кв и малко 14 кв с междинна врата. И двете помещения имат лице към улицата със собственна витрина и врата. От малкото помещение се влиза към тоалетна с баня. Има извадено разрешение за магазин. Алармена система, телефонно окабеляване, LAN, има техническа възможност за телефон. Това са му особеностите подходящо ли е да се направи на закусвалня?Мисля вариант и магазин за месо?Вие предлагате ли услуги за поемане на документацията,оглед на мястото и по компетентни съвети.Благодаря ВИ!!!!

    Харесвам

  93. дамян ванев каза:

    Здр. Искам да направя предприятие за напитки. Нещо средно. Ни голямо ни малко. Предимно за сокове. Колко голямо помещение,разрешителни, какви машини,линии. Въобще какво е необходимо. И колко ще ми струва. Помогне те моля. Благодаря

    Харесвам

    • Здравейте г-н Ванев,
      Изискванията за помещенията за производство на сокове се определят според вида на използваните суровини (сухи смеси или плодове), видовете напитки, използваните опаковки (пластмаса или стъкло), осъществяваните дейности (машинни или ръчни) и прилагана технология, вида на оборудването, броя на персонала.
      За помещението – след като го намерите е необходимо да се смени предназначението и да се изготви архитектурен проект, в който ще се планират и проектират всички помещения за Вашия обект – складове за хранителни суровини, склад за опаковки, работни помещения, склад за готова продукция и експедиция, помещения за персонала.
      За дейността:
      – съгласно чл. 12 от Закона за храните ще са ВИ необходими за регистрация в ОДБХ следните документи: Технологична документация (ТД) за напитки, Система за самоконтрол, НАССР система
      – регистрация в ОДБХ
      – регистрация в общината.
      Ще мога да направя коментар след като ми уточните какви напитки планирате да се произвеждат, както и да ми опишете Вашата идея, имате ли предвид конкретно помещение? Информацията изпратете на ел. поща.

      Харесвам

      • damyan vanev каза:

        tixi napitki, predimno napitkite 6te sa zdravoslovni i mnogo polezni surovinata 6tee fnos i tuk 6te se dobavqt na6i rodni i 4icti komponenti. nqmqm pome6tenie, mislq da kandidatstvam za finansirane na celiq proekt vi s kakvo moje da pomognete ili dame naso4ite kade dase obarna za tova moe na4inanie i dali e vazmojno da kandidatstvam za cqlosno finansirane. mqsto pome6tenie,cqlosno oborudvane na cexa do puskov etap za planove razre6itelni i t.n vsi4ko neobjodimo blagodarq predvaritelno

        Харесвам

        • Здравейте Дамян,
          За да се направи преценка за възможността за финансиране по европейска програма е необходимо да се разгледат всички данни за обекта и дейността. Съветвам Ви да си изготвите задание, което да се представи, за да може да се отговори на Вашите въпроси и подготви проекта за кандидатстване. Опишете следната информация: вид на обекта – цех (или работилница) за производство на безалкохолни напитки, местоположение (населено място), имате ли фирма, от кога и каква дейност осъществява (или ще се регистрира нова), имате ли помещение, какво количество напитки ще се произвеждат за ден/месец/година, брой на персонала, използвани суровини (хранителни и нехранителни), вид на оборудването, прилагана технология, начин на реализация на готовата продукция и т.н..
          За да изберете помещение, то трябва да отговаря на изискванията, съгласно Закон за устройство на територията (ЗУТ), т.е. да е предназначено за производство на храни. В случай, че избраното помещение е с друг статут, ще трябва да смените предназначението. Това може да се прецени от мен или от архитект, и в последствие да се изготвят проекти от архитект, които се съгласуват с всички контролни органи и се одобряват от общината.
          При проектирането се планират всички изисквания за производството на напитки, в т.ч. вида и разпределението на помещенията и оборудването. За тази дейност са необходими следните помещения/места: вход за зареждане с приемно помещение, склад за хранителни суровини, склад за опаковки, работно помещение, място за опаковане и етикиране, миялно помещение, склад за готова продукция, изход експедиция, съблекалня и WC за персонала.
          След като се изготви проекта и Вие го изпълните ще може да регистрирате обекта по Закона за храните в ОДБХ и да започнете дейност. Необходима документация, съгласно чл. 12 – Технологична документация (ТД) за напитки, Система за самоконтрол, НАССР система.
          Мога да Ви консултирам по всички технологични въпроси и да изготвя документацията за регистрация на обекта в ОДБХ, в т.ч. оглед и преценка на помещение, при изготвянето на техническо задание, което да предоставите за изготвяне на предложението за финансиране.
          За изготвянето на документите за кандидатстване ще Ви предложа друга фирма.

          Харесвам

  94. Сотир каза:

    Здравейте,искам да попитам какви са условията и институциите през които трябва да мина, за да мога да продавам пиле на грил? Мястото е в Пловдив.

    Харесвам

  95. Милена Попова каза:

    Здравейте!Имам магазин плод зеленчук, в който продавам ядки и правя фреш.Искам да започна да правя салати от пресни зеленчуци и сандвичи,които ще притоплям в парти грил.Искам също са продавам кафе и наливен зехтин.Сандвичите и салатите ще са за вкъщи.Какви са изискванията за това като документи,помещение и условия на труд?Помещението,което държа е със статут на магазин.Благодаря!

    Харесвам

    • Здравейте Милена,
      Всяка нова дейност, която искате да извършвате е свързана с осигуряване на отделни площи за съхранение, подготовка, обработка, опаковане и съхранение на готови изделия. Ще е възможно да ги извършвате само в случай, че може да създадете необходимите условия.
      При наличие трябва да:
      1. обособите работни площи с мивки, да поставите необходимото оборудване
      2. допълните или актуализирате системата за самоконтрол и процедурите, основани на принципите по НАССР
      3. да изготвите ТД (технологична документация) за изделията, които ще опаковате предварително
      4. да подадете заявление за разширяване на асортимента в ОДБХ
      След проверката и одобрението на новите дейности от ОДБХ ще може да започнете да ги извършвате.

      Харесвам

  96. Милена Миланова каза:

    Привет! Имам кафе-аперитив от 10 кв.м в което трябва да се изгради санитарен възел.Вентилацията на сан. помещение се осъществява чрез вентилатор монтиран на съществуващ прозорец.Това решение удовлетворява ли изискванията на НАССР?

    Харесвам

  97. Ани стефанова каза:

    Здравейте Таня,искам да ме посъветвате по един важен за мен въпрос.Преди 3 години работих в заведение тип “Кафе аперитив“ в което предлагах и сандвичи.Сега искам отново да го отворя ,но като предлагам и скара .Имам система за самоконтрол.хасип система ,но ме интересува каква вентилация трябва да си сложа.Може ли да е някой мощен абсорбатор или трябва да е нещо което е по някакви изисквания .Заведението е 40 кв. м. имам 2 мивки .Посудата ще е за еднократна употреба.Благодаря предварително.

    Харесвам

  98. Todor Stankov каза:

    Привет Таня ! Имам около 800 кв. м. място и вила в село под балкана . Ще отглеждам гъби Кладница под сенките на дърветата, около 200 чувала. Очаквам реколта около 400 кг. гъби. Мога ли да ги давам за продан и към кои служби да се обърна ? Живея в София. Благодаря !

    Харесвам

    • Здравейте г-н Станков,
      Съгласно Закон за храните на регистрация в ОДБХ подлежат всички дейности, свързани с производство и търговия с храни.
      Може да се извършва производство и продажби на гъби-кладница, след като са изпълнени следните условия:
      1. да регистрирате фирма;
      2. да създадете санитарно-хигиенни условия за безопасно производство, съхранение, опаковане и продажба на гъби, както и за ангажирания персонал;
      3. да се изготви документация, съгласно чл. 12 от Закона за храните;
      4. да регистрирате обекта в ОДБХ и общината.

      П.С. Отговарям Ви аз – Христина Стамболова, тъй като в екипа на фирмата няма и не е имало служител Таня.

      Харесвам

  99. Sashka каза:

    Здр. Искам да ми кажете какви документи ще ми трябват и колко пари ще ми трябват за да го реализирам,малак магазин в които ще се предлага пиле грил и риба пържена ,кои са първите стъпки кои тябва да направя.Благодаря предварително

    Харесвам

  100. Detelina Ivanova каза:

    Здравейте!Фирмата, в която работя иска да се занимава с търговия на замразени тестени изделия,които ще бъдат внос и искам да питам какви документи ще трябва за тази цел (за вноса) например някакви сертификати и други подобни,които да служат пред митническите органи?Досега фирмата не се е занимавала с хранителни продукти,полуфабрикати и други подобни т.е нова начинание ще е. Благодаря ви предварително!

    Харесвам

  101. Meto каза:

    Zdraveite! Iskam da popitam predstoi mi naemane na vili s cel razviteie na turizam s vluchen malak restorant ta iskam da poiptam trqbva li da imam registrirana firma za naemaneto na obekta s kakv statut trqbva da e firmata trqbva li da e registrirana po dds i trqbva li da iskarvam nqkakvi dokumenti za dobavqneto na novi hrani v restoranta! I ako moje sa mi pishete i na e-meil otgovora Blagodarq vi predvaritelno!

    Харесвам

  102. МИТКО каза:

    здравейте радвам се че има хора като вас който ни помагат. аз бих искал да ви задам един въпрос предстойми да наема снек бар + разрешителни за топла кухня със всички разрешителни който са на името на фирмата собственик аз могали да ги ползвам със моята фирма и какво трябва да се направи .или трябва да се вади всичко на ново . ще има договор за наем между мен и собственика ако това е от значение. предварително ви благодаря

    Харесвам

    • Здравейте Митко,
      Всички документи, които са за помещението – архитектурни проекти и удостоверението за въвеждане в експлоатация, може да ползвате, в случай, че са на името на обект: Снек-бар.
      За дейността всички документи трябва да са на Вашата фирма:
      1. издаденото от ОДБХ удостоверение да е съобразено с Вашата дейност, условия, персонал и видове суровини и храни, които ще се предлагат; сега ще имате възможност да включите и други видове храни, които не са били разрешени, при наличие на условия за тях. Трябва да се прегледа документацията, след което да се преценят възможностите. Проверете каква документация има изготвена за обекта и дейността – система за самоконтрол и НАССР система, до колко тя съответства на нормативните изисквания и Вашата дейност. Възможно е да не е актуална, в случай, че е изготвена преди доста време и след актуализирането й може да я използвате.
      2. регистрацията на търговския обект в общината е след издаване на разрешението от ОДБХ за обекта и съгласуването на работното време, което за Вас може да е друго;
      3. удостоверението за категоризация от общината ще трябва да се смени.

      Харесвам

  103. An каза:

    Здравейте, искам да Ви попитам какви са изискванията за отваряне на магазин за готвени ястия(които няма да се приготвят на място). магазинът ще се намира под жилищна сграда и няма да има места за сядане. Бихте ли ми казали приблизителната цена на подобна инвестиция. Благодаря!

    Харесвам

  104. denkisss каза:

    здравейте бих искала да попитам 2 взпроса.Има ли разлика между цех за месо и транжорна с бг номер за предпприятие
    и колко струва да се направи технологичен проект за едно такова предприятие от около 120 кв.м за

    Харесвам

    • Здравейте Denki,
      Цехът за месо може да включва транжорна или да не се извършва разфасоване на месо, а да се използват месни суровини, които преминават друга обработка (например мелене, овкусяване, сушене, опаковане). Името се определя от извършващите се дейности, обема на производство и др. критерии. Всички дейности се планират в изготвените за обекта архитектурни проекти, които се одобряват. В случай, че не е предвидено транжиране, а желаете да има, то е необходимо изменение на съществуващия проект и изготвяне на нов технологичен проект!
      За изготвянето на технологичен проект – имате предвид като част от архитектурния план или документацията, съгласно Закона за храните? Необходими са данни – разполагате с готово помещение 120 кв.м. (какъв е неговия статут) или ще ползвате имот, който не е застроен, какво точно ще се произвежда и видове меса, местоположение на обекта – населено място, в или извън него, наличие на ток, вода, канализация? Изпратете ми отговор на ел. поща, както и скица на помещението (в случай, че разполагате с такава), след което ще Ви отговоря.

      Харесвам

  105. Виолета Меретева каза:

    Здравейте, бих желала да науча какви стъпки са нужни за да направя сайт за онлайн продажби.Каква фирма трябва да открия,какви са изискванията .Конкретно- продажба на хранителни добавки, био храни, нелекарствени препарати и билки, и другото е секс играчки и продукти за секс магазин.Съвместими ли са в един сайт или трябва да бъдат отделни.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Меретева,
      Извършването на търговска дейност става чрез фирма, създадена и регистрирана, съгласно Търговски закон. Формата избирате Вие от възможните ЕТ, ЕООД, ООД (при повече от 1 съдружник) и др. Важно е да уточните със счетоводител какви ще са Вашите отговорности и задължения при всяка една, след което да изберете! За изготвянето на документи за фирма се обърнете към юрист. В предмета на дейност може да запишете всяка дейност, която сега или в бъдеще ще извършвате. Продажбата на храни – хранителни добавки, био храни, и нехранителни стоки – нелекарствени препарати и билки, секс играчки и продукти, е възможна. Изискванията се отнасят до храните, когато те се съхраняват в склад/магазин, който подлежи на регистрация в ОДБХ, в т.ч. се регистрира и МПС за транспорт на храни! Онлайн дейност без помещение за съхранение на храни не се регистрира В ОДБХ!

      Харесвам

  106. asq encheva stoicheva каза:

    ZDRAVEITE KAZVAM SE ASQ.OT IZVESTNO VREME SAM BEZRABOTNA,PREDI VREME IMAH SOBSTVEN BIZNEZ NO POSTEPENNO BQH PRINUDENA DA PREKLUCHA S NEGO,PONEJE JIVEQ V MALAK GRAD I VSICHKO STAVA MNOGO SLOJNO…NASKORO GLEDAH EDIN REPORTAJ PO TELEVIZIQTA,ZA TOVA KAK MOGA DA PROIZVEJDAM SVOQ PRODUKCIQ(KONSERVI,TURSHII I T.N.) I SLED TOVA DA Q PRODAVAM CHREZ INTERNET MISLQ CHE BESHE.ISKAM DA POMOLQ ZA POMOSHT DA MI KAJETE KAK DA SE SVARJA S HORA ILI FIRMI KOITO VECHE GO PRAVQT…

    Харесвам

  107. IVA каза:

    Здравейте бих искала да отворя заведение,в което хем да може да закусва,да седне да изпие по една топла напитка,хем да бъде ресторант и да се предлагат пици . Как и като какво трябва да бъде регистрирано , кои са следващите стъпки за отварянето му? Площта му е около 40кв.м. Ще разполага с 4 маси отвътре и има разрешително за 3 маси на тротоара. Помещението е със статут заведение и има разрешително за кафене,също така разполага с баня, малка студена кухня, вентилация и климатизация . Каква ше бъде сумата за откриването му? Благодаря ви предварително!

    Харесвам

    • Здравейте Ива,
      След като предназначението на обекта е за Кафене и разполагате само със студена кухня, означава че може да предлагате ограничени видове храни. Кафенето попада в групата на питейните заведения, в които може да се предлагат богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки, и закуски към тях.
      Кафене – предлага топли напитки, алкохолни и безалкохолни напитки, малотрайни и трайни сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, тестени закуски, ядки.
      Не става ясно готови ли ще са закуските и пиците или на място ще се пекат? След като желаете да бъде друг вид заведение за хранене, то ще следва да смените предназначението на обекта.
      За да мога да направя коментар и да Ви изготвя предложение ми е необходима допълнителна информация за обекта:
      1. видове произвеждани на място храни и напитки;
      2. видове храни, които ще доставяте готови;
      3. местоположение на обекта (населено място)?
      Също така проверете в удостоверението за ползване какъв е обекта, който е записан и одобрен – Кафене или е друг – изискайте го от собственика? Може да ми изпратите скица на помещението.
      Ще очаквам Вашия отговор на ел. поща.

      Харесвам

  108. Valeri Atanasov каза:

    Здр. Искам да попитам какви документи са ми нужни за отварянето на Дюнер и задалжетелно ли е помещението да разполага с два входа,защото от „агенция по храните“ се опитаха да намекнат нещо подобно.

    Харесвам

    • Здравейте г-н Атанасов,
      За да регистрирате обект: Дюнер, Ви е необходима система за самоконтрол и процедури, основани на принципите по НАССР (съкратена НАССР система), в случай, че в обекта ще работите с готови суровини и полуфабрикати. Съгласно нормативните изисквания за храните и в обектите с производство и продажба, се изискват разделни входове за суровини, персонал, клиенти, отпадъци. Всеки обект и дейност се разглежда и решава отделно в зависимост от създадените условия, видовете суровини, извършваните манипулации с тях и произвежданите изделия.

      Харесвам

  109. Здравейте Даниела, всеки бизнес би имал успех, в случай, че има търсене от услугата, която ще предложите. Преценете какво ще включва Вашата работа, определете разходите си за нея и цената на всяка една услуга. След това ще може да вземете окончателно решение.
    Ще Ви трябва фирма, счетоводно обслужване, осигуровки, касов апарат, разходи за материали и др..
    Бюрата по труда имат програма за финансиране на бизнес и ако отговаряте на условията, то може да се включите.

    Харесвам

  110. тихомир каза:

    Кaкъв е регламента за правилното извършване на тази износна дейност какви сертификати и удостоверения трябва да притежавам за безпроблемно изнасяне на този продукт мед за Гърция.Трябва ли да си отвора фирма тък като аз не съм производител а прекупвач и какви са стъпките в този процес .Мито плаща ли се и какви такси следва да бъдат платени. Има ли някакви такси и мита за износа на орехови ядки и какво трябва да се направи

    Харесвам

    • Здравейте Тихомир,
      За да извършвате търговска дейност е необходимо да сте регистриран търговец. Обсъдете този въпрос със счетоводител като разгледате подробно Вашият казус и за да изясните Вашите задължения.
      За меда – трябва да имате документ, доказващ произхода, качеството и безопасността на стоката. Същата трябва да е опакована и с поставен етикет.
      Проверете какви задължения ще имате в Гърция. Всяка държава определя изискванията за търговска дейност и има допълнителни такива за храните.
      За износа на мед се обърнете към митнически агент или проверете какви са изискванията в Агенция Митници. Още може да прочетете тук.

      Харесвам

  111. Илияна каза:

    Здравейте,
    Понеже ми предстои отваряне на място на което ще се продават пилешки крилца на грил,ще има и алкохолни и безалкохолни напитки,и въпроса ми е какви документи и средства са ми необходими за реализирането на проекта?
    Благодаря Ви предварително!

    Харесвам

    • Здравейте Илияна,
      За да осъществявате дейност с храни е необходимо да извършите следното:
      1. да определите вида на обекта, видовете храни, които ще се предлагат (меню), броя на персонала, с или без места за сядане и техния брой;
      2. за помещението да има издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация на името на обекта, който ще се разкрива, като при липса се сменя предназначението – цената ще уточните с архитекта, който ще изготви проектите (около 20-30 лв. на кв.м.), таксите за съгласуване и одобрение ще са около 300 лв.;
      3. да подготвите, обзаведете и оборудвате обекта – цената се определя от вида на материалите и оборудването (ново или употребявано)-направете списък на оборудването, което ще използвате;
      4. да изготвите документация, съгласно чл. 12 от Закона за храните – цената се определя от вида на извършваната дейност, видовете предлагани храни от менюто и местоположението на обекта – до 400 лв.;
      5. регистрация на обекта в ОДБХ, такса 34 лв.;
      6. категоризация на обекта от общината – таксата е според местата за сядане, съгласно тарифа по Закон за туризма:
      За категоризиране на заведения за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове:
      а) до 20 места за сядане – 110 лв.;
      б) от 21 до 50 места за сядане – 250 лв.;
      в) от 51 до 150 места за сядане – 500 лв.;…
      7. регистрация на обекта в общината и съгласуване на работно време – без такса;
      8. счетоводна дейност – касов апарат, заплати, осигуровки и др. задължения – консултирайте се със счетоводител;
      9. зареждане със стока – средствата, необходими за започване на дейността са според площта, с която разполагате, условията на доставчиците и др..

      Харесвам

  112. светла илиева каза:

    Здравейте,дъщеря ми е регистрирана като маникюристка на свободна професия и работи в студио за красота с една фризьорка и една търговка на продукти за коса.Тя не е обвързана с договор и заплаща на търговката наем на ръка,За салона има издадени всички разрешителни,изисквани от закона.От 1 януари фризьорката и търговката напускат,но дъщеря ми иска да остане да работи на същото място.Трябва ли да вади разрешителни-имам предвид Пожарна,ХЕИ и други на свое име или може да ползва настоящите,тъй като не се сменя предназначението на обекта.Благодаря ви предварително.

    Харесвам

  113. Петя каза:

    Здравейте,бих искала да попитам необходимо ли е да се пререгистрират документи,какви,какъв е реда и срока за получаването им,при отваряне на студио за красота? Наетото помещение има всички разрешителни,включително е регистрирано работно време ,регистрация към РИОКОЗ за обекта. Дейността е същата,до скоро е работило студиото,само фирмата което ще го ползва е различна.Благодаря предварително!

    Харесвам

    • Здравейте Петя,
      Фирма „НАССР Консултинг“ ЕООД се занимава основно с консултация за обекти за храни.
      За Вашият обект е необходимо:
      1. нормативната уредба за дейността – запознайте се с последните изменения – обектът трябва да съответства напълно с изискванията:
      – Закон за здравето,
      – Наредба № 15 от 21.08.1987г. за хигиенните изисквания за бръснарски, фризьорски и козметични салони (ДВ, бр.77 от 1987г.),
      – Наредба № 15 за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони (обн. ДВ, бр.57 от 2006г.);
      2. регистрира се обекта в РЗИ (Регионална здравна инспекция) – в РЗИ проверете каква е процедурата за регистрация/пререгистрация (РИОКОЗ не съществува като контролен орган от 2011 г.);
      3. в общината се регистрира търговския обект и се съгласува работното му време – необходимо е да подадете заявление за промяна на обстоятелствата, в т.ч. може да заявите ново работно време.

      Надявам се, че получихте необходимата информация.

      Харесвам

  114. Павел каза:

    Здравейте,
    първо искам да Ви благодаря за супер професионалните и полезни отговори.Рядко са хората, като Вас в малка България.
    Сега, ако не е много нахално ще си задам въпроса. Също като г-на от последния коментар искам да отворя квартален магазин за месо. За документите горе долу ми се изясни, но бихте ли ми споделили и на мен за необходимите средства 🙂
    С пожелание за успех!

    Харесвам

    • Здравейте Павел,
      Благодаря Ви за положителното мнение за полезността на страницата. Всяка идея има нужда от първоначална подкрепа и всеки споделил тук своите въпроси намира отговор и решение.
      Ще Ви изпратя писмо на електронната Ви поща в отговор на въпроса Ви, във връзка с което моля да ми дадете отговор за местоположение на обекта, имате ли помещение, какъв е статута му, видове помещения и площ, с които разполага, видове храни (освен сурово месо, какво друго ще се продава, ще има ли готова храна), ще има ли на място в обекта обработка на месо (транжиране, печене и др.), кой ще доставя месото в обекта (Вие или доставчика), с какво месо ще се работи – свинско, пилешко, телешко и др., в какво състояние ще се доставя – охладено/дълбоко замразено, как ще се продава – предварително опаковано или насипно, брой на персонала и др.. Ще очаквам отговор на ел. поща.

      Харесвам

  115. Plamen каза:

    Zdraweite iskam da si otworq magazin za meso v Bulgaria interesuvatme kakwi dokumenti i sredstva sa mi neobxodimi za realizaciq na proekta

    Харесвам

    • Здравейте Пламен,
      Магазин за месо може да регистрирате след като се извърши следното:
      1. за помещението – трябва да се уверите, че е предназначено за магазин за храни – изискайте от собственика удостоверението за ползване;
      2. за дейността:
      – да се изготви документация, съгласно чл. 12 от Закона за храните – система за самоконтрол и процедури по НАССР – при изготвянето й ще се запознаете с всички допълнителни изисквания, отговорности и задължения; важно е да се конкретизират видовете храни, които ще се предлагат за продажба, какви дейности ще се извършват на място и др.;
      – да се внесе заявление и такса 34 лв. за регистрация в ОДБХ;
      – да се регистрира търговския обект в общината и се съгласува работното му време – такса, според тарифата на общината;
      – необходими средства – за да изготвя предложение ми е необходима следната информация, която ще очаквам да ми изпратите на ел. поща – местоположение на обекта, имате ли помещение, какъв е статута му, видове помещения и площ, видове храни (освен месо, какво друго ще се продава), ще има ли на място в обекта обработка на месо, кой ще доставя месото в обекта, с какво месо ще се работи – свинско, пилешко, телешко и др., в какво състояние ще се доставя – охладено/дълбоко замразено, брой на персонала и др..
      За счетоводното отчитане на дейността разговаряйте със счетоводител.

      Харесвам

  116. plamena каза:

    zdraveite,
    iskam da si otvorq hranitelen magazin v Germaniq ,vsqka informaciq shte mi e ot golqma polza0
    blagodarq predvaritelno za otgovora

    Харесвам

    • Здравейте Пламена,
      За извършването на търговска дейност в Германия и регистрацията на хранителен магазин е необходимо да решите следните въпроси: фирмата къде ще се регистрира, какви документи за помещението имате, с каква площ разполагате, условията какви са, какво бихте искали да се продава.
      Всяка държава от европейската общност прилага общи изисквания – Регламент 852/2004 г. за хигиената на храните и Регламент 853/2004 г. за храни от животински произход, както и свои собствени нормативни изисквания за създаването на фирма, извършване на търговска дейност, за помещенията за храни/хранене, необходими документи, процедури и разрешения, счетоводно отчитане на дейността и т.н., с които е добре на място да се запознаете.
      След като конкретизирате Вашите идеи може да обсъждаме определени въпроси и ще очаквам да ми изпратите информация по ел. поща.

      Харесвам

  117. Теодора каза:

    Добър ден! Приятно изненадана съм да видя толкова компетентни и бързи отговори- благодаря за което! Сега и аз ще задам един въпрос, на който моля за коментар: иска ми се да отворя магазин за сладки- пакетирани и насипни; помещението, което ще наема под наем ще е в търговски център- високо и с площ 50 кв.м.; санитарния възел не се намира в помещението, а на 5 метра в „коридора“ на търговския център . След като създам фирмата и оборудвам помещението- към кои органи трябва да се обърна, за да е всичко както трябва, какви ще са изискванията при условие, че ще работя сама!? И не на последно място се интересувам за времето, таксите и цените, на който бих получила всички разрешения, защото възнамерявам да отворя по Коледните празници! Благодаря Ви за отделеното време! Приятен ден!

    Харесвам

    • Здравейте Теодора,
      Благодаря Ви за добрата оценка за фирмената страница и вярвам, че е полезна за Вас както сега, така и в бъдеще.

      Независимо от площта на обекта и броя на персонала изискванията са еднакво валидни и са съгласно чл. 12 от Закона за храните:
      1. обектът/помещенията да са подготвени за проверка и осъществяване на дейност – да има разрешение за ползване на името на хранителен магазин, да разполага с мивка и питейна вода;
      2. да се изготви система за самоконтрол – ще отнеме поне 5 дни, за да се изготви, ще трябва да осигурите и др. изисквания, с които ще се запознаете при изготвянето на документацията. В случай, че желаете може да ми изпратите писмо за представяне на оферта, като посочите местоположението на обекта!;
      3. да се внесе заявление за регистрация в ОДБХ – срок 30 дни, такса 34 лв.
      4. заявление за регистрация в ОДБХ на МПС за транспорт на храни (в случай, че доставките на стока до Вашият обект се извършват от Вас!) – срок 2 седмици, такса 21 лв.;
      5. заявление за регистрация на обекта в общината и съгласуване на работно време – срок и такса според местната тарифа.

      Харесвам

  118. Весо каза:

    Здравейте,

    Бих искал да получа информация дали приборите за хранене в ресторант / кафе-сладкарница трябва да отговарят на определени изисквания (Европейски директиви / Българско законодателство)?

    Благодаря предварително!

    Харесвам

  119. Georgi каза:

    Здравейте,
    Понеже ми предстои закупуване на опаковъчна машина от Китай за сладки изделия (вафли), интересувам се на какви точно изисквания трябва да отговаря машината и на какви неща трябва да обърна внимание.

    Например кои части трябва да са инокс или какъв трябва да е опаковъчното фолио и т.н.

    Машината има маркировка СЕ, но мага ли да съм сигурен, че това е достатъчно и отговаря на изискванията, все пак идва от Китай и се колебая.

    Благодаря!

    Харесвам

  120. Петър каза:

    Сигурнен съм че въпросът ми се повтаря и Вие многократно сте си правили труда да отговаряте на него. Въпроса ми е , ще съм дистрибутор на фирма производител за месо и месни продукти, искам да складирам месото във мой склад където ще имам хладилна камера и ще го препродавам във магазини и ресторанти, та въпроса ми е трябва ли от РИОКОЗ и ХЕИ да минат на проверка или само от областната дирекция по безопасност на храните ще минат? И къде другаде трябва да съобщя за дейноста си?

    Харесвам

  121. Виолета Георгиева каза:

    Здравейте,
    търсейки информация по касаещ ме въпрос,попаднах тук.Приятно съм изненадана от Вашите подробни коментари! Ще се възползвам от възможноста да задам моят въпрос.
    Имам заведение в собствена новопостроена сграда.По проекти и акт 16 заведението е актувано като -Кафе. Бих искала да променя статута му на ресторант. До въпросния обект имам други помещения, а именно помещение с мивки и миялна машина, кухня, помещение за предварителна обработка на продуктите и склад.В кафето има изградена вентилационна система и в кухнята също.Кафето разполага с три тоалетни.За персонала има баня и друга тоалетна. Благодаря, за отделеното време!
    Хубава Вечер!

    Харесвам

  122. Kostadinova каза:

    Здравеите , искам да взема заведение под наем , за което собственика ми казва , че има статут на кафе бар , и че категоризацията има 1 наемодател и я предостъпва ,искам да ви попитам ако завдението се използва с същите цели мога ли да ползвам тази категоризация , трява ли да се променя нещо и къде , и необходимо ли е за хеи , и ако реша да удължа работното време да имам копие от статута на помещението и какви точно документи трябва да предоставя Благодаря

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Костадинова,
      Дори и да се е използвал обекта до сега и да продължи да бъде кафе-бар, той трябва да отговаря на всички изисквания. Не се знае в какво състояние са помещенията, колко пълна е документацията за дейността, отговаря ли на дадената категория. Освен това персоналът ще е друг, оборудването ще е с промени, храните и напитките от менюто същите ли ще са, начина на работа запазва ли се (за видове храни, обработки, начин на обслужване и продажба) и т.н.!
      Трябва да извършите следното:
      1. Изискайте от собственика документ – удостоверение за ползване, за да се уверите, че предназначението е за КАФЕ-БАР;
      2. Проверете каква документация, съгласно Закона за храните има в обекта и да ли съответства на Вашата фирма и бъдеща дейност, както и какво съдържа.
      3. Ще Ви трябват издадените удостоверения от ОДБХ, общината и за категоризацията на обекта, в т.ч. и метална табела за вид и категория.

      Може да ползвате вече направените регистрации, само в случай, че обектът и документацията отговаря на нормативните изисквания.
      За промяна на обстоятелствата са необходими същите условия, изисквания и документи, които трябват за всеки обект. При проверката ще стане ясно до колко има съответствие и ще знаете какво трябва да се направи.
      При регистрацията на обекта в общината ще предложите ново работно време, което да искате да се съгласува.

      За да Ви дам конкретно становище ще трябва да направя оглед на обекта и преглед на съществуващата документация, както и да ми уточните какви видове храни ще се предлагат от Вас.

      Харесвам

  123. Petar Nochev каза:

    Здравейте
    Не успях да намеря старо запитване за кафе пекарна. Имате ли някаква информация за този вид дейност и какви са изискванията?
    Благодаря ви предварително.
    Лек и усмихнат ден!

    Харесвам

  124. SP каза:

    Здpавейте! Бих искала да попитам, какви документи са необходими и каква е последователността на стъпките, през които трябва да се мине за откриване фpеш шоп? Благодаря предварително!

    Харесвам

  125. tanq каза:

    здравеите , предстои ми отваряне на магазинче за плод и зеленчук интересуваме след като подпи6а договора с хазаина и извадя документи на фирма и актуално състояние каде следва да ида в хеи ,пожарна безопасност,и в нои и какви документи ми трабват в хеи? благодаря ви предварително хубав ден 🙂

    Харесвам

    • Здравейте Таня,
      За функционирането на магазин ще трябва да се изпълнят следните дейности в дадената последователност:
      1. създаване на фирма;
      2. наемане на помещение – трябва да е с одобрен архитектурен проект и предназначение за магазин, с осигурена питейна вода и WC; изискайте от собственика разрешението за ползване, за да се уверите, че е на името на магазин за храни;
      3. ремонт и оборудване на магазина;
      4. изготвяне на система за самоконтрол – документация, съгласно чл. 12 от Закона за храните;
      5. подаване на заявление в ОДБХ за регистрация на обекта и МПС за транспорт на храни;
      6. подаване на уведомление в общината за регистрация на търговски обект и съгласуване на работно време.

      За счетоводното отчитане на дейността, Вашите задължения и отговорности е необходимо да се консултирате със счетоводител.

      Харесвам

  126. ваня каза:

    Здравейте,
    Предстои ми откриване на кафе-сладкарница и не съм наясно със следните изисквания:
    – колко тоалетни трябва да има,дали може да е само една?
    – трябва ли да има отделно миялно помещение?
    – вентилацията задължителна ли е? Дали неможе да се постави климатик,тъй като няма да се приготвя храна или да се пуши.
    Благодаря ви предварително!

    Харесвам

    • Здравейте Ваня,
      При приемането на обекта/помещенията трябва да е изготвен архитектурен и технологичен проект, в който е описано всичко – видове и брой помещения, оборудване, обзавеждане и т.н., с което трябва Вие да се съобразите. В случай, че предназначението е друго, то трябва да се смени – нови проекти. Собственикът трябва да Ви представи разрешение за ползване на името на кафе-сладкарница.
      Броя на санитарните клетки се определя според броя на категорията на обекта и броя на местата за сядане, като персоналът трябва да ползва отделна WC от тази за клиенти.
      Миялно помещение – определя се според вида на извършващите се дейности и използваната посуда.
      Вентилация – задължително се изисква при наличие на топлинни процеси.
      В случай, че ми изпратите скица на обекта, конкретни данни за обекта (категория – брой звезди, места) и дейността (предлагани храни – само готови ли ще се доставят, без производство на място, видове обработки – ще предлагате ли кафе, фреш, сандвичи (готови или ще се произвеждат на място), използвана посуда – за многократна или еднократна употреба, съществуващи мивки и тяхното местоположение), то ще мога да Ви дам конкретно мнение.

      Харесвам

  127. Цветанова каза:

    Здравейте. Имам няколко въпроса относно отваряне на заведение за фрешове в Германия. Наемам един обект, който в момента е действащо кафене, но края на година го закриват. Какви документи са ми необходими при отварянето на фирмата? Трябва ли да взимам някакви документи от сегашния наемател? Какви документи са ми необходими след отварянето на фирмата? В заведението ще се предлагат само фрешове (плодове и зеленчуци), кафе и сладолед. Напълно оборудвано е, има мивки, WC и всичко необходимо. Благодаря предварително!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Цветанова,
      Разбирам, че искате да извършвате дейност в Германия и да отворите заведение – кафе. Трябва да решите фирмата къде ще се регистрира. Да притежавате всичи документи за помещението и да имате право да го ползвате. Аз бих Ви казала всичко, което е необходимо в България. Всяка държава от европейската общност прилага Европейските изисквания – Регламент 852 за хигиената на храните и Регламент 853 за храни от животински произход, но има и свои собствени нормативни изисквания за създаването на фирма, извършване на търговска дейност, обектите за храни/хранене, документи, процедури и разрешения за тях, счетоводно отчитане на дейността и т.н., с които е добре на място да се запознаете.
      Разбира се може и да обсъждаме определени въпроси като ми изпратите информация по ел. поща, за да Ви подпомогна.

      Харесвам

    • aysun каза:

      добър вечер аз искам да продавам закуски в един магазин , където преди се проваше дюнери след това някакви плодови напитки аз искам да знам дали ни трябва някакво разрешително от общината и какви други документи са необходими 🙂

      Харесвам

      • Здравейте Аysun,
        Преди наемане на обекта проверете какво е предназначението на обекта, независимо от това за каква дейност се е използвало помещението. Изискайте от собственика да Ви представи документ за помещението, с което е одобрено неговото предназначение. Ако е за магазин, то може да организирате подготовката и регистрацията му, като за това ще е необходимо да изготвите Система за самоконтрол, въз основа на която и създадените условия, ОДБХ ще регистрират като обект за търговия на дребно с храни (без производство). След това обектът се регистрира в общината.

        Харесвам

  128. Валентина Бебева каза:

    Здравейте,
    Бихте ли ми казали дали в помещение със статут на кафе-аперитив може да се продава готвена храна, която не се приготвя на място. Също, може ли на място да се приготвят сандвичи, салати, скара или е необходимо промяна на статута на помещението?
    Ако е необходима промяна, какви са стъпките и необходимите документи за това?

    Благодаря предварително за отговора.

    Поздрави,
    Валентина Бебева

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Бебева,
      Характеристиката за обекта е следната:
      Кафе-аперитив – предлага богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки; ограничен асортимент кулинарна продукция – салати, студени мезета, пържени картофи, месни полуфабрикати на скара, сандвичи, бургери, захарни и шоколадови изделия, ядки, сладолед.
      Всичко това може да се предлага в обекта. За целта трябва да има достатъчна площ за подготовка и обработка на суровините.
      Предвид на това отговарям на въпросите Ви:
      1. Бихте ли ми казали дали в помещение със статут на кафе-аперитив може да се продава готвена храна, която не се приготвя на място.
      Да, може, за което е необходимо да се осигурят условия за съхранение.
      2. Също, може ли на място да се приготвят сандвичи, салати, скара или е необходимо промяна на статута на помещението? Ако е необходима промяна, какви са стъпките и необходимите документи за това?
      Може да произвеждате на място сандвичи, салати, скара (при наличие на вентилация) и не е необходимо да се променя статута. Предназначението се сменя в случай, че бихте искали да регистрирате друг вид обект – например ресторант или сладкарница.

      Харесвам

  129. Светлана каза:

    Здравейте! Предстои ми откриване на магазинче за плодове,пакетирани стоки,безалкохолни и др. ,искам да продавам също така закуски и кроасани които ще бъдат доставяни в замразено състояние а в магазинчето само ще се изпичат.Интересува ме какви са изискванията за закуските и дали ще ми се разреши тази дейност?Благодаря Ви предварително.

    Харесвам

  130. bmollov@yahoo.com каза:

    dobyr den
    kakva e pyrvata stypka za otvarqne na palachinki v pomoeshtenie koeto predi tova e bilo magazina za drehi shte byda blagodaren za pomoshta

    Харесвам

  131. Stefan каза:

    Здравейте, искам да отворя магазин за алкохол и захарни изделия.
    Какви документи и процедури са ми нужни са ми нужни?
    Благодаря.

    Харесвам

  132. Петя Темелкова каза:

    Здравейте! Поздравявам Ви за чудесния и полезен сайт. Бих искала да Ви попитам какви са изискванията за отваряне на магазин за месо, в който ще се продава както сурово, така и изпечено месо за вкъщи? Също, може ли да се използва програма на ЕС за финансиране за тази дейност? Благодаря Ви предварително!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Темелкова,
      За разкриването на обект за производство и продажба на месо се изисква:
      1. удостоверение за въвеждане в експлоатация на помещението – изискайте от собственика този документ – той трябва да е на името на обекта, който ще се разкрива – магазин с транжорна (ако ще се доставят готови разфасовани меса няма да е необходима). В случай, че липсва ще трябва да смените предназначението, за което се изготвят и одобряват от общината нови архитектурни проекти;
      2. подготовка и оборудване на обекта;
      3. изготвяне на документация по чл. 12 от Закона за храните:
      – ТД (технологична документация) – за всички видове сурови месни разфасовки (в случай, че има транжорна или ще се извършва нарязване, овкусяване на меса) и готови изпечени меса, които ще се произвеждат;
      – изготвяне на Система за самоконтрол и НАССР система
      – регистрация на обекта в ОДБХ и общината.

      За да се прецени да ли тази дейност може да се финансира по програма на ЕС са необходими допълнителни данни -разгледайте страницата на фирма Провида и се обърнете към нея за повече подробности.

      Харесвам

  133. Иван каза:

    Здравейте, искам да попитам какви са задължителните документи и лицензи, които трябва да притежавам ако имам транжорна за пилешко месо ? Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Иван,
      За да организирате и регистрирате обект: Транжорна за пилешко месо, е необходимо:
      1. за помещението – да бъде с предназначение за транжорна – да се изготвят и одобрят проекти – архитектурен, технологичен, ВиК и др. Изготвянето на проекти се извършва от името на собственика на помещенията;
      2. за дейността:
      – да се изготвят документи, съгласно чл. 12 от Закона за храните – ТД за произвежданите видове изделия, система за самоконтрол и НАССР система;
      – да се регистрира обекта в ОДБХ;
      – да се регистрира обекта в общината.

      Харесвам

  134. Антон Димитров каза:

    Здравейте! Искам да произвеждам и продавам палачинки, гарнирани с пълнеж от сирене, кашкавал, салам, конфитюр, мед и т.н. За целта смятам да използвам каравана, поставена на общински терен като временен обект за през лятото. Интересува ме, ако не намеря подходяща готова каравана, как трябва да я реконструирам, за да отговаря на изискванията? Трябва ли да има тоалетна в караваната, съблекалня, място за почистващи препарати и инструменти? Какви документи трябва да притежава самата каравана, за да работи като обект за обществено хранене? Може ли хранителните продукти да се доставят със специализиран транспорт на фирми за търговия с хранителни стоки? Тогава на мен ще ми трябва ли, регистриран за целта автомобил? Предварително благодаря!

    Харесвам

    • Здравейте г-н Димитров,
      Независимо от вида и големината на обекта и мястото на разполагане трябва да бъдат осигурени всички условия – за защита на храните и безопасното им производство и продажба, санитарно-хигиенни условия – съблекалня, мивка с питейна вода, WC. При доставки на място от фирми-доставчици не е необходимо да регистрирате Вие МПС за транспорт на храни.
      Когато намерите подходяща каравана ми изпратете информация и снимки за нея по ел. поща, за да преценя и да Ви дам конкретно становище или се свържете с мен по телефона.

      Харесвам

  135. Petar Nochev каза:

    Здравейте! Бих искал да ви попитам какво е необходимо да направя, ако искам да продавам кафе напитки и чайове, които са предварително приготвени? Тоест мога ли да приготвя напитките вкъщи и след това да ги продам например пред университета? Или трябва да имам специално помещение, което трябва да отговаря на специални изисквания?
    Благодаря ви предварително 🙂

    Харесвам

  136. Виолета Меретева каза:

    Здравейте, бих искала да получа малко информация по отношение на вноса от Гърция на зехтин, който искаме да продаваме в нещо като склад – на едро и на дребно.От Гърция ще пристига в големи тенекии, а тук ще се разфасова за продажба на дребно.Тъй като не съм извършвала друг път частна дейност, съм затруднена в намиране на актуална информация затова какво е нужно за да извършвам внос, да науча дали се обмитява и т.н.
    И другата дейност за която също бих искала да ми дадете малко сведения е магазин за био храни, хранителни добавки и билкови продукти, какви са изискванията на които трябва да отговарям като търговец, изискванията за магазин и др.
    Предварително ви благодаря за бързия и компетентен съвет и ви желая хубав ден!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Меретева,
      Изискванията за внос на храни-зехтин, може да потърсите на страницата на Агенция Митници или се обърнете към митнически агент, тъй като аз не се занимавам с тези въпроси. С мен може да обсъждате изискванията за етикет на стоки от внос, изготвяне на документация по Закона за храните и регистрация на обекти за храни.
      За да извършвате продажба на храни е необходимо да регистрирате обект, съгласно чл. 12 от Закона за храните – Магазин, в който може да продавате всички видове храни – не само био храни, хранителни добавки и билкови продукти, както и др. видове стоки, при осигуряване на изискващите се за всеки вид храни условия и изготвяне на документация – Система за добри търговски и хигиенни практики (система за самоконтрол), а за помещението да е издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация на името на магазин. При изготвянето на документацията се изясняват подробно всички изисквания за обекта и дейността. Същите са изискванията и за регистрация на склад за търговия на едро с храни. За осъществяването на търговска дейност Ви е необходимо да имате също така регистрирана фирма и счетоводител.

      Харесвам

  137. Diana Dimova каза:

    Здравейте,моят въпрос е малко по различен от останалите, който прочетох до сега.
    Моля, кажете ми как да се преборя с хранителен магазин ,който продава алкохол ,храна и всичко ,което се сетите ,на тротоара пред него .Прави някакви скамейки уж за доброто на хората а в действителност ги прави за сядане и консумация .
    Аз имам ,ресторант плащам всички данъци всички необходими документи плащам си към всички институции задълженията и съм вложила много пари за да съм изрядна .,но моля кажете как да работя при такава нелоялна конкуренция/става въпрос за едно село, знаете как е там/
    Моля ви, кажете ми към коя институция да се обърна ,всеки ми казва че нямало закон ,за това нарушение.
    Хората сядат по тротоарите по скамейките само и само за да пият по евтино,да ама не не е честно спрямо нас .Пред магазина е мръсно и няма никакви условия за този вид дейност…..Мисля че ме разбрахте ,предполагам че сте виждали тази картина .Моля да ми кажете къде ТОЙ/Хранителният магазин/ нарушава закона за да се боря…..
    Благодаря ,предварително …..

    Харесвам

  138. Светла Георгиева каза:

    Здравейте,
    случайно попаднах на вашата страница и съм очарована.
    Бих искала да Ви попитам и за моя казус. Ще отварям зеленчуков магазин, в който искам да има и някои пакетирани стоки(ориз,боб,брашно,захар,сол и т.н.), подправки,олио,оцет,консерви, мин.вода и някои безалкохолни,евентуално може и ядки. Имам помещение,около 10 кв.м, което от 20 години се използва за хранителен магазин,но не знам с какви разрешителни разполага.
    През какви стъпки трябва да мина, за да успея да отворя магазина си и дали е възможна продажбата на по-горе посочените продукти заедно.
    Четох Закона за храните и Наредба №5,ама пак не мога да си отговоря на всички въпроси.
    На какви изисквания трябва да отговаряме, за да отворим?

    Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Георгиева,
      Благодаря Ви за доброто мнение за дейността на фирмата.
      Независимо, че до момента в помещението се е извършвала дейност с храни, за регистрацията на магазин за храни, Вие следва да извършите:
      1. да се уверите какво е предназначението на помещението – трябва да има издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация на името на магазин – ще е необходимо за регистрацията в общината;
      2. да осигурите оборудване, условия за персонала, мивка, вода, WC и др.;
      3. да е изготвена документация – система за самоконтрол и процедури, основани на принципите по НАССР – при изготвянето им се уточняват подробно изискванията за обекта, дейността и Вашите задължения – необходими са при проверката за регистрацията на обекта от ОДБХ;
      4. да подадете заявление за регистрация на обекта в ОДБХ;
      5. да подадете заявление за регистрация на търговски обект в общината.

      След като извършите описаните действия може да започнете дейност и да предлагате посочените от Вас видове пакетирани храни.

      Харесвам

  139. Наталия Кръстева каза:

    Здравейте!Днес Ви зададох един въпрос ,но не ми отговорихте!Ще участваме в една обществена поръчка за организиране на екскурзии на ученици!Трябва да организираме и изхранването им при посещението им в определените градове!Какви документи трябва да изискаме от заведенията за хранене,за да ги представим при участието ни в обществената поръчка?Изхранването на учениците трябва да отговаря на изискванията по Наредба 9 и Наредба 37 от Закона за храните!Но какви по-точно документи трябва да ни дадат заведенията,които сме си избрали,за да не пропуснем някой?
    Благодаря Ви предварително и се надявам този път да ми отговорите!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Кръстева,
      Получила съм Вашето запитване, но нямаше техническа възможност днес по-рано да Ви дам отговор. След като въпросът е спешен трябваше да се свържете с мен по телефона.
      За да се гарантира от Вас, че ще се осигури безопасно хранене на ученици и за да отговорите на изискванията на:
      – Закон за храните,
      – Наредба 9/16.09.2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици,
      – Наредба 37/21.07.2009 г. за здравословно хранене на ученици, е необходимо:
      1. храните да се доставят от обекти, регистрирани по чл. 12 от Закона за храните – за целта изискайте копие на удостоверението за регистрация от ОДБХ на заведението, в което ще се хранят;
      2. искайте писмено потвърждение от ръководството на заведението, че осигурената храна за учениците ще е здравословна, произведена на място в обекта (а не от др. производител) и съобразена с изискванията на двете наредби;
      Част от посочените основни изисквания в наредбите за храните за деца и ученици са задължителни за прилагане и в заведенията за хранене. Но тъй като храните в обектите за хранене са от различни производители, с различен състав, вид и качество, и не всички са подходящи за деца е добре собственикът на заведението да Ви гарантира, че храните ще са съобразени с изискванията на наредбите.
      Например:
      – Айрянът, който се предлага, трябва да е получен при хомогенизацията на българско кисело мляко и питейна вода без добавяне на готварска сол, т.е. да не се предлага готов айрян от бутилка или аналогичен млечен продукт!
      – Да се предлагат само 100 % плодови и/или зеленчукови сокове, плодови и плодово-зеленчукови нектари, в които съдържанието на моно- и дизахариди не превишава 20 % от общата маса на продукта и т.н.
      3. ако е възможно приложете меню за всяко хранене, като преди това се запознаете със специфичните изисквания, дадени в наредбите.
      При разработване на менюта за хранене на учениците се използват примерните среднодневни продуктови набори, посочени в приложение № 3 от Наредба 37.
      4. в чл.8 от Наредба 37 има изискване при приготвянето на храна, предназначена за деца и ученици, да участва най-малко едно лице с образование или квалификация в областта на общественото хранене – ще бъде оценена високо Вашата оферта, ако за това изискване собственикът на обекта Ви гарантира и декларира писмено, че ще се спази.
      5. Може да приложите списък на персонала в обекта, тяхната професионална квалификация, образование и опит в областта на храните.

      Освен това трябва да се съобразите и с дадените ограничения – не се предлагат на деца:
      1. пържени картофени и зърнени изделия;
      2. екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина;
      3. пържени ядки;
      4. пържени тестени изделия;
      5. захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад;
      6. сладкарски продукти с високо съдържание на мазнина и захар – торти и пасти със сметанов и/или маслен крем, сиропирани сладкиши;
      7. сухи супи и сухи бульони.

      Когато всичко това се декларира от Вас, може да очаквате да бъдете предпочетени и избрани за изпълнител!

      Харесвам

      • Наталия Кръстева каза:

        Благодаря Ви изключително много!Извинявам се,ако съм била настоятелна,но за първи път ползвам Вашите услуги и не знаех как се процедира!Бяхте ми много полезна и ще ползвам Вашите услуги и занапред!!!Всичко хубаво Ви желая и успех!!!

        Харесвам

  140. Наталия Кръстева каза:

    здравейте!бих искала да попитам следното:
    ще организираме екскурзии на ученици,на които трябва да осигурим и храненето.какви документи трябва да изискаме от съответното заведение за хранене,за да докажем,че децата ще бъдат изхранвани според изискванията от Закона за храните-Наредба № 9 и Наредба № 37?
    Благодаря Ви предварително!

    Харесвам

  141. espressomystyle каза:

    Здравейте!
    Искам да отворя ателие за изработване на сладкарски изделия. Ще се правят бутикови неща в малки бройки по поръчка и евентуално ще се дават и в едно магазинче за шоколад. Няма да е промишлено производство, няма да има и наети лица. Въпроса ми е това ателие трябва ли да отговаря на всички изисквания за сладкарски цех, защото те са страшно много. Доколко, при положение че ще работя само аз, е възможно чрез организация на работата да се избегнат изискванията за всички помещения, складове, оборудване? Също така ме интересува дали е необходимо да имам квалификация за сладкар?
    Благодаря предварително!

    Харесвам

    • Здравейте,
      Изискванията за храните и осъществяващите дейности за всички видове обекти не са отделни за малки и големи обекти и не се определят според обема на извършваната дейност и броя на персонала. Съгласно националното и европейското законодателство за храните обектите се регистрират и функционират, след осигуряване на нормативните изисквания за помещенията, персонала и документация – технологична документация (ТД) за произвежданите видове сладкарски изделия, Система за самоконтрол и НАССР система. Важно е дейността да се осъществява правилно и стриктно да се спазва технологията на производство, а не наличието на подходяща квалификация. Липсата й затруднява дейността и води до технологични неточности, пропуски и грешки. Необходима Ви е по-подробна консултация и оглед на помещението, ако разполагате с такова, за да обсъдим неясните за Вас въпроси, след което да прецените как да постъпите, и ще очаквам да се свържете с мен.

      Харесвам

  142. Здравейте г-жо Василева,
    Мога да Ви консултирам и запозная с всички видове изисквания, задължения и да изготвя необходимата документация за регистрация на обекта, във връзка с което ще Ви изпратя предложение на ел. поща, на което ще очаквам да ми отговорите и да уточним ден за посещение на място в Перник, както и да обсъдим всички други въпроси, които Ви интересуват.

    Харесвам

  143. ilhan каза:

    zdraveite iskam da popitam imam naeto pome6tenie za xranitelni stoki i xeito mi razresiha samo paketirana stoka da prodavam bezalkoholno sladoled i paketiran xlyab vaprosa mi e za6to ne moga da prodavam paketirani sirena kaskavali i kulbasi pak paketirani ? blagodarya predvaritelno

    Харесвам

  144. Петя Димитрова каза:

    Здравейте г-жо Стамболова,
    Сигурна съм че въпросът ми се повтаря и Вие многократно сте си правили труда да отговаряте на него, но ще рискувам да го задам отново. Какви документи са необходими и каква е последователността на стъпките през които трябва да се мине за откриване на малък хранителен магазин? Помещението е мъничко /7 – 10кв.м./, бивш павилион, преустроен на малко магазинче, с мивка и малко складово помещение. Действащ е – следователно отговаря на всички изисквания /надявам се :)/ В магазина, идеята е да се продават пакетирани бързооборотни стоки, перилни препарати, вакуумирани храни, алкохолни и безалкохолни. Ще се прави кафе, чай и т.н за употреба извън обекта. Евентуално ще се продават закуски, за които също въпросът ми е могат ли да се правят на място и какви са изискванията за това, или е възможно да се доставят и само да се претоплят в обекта. Обекта се намира на отсрещния тротоар на училище, което до колкото знам ми пречи относно продаването на тютюневи изделия, а на алкохол? /не на учениците,разбира се:)/.
    Благодаря Ви предварително за отделеното време.
    Поздрави 🙂

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Димитрова,
      Хранителен магазин/павилион се регистрира въз основа на:
      1. осигурено помещение, чието предназначение е за магазин;
      2. документация, съгласно Закон за храните – система за самоконтрол, а при производство се изготвя и технологична документация за произвежданите храни и НАССР система;
      3. заявление до ОДБХ и общината за регистрация на обекта.

      Окончателна преценка може да се направи след оглед на място и в зависимост от площта на помещението и създадените условия може да се прецени възможно ли е да се разреши продажбата на храните, които желаете – пакетирани храни, тестени закуски, безалкохолни и топли напитки – кафе, чай и др., перилни препарати.
      За производство на място ще Ви е необходимо отделно помещение(извън мястото за съхранение и продажба на готови храни), мивка и питейна вода, и вентилация.
      Не се разрешава продажба на алкохол и цигари в района или в близост до учебни и детски заведения.

      Харесвам

  145. Невена Златкова каза:

    Здравейте,имам възможност да наема магазин със статут промишлени стоки.Въпросът ми е мога ли да продавам пакетирани хранителни стоки?Ако не може какви документи ще ми трябват?Благодаря предварително!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Златкова,
      Необходимо е да има съответствие и предназначението да е за магазин за хранителни стоки, но може да организирате в него продажбата на хранителни стоки в случай, че разполага с постоянно течаща топла и студена вода, мивка, съблекалня и WC за персонала. Общината при регистрацията на обекта може да поиска да започнете действия за смяна на предназначението – от магазин за промишлени стоки в магазин за хранителни стоки. Този процес може да продължи няколко месеца и ще е за Ваша сметка, а изготвената проектна документация ще е на името на собственика. Преценете как ще постъпите!

      Харесвам

  146. djeni каза:

    zdraveite gospojo Stambolova .imam firma I naet magazin za plodove I zelen4uzi.ispalnila sam vsi4ki zakonosaobrazni iziskvania za magazina kato registrazii I razreshenia.opitvam se da go zaredia s produkzia .neznam kak sedi vaprosa s dokazvane proizhoda na hranite,kakiv dokumen triabva da mi se izdade I kakvo triabva da pishe na nego.molia daite mi savet! BLAGODARIA VI PREDVARITELNO!

    Харесвам

    • Здравейте,
      За обект: Магазин за плодове и зеленчуци, трябва да имате изготвена Система за самоконтрол, която включва програма „Входящ контрол на храни“. Съветвам Ви да се запознаете подробно с нея – трябва да са описани всички изисквания и Вашите задължения за доставка и приемане на храни, придружаващи документи, начин на контрол и воденето на дневник. Доказването произхода на храните се извършва със счетоводен документ – фактура, а качеството и безопасното им производство със сертификат (удостоверение или декларация) от производителя, издаден за всяка партида произведена храна.

      Харесвам

  147. Красимира каза:

    Здравейте! Моят въпрос е може ли в магазин със статут за промишлени стоки да продавам плодове и зеленчуци,като се има в предвид ,че има санитарен възел и течаща вода?Ако помещението се наеме веднага,как трябва да процедирам? В ХЕИ само ги информирам или първо ги чакам за одобрение?

    Харесвам

  148. Дафи Янева каза:

    Здравейте „НАССР Консултинг“ ЕООД!Искам да попитам за помещение разполагащо с кухня,обща квадратура 60кв.м какви са изискванията за ползване.Искам да е кафе-сладкарница с производство на място на торти,сладки,сандвичи,банички и др.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Янева,
      За да функционира обект: Кафе-сладкарница, е необходимо следното:
      1. осигуряване необходимите помещения, за които да има издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация (наричано още акт 16 или разрешение за ползване) за Кафе-сладкарница;
      В случай, че е друго предназначението трябва да се смени! Необходимо е да се изгради вентилация.
      2. обзавеждане и оборудване на обекта;
      3. изготвяне на технологична документация по чл. 12 от Закона за храните – ТД (със собствено производство на сладкарски изделия), система за самоконтрол, НАССР система (при наличие на собствено производство);
      4. подаване на заявление за регистрация на обекта в ОДБХ;
      5. подаване на заявление за категоризация в общината.

      Всички изисквания подробно се изясняват след възлагане на консултантската дейност и при изготвянето на документацията за обекта.

      Харесвам

  149. Ирена Асенова каза:

    Здравейте!Помещение 50кв.м с кухня и WC(извън помещението)-работело е като заведение до 2000г,след това е било хранителни стоки.Искам да го пусна отново като заведение,но не знам в коя категория е най-удачно.Ще предлагам кафе,бира и друг алкохол,сандвичи приготвени на място,полуфабрикати(картофи,кебапчета и т.н) и сладкарски изделия които ще ми доставят.И още нещо-трябва ли да направя вътрешен санитарен възел?Благодаря!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Асенова,
      Може да разкриете следните видове обекти:
      1. Снек-бар – предлага асортимент от ястия и специалитети, приготвени на скара или плоча, аламинути, салати, супи, бульони; готови сладкарски изделия, сладолед; топли напитки, алкохолни и безалкохолни напитки, бира (пиво). Кухненската продукция се приготвя пред клиента и се предлага от бар-плот.
      2. Бистро – кухненската продукция в заведението е ограничена до: студени и топли предястия, скара и аламинути, салати, супи, десерти. Липсва предварителният процес на подготовка на храната, т.е. използват се предварително подготвени храни – полуфабрикати. Карт-менюто включва топли напитки, безалкохолни и алкохолни напитки и бира.
      3. Фаст-фууд – предлага сандвичи, различни видове бургери, пържени картофи, скара от месни полуфабрикати, сосове, салати, готови тестени изделия, сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, сладолед, топли напитки, безалкохолни напитки и бира.
      4. Кафе-аперитив – предлага богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки; ограничен асортимент кулинарна продукция – салати, студени мезета, пържени картофи, месни полуфабрикати на скара, сандвичи, бургери, захарни и шоколадови изделия, ядки, сладолед.
      5. Бирария – предлага разнообразен асортимент от наливна и бутилирана бира, салати, студени мезета, пържени картофи, месни полуфабрикати на скара, топли напитки, безалкохолни и алкохолни напитки.

      За да се прецени кой вид обект е най-подходящ е необходима допълнителна информация – да се направи оглед на място и да се прегледа съществуващата архитектурна документация.
      Обектът трябва да отговаря на нормативните изисквания, в т.ч. е необходим отделен санитарен възел – за персонала и за клиенти. В зависимост от броя на местата засядане се определят и броя на санитарните клетки за клиенти – 1 обща или 2 отделни (за жени и мъже).

      За помещенията трябва да има издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация (наричано още акт 16 или разрешение за ползване) на името на обекта, който искате да се разкрие. В случай, че е друго предназначението трябва да се смени! Необходимо е да се изгради вентилация.

      С всички видове изисквания ще се запознаете след възлагане на консултантската дейност и при изготвянето на документацията за обекта. Ако желаете може да се направи по-подробна консултация.

      Харесвам

  150. Д.Андреева каза:

    Здравейте !
    Случайно попаднах на вашата страница и останах очарована от факта , че все още се намира някой , който може да даде конкретни отговори.
    Моят въпрос към Вас е следният:
    Имам вече съществуващо заведение и офис,който искам да направя кухня.Извикахме служители на Областната инспекция по безопасност на храните , които ни казаха,че помещението отговаря като квадратура и разположение. Занесохме идейният проект и ни казаха да действаме.
    Интересува ме , какви точно документи ще ни бъдат нужни за да ни впишат в регистъра си.
    Статута ни е кафе-аперитив.Нужни ли са освен НАССР система, добри хигиенни практики и договор с фирма за ДДД някъкви разрешения от общината ?

    Благодаря Ви предварително.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Андреева,
      Благодаря Ви за доброто мнение. Радвам се, че страницата Ви е полезна.
      За регистрация на обект: Кафе-аперитив, в ОДБХ са необходими:
      1. Добри производствени и хигиенни практики;
      2. НАССР система (при наличие на кухня и производство);
      3. Договор за обработка срещу вредители.

      При изготвянето на тези документи ще се запознаете с всички изисквания, които към датата на проверката трябва да са приложени в обекта и описани в документацията.
      След проверката от ОДБХ ще трябва да внесете в общината:
      1. заявление за регистрация на търговски обект и определяне на работно време на заведението;
      2. заявление за категоризация на обекта.
      За тези процедури ще Ви е необходимо да приложите копие на Удостоверение за въвеждане в експлоатация на помещенията, което трябва да е на името Кафе-аперитив.

      Може да се свържете с мен по телефона и да обсъдим всички въпроси, които Ви интересуват, за да се изяснят по-точно извършващите се дейности, видовете храни, които ще се произвеждат и предлагат, както и необходимите документи, или на място в обекта да коментираме всичко, в случай, че се намира в София.

      Харесвам

  151. dunedanetz каза:

    Здравейте,
    Бих искал да попитам какъв тип помещение ще е нужно за производството на био хранителни продукти (крекери, десерти, гризини и т.н.), които ще се пакетират на място и дистрибутират до магазините. Също така след като продуктите, които ще се произвеждат ще бъдат със био статут, къде и как трябва да се сертифицира фирмата или да се вземат съответните разрешителни? Също така коя институция отговаря за логото за био на етикетите?

    Харесвам

  152. Зибилянова каза:

    Здравейте, бихте ли ми дали становище по следния казус:
    Имам помещение със статут магазин. Искам да продавам приготвени на място сандвичи. Доколкото знам, трябва да променя категоризацията – от магазин на заведение за бързо хранене – бюфет, снек бар и т.н. Въпросът ми е: нужно ли е да сменям предназначението на обекта?
    Благодаря

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Забилянова,
      За да използвате помещение за заведение, което е разрешено за магазин, то е необходимо да смените предназначението, при наличие на условия за това. Процедурата се извършва съгласно Закон за устройство на териториите (ЗУТ) и няма общо с категоризацията на обекта.
      Може да запазите и организирате дейността в магазин за храни.
      Трябва да решите какво ще предлагате в обекта, искате ли да има места за сядане и ако ми изпратите по ел. поща скица на обекта (може и ръчна), с описание и площи, мога да направя коментар.

      Харесвам

  153. Iliana Ilieva каза:

    zdraveite ne vidqh da e pitano za raskarvane na decka kuhnq po domovete i iskam da popitam kakwi dukomenti sa mi nujni i blagodarq predvaritelno

    Харесвам

  154. Митко каза:

    Здравейте , бихте ли ме насочили какви документи са ми нужни за отваряне на търговски обект – тип кафе-сладкарница?

    Харесвам

    • Здравейте Митко,
      За да функционира обект: Кафе-сладкарница, е необходимо следното:
      1. определяне на видовете храни, които ще се предлагат – със собствено производство или ще се доставят готови сладкарски изделия;
      2. осигуряване необходимите помещения, за които да има издадено разрешение за ползване за кафе-сладкарница;
      3. обзавеждане и оборудване на обекта;
      4. изготвяне на технологична документация по чл. 12 от Закона за храните – ТД (със собствено производство на сладкарски изделия), система за самоконтрол, НАССР система (при наличие на собствено производство) или процедури по НАССР;
      5. подаване на заявление за регистрация в ОДБХ;
      6. подаване на заявление за категоризация в общината.

      Всички изисквания подробно се изясняват след възлагане на консултантската дейност и при изготвянето на документацията за обекта.

      Харесвам

  155. Албена Цанова каза:

    Сърдечно Ви благодаря! Също така благодаря и за предложението Ви за помощ… ще обмисля варианта.

    Харесвам

  156. Албена Цанова каза:

    Мерси за бързия отговор!
    Аз ще си позволя още въпроси и предварително Ви благодаря за отделеното внимание.
    При липсата на каква документация има вероятност да се удължи срока за издаване на удостоверението? В обекта няма да има места за сядане, нужно ли е да изисквам от собственика на помещението удостоверение за ползване? Също така как и от къде да набавя нужната документация /ТД, Система за самоконтрол и НАССР система../ и трябва ли да разполагам с тези документи когато дойдат съответните органи на посещение..?
    Нека да поясня, че идеята ми е обекта да предлага кафе, безалкохолни напитки, сандвичи, палачинки и гофрети…
    Благодаря отново!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Цанова,
      Към датата на проверката обектът трябва да:
      1. е подготвен и оборудван за дейността;
      2. отговаря на санитарно-хигиенните норми;
      3. има изготвена документация, съгласно чл. 12 от Закона за храните- т.1,2 и 3 от предишния отговор.
      В случая за Вашия обект са необходими:
      ТД 1 – за сандвичи (в случай, че ще ги произвеждате в обекта);
      ТД 2 – за палачинки и гофрети.
      Необходимата документация за регистрация на обекта мога да изготвя и ако желаете оферта изпратете писмо по ел. поща, като посочите: местоположение на обекта (населено място), дата на подаване на заявлението, видове храни – кафе, безалкохолни напитки, сандвичи, палачинки и гофрети и какво друго ще се предлага, брой персонал.

      При липса на места за сядане не е необходима категоризация.
      За определяне на работно време на обекта от общината ще Ви поискат удостоверението за ползване (ако обектът е в София). Във всяка друга община процедурата изисква различни документи – проверете.

      Харесвам

  157. Албена Цанова каза:

    Здравейте! Преди месец наех помещение, което е функционирало като заведение за бърза закуска.Моята идея е пак да се занимавам с това. Имам фирма, сключен договор за наем със собственика на помещението и също така съм подала заявление в Агенция по безопасност на храните /в момента очаквам обаждане за конкретизиране на ден за посещение/. Помещението е със санитарен възел, и отделно в складовото помещение разполага с две мивки с топла и студена вода. Набавила съм нужното оборудване и техника. Въпроса ми е за какъв период от време се издава удостоверението от Агенцията по храните и какво още трябва да се направи…?
    Благодаря Ви !

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Цанова,
      За регистрацията на обект: Бърза закуска са необходими следните документи:
      1. ТД – технологична документация за произвежданите изделия
      2. Система за самоконтрол
      3. НАССР система
      Проверката от ОДБХ се извършва в срок от 30 дни от датата на подаване на заявлението. В този срок трябва да се издаде и удостоверението. Срокът може да бъде удължен при липса на условия или документация.

      В случай, че в обекта са обособени места за сядане – над 12 бр., трябва да подадете заявление за категоризация в общината. В общината се подава заявление за определяне работно време на обекта.
      За последните процедури в общината е необходимо да представите документ за въвеждане в експлоатация на обекта – изискайте от собственика удостоверението за ползване, което трябва да е на името на обекта: Бърза закуска.

      Харесвам

  158. Емил Антонов каза:

    Здравейте,
    откривам магазин за цигари и алкохол.Бихте ли ми помогнала със системата за самоконтрол ?
    Благодаря

    Харесвам

  159. Пламена каза:

    Здравейте!
    Предстои ми да отворя щанд за сладки. Ходих до агенцията по храните и ми казаха кога ще минат на проверка. Интересува ме, когато идват за проверка трябва ли продуктите да са изложени и подредени, все едно се продават вече, както и в какъв срок ще излезе разрешението след тази проверка?
    Благодаря

    Харесвам

    • Здравейте Пламена,
      При проверката инспекторите ще проверят обекта, създадените условия, документацията по Закона за храните – система за самоконтрол и трябва да установят съответствие с нормативните изисквания. Може да няма стока и назначен персонал. Разрешението се издава в 15-дневен срок, след проверката на обекта. При дадено положително становище от инспекторите, може да започнете дейност. Доста често се случва удостоверението да се забави – зависи на територията на коя ОДБХ се намира обекта Ви. Пожелавам Ви успех!

      Харесвам

  160. Radostin Dimitrov каза:

    Zdraveite,az sam na 24 godini rabotil sam 5 godini v 4ujbina kato picar i iskam da si otvorq zavedenie (BARZA ZAKUSKA-PIZZA NA PAR4E) no si nqmam predstava na kade trqbva da tragna a i nqmam koi da me ypati nameril sam pome6tenie ot 110m2 ima samo WC i e sas statut za promi6leni stoki.Kakvi sa iziskvaniqta kakva aspiraciq trqbva da ima kakva trqbva da mi e sledva6tata stapka

    Харесвам

    • Здравейте г-н Димитров,
      За разкриването на обект за хранене – бърза закуска, трябва да се извърши следното:
      1. Помещението да е предназначено за бърза закуска
      В момента казвате, че помещението е за промишлени стоки и трябва да смените предназначението му. Изискайте от собственика удостоверението за ползване и проверете в него какъв обект е записан и ако той е съгласен, може да започнете процедурата за смяна на предназначението на обекта – процедурата ще продължи най-малко 6 месеца и се извършва от името на собственика на помещението!
      Помещението, с което разполагате е с достатъчна площ за организиране на всички дейности;
      2. Оборудване, обзавеждане и организиране на дейността;
      3. Изготвяне на технологична документация (ТД) за произвежданите изделия – всички видове пица;
      4. Изготвяне на система за самоконтрол;
      5. Разработване на НАССР система;
      6. Внасяне на заявление за регистрация на обекта в ОДБХ;
      7. Внасяне на заявление за категоризация на обекта – ще се извърши в случай, че в обекта ще има над 12 места за сядане – за тази процедура е необходимо да се приложи разрешението за ползване по т. 1;

      Мога да Ви окажа необходимата помощ за разкриването на обекта. В случай, че имате още въпроси, моля изпратете писмо на ел. поща.

      Харесвам

  161. Любка Мишева-Антонова каза:

    Здравейте,бих искала да ви попитам отварям детска сладкарница.Но няма да правя аз сладкарските неща нито сандвичи или каквито и да било хранителни неща.Ще ги взимам готови от сладкарница.Сандвичите също ще ги взимам готови.Бихте ли ми казали процедурата от тук нататък.Фирмата вече ми е готова,помещението също е готово и оборудвано за пускане.Зная че трябва разрешителни от ХЕИ но нямам представа какви.Другият ми въпрос е може ли обекта да работи докато излезнат документите от Хеи?

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Антонова,
      За да извършвате дейността в обект: Сладкарница, трябва да изготвите Система за самоконтрол, с която се потвърждава, че обекта отговаря на санитарно-хигиенните изисквания, включва Вашите задължения и отговорности.
      Освен това е необходимо да направите следното:
      1. В ОДБХ (бивше ХЕИ и ДВСК) – процедурата е 30 дни
      – подава се заявление за регистрация на обекта с приложено копие на удостоверението за фирмата
      – заплаща се такса пълна такса
      След проверка на обекта от инспектор на ОДБХ може да работите, но не и преди да имате временното удостоверение по т. 2.
      2. В ОБЩИНА – процедурата е 2 месеца
      – подава се заявление за категоризация на обекта с приложени документи
      – заплаща се 50 % от таксата
      След приемане и одобряване на приложените документи за категоризация се издава временно удостоверение в срок до 14 дни, с което може да започнете да работите и е валидно за срок 2 месеца.
      За категоризацията на обекта ще Ви трябва разрешението за ползване на помещението, което трябва да е на името на сладкарница.

      В случай, че бяхте се информирали по-рано за предстоящите процедури и изисквания, сега нямаше да се налага да изчаквате.
      Ако започнете дейност без разрешения ще подлежите на санкция, съгласно Закон за храните, Закон за туризма, Закон за защита на потребителя и т.н., с което се налага да се съобразите.

      Харесвам

      • Любка Мишева-Антонова каза:

        Благодаря ви за бързия и изчерпателен отговор!За съжаление за пореден път се убеждавам че българските органи са мудни…..това е някакво безумие от срокове…в месеци….всичко добро ви желая!

        Харесвам

  162. Тодор Живков Станков каза:

    Здравейте, има възможност да наема 20 декара оранжерии в близост до ТЕЦ с изградена инсталация за отглеждане на домати и краставици през зимата. За наторяване ще използувам новата еко – технология на торовете Гроу Гриин с вече наш представител за България на Австралийската фирма. Ще ми е нужен бизнес план, маркетинг и специалист в тази насока. Ще можете ли да ми помогнете за дейността ? Приемам идеи за отглеждане и на други култури. С Уважение-Станков.

    Харесвам

  163. Росен Савов каза:

    Здравейте,
    Интересувам се какви са изикванията за количка за продажба на варен картоф с малка салатена витрина на открито.

    Харесвам

    • Здравейте г-н Савов,
      Изискванията за храните са едни и същи за всички видове обекти. Разрешението от ОДБХ и видовете храни, които може да произвеждате и продавате се основава на следните изисквания:
      1. условия в обекта, които са създадени, течаща топла и студена питейна вода в т.ч. и WC (може да ползвате и друга, която да се намира близо до количката)- всички изисквания се уточняват при изготвянето на документацията по т. 3 и 4;
      2. Технологична документация (ТД) за всички видове изделия, които ще се произвеждат в обекта – варени картофи, салати;
      3. Система за самоконтрол;
      4. НАССР система или процедури по НАССР.

      Ако имате още въпроси или за оферта пишете на ел.поща (посочете населено място, брой персонал и др.).

      Харесвам

  164. Тодор Живков Станков каза:

    Привет ! Имам собствена гора, която преди години малка част от нея беше изрязана. Имам идея пъновете да използувам за отглеждане на гъби Кладница с закупен мицел. Към кой да се обърна да ми каже и разреши да произвеждам и продавам ? Трябва ли да съм фирма, какви разрешителни ще ми искат ?

    Харесвам

    • Здравейте г-н Станков,
      Може да използвате Ваш собствен имот за реализация на Вашата идея – производство на гъби. За тази цел следва да се изготви архитектурен проект, с който ще се проектира обекта, съгласно нормативните изисквания.
      Преди това ще е необходимо да се смени предназначението на земята. Посетете общината, за да се информирате подробно за тази процедура, както и за всички останали. След като обекта се проектира, съгласува, изгради и приеме ще е необходима регистрация по Закона за храните, въз основа на която ще може да извършвате дейност.
      За извършването на търговска дейност ще Ви е необходима регистрация по търговския закон. Вие ще решите каква форма да изберете – консултирайте се със счетоводител за различните възможности.

      Харесвам

  165. Татяна Танева каза:

    Здравейте,
    Искам да си отворя магазин плод и зеленчук, като мисля да сложа и една витрина за пакетирани храни/ салам, сирене,кашкавал ит.н./,също така и витрина за безалкохолно и бира.
    Може ли да ми кажете тъй като нямам помещение но имам място на което мога и искам да сложа сглобяем павилион в които да е магазина, какви документи ще са ми необходими и също така на какви условия трябва да отговаря павилиона.
    Благодаря ви предварително.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Танева,
      Вие може да регистрирате хранителен магазин, в който да продавате всички видове хранителни стоки, за което е необходимо:
      1. разрешение за поставяне на павилиона;
      2. условия – достатъчна площ за съхранение на храните, нехранителните стоки и използвано оборудване; санитарно-битови помещения за персонала – съблекалня, санитарен възел; в търговската част да има мивка с течаща питейна вода за измиване на ръце и поддържане на хигиената в обекта; място за амбалаж;
      Използваните материали, оборудване, посуда, опаковки и др. следва да са разрешени за употреба в обекти за храни. Всички необходими условия се уточняват подробно при изготвянето на технологичната документация за обекта – система за самоконтрол.
      3. изготвяне на система за самоконтрол за дейността в обекта (добри търговски и хигиенни практики);
      4. заявление за регистрация на обекта в ОДБХ;
      5. заявление за регистрация на МПС за транспорт на храни (в случай, че Вие сами ще изпълнявате тази дейност).

      Харесвам

  166. Десислава каза:

    Здравейте,
    Искам да попитам дали може управителя на фирмата да бъде включен в HACCP екипа? Защото ми казаха, че не може, а никъде няма информация да е забранено.

    Харесвам

  167. Милена Дженева каза:

    Здравейте!
    Искам да отворя магазин за плод ,зеленчук и пакетирани стоки .
    Интересувам се от Системата за самоконтрол , какво представлява и как мога да си я набавя?
    Благодаря Ви предварително !

    Харесвам

  168. Михайлова каза:

    Здравейте! Искам да си отворя сладкарско ателие. Интересува ме какви са условията, като ще се приготвят бутикови торти, сладки, мъфини. Предварително благодаря!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Михайлова,
      За обект за производство на сладкарски изделия са необходими:
      1. Сграда – помещения за съхранение на суровини, материали и инвентар; подготовка, производство, съхранение и опаковане на готовите изделия; санитарно-битови помещения;
      Необходимо е за обекта да има проект и да е с предназначение за производство на сладкарски изделия.
      2. За дейността
      – документация по чл. 12 от Закона за храните:
      а/ Технологична документация (ТД) за всички видове изделия, които ще се произвеждат – включва подробна информация за сладкарските изделия, производствените процеси, опаковане, етикиране и др.;
      б/ Система за самоконтрол – с нея се уточняват всички изисквания, които се отнасят до сградата, суровините, производството, персонала и др.;
      в/ НАССР система – анализира и контролира опасностите за това производство.
      – регистрация в ОДБХ.

      Харесвам

  169. цветанка димитрова каза:

    здравейте, отново моля за малко информация- идеята ми за магазин био храни още не е реализирана,но я обмислям.Възникна въпрос: след като има изискване превоза на хр.стоки да се извършва с регистриран специално за целта автомобил,аз как мога да поръчам доставка на стоки-хранителни,по БДЖ или по пощата…Имат ли такива вагони,коли…регистрирани,а след това куриерска или таксиметрова фирма може ли да ми я достави от гарата до обекта…сигурно и тя трябва да има регистриран автомобил…Благодаря предварително.

    Харесвам

  170. Dilqnq каза:

    Здравейте! Искам да произвеждам и продавам тестени изделия и напитки. За целта искам да използвам полуподземен етаж в къща с височина 2м. като отворя прозорец към улицата. Дали е възможно това. Мога ли да получа архитектурно разрешение преди да направя необходимия ремонт? Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Диляна,
      Ремонт на помещенията може да направите, след като получите разрешение от общината – виза за смяна на предназначението на помещенията. Посетете общината и носете с Вас проекта на сградата и разговаряйте с архитекта за обекта, който искате да се разкрие. След това ще сте наясно как трябва да постъпите. Не сте описали точно какви, колко и с какви размери са помещенията, които ще ползвате, има ли отделен вход за тях, Ваша собственост ли са или има и други съсобственици, за да направя преценка възможно ли е да се организира тази дейност?
      Ако имате още въпроси пишете на ел. поща.

      Харесвам

      • Dilqnq каза:

        Разполагам с две помещения със самостоятелен вход, които са моя собственост . Всяко е по 10кв. В едното разполагам с мивка и мисля да използвам за производство на закуските. Другото смятам да използвам за продажба, като отворя витрина към улицата. Възможно ли е? Притеснява ме че таванът е 2м. Това проблем ли е?

        Харесвам

        • Здравейте Диляна,
          Помещенията, които ще ползвате са малки и ще е много неудобно да се организира производствената дейност. Надявам се да имате и др. свободни площи – за съблекалня, WC, препарати за почистване, за амбалаж, за измиване на използвана посуда и инвентар и др..
          Имате възможност в едното помещение да съхранявате продуктите и да произвеждате закуски, а в другото да ги изпичате и продавате. С архитекта – проектант, ще уточните всички тези изисквания. В някои случаи в съществуващи сгради се допуска и по-малка височина.

          Харесвам

  171. Веселин Асенов каза:

    Здравейте,взех работещо помещение за бърза закуска(дюнер,пица,хот дог) под наем.Павилиона регистриран февруари месец от областна дирекция по безопасност на храните на заведение за обществено хранене. със следните групи храни(група А,Б,Е,ж,И,К,Л,М,О,П,Р,С)Наемодателят ми прекрати регистрацията си в ОДБХ,и аз подадох моята молба за да получа разрешение за извършване на абсолютно същата дейност.притеснението ми е,че павилиона няма тоалетна.въпросът ми е ще получа ли разрешение за работа без тоалетна след като обекта е имал такова,а и какви други документи трябва да представя на инспекторите от ОДБХ.

    Харесвам

    • Здравейте г-н Асенов,
      Разрешението от ОДБХ и видовете храни, които може да произвеждате и продавате се основава на следните изисквания:
      1. условия в обекта, които са създадени, течаща топла и студена питейна вода в т.ч. и WC (може да ползвате и друга, която да се намира близо до павилиона)- всички изисквания се уточняват при изготвянето на документацията по т. 3;
      Казвате, че сте подал заявление за същия обект, а той е заведение за хранене – бърза закуска, и при положение, че имате места за сядане ще Ви трябва WC за клиенти – необходима е за категоризацията!?
      Съгласно Наредба за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения обектът следва да се категоризира, освен в случаите на чл. 1, ал. 4.
      „(4) Не подлежат на категоризиране по наредбата заведения за хранене и развлечения, разположени в учебни и лечебни заведения, ведомства и предприятия, предназначени за ползване само от лица, числящи се към тях, както и бюфети, павилиони, каравани, баничарници и мекичарници с капацитет до 12 места за сядане.”
      При извършване на категоризацията за обекта към комплекта документи, описани в чл. 6 от Наредба за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения ще Ви изискат документ: Разрешение за ползване/поставяне на името на заведение–т. 8 документ, удостоверяващ въвеждането на обекта в експлоатация, и ако го нямате готов няма да може да функционира заведението.

      2. Технологична документация (ТД) за всички видове изделия, които ще се произвеждат в обекта – дюнер,пица,хот дог и др.

      3. Система за самоконтрол;

      4. НАССР система.

      Срокът за проверка на обекта от инспекторите е 30 дни от датата на подаване на заявлението и може да се удължи с още дни, при несъответствие или липса на документи.
      Ако имате още въпроси или за оферта (посочете населено място, всички видове изделия, брой персонал)пишете на ел. поща.

      Харесвам

      • Веселин Асенов каза:

        Здравейте,обекта е павилион 12кв.м.без места за сядане.Персонала има възможност за ползване на WC на не повече от 20 метра.Това проблем ли е и нужен ли е някакъв документ за пред ОБДХ?Документите с които разполагам в момента са:
        1.Разрешение за ползване
        2.Система за добри хигиенни практики (ХАСАБ)
        3.Дневник за входящ контрол
        4.Дневник за хигиена на обекта
        5.Дневник за контрол на температурния режим
        6.Дневник за дезинфекция и дератизация
        7.График за работното време на персонала
        Какво друго ще ми е нужно за да получа разрешение за работа от ОБДХ?
        Благодаря Ви за помощта.Респектиран съм от Вашия професионализъм!!!

        Харесвам

        • Здравейте г-н Асенов,
          Санитарният възел няма да е проблем и за ползването му не е необходимо да представяте документ. По-скоро е неудобство за персонала – трябва да напуска обекта и да го посещава без работно облекло.
          Освен посочените от Вас документи:
          1.Разрешение за ползване
          2.Система за добри хигиенни практики – тази система не е НАССР
          – Дневник за входящ контрол – част е от система за самоконтрол
          – Дневник за хигиена на обекта – част е от система за самоконтрол
          – Дневник за контрол на температурния режим – част е от система за самоконтрол
          – Дневник за дезинфекция и дератизация – част е от система за самоконтрол
          3.График за работното време на персонала – не се изисква от ОДБХ, изготвя се съгласно Кодекса на труда,

          ще Ви трябват:
          1.Технологична документация (ТД) за всички видове изделия, които ще се произвеждат в обекта – пици,палачинки,сандвичи,понички и др
          2.НАССР система
          3. Дневник за хигиена на персонала.

          Харесвам

  172. Dora каза:

    Здравейте госпожо,
    имам аналогичния на горният проблем.Инспекторите от агенцията ми предписаха да изготвя процедура за критериите хза честотата за подмяна на мазнините за пържене /във фритюрник/ осигоряващи безопасността на храните. Разбирам, че при пържене на висока температура мазнините се разграждат и стават вредни, но неможах да намеря научни доказателства за това при каква точно температура и за колко време.Не зная и какво точно трябва да садържа тази процедура, предполагам някакви практични доказателства че мазнините са безвредни.Ще съм Ви много благодарна ако ми помогнете….Благодаря!

    Харесвам

  173. Силвия каза:

    Благодаря за бързия отговор.
    Весел weekend!

    Харесвам

  174. Силвия каза:

    Здравейте, г-жо Стамболова,
    Имам мекичарница и покрай последната модерна акция на АБХ, получих предписание да актуализирам документацията си отн. използваното олио. И по-точно да разработя процедури за подмяната на ползваната мазнина. При проверката инспекторката е установила визуално, че мазнината е сменена. Иска документация.
    Работата е там, че при нас олиото не се сменя (изхвърля). Разбира се, ако е мътно, с миризма, на пяна, загоряло… т.е. с признаци на развала, ще го сменим.
    Но то е очевидно чисто и АБХ не отрича това. И така, сега сме в спор. Не искам да си пишем, че го сменяме всяка седмица, само така за спорта.

    Аз твърдя, че това олио е оборотно:
    10 л. туба свършва за 2 дена.
    Пържим в малко колич. мазнина.
    В 12 ч. пърженето спира; олиото се прецежда в чист съд; тавата се измива.
    На другия ден връщаме олиото в тавата и просто доливаме.
    Това е, което правим в действителност, всеки ден.
    А след 1 седмица няма следа от днешното олио.

    Извинявам се за разточителния въпрос. Моля да ми помогнете да изясня за себе си, редно ли е да “обезвреждаме” олиото всяка седмица. Благодаря за вниманието и поздравления за чудесния блог.

    Харесвам

    • Здравейте Силвия,
      Инспекторите имат задача да извършат проверка във връзка с използваните мазнини. Те проверяват дали мазнината се сменя всекидневно и да ли не се прилага една и съща за различни продукти. Причината за масовите проверки са многото сигнали, подадени от граждани в Министерството на земеделието и храните. „Масово заведенията нарушават правилата и използват едно и също олио многократно. Използването на стара мазнина застрашава здравето на хората и води до стомашни проблеми“, обясни министър Мирослав Найденов. Очаква се резултат от Центъра за изследване на риска, относно степента на риска от използването на стара мазнина.

      При загряване, мазнините започват да се разпадат. Когато се достигне определена висока температура те се разпадат бързо и започват да пушат. Температурата, при която това става се нарича точка на пушене и също зависи от вида на мазнината. Важно е да се използва стабилна мазнина, т. е. с висока точка на пушене! Заради високите температури работата с масла за пържене, също може да бъде опасна от гледна точка на безопасността на работниците.
      При пърженето на хранителните продукти част от мазнината се поглъща от тях и се увеличава приемът на мазнини и енергия, което в последствие може да доведе до нарушаване на калорийният баланс, а ако се пържи с мазнини богати на есенциални мастни киселини и до влошаване на имунитета на организма. Използването на царевично и слънчогледово масло за пържене също не е здравословно, защото се увеличава приемът на омега 6 мастни киселини, които са термично неустойчиви. Тези киселини лесно се окисляват и образуват липидни радикали, които увеличават риска от сърдечно-съдови и ракови заболявания. Когато избирате мазнина за пържене, насочете се към масла и мазнини богати на наситени мастни киселини, с висока термична устойчивост. (Източник: Химия на пърженето http://www.bb-team.org/articles/3519_himiya-na-parzheneto#ixzz22ZBrmZH7)

      Във Вашият случай продуктът е един, останалите количества мазнини са минимални, а отговорността е Ваша. Опишете Вашата процедура за смяната на мазнината, съобразно вида и количествата на продукта, и честотата на пържене. Съществуват мазнини, които издържат на многократно използване и ако прецените я сменете. Не всяка мазнина е подходяща за продължителна употреба!

      Харесвам

  175. Може да функционира магазина, в случай, че в съседство съществува и може да се ползва от Вас WC. Важно е все пак в помещението да има мивка.

    Харесвам

  176. Евгени каза:

    Здравейте.
    Имам желание да направя магазин за алкохол и кафе. На какви изисквания трябва да отговаря помещението, за да може в него да се продава и мели насипно кафе, и да се приготвят различни напитки (чай и кафе) за консумация извън обекта? Каква е процедурата по получаване на нужния статут за помещението, ако то отговаря на законовите изисквания?

    Харесвам

    • Здравейте Евгени,
      Помещението трябва да е предназначено за магазин за хранителни стоки. Изискайте от собственика удостоверението за въвеждане в експлоатация на помещението и се уверете, че е предвиден за магазин. Площта му трябва да е достатъчна, за да се обособят и извършват всички дейности, необходими за продажба на видовете стоки, които Вие желаете. В случая ще се извършва продажба на алкохол, ще се смила насипно кафе и ще се произвеждат топли напитки.
      Трябва да се обособят следните места:
      1. склад за съхранение – може да се използват и местата, на които са изложени;
      2. място за мелене и опаковане на кафе;
      3. място за производство на топли напитки – не става ясно автомат за кафе ли ще ползвате – той подлежи на отделна регистрация със същата документация или от кафемашина?
      4. място за съхранение на опаковки и опаковъчни материали;
      5. съблекалня и WC за персонала;
      6. място за препарати и инвентар за почистване;
      7. мивка за ръце и измиване на посуда в търговско помещение.

      За да осъществявате дейността е необходимо да регистрирате обекта в ОДБХ, по местонахождението му, на основание чл. 12 от Закона за храните, след подготовка и оборудване на обекта, и изготвяне на система за самоконтрол с процедури по НАССР (съкратен НАССР план).
      В случай, че имате още въпроси и за оферта се свържете с мен или ми пишете писмо по ел. поща.

      Харесвам

  177. Мариана каза:

    Здравейте,
    прочетох всички коментари и вши отговори, както и сумати наредби от ХЕИ, но не намирам отговор за моя казус. Ще съм ви много благодарна, ако ми отговорите.
    Искам да открия магазинче за здравословни и био продукти. Стоките ще са опаковани, с изключение на сменета и зърната, които ще се продават насипно и ще се мелят на място /машинката за мелене е като професионална машина за мелене на кафе/. В магазина ще работят 2- ма души. Питането ми е относно необходимите помещения. Мястото е със статут на магазин. Има тоалетна /без мивка/, чиято врата се отваря в малко помещение с мивка, а неговата врата се отваря в търговската зала. Помещението е 35 кв.м. Търговската зала е с площ 28 кв.м. Какви помещения е задължително да има в магазина? Необходимо ли е да има склад? Необходимо ли е да има стая за почивка на персонала? Трябва ли да направя 2-ра мивка, заради меленето на зърната?
    Благодаря предваително за отделеното време.

    Харесвам

    • Здравейте Мариана,
      Помещението Ви е подходящо. То следва да се оборудва с необходимите съоръжения, да се разположат правилно и да се създадат условия за работа, отговарящи на технологичните и санитарно-хигиенни изисквания. В случай, че пространството е малко няма да може да закупувате и складирате големи количества храни и опаковъчни материали.
      Условията в обекта се определят от видовете храни, които се продават и манипулациите, които ще се извършват с тях. Не става ясно в какво състояние ще се доставят храните – сухи, пресни или охладени?
      За хранителен магазин са необходими:
      1. складова площ – според количествата доставени хранителни и нехранителни стоки – ако те са малко, биха могли да се съхраняват на щандове или в хладилни съоръжения в търговската част на магазина, а не в отделен склад;
      2. мивка – да, трябва да има още 1 в залата, за да може да се ползва за измиване на ръце, използваното оборудване, повърхности и инвентар;
      3. трябва да има съблекалня и WC за персонала;
      4. място за съхранение на препарати за почистване и дезинфекция, и инвентар.

      Ако желаете по-подробна консултация, информация, подготовка на обекта и изготвяне на технологична документация за обекта по чл. 12 от Закона за храните, се свържете с мен – ще Ви изпратя ценово предложение, във връзка с което моля да посочите следните данни – местоположение на обекта (населено място), видовете храни, в каква готовност сте – обекта готов ли е, имате ли оборудването, назначен ли е персонала, както и ми изпратете чертеж или скица на обекта, с разположение на помещенията. Данните ще очаквам да ми изпратите по ел. поща.

      Харесвам

  178. мирослав каза:

    Здравеите,прочетох вашите коментари и останових че за продажба на сандвичи бургери съответно и дюнерите влизат в тая графа обекта трябва да е с предназначение на хранителен магазин, а намене в общината ми казват че за тая деиност ми трябва обект с предназначение на снек бар или няма да ми издадат разрешително за тарговска деиност от общината.Благодаря

    Харесвам

    • Здравейте Мирослав,
      Трябва да се съобразите с храните, които ще се произвеждат и продават, и да решите какъв обект ще разкриете.
      След това ако се налага ще смените предназначението на обекта. Не става ясно какво е последното предназначение на помещенията, които ще ползвате!?
      С видовете и характеристиката на обектите за хранене може да се запознаете тук >>>
      При изготвянето на архитектурния проект, архитектът съобразява всичко и дава решения, които да отговарят на изискванията според вида на обекта. Поради тази причина се налага да се извърши смяна на предназначението.
      Сандвичи и бургери може да произвеждате и продавате и в обект: Бърза закуска – без места за сядане или ако е с до 12 места, няма да подлежи на категоризация в общината.
      В случай, че имате допълнителни въпроси или разполагате със скица на помещението, може да ми изпратите писмо по ел. поща.

      Харесвам

  179. RADOSTIN каза:

    Здравейте , Предварително ви Благодаря,
    Взехме под-наем за няколко години обект ,който е бил със статут на кафе-сладкарница.След направен тотален ремонт решихме да го преварнем в магазин(само пакетирана стока) за марков алкохол,цигари и тнт. Както и да предлагаме кафе т.е . ще бъде м-у кафе и магазин.
    Собствениът на имота(наемодателя) ни посъветва да изискваме от агенцията по храните
    възстановяване на същотото предназначение и така няма да се налага смяна на статут.
    Силно се надяваме да е така защото вече чакаме Агенц .да се обадят с ден и час в които ще минат за оглед на помещението.
    Към въпроса – Кафе-Магазинът ни ще се разпознава с Име и Лого. Към коя институция трябва да се обърнем ако искаме да ги защитим ,ако не Името поне Логото,от използване от други в бъдеще.

    Харесвам

    • Здравейте Радостин,
      Регистрацията на обект от ОДБХ не е основание за смяната на предназначението му. Кафе-сладкарница е различен обект от Вашия – магазин и няма как да се използва тази регистрация от Вас.
      Смяната на предназначението се изисква по различна нормативна уредба – ЗУТ (Закон за устройство на територията).
      ЗУТ урежда съобразяването, одобряването и разрешаване на ползването на сградите и помещенията в тях за дадена дейност.
      Закон за храните чрез ОДБХ разрешава осъществяването на дейности с храни.
      Закон за туризма и наредбата за категоризация определят минималните изисквания за заведенията за хранене и развлечение, при чиято процедура се представя удостоверението за ползване на името на обекта, който ще се разкрива и категоризира.

      Регистрация на марки се извършва в Патентно ведомство, на основание Закон за марките и географските означения.

      Съвет: Добре ще е да се свържете Вие с инспектора от ОДБХ, за да може да уговорите дата и час за проверка на обекта!

      Харесвам

  180. Aleksandra каза:

    Здравейте, искам да ви попитам дали имам право да сложа кафе автомат в сградата на училище? Какви документи са ми нужни? И задължитено ли е да се слага касов апарат в нея?

    Харесвам

  181. mincho каза:

    zdr.triabva mi malko informacia namislil sam da otkupia ot edna firma raboteshti kafe avtomati okolo 5 broia mashini znam dori kolko im e i mesechnia oborot ne e neshto goliamo.
    kakva firma da registriram,za da ne naemam i schetovoditel zashtoto niama da imam pari da mu plashtam,na patenten danak li shte e po dobre i imam li niakakvo oblagane kato sam 2 grupa invalid

    Харесвам

  182. Denica каза:

    Zdraveite, registrirana sym kato zemedelski proizvoditel i iskam da si otvorq magazin /plod i zelen4uk/. Pome6tenieto koeto smqtam da naema e bilo magazin za obuvki. Ideqta mi e da prodavam kakto sobstvenata si produkciq taka i da zarejdam plodove ot borsi. Kakvi sa stypkite za da realiziram moqta ideq.Predvaritelno vi blagodarq.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Кирилова,
      Може да извършвате продажби на собствена и от др. доставчици продукция – зеленчуци, плодове, както и др.пакетирани стоки, според площта на помещението, което ще наемете. Регистрацията Ви като земеделски произход ще докаже произхода на стоката, която ще продавате. Със счетоводител ще уточните всичко, което е свързано с отчитането на извършените продажби, както и ако се налага каква фирма да създадете.
      За да се регистрира магазин за храни:
      1. Трябва да осигурите необходимите условия и оборудване в обекта за персонала, храните и нехранителните стоки.
      В случай, че има мивка за ръце в търговското помещение и санитарен възел, ще може да използвате това помещение за хранителен магазин.
      2. За извършваните дейности в обекта се изготвя система за самоконтрол – при изготвянето й ще се уточнят всички изисквания за помещението, персонала, храните и дейността, които трябва да осигурите.
      3. Регистрацията се извършва на основание чл. 12 от Закона за храните в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), по местонахождение на обекта – подава се заявление.
      4. МПС, с което ще се доставят храните/стоките също подлежи на регистрация в ОДБХ.

      Всички тези дейности могат да се извършват заедно, за да започнете максимално бързо да осъществявате търговска дейност.
      В случай, че имате и др. въпроси, ми пишете на ел. поща, като в писмото си дайте повече информация за помещението и дейността.

      Харесвам

  183. Екатерина каза:

    Здравейте, наскоро взехме под наем кафе- бар една звезда,предстои да внесем необходимите промени в обстоятелствата, но имаме намерение да предлагаме по-голям асортимент което налага да сменим предназначението от кафе бар, на кафе аперитив, какво е необходимо да направим в случая? Благодаря Ви!

    Харесвам

    • Здравейте Екатерина,
      Важно е да проверите какво е предназначението на обекта, отбелязано в издаденото разрешение за ползване (или удостоверение за въвеждане в експлоатация), което може да Ви предостави собственика на помещенията. Със съгласието на собственика и от негово име ще трябва да се изготви необходимата проектна документация, за да се смени предназначението на обекта. За целта се свържете с архитект, който ще Ви изясни необходимата документация и ще извърши проектирането. Много важно е да се договорите с архитекта да съгласува проектите, които е изготвил, с контролните органи, за да имате гаранция, че са изработени професионално и за да стане по-бързо! Имайте предвид, че до издаване на разрешение за ползване на името на кафе-аперитив ще минат най-малко 6 месеца!

      Имате вариант да започнете като кафе-бар, през това време да проектирате и по-късно да пререгистрирате кафе-аперитив. Всеки друг вид заведение – с кухня и собствено производство, предполага повече и достатъчно пространства за организиране на всички дейности! Преценете какъв обект може да се разкрие, според условията които има.
      Може да избирате от следните видове:
      Кафе-бар – предлага различни видове кафе, безалкохолни и алкохолни напитки, плодове и др.
      Кафе-аперитив – предлага богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки; ограничен асортимент кулинарна продукция – салати, студени мезета, пържени картофи, месни полуфабрикати на скара, сандвичи, бургери, захарни и шоколадови изделия, ядки, сладолед.
      Бърза закуска – предлага сандвичи, различни видове бургери, пържени картофи, скара от месни полуфабрикати, сосове, салати, готови тестени изделия, сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, сладолед, топли напитки, безалкохолни напитки и бира – ако е с до 12 места не подлежи на категоризация.
      Кулинарен магазин – производство и продажба на кулинарни изделия не подлежи на категоризация.
      Може да поставите автомат за напитки и др. пакетирани храни.

      Харесвам

  184. Славчо Банев каза:

    Здравейте, с мои приятели взехме помещение и отворихме магазин за цигари,алкохол и захарни изделия. Изкарахме всички разрешителни. По стечение на обстоятелствата те се отказаха, но фирмата е на тяхно име. В момента съм в процес на регистрация на нова фирма. Всичко в магазина е същото както при отварянето. Въпроса ми е; трябва ли да вадя нови документи за регисриране на търговски обект. Може ли само да се преиздаде с новото име на фирмата и трябва ли да спира обекта работа? Благодаря

    Харесвам

    • Здравейте г-н Банев,
      При промяна на обстоятелствата следва да се уведоми ОДБХ на основание чл.15 от Закона за храните. В този случай досегашният ползвател прекратява регистрацията си, а новият наемател подава заявление за регистрация при условията на чл. 12 от Закона за храните.

      Всички документи и разрешителни за обекта следва да са на името на новият наемател, документацията следва да съответства на осъществяваната дейност. Може да ползвате досегашната технологична документация за обекта, ако условията, храните и организацията на работа няма да са променени, а само фирмата ползвател! Приложете към нея протокол за предаване и приемане на документацията от едната фирма на другата. До издаване на документи на новата фирма може да работи обекта, което зависи от възможността досегашната фирма да продължи дейността си.

      След подаване на заявлението ще има и проверка от ОДБХ в срок до 30 дни! С инспекторите ще уточните всичко.
      Важно е да ги информирате и декларирате писмено, че юридическото лице … прекратява дейността си в обект…, сменя се с фирма …, с подадено заявление за регистрация – вх. номер/дата, като в обекта и дейността няма промяна, за да разберат, че става въпрос за един и същ обект и дейност! Така ОДБХ ще имат правилна преценка и възможност да вземат изискващото се решение!

      Харесвам

  185. Petar Hristov каза:

    Г-жо Стамболова ,lihte li mi otgovorila-kakvi sa iziskvaniyata i ysloviyata za skara na otkrito?Imam predvid prodajba na hrana prigotvena na skara.A na zakrito?Blagodarya Vi!Yspeh!

    Харесвам

    • Здравейте г-н Христов, производството и продажбата на изделия от месо се извършва при спазване на всички технологични и хигиенни изисквания, независимо да ли ще се извършва на открито или закрито. Тези изделия се отнасят към рисковите храни, във връзка с което трябва да се създадат условия за съхранение на храни и др. суровини, постоянно течаща питейна топла и студена вода за измиване на ръце и използвана посуда, оборудване и др. инвентар. Необходимо е да има хигиенни условия за персонала – съблекалня, WC и мивка с топла и студена вода. Всички изисквания са част от технологичната документация, съгласно чл. 12 от Закона за храните, необходима за регистрацията на обект за храни.

      Харесвам

  186. Здраво каза:

    Здравейте, имам магазин 30м2 в новопостроена кооперация на партерен етаж. Магазинът е със статут “ промишлени стоки “ . Какво ми е нужно за да променя статута към “ магазин за хранителни стоки “ . Какви стъпки да предприема. Магазинът е в град Пловдив на булевард Пещерско шосе. Ще чакам отговор на e-mail. Благодаря.

    Харесвам

  187. Полина каза:

    Здравейте!Бих искала да помоля за информация във връзка с откриване на питейно заведение с лека кухня.Какви документи са ми необходими от самото начало,мисълта ми е от коя инстанция трябва да започна всичко,колко време горе-долу е необхдимо,за да мога да насроча откриването,и тъй като не съм запозната с системата на заплащане към тези инстанции за издаването на разрешителните,да ме ориентирате дали сумата от 20 000 лв първоначален капитал,ще ми бъдат достатъчни (изключвам наема на помещението и зареждането на стоката и интериора).Благодаря Ви предварително!

    Харесвам

  188. Десислава каза:

    Здравейте,
    бих искала да получа информация за изграждане на заведение за бързо хранене,Храните които ще се произвеждат ще са полуфабрикати за пържене,скара,риба и картофи.Интересувам се какви са изискванията за оборудването на кухнята и склада за да знам какво помещение да търся като квадратура.Благодаря ви!

    Харесвам

  189. neli каза:

    imam ideq sasdavane na malka selska pekarna.ima li fondove koito da finansirat tova

    Харесвам

  190. Desislava Ilieva каза:

    Здравейте!
    Ще Ви бъда много благодарна ако отговорите на моето питане.
    Искам да наема помещение,което обаче е със статут на офис.помещението ще бъде магазин за дрехи.Трябва ли да се сменя статута на помещението-от офис на магазин.Благодаря предварително!

    Харесвам

  191. Veselin каза:

    Искам да попитам следното,в помещение 15кв.м. искам да направя пица на парче,в смисъл там да си я произвеждам и продавам на гише без място за консумация… помещението е на физическо лице и досега е било магазин за дрехи и офис.. какви изисквания трябва да покрия за да започна дейност…?

    Харесвам

    • Здравейте Веселин,
      За да функционира обект за производство на пица – бърза закуска, трябва да се извърши следното:
      1. обособяване на места за съхранение на суровини, подготовка, топлинна обработка и продажба на готови изделия;
      2. създаване на необходимите санитарно-хигиенни условия – мивка с топла и студена питейна вода, съблекалня и санитарен възел за персонала;
      3. изготвяне на технологична документация (ТД) за видовете пица;
      4. изготвяне на документация за обекта по чл. 12 от Закона за храните – система за самоконтрол и НАССР система;
      5. подаване на заявление за регистрация на обекта в ОДБХ.
      Всички изисквания ще се уточнят при изготвянето на системата за самоконтрол за обекта.

      Харесвам

  192. Детелина каза:

    Аз сама съм си изготвила, но мисълта ме е трябва ли да има някакъв печат и от кого трябва да се подпечати, ако е необходимо. Счетоводителката ми каза, че трябва да ми го издаде трудова медицина, а от там ми казаха, че не те правят системата за самоконтрол.

    Харесвам

    • Здравейте Детелина,
      Документацията може да подпечатате с Вашия фирмен печат, с което ще я одобрите! По-важно е тя да съдържа и отговаря на законовите изисквания за храните!
      Необходимите документи за храните се изготвят от инженер-технолози, които притежават знания и се занимават с храни, а не специалисти по трудова медицина или каквито и да било други.
      При изготвянето на документация от мен поставям подпис и фирмен печат, с който декларирам и поемам отговорност за написаното от името на „НАССР Консултинг“ ЕООД – това е моята гаранция за клиента и последваща възможност за решение на въпроси от различен характер!

      Харесвам

  193. Борис каза:

    Здравейте ! До сега не съм се занимавал с частен бизнес и имам желание да опитам . Ситуацията е следната : закупил съм професионална машина за правене на сок от плодове и зеленчуци и имам желание да е пусна в централната част на град Пловдив . Въпросът ми е през какви инстанции трябва да мина и в какъв ред . Благодаря ви предварително 🙂

    Харесвам

  194. Детелина каза:

    Благодаря за отговора. А кой издава тази система за сомоконтрол

    Харесвам

  195. Детелина каза:

    Здравейте.
    Искам да попитам мога ли да продавам плодове и зеленчуци в магазин за промишлени стоки

    Харесвам

  196. Пламен Димитров каза:

    Здравейте! Предварително Ви благодаря за отделеното време. Притежаваме магазин за хранителни стоки (в новопостроена жил.кооперация) състоящ се от търговска зала,битовка и баня и тоалетна.Магазина работи две години с всички необходими документи и разрешителни. При смяна на наемателя са поискали направа на трета мивка в битовката. Необходимо ли е това при положение ,че има мивка с топла и студена вода в търговската зала и мивка с топла и студена вода в банята която граничи с битовката.

    Харесвам

  197. Михаела Михайлова каза:

    Здравейте,
    Имам къща (216кв.м.)в едно селце и искам да я използвам като хотел за селски туризъм.
    Искам да попитам какво ще ми нужно за това?
    Благодаря!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Михайлова,
      Прегледайте Закон за туризма и Наредбата за категоризация, след което преценете какъв обект желаете и имате възможност да организирате. Характеристиката и видовете туристически обекти ще намерите в наредбата.
      Консултирайте се със счетоводител – каква фирма да регистрирате, за начина на отчитане на дейността, осигуряване на персонала и др..
      Необходимо е да смените предназначението на обекта – от жилищни нужди за съответния обект, който сте решили да създадете. Разговаряйте с архитекта на общината, където се намира сградата, за да се уверите допустимо ли е Вашето искане и за да сте наясно какви процедури ще се извършват. Имайте предвид, че всички процедури – проектиране, одобряване и приемане на сградата, отнемат най-малко 6 месеца.
      Всички др. съпътстващи процедури може да се изяснят след като сте наясно с вида на обекта и осъществяваните дейности.
      Във връзка с разкриване на туристически обект, може да се информирате и в общината, където е къщата Ви, за да знаете какви са техните изисквания!

      Харесвам

  198. Силвия каза:

    Благодаря за адекватния отговор!

    Харесвам

  199. Silviya каза:

    Здравейте,
    Първо поздравления за добре подържания блог!

    Бих искала да ви попитам какви са необходимите документи за продаване на храна и напитки в къща тип bed & breakfast (малък семеен хотел).
    Капацитета на къщата е 7 човека. Ще се сервират закуски, но при изискване от клиента да може да се приготви и обяд или вечеря. Обекта има вече издадено удостоверение за категория с 1 звезда.

    Предварително ви благодаря.

    Харесвам

    • Здравейте Силвия,
      Благодаря Ви, че споделихте мнението си за страницата на „НАССР Консултинг“ ЕООД, която е полезна за дейността Ви! За да регистрирате заведение е необходимо:
      1. да притежавате разрешение за ползване на името на заведение – проверете в архитектурния проект за семееен хотел включен ли е обект за хранене и с какво наименование е!
      2. да осигурите необходимите условия за храните и персонала
      3. да изготвите система за самоконтрол
      4. да изготвите НАССР система
      5. да регистрирате обекта в ОДБХ
      6. да регистрирате МПС за транспорт за храни, в случай, че Вие ще доставяте храни и суровини в обекта
      7. да категоризирате обекта – към заявлението се прилага документа по т. 1.

      Харесвам

      • Силвия каза:

        Благодаря за бързия отговор!
        Дали обаче е необходимо да се регистрира заведение? Това не е заведение, то е за ползване само от гостите на хотела. И защо разрешеие за ползване и категоризиране (т. 1 и т. 7) ? Нали ви висах, че вече има категоризация за къща за гости с 1 звезда. Или това е друга категоризация?

        Харесвам

        • Здравейте Силвия, когато туристите сами приготвят храната си не е необходимо да се прави нищо. Но когато ще се предлага и продава храна, то мястото следва да се регистрира!
          Вашето запитване беше:
          „Бих искала да ви попитам какви са необходимите документи за продаване на храна и напитки в къща тип bed & breakfast (малък семеен хотел).
          Капацитета на къщата е 7 човека. Ще се сервират закуски, но при изискване от клиента да може да се приготви и обяд или вечеря.“

          Това означава, че ще осъществявате търговска дейност с храни, ще функционира обществен обект, за което са необходими и трябва да се изпълнят описаните от мен процедури!

          В случай, че не се регистрира заведение, то Вие нямате право да предлагате храни и напитки на туристи!

          Местата за настаняване се категоризират отделно от заведенията за хранене и развлечение!

          Харесвам

  200. Цветомира каза:

    Здравейте, искам да попитам какви са изискванията за отваряне на детски магазин в които ще се продават пюрета,адаптирани млека,сокове,шишета биберони,детски играчки(всичко за детето).Помещението е 23 кв. м. ,няма собствен санитарен възел тъй като е част от коплекс,но в документите е описано, че е справо на ползване на общия санитарен възел.Задължително условие ли е в самото помещение да има течаща топла и студена вода?Благодаря!

    Харесвам

    • Здравейте Цветомира,
      Изискванията за функциониране на магазин за детски храни е той да е регистриран в ОДБХ, на основание чл. 12 от Закона за храните, въз основа на създадени в обекта условия за съхранение на храните и разработена технологична документация – система за самоконтрол. Храните, които ще предлагате не са рискови, предвид на което може да се допусне да се ползва мивка и санитарен възел, които са в близост до помещението. Всичко зависи от проверяващият инспектор какво ще установи, когато сте готова с обекта и съобразно предвидените начини, с оглед осигуряване безопасността на предлаганите от Вас храни!

      Харесвам

  201. Дилян Маринов каза:

    Здравейте!Как става промяната на предназначението на помещение от „магазин за промишлени стоки“ в“Козметичен салон“ при положение че помещението отговаря на всички изисквания за козметичен салон?Ще съм ви благодарен ако посочите срокове и цени!Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте г-н Маринов, смяната на предназначението се извършва на основание Закон за устройство на територията (ЗУТ). За целта е необходимо да се свържете с архитект, с който ще обсъдите цената. Сроковете зависят най-много от него и това как ще се договорите. Обикновено процедурата се извършва за най-малко 6 месеца! Дори и да отговаря на изискванията, собственикът на помещението следва да промени предназначението му. Уверете се, че наистина се налага да извършите тази процедура – свържете се с мен в случай, че имате въпроси!

      Харесвам

  202. Милена Георгиева каза:

    Здравейте,
    Искам да попитам. В кафе-аперитив могат ли да се продават големи разфасовки на безалкохолно и бира (2-3л) и може ли да се продава пакетирано кафе.
    Предварително благодаря за отговора!

    Харесвам

  203. Миглена каза:

    Здравейте, предварително благодаря за отговара на следното запитване:
    съпругът ми и негов приятел закупиха помещение/гараж/ в нова жилищна сграда.
    Първоначалното им решение бе да направят обект с търговска дейност/бар, ресторант, закусвалня и т.н./ Започнаха подготовката на документите, нужни за съответния вид дейност, но впоследствие се отказаха от идеята. Помещението е направено за заведение, обособена кухня и т.н. и решението ни е да го използваме за място, в което ще се събираме с приятели, ще вечеряме, ще организираме празници и т.н. Необходима ли е някаква регистрация при положение, че търговска дейност няма да извършваме?Трябва ли да бъде сменено предназначението на помещението при положение, че е закупено като гараж, а сме напраили кухня.Надявам се изчерпателно и ясно да обясних ситуацията:)

    Харесвам

  204. Аделина каза:

    Благодаря Ви много за изчерпателния отговор.Дано не прекалявам,но искам да ви задам още един въпрос.Ако мъжа ми регистрира фирма,защото е пенсионер,ще ни бъде ли по-изгодно?Той е пенсионер,но също така и работи в частна фирма.Благодаря Ви предварително!

    Харесвам

  205. Аделина каза:

    Здравейте!Искам да закупя павилион в който да правя хамбургери,пици,мекици и др.Също така да продавам ядки,кроасани и др.пакетирани лакомства.Много Ви моля да ми обясните от къде да започна и какви документи ще ми са нужни.Може ли да ползвам мобилна мивка.Нямам собственна фирма.Може ли да ползвам фирмата на някой др.,а аз да съм негов работник или ще е по-добре да отворя своя фирма.Не съм имала свой бизнес,затова ще ви бъда много благодарна,ако ми помогнете да стартирам.БЛАГОДАРЯ ВИ предварително!

    Харесвам

    • Здравейте Аделина,
      Благодаря Ви за направеното запитване, отговорът на което е следния:
      За да се извършва търговска дейност с храни е необходимо:
      1. Фирма – може да регистрирате собствена или да работите за съществуваща фирма, която трябва да изпълни всички изисквания за този вид обект и ще носи отговорност за осъществяваните дейности;
      Добре ще е да направите предварителна консултация със счетоводител.
      2. разрешение за поставяне на павилиона, скица на терена;
      3. регистрация в ОДБХ на обекта, в т.ч.:
      – подготовка на обекта и оборудване – в зависимост от създадените условия в обекта ще се прецени разрешаването за производство и продажба на храни.
      За да извършвате описаните дейности ще са Ви необходими достатъчни складови, работни и търговски площи, оборудване, съблекалня, санитарен възел, място за съхранение на препарати за почистване и дезинфекция и инвентар, мивка с постоянно течаща топла и студена вода и др..
      В случай, че ще продавате само готови и пакетирани изделия, които са от др. производител, може да се направи регистрация, като изискванията са по-малко и се отнасят до съхранение на храните, условия за персонала – съблекалня и WC, и препаратите за почистване.
      – изготвяне на технологична и хигиенна документация по чл.12 от Закона за храните,
      а/ Технологична документация (ТД) – за всички видове произвеждани изделия в обекта – хамбургери,пици,мекици и др.
      б/ система за самоконтрол
      в/ НАССР система – необходима само при производство на храни
      – обучение на персонала.

      Преценете сама може ли в този павилион, който ще закупите, и според мястото, където ще се постави, да осигурите необходимите технологични и санитарно-хигиенни условия, за да се извършват всички тези дейности, свързани с храни!

      Харесвам

  206. Дарина Шркева каза:

    Здравейте, имам бърза закуска с 12 места, няма тоалетна в помещението, използвам тази, която е на горния етаж в сградата. Въпроса ми е ако искам през топлите месеци да имам маси и пред заведението, трябва ли да осигуря отделна тоалетна за клиенти на заведението? Ще съм ви благодарна и ако ми изпратите цена за НАССР.

    Харесвам

    • Здравейте Дарина,
      В случай, че местата в обекта се увеличат ще трябва да изпълните всички изисквания (не само по отношение на санитарен възел за клиенти) и да категоризирате обекта в общината! За тази процедура трябва да разполагате с удостоверение за ползване за помещението на името на бърза закуска!?
      Предлагам Ви лятото да изваждате столовете отвътре пред заведението, а вътре да поставите плотове за правостоящи.
      За да изготвя оферта, моля да изпратите на ел. поща данни за обект: Бърза закуска – видове произвеждани храни – всичко, което произвеждате, с каква документация разполагате, местоположение на обекта – населено място, може да изпратите и чертеж/скица на помещенията, които ползвате с посочена квадратура и др. данни.

      Харесвам

  207. Ruska Tixomirova Atanasova каза:

    zdraveite iskam da popitam kak moga da si napravq sama sistemata za samokontrol za 6tand za plodove i zelen4uci ili da mi dadete ideq molq vi pomognete mi

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Атанасова, може и сама да си направите системата за самоконтрол, за което е необходимо да познавате в детайли технологията, хигиената и безопасносттa на храните, предлагани в обектa – щанд. В случай, че желаете мога да Ви я изготвя, във връзка с което изпратете писмо на ел. поща и посочете данни за обекта – видове храни, местоположение, какви условия имате за работа, освен щанда имате ли достъп до сервизни помещения-какви са те и на какво разстояние от щанда са разположени, колко спешно Ви трябва документацията и др.?

      Харесвам

  208. Patriciq каза:

    Molq vi pomognete mi ako mojete kak da napravq izbor na dostav4ik za proizvodstvo na vlebni izdeliq primerno

    Харесвам

  209. Kaloqn Danov каза:

    Zdraveite kazvam se Kaloqn Danov imam ku6ta v balkana i 6te kandidatstvam po evropeiska programa razvitie na selskite raioni. Iskam da da razvivam selski torizam v ku6tata si. Izkam da popitam kakvi sa iziskvaniqta na koito trqbva da otgovarqm vkliu4itelno i za predlagane na hrana? Kade trqbva da proverq kakvi sa iziskvaniqta i normite za tozi vid deinost ikade trabva da proverq kakvi iziskvaniq sa neobhodimi za predlagane na hrana za 1 semeistvo maksimum kato se ima v predvid 4e ku6tata e stroena predi okolo 120 godini i vsi4ko e avtenti4no v neq i iskam da si ostane takova? Blagodarq vi predvaritelno.

    Харесвам

  210. Ивайло Петров каза:

    Много благодаря за изчерпателния отговор!
    Лек и успешен ден г-жо Стамболова!

    Харесвам

  211. Ивайло Петров каза:

    Здравейте!
    Обмислям да наема помещение, което според собственика е със статут на кафе-бар. Имало е и други наематели, които са ползвали документацията извадена от собственика на неговата фирма. На мен такава не ми бе предоставена. Заведението ще осъществява идентична дейност, без промяна на статута. Въпросите ми са следните:
    – От общината могат ли да се извадят дубликати на документите и разрешителните?
    – Има ли вариант чрез някакъв договор да се ползват разрешителните и документацията на фирмата на собственика?
    – Задължително ли е да се подават нови заявления за издаване на разрешителни на моята фирма?
    – Единствено ОДБХ ли се уведомява при промяна на ползвателя на обекта?
    Благодаря!
    Лек и успешен ден!

    Харесвам

    • Здравейте г-н Петров,
      Благодаря Ви за направеното запитване. За да функционира обект за храни: Кафе-бар, ще следва да имате:
      1. разрешение за ползване, скица на обекта (копие на архитектурния и технологичен план с обзавеждането на обекта) – искайте го от собственика на помещенията – разрешението ще Ви е необходимо за категоризацията на обекта, а чертежа е необходим за системата за самоконтрол, както и за да се уверите, че са издадени на името на Кафе-бар!
      2. регистрация в ОДБХ на обекта
      – подготовка на обекта, обзавеждане и оборудване, обучение на персонал
      – изготвяне на технологична документация по чл.12 от Закона за храните:
      а/ система за самоконтрол без или с процедури по НАССР към нея
      б/ НАССР система – да ли Ви е необходима подробна система може да се прецени след като уточните какви храни точно ще произвеждате и прадлагате
      4. категоризация в общината

      Кафе-бар – предлага различни видове кафе, безалкохолни и алкохолни напитки, плодове и др..

      Независимо, че до момента обектът е работил, същият може да не отговаря на изискванията, съгласно нормативните документи – необходимо е да се извърши проверка за съответствие. Вие ще внесете нови промени и изменения – нов персонал, обзавеждане, начин на работа, видове храни, меню и др., с което трябва да се съобразите!

      Ако Вие наемете обекта, имате следните задължения:
      1. при промяна на обстоятелствата следва да се уведоми ОДБХ на основание чл.15 от Закона за храните. В този случай досегашният ползвател прекратява регистрацията си, а новият наемател подава заявление за регистрация при условията на чл. 12 от Закона за храните.
      – всички документи и разрешителни за обекта следва да са на името на новият наемател, документацията следва да съответства на осъществяваната дейност. Може да ползвате технологичната документация за обекта, ако условията, менюто и организацията на работа няма да са променени, а само фирмата ползвател!
      – ако промените съществено условията, оборудването, организацията на работа, менюто и предлаганите асортименти ще Ви трябва нова документация за регистрация в ОДБХ. Персоналът също ще е нов и трябва да се отбележи в документацията!
      2. за категоризацията на обекта ще трябва да изпълните предвидените изисквания, дадени в глава IV от НАРЕДБА ЗА КАТЕГОРИЗИРАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОДСЛОН, МЕСТАТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ И ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ.
      В случай, че за дейността не се запазват същите условия, то тогава следва да се внесе заявление при категоризиращият орган за нова категоризация.
      Таксата, която ще заплатите включва и издаването на нова категорийна символика за обекта – удостоверение и табела на името на Вашата фирма.
      За регистрация на обекта в ОДБХ е необходима Система за самоконтрол – в случай, че ще предлагате само напитки и готови пакетирани изделия (без да има производство на други храни).

      Важно е какво меню ще изготвите, както и какви суровини ще използвате, и как ще се осъществяват манипулациите с тях!? В зависимост от това какви условия са създадени в обекта, какво е оборудването, ще зависи и каква документация ще Ви е необходима – система за самоконтрол с или без НАССР система!

      Предвид на горното на въпросите Ви давам следния отговор:
      – От общината могат ли да се извадят дубликати на документите и разрешителните?
      Променя се ползвателя, а не фирмените обстоятелства за досегашен наемател, поради което не може да искате дубликати – за регистрация, категоризация, работно време!
      Документацията за сградата/помещенията може да се предостави само на собственика – Вие трябва да имате пълномощно от него, за да я получите!
      – Има ли вариант чрез някакъв договор да се ползват разрешителните и документацията на фирмата на собственика?
      Вие ще ползвате документацията за помещенията, която собственикът трябва да Ви предостави – проекта, разрешение за ползване – за тях не е необходим специален договор, освен да се опишат в договора за наем, че Ви се предоставят копия от тях за ползване. Документите за сградата/помещенията се издават само на името на собственика им.
      Технологичната документация за регистрация на обекта и дейността в ОДБХ се изготвя от наемателя. Преценете да ли съществуващата съответства, т.е. написаното отговаря ли на условията в обекта и дейността, която ще извършвате!? При всички случаи ще трябва да я актуализирате!
      – Задължително ли е да се подават нови заявления за издаване на разрешителни на моята фирма?
      Да, трябва. В заявлението трябва да декларирате обстоятелствата по чл. 12 от Закона за храните, да посочите групите храни, които Вие ще искате да Ви се разрешат за продажба и да приложите документ за актуално състояние на Вашата фирма! В общината за категоризацията на обекта също се прилагат Ваши данни и документи!
      – Единствено ОДБХ ли се уведомява при промяна на ползвателя на обекта?
      Подавате заявление в ОДБХ, община и др. институции (уточнете със счетоводител кои са и за какво, а със собственика – разходите за ток, вода, парно и т.н!

      Ако имате още въпроси ми пишете на ел. поща, както и ако желаете и подробна оферта, като ми предоставите повече данни за обекта и дейността – скица на обекта, местоположение на обекта – населено място, видове храни (меню), степен на готовност, Вашият срок за регистрация – колко спешно са Ви необходими документите за регистрация и др.!

      Харесвам

  212. dani каза:

    ЗДРАВЕЙТЕ,искам да попитам колко ще струват документите за откриване на хранителен магазин с пакетирани и не пакетирани стоки.помещението се намира на първия етаж и няма никакъв статут.

    Харесвам

    • Здравейте Дани,
      Във Вашето запитване липсва информация за следното:
      1. Местоположение на обекта – населено място?
      2. Сега за какво се използва помещението или по проект за какво е предвидено?
      3. В какъв етап сте и в какво състояние е обекта – готово ли е помещението, има ли оборудване, персонал?
      4. Какви други помещения има в него, които може да ползвате – склад, санитарен възел, мивка и къде се намира?
      5. Какви непакетирани храни имате предвид да продавате?
      6. Колко спешно Ви е необходима документацията – какви са Вашите срокове за регистрация?

      Ценово предложение за изготвяне на технологичната документация за регистрация на обекта ще Ви изпратя на ел. поща, след получаване на отговор на изпратените от мен въпроси!

      Харесвам

  213. Павлин Парашкевов каза:

    Здравейте,
    Благодаря за полезната информация, която споделяте. Ще се радвам ако хвърлите малко яснота по въпрос, който ме вълнува. Собственик съм на закусвалня (в разрешителното е записано Павилион за закуски) от 2 години. Печем на място закуски, пици, пържим мекици, правим и тост сандвичи. В началото закуските ми се доставяха и аз само ги изпичах. Отскоро обаче започнах сам да си меся тестото и приготвям закуските. Въпросът ми е: това означава ли, че ще трябва да се регистрирам като производител, да изготвям технологични и други подобни документации или да преустройвам кухнята си, за да отговарям на нови условия? Държа да отбележа, че всичко, което приготвям се продава на място, а не се разкарва по други обекти.

    Харесвам

    • Здравейте г-н Парашкевов,
      Благодаря Ви за това, че ползвате информацията на страницата на „НАССР Консултинг“ ЕООД и е полезна за Вашия бизнес!
      За Вашият обект и в двата случая сте производител – в началото, когато сте ползвал полуфабрикат и сега, когато на място осъществявате всички дейности, и трябва да имате следната документация:
      1. ТД за всички произвеждани видове изделия;
      2. Система за самоконтрол;
      3. НАССР система.
      За да се разреши дадена дейност следва да създадете необходимите условия в обекта – работни места, технологично оборудване, наличната документация да е актуална и да отразява действителното състояние.

      Прегледайте във Вашето удостоверение каква дейност Ви е разрешена, за какви видове храни и ако е само търговия, то следва да извършите необходимите действия и да пререгистрирате обекта за производство и за храните, които произвеждате, за да има съответствие с нормативните изисквания!

      В случай, че имате още въпроси ми пишете на ел. поща.

      Харесвам

  214. Младенова каза:

    Здравейте,
    Може ли да ми обясните метода за хлориране на яйца и от къде мога да си купя препаратите необходими за това?

    Харесвам

  215. Nikolova каза:

    Здравейте,

    имам магазин около 70 кв.м, разпределени на две нива (второто е вътрешно емпоре). Обмислям преобразуването му в кафене. Тъй като няма да се пуши (нали забраната за тютюнопушене така или иначе ще влезе в сила от лятото?), задължително ли е да има аспирация, при положение че ще има най-много студена кухня (сандвичи)?

    Благодаря предварително!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Николова,
      В случай, че в обекта – кафене, ще има само студена кухня, няма да Ви е необходим аспиратор.
      За да извършвате исканите от Вас дейности:
      1.трябва да обмислите вида на обекта.
      Кафене – предлага топли напитки, алкохолни и безалкохолни напитки, малотрайни и трайни сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, тестени закуски, ядки.
      2.да осигурите необходимите условия и технологична документация
      3.за заведение – ще Ви е необходимо разрешение за ползване на името на заведение, което се изисква за категоризацията на обекта.

      Вие ще решите да ли в обекта ще се пуши! Все още няма пълна забрана!

      Харесвам

  216. Reni Andreeva каза:

    Здравейте. Моля да ми отговорите на следният въпрос. В помещение, в което ще се извършва дребно производство на тестени изделия, задължително ли е да има аспирация?
    Благодаря предварително!

    Харесвам

  217. Симеон Ташев каза:

    Уважаема г-жо Стамболова,
    Благодаря Ви за отговорите, които давате на многобройните въпроси, отправени към Вас. Сигурен съм, че те са помогнали на много интересуващи се. Позволете ми и аз да Ви попитам нещо. Имам магазин за плодове и зеленчуци, но все още не сме регистрирали автомобил за транспортирането на храните. Интересува ме дали МПС-то трябва да е товарно или може и да лек автомобил.

    Харесвам

    • Здравейте г-н Ташев,
      Благодаря Ви за запитването и мнението, което исказвате за дейността на „НАССР Консултинг“ ЕООД. Вярвам дадените коментари и отговори са полезни за всички, както и за Вас!
      За регистрация на МПС няма конкретни изисквания за вида, но изхождайки от това, че се транспортират хранителни стоки за обществен обект, а не хора или стоки за дома, то тогава МПС следва да е товарен или от типа лекотоварен, за да се спазят технологичните изисквания за правилното им съхранение при транспортиране. Съгласувайте случая (конкретно за Вашият вид МПС) с инспектора, отговарящ за Вашият район и обект, и искайте мнението му по този въпрос, след което ще знаете как да постъпите!

      Наредба № 5 от 25 май 2006 г. за хигиената на храните
      Раздел IV Изисквания при транспорт на храни

      Харесвам

  218. Иван каза:

    Здравейте,
    Искам да отворя зеленчуков магазин, но магазинът който съм харесал и желая да закупя за целта е с височина 2,60 метра. По нотариален акт от 2006 година, помещението се води „Магазин“. Може ли да ми кажете, дали това представлява някакъв проблем, защото четох, че има изисквания магазините да са с височина 3,20 метра? Има ли опасност да ме принудят да го затворя?

    Харесвам

  219. denica каза:

    здравейте,искам да попитам ще отваряме заведение за бързи закуски по точно за хамбургери и ми казаха че трябва да ходя до агенцията по храните да пускам заявление за регистрация на обект.Въпросът ми е може ли по интернет да се пусне или трябва задължително да се ходи на място понеже съм от Казанлък а агенцията е в Стара загора

    Харесвам

    • Здравейте Деница,
      Да, трябва на място в ОДБХ – Ст. Загора да се подаде заявлението за регистрация на обекта. Изисква се заявлението да се попълни, да приложите към него удостоверение за актуално състояние на фирмата, да поставите подпис и печат и да внесете таксата за регистрация. На входящият номер, който получавате Ви се дава името и тел. на инспектора, който ще Ви посети в обекта. След като Вие сте готови трябва да се свържете с инспектора и с него да уточните деня и часа на проверката.
      Когато лично Вие не може да направите това имате следните възможности:
      1. да се свържете с инспектора, отговарящ за Казанлък и след като разговаряте с него и при желание от негова страна да вземе Вашите документи и ги подаде в ОДБХ – гр. Ст. Загора;
      2. да направите пълномощно и Ваш представител да внесе документите в ОДБХ – гр. Ст. Загора.

      Към момента на подаване на заявлението обектът трябва да е оборудван, обзаведен, с изготвена технологична документация по чл. 12 от Закона за храните.

      Харесвам

  220. Aneliya каза:

    Здравейте!Бих искала да Ви попитам задължителна ли е Тоалетната за магазин за Битова химия и козметика в обекта има мивка?От къде може да се видят изискванията за откриване на търговски обет за Нехранителни стоки?Много Ви Благодаря предварително!!!!

    Харесвам

  221. Иван Стефанов каза:

    Здравейте,благодаря предварително.Значи въпросът ми е следния,можели да ползвам помещение,което е със статут на магазин,и да правя бързи закуски в него,като сандвичи,джобове скара и така на татък,благодаря

    Харесвам

  222. Панайотов каза:

    Здравейте,бих искал да отворя кафе-сладкарница с детски кът.Каква документация ще ми е необходима и какви разрешителни.Благодаря ви.

    Харесвам

    • Здравейте г-н Панайотов,
      Регистрацията и функционирането на обекти за храни се осъществява със следната документация:
      1. За помещенията – съгласно Закон за устройство на територията (ЗУТ) – да има изготвени и одобрени архитектурни проекти и издадено удостоверение за ползване за кафе-сладкарница – изискайте от собственика на сградата тези документи;
      2. За дейността – съгласно чл. 12 от Закона за храните – важно е да се уточни какво и как ще се предлага в обекта, ще имате ли производство на място или ще се продават доставени от др. производители готови храни.
      А/ В случай, че на място ще произвеждате сладкарска продукция са Ви необходими:
      – технологична документация (ТД) за произвежданите изделия;
      – система за самоконтрол;
      – НАССР система.
      Б/ При продажба на готови храни:
      – система за самоконтрол с процедури по НАССР.
      3. Категоризация на обекта – съгласно Закон за туризма и Наредба за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения – изисква се разрешението за ползване по т. 1.

      За обекта са Ви необходими и др. разрешителни – регистрация на фирма, счетоводна документация и др. , които се изясняват с изготвянето на документацията по т. 2.

      Харесвам

  223. Нели Иванова каза:

    Здравейте искам да попитам за отваряне на офис в жилищна сграда, какви са изискванията. Имам вече нотариално заверено съгласие от съседите, обаче се интересувам от установяване на работното време , тъй като офисът ще бъде фронт офис на фирмата и ще се наложи да се ходи на работа без много регламентирано работно време, събота и неделя също.

    Харесвам

  224. Кремена Димитрова каза:

    Здравейте, имам заведение за сандвичи 16м2(собственост на физ.лице), но има възможност да се приобщи съседно помещение (10м2), което е собственост на кооперацията. Какви разрешения ми трябват за да направя врата между двете? Също така се налага да изградя аспирация- какво се изисква и дали разрешението на съседите трябва да е нот. заверено и колко процента съгласие е необходимо?

    Харесвам

  225. Мария каза:

    Здравейте! Живея в къща и искам да направя в мазето си изба. Възможно ли е? Кои са контролиращите органи и стъпките на регистрация? От мненията горе разбрах, че ми трябват самоконтол, хасеп и технологична документация. Нещо повече, искам освен от грозде да правя и вино от ябълки. Благодаря, предварително!

    Харесвам

    • Здравейте Мария,
      За да се осъществява производствена дейност, то тя трябва да се разреши, съгласно изискванията и при условията на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Помещенията, които притежавате са част от жилищна сграда и трябва да им се смени предназначението. Разговаряйте с архитекта на общината, относно възможността да се осъществи Вашата идея. С проекта ще се уточнят всички изисквания. Няма информация за площта, с която разполагате, но ще Ви трябва достатъчно пространство, за да се организират правилно всички дейности. След като архитектурният проект се одобри от общината и за помещенията се издаде разрешение за ползване, то едва след това може да се узакони дейността в ОДБХ с необходимите технологични документи – ТД, система за самоконтрол, НАССР и др..

      Харесвам

  226. Красимир Сидеров каза:

    Здравейте,ние сме фурна“Лазур“ гр.Бургас/НАССР система,както и останалата документация е направена от вас/.Миналата година преминахме задължителната пререгистрация ,само че от 01.01.2012г. сме с ново има на фирмата,както и с нов булстат.
    Иначе обекта е същият,технологичното оборудване,производството,технологичната документация…всичко си е същото.И тъй като в удостоверението се посочва на първо място обекта,а след това фирмата производител,ако може да ми дадете насока ,какви точно документи да представя в ОДБХ! Благодаря Ви предварително,поздрави!

    Харесвам

    • Здравейте Красимир,
      Радвам се, че при Вас в обекта всичко е минало безпроблемно и сте получили пререгистрация от ОДБХ – гр. Бургас.
      В описаният случай имате следните задължения:
      1. при промяна на обстоятелствата следва да се уведоми ОДБХ на основание чл.15 от Закона за храните.
      В този случай писмено уведомете ОДБХ за настъпилите промени. Промените се вписват в регистъра и в издаденото удостоверение в 14-дневен срок от заявяването им. Ще следва да уведомите за промяна и в удостоверението за регистрация на МПС за транспорт на храни. Попълват се заявления по образец и трябва да представите и удостоверение за актуално състояние на фирмата.
      Всички документи и разрешителни за обекта следва да са на името на новата фирма, документацията следва да съответства на осъществяваната дейност. Може да ползвате технологичната документация за обекта, ако условията, технологичното оборудване, изделията, организацията на работа няма да са променени, а само фирмата ползвател!
      Таксите, които ще заплатите са съгласно чл. 51, ал. 1, т. 5 от ТАРИФА ЗА ТАКСИТЕ, КОИТО СЕ СЪБИРАТ ОТ БЪЛГАРСКАТА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ – приета с ПМС № 375/30.12.2011 г., oбн. ДВ. бр.1/03.012012 г.
      2. Независимо, че няма други промени в групите храни и дейността, отразете писмено променените обстоятелства за фирмата в технологичната документация за обекта – ТД, система за самоконтрол, НАССР система, договори с др. фирми и т.н.
      Свържете се с мен в случай, че възникнат допълнителни въпроси!

      Поздрави,
      инж.технолог Христина Стамболова

      Харесвам

  227. Красимира каза:

    Здравейте, искам да попитам в малките хранителни магазини, които продават замразени пилешки продукти, задължително ли е те да са на самообслужване или да има отделен продавач за тях? Предварително ви благодаря, информацията, която давате на хората е много полезна!

    Харесвам

  228. Надя каза:

    Здравейте.Бихте ли ми казали какви са изискванията за отваряне на склад за храни за домашни любимци.Помещението е под наем и принадлежи на кооперацията, в която се помещава.И какви са изискванията ако освен за склад помещението се използва за търговия на едро.Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Надя,
      Регистрация на обекти за храни за животни се осъществява на основание чл. 229 от Закон за ветеринарномедицинската дейност, в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождението на обекта, с необходимата документация – Добри складови, търговски и хигиенни практики (система за самоконтрол). НАССР система за Вас няма да е необходима.
      Изисквания ще намерите в РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 183/2005 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 2 януари 2005 година за определяне на изискванията за хигиена на фуражите, Закон за ветеринарномедицинската дейност, Наредба 44/2001 г. за търговия с комбинирани фуражи и др.. Осъществяваните дейности определяте Вие – съхранение и/или продажба – възможно е да се извършва и продажба на едро, което ще регламентирате със системата за самоконтрол.

      Чл. 229. (1) Производството, търговията и пускането на пазара на суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, и на продукти, получени от странични животински продукти, се извършват в обекти, регистрирани в ОДБХ.
      (2) Лице, което иска да осъществява дейност по ал. 1, подава до директора на ОДБХ заявление по образец, към което прилага:
      1. удостоверение за актуално състояние на заявителя;
      2. копие от акта за въвеждане в експлоатация на обекта, издаден по реда на Закона за устройство на територията;
      3. копие от документа за правото на собственост или правото на ползване за обекта;
      4. документ за платена такса в размер, определен в тарифата по чл. 14, ал. 2.

      Изискайте от собственика проектите и разрешението за въвеждане в експлоатация на помещенията, които ще използвате, за да се уверите, че са със същото предназначение, за което ще го използвате. След това подгответе обекта с необходимото оборудване, изгответе система за самоконтрол и подайте заявление за регистрация.

      Харесвам

      • Константин каза:

        Здравейте искам да попитам какви са изискванията за отваряне на цех за производство на сандвичи. Благодаря предварително!

        Харесвам

        • Здравейте Константин,
          Изискванията за разкриване на цех за производство на сандвичи са следните:
          1. Помещенията – да е изготвен и одобрен архитектурен и технологичен проект, с издадено разрешение за ползване на името на обекта;
          2. Дейността и за храните
          – технологична документация (ТД) за всички видовете сандвичи, които ще се произвеждат – в нея се включват всички технологични изисквания и процеси, свързани с производството им – класификация на изделията, суровини, рецепта, съхранение, опаковане, етикиране, транспорт, производствен контрол, показатели за анализиране на готовите изделия, документация и др.;
          – Система за самоконтрол – при изготвянето й ще се уточнят всички изисквания за помещенията, персонала, храните, отпадъците, вредителите, транспортирането, технологичната обработка на суровините и т.н.;
          – НАССР система – свързана е с храните и осъществяваните дейности – с нея се анализират опасностите, рисковете от замърсяване, наблюдението на извършваните технологични операции и т.н.
          3. Обучение на персонала за прилагане на изготвената документация
          4. Заявление за регистрация в ОДБХ;
          5. Уведомление за регистрация на МПС за транспорт на храни.

          В случай, че имате допълнителни въпроси се свържете с мен за по-подробна консултация или ми изпратете по ел. поща повече информация, чертежи и др. данни за помещенията, видовете сандвичи, в какъв етап сте в момента, местоположение на обекта и др., както и ако желаете ценово предложение.

          Харесвам

  229. Милена каза:

    Здравейте.Бихте ли ми отговорили на следния въпрос.Имам собствен гараж в блока в който живея.Искам да го използвам като офис на туристическа агенция.Каква трябва да направя за да съм изрядна ако дойде проверка.Благодаря ви.

    Харесвам

  230. Здравейте г-н Тодоров,
    Мога да Ви подготвя обекта и необходимата документация за разкриването и функционирането му.
    Свържете се с мен, за да направим среща на място в обекта – оглед и подробна консултация за всички процедури, изисквания и срокове и др. въпроси.

    Харесвам

  231. Maksim Ivanov каза:

    Blagodaria vi,
    izkluchitelno polezna informacia osobeno za horata koito jiveiat izvun predelite na sgtranata.

    Харесвам

  232. Maksim Ivanov каза:

    Zdraveite’
    iskam da otvoria maluk pavilion za prodajba na kafe, paketirani zaharni izdelia, vestnici i sandvichi.
    Pavilionut sushtestvuva. Predishniat naematel e prodaval duneri. Ima malka mivka. Pomeshtenieto e 1-2 kv.m. Kakvi dokumenti mi triabvat. Moje li da prodavam lotariini bileti?

    Харесвам

    • Здравейте г-н Иванов,
      За регистрацията на обект – павилион, Ви е необходима система за самоконтрол. Да, може да се извършва продажба на хранителни и нехранителни стоки, при спазване на изискванията за разделност при съхранението им!

      Харесвам

      • Риана Попова каза:

        Здравейте, смятам да наема работещ обект кафе-аперитив. Обекта притежава всички разрешителни, ще мога ли да работя с тези разрешителни или трябва да ги правя отново за моята фирма

        Харесвам

        • Здравейте г-жо Попова,
          Благодаря Ви за направеното запитване, във връзка с което Ви давам следният отговор:
          Ако Вие наемете обекта, имате следните задължения:
          1. при промяна на обстоятелствата следва да се уведоми ОДБХ на основание чл.15 от Закона за храните. В този случай досегашният ползвател прекратява регистрацията си, а новият наемател подава заявление за регистрация при условията на чл. 12 от Закона за храните.
          – всички документи и разрешителни за обекта следва да са на името на новият наемател, документацията следва да съответства на осъществяваната дейност. Може да ползвате технологичната документация за обекта, ако условията, менюто и организацията на работа няма да са променени, а само фирмата ползвател!
          – ако промените съществено условията, оборудването, организацията на работа, менюто и предлаганите асортименти ще Ви трябва нова документация за регистрация в ОДБХ.
          2. за категоризацията на обекта ще трябва да изпълните предвидените изисквания, дадени в глава IV от НАРЕДБА ЗА КАТЕГОРИЗИРАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОДСЛОН, МЕСТАТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ И ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ.
          В случай, че за дейността не се запазват същите условия, то тогава следва да се внесе заявление при категоризиращият орган за нова категоризация.
          Таксата, която ще заплатите включва и издаването на нова категорийна символика за обекта – удостоверение и табела на името на Вашата фирма.
          За регистрация на обекта в ОДБХ е необходима Система за самоконтрол – в случай, че ще предлагате само напитки и готови изделия (без да има производство).

          Важно е какво меню ще изготвите, както и какви суровини ще използвате и как ще се осъществяват манипулациите с тях!? В зависимост от това какви условия са създадени в обекта, какво е оборудването и документация ще зависи и каква документация ще Ви е необходима – система за самоконтрол с или без НАССР система!

          Свържете се с мен, за да направим среща-оглед на място в обекта, и за по-подробна консултация, да прегледам съществуващата документация (не се знае колко е пълна и точна) и да направя предложения!

          Поздрави,
          инж.технолог Христина Стамболова

          Харесвам

  233. Константин каза:

    ЗДРАВЕЙТЕ искам да попитам колко струва изготвяне на предварително меню за хранене за училищен стол за 1 месец, Или за столово хранене към фирма. Търся информация просто ориентировъчно за цени и как се заплаща труда свързан със съставяне на менюта за диетично хранене.

    Харесвам

    • Здравейте Константин,
      Благодаря Ви за направеното запитване. Цената, която „НАССР Консултинг“ ЕООД може да Ви предложи за изготвянето на меню се определя по следните критерии:
      1. вид на менюто – съобразно категорията консуматори
      2. брой възложени менюта
      3. задължителни елементи, които ще включва – спазване на определени критерии дадени от Вас
      4. период – предложени изделия за 5, 7 дни или повече от 1 седмица
      5. минимален брой изделия от дадена група
      6. брой хранения – 3, 4 или повече на ден
      7. наличие на рецепта – състав, технология, хранителна информация
      8. целогодишно или за сезон
      9. срок за изготвяне
      10.местоположение на обекта – включва разходи за транспорт за обект извън София

      Подробна оферта за окончателна цена за консултантските услуги ще се предостави след уточняване на данните по посочените критерии и обема на възложената задача. При дългосрочни ангажименти, с възлагане и на др. дейности, са възможни отстъпки от предложената ед. цена.

      Свържете се с мен за уточняване на възникнали въпроси, за среща и консултация – ако сте в София, или ми изпратете по ел. поща данни по дадените критерии, за да Ви изготвя конкретно предложение.

      Харесвам

  234. Адриан каза:

    Здравейте, искам да нема помещение което до скоро е работило като плод и зеленчук. Желая да продължа дейността (плод зеленчук) след като го прехвърля към моята фирма. Собственикът ми показа документ ( “ Разрешение за ползване “ Магазини за промишлени стоки (три броя) защото помещението е самостоятелна постройка с три залепени още магазина в които единият е бърза закуска, другият е баничарница. Интересува ме дали в това помещение може да се продължи дейността ( плод зеленчук ) и дали няма да имам проблем след като в разрешението за ползване е упоменато „Магазини за промишлени стоки“ а не ‘Магазин за хранителни стоки“. А и също така, ако реша да го направя на бърза закуска ( пици на парче или дюнер) което ще се прави в помещението, какви разрешителни ми трябват ( трябва ли да променя статут ? при положение че има разрешение за ползване ) и какъв е редът.

    Харесвам

  235. лидия каза:

    Здравейте:) тъй като съм млада и неопитна и не съм запозната много добре 🙂 искам да отварям магазин за месо и си намерих магазин под наем и сега не ми е ясно какво трябва да направя-след като си вкарам оборудването в магазина и си направя НАССР план по нататъшната процедура не ми е ясна?и къде се вади този НАССР план? моля някой да ми обясни БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО 🙂

    Харесвам

    • Здравейте Лидия,
      Разкриването и функционирането на магазин за продажба на храни – месо и др. продукти, се осъществява след разрешение от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), по местонахождение на обекта.
      За да се установи съответствието с нормативните и технологични изисквания е необходимо:
      1. Да се уверите, че помещенията са предназначени за хранителен магазин – искайте от собственика всички архитектурни проекти и разрешението за ползване на обекта – трябва да са на името на хранителен магазин;
      2. Да подготвите помещенията и да се оборудват;
      3. Да се изготви технологична документация – система за самоконтрол, НАССР система или процедури по НАССР и др. документи – в зависимост от вида на храните и извършваните манипулации с тях;
      4. Да се извърши обучение на персонала;
      5. Да подадете заявление в ОДБХ за регистрация на обекта.

      Преди това ще трябва да сте изпълнили и изискващите се: регистрация на фирмата, организиране на счетоводната дейност и др. дейности.
      Мога да Ви запозная с всички изисквания за дейността в обекта, да се подготви за функциониране и да изготвя необходимата техологичната документация.
      Свържете се с мен, за да ми уточните допълнително данни за обекта и ако желаете да Ви изпратя ценово предложение.

      Харесвам

  236. Димитър Димитров каза:

    Здравейте
    Искам да наема магазин който е работил като хранителни стоки и има такъв статус съответно , какво е необходимо да направя съответно като нов наемател без промяна на предназначението на магазина.

    Благодаря предварително
    Димитър Димитров

    Харесвам

    • Здравейте г-н Димитров,
      Най-напред се уверете, че предназначението на помещението е за магазин – искайте от собственика да Ви представи рарешение за ползване и копие на скицата за помещението.
      За функционирането на обекта следва да изпълните:
      1. Организиране на дейността и оборудване на помещението
      2. Изготвяне на система за самоконтрол
      3. Обучение на персонала
      4. Регистрация на обекта в ОДБХ по местонахождение на обекта

      Не сте посочили какви видове храни ще се продават и какви манипулации ще се извършват от Вас. При изготвянето на система за самоконтрол ще се регламентират всички осъществявани дейности в обекта, както и Вашите нормативни задължения.
      Свържете се с мен, в случай че имате въпроси.

      Харесвам

  237. Stefanel каза:

    Наткнулся на этот блог в гугле, просмотрел – мне понравилось. Посты информативные и на самом деле интересные, фотки тоже на высоте. Прекрасная работа, так держать! ))

    Харесвам

  238. gergana zlatanova каза:

    Бяхте много любезна с бързия и изчерпателен отговор.Благодаря Ви много! Успех!

    Харесвам

  239. gergana zlatanova каза:

    Искам да отворя магазин за плод и зеленчук,които ще буде под наем.Магазина е разделен на 2 със свод помежду им.Може ли в едната част да продавам плодоже и зеленчуци,а в другата част друго-например цигари .или храни за домашни любимци или друго.какви документи ще ми трябват?има ли значение колко групи храни ще пиша – т.е таксата една и съща ли е за 1 или за групи храни?Благодаря Ви!

    Харесвам

  240. Ивелина Минчева каза:

    Здравейте! Аз работя в едно училище в което предстои откриване на стол. Но в този стол няма да се готви само ще се раздава готова храна, която ще се приготвя на друго място.Може ли да ми кажете какви са необходимите документи за такава дейност?

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Минчева,
      Необходимата технологична документация за регистрация в ОДБХ и разкриване на стол е следната:
      1. Система за самоконтрол
      2. НАССР система
      Независимо, че в обекта няма да се произвеждат храни ще следва да се осигурят необходимите условия, места за съхранение на храните преди реализация и необходимата отчетна документация за контрол на доставките, температура и срок на реализация, срок на съхранение и реализация на останали количества храна, условия и контрол на персонала, хигиената на обекта и т.н.
      Хляб (ненарязан), кисело мляко и др. подобни готови продукти след доставка в обекта ще се съхраняват и ще се извършват съответните манипулации с тях и т.н..
      Необходимите действия ще се уточнят по време на изготвяне на технологичната документация и след уточняване на всички дейности, които ще се извършват в обекта и начин на предлагане на храната.

      Харесвам

  241. Владимир каза:

    Здравейте,
    Отваря ми се възможност, да взема под наем, работещо кафене(предлага и алкохолни напитки, без храни).
    Интересува ме, какви други документи, освен отварянето на ЕООД(на този тип фирма съм се спрял) ще са ми нужни, за законовото опериране, на съответното заведение?
    Тъй като заведението е под 50м2, имам ли законовото право, то да бъде обявено „За пушачи“ – имам желание вътре да се пуши, или трябва задължително да бъде за непушачи? Снабдено е с работеща аспирация.
    Благодаря предварително, за отделеното време,
    Владимир

    Харесвам

    • Здравейте Владимир,
      Благодаря Ви за направеното запитване, във връзка с което Ви давам следният отговор:
      1. За регистрация на обекта в ОДБХ е необходима Система за самоконтрол – в случай, че ще предлагате само напитки и готови изделия (без да има производство).
      Какво означава без храни?
      Ще предлагате ли ядки, шоколад, сметана, сладолед, мезета и т.н.? Ще има ли в менюто Ви коктейли, от какви продукти? Ще правите ли фреш от плодове, зеленчуци?
      Ето от отговора на тези въпроси зависи какви условия трябва да създадете в обекта, необходимо оборудване и документация!? Важно е какво меню ще изготвите, както и какви суровини ще използвате и осъществяваните манипулации с тях!?
      2. Категоризация на обекта – в общината
      3. Обозначения – за пушачи – отговори на въпроси, свързани с тютюнопушенето
      4. Счетоводител – ще Ви изясни всички изисквания и документи за счетоводното отчитане на дейността
      5. Казахте, че обектът е действащ и ако Вие го наемете, имате следните задължения:
      1. при промяна на обстоятелствата следва да се уведоми ОДБХ на основание чл.15 от Закона за храните. В този случай досегашният ползвател прекратява регистрацията си, а новият наемател подава заявление за регистрация при условията на чл. 12 от Закона за храните.
      – всички документи и разрешителни за обекта следва да са на името на новият наемател, документацията следва да съответства на осъществяваната дейност. Може да ползвате технологичната документация за обекта, ако условията, менюто и организацията на работа няма да са променени, а само фирмата ползвател!
      – ако промените съществено условията, оборудването, организацията на работа, менюто и предлаганите асортименти ще Ви трябва нова документация за регистрация в ОДБХ.
      2. за категоризацията на обекта ще трябва да изпълните предвидените изисквания, дадени в глава IV от НАРЕДБА ЗА КАТЕГОРИЗИРАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОДСЛОН, МЕСТАТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ И ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ.
      В случай, че за дейността не се запазват същите условия, то тогава следва да се внесе заявление при категоризиращият орган за нова категоризация.
      Таксата, която ще заплатите включва и издаването на нова категорийна символика за обекта – удостоверение и табела.

      Поздрави,
      инж.технолог Христина Стамболова

      Харесвам

  242. Йорданка Парушева каза:

    Здравейте,отварям заведение,което е по план на два етапа.Първи етап-кафе аператив,втори етап бар- клуб.Интересува ме сега на първият етап необходима ли ми е хасепс система,или системата за самоконтрол е достатъчна.Системата за самоконтрол си я писах сама,но незнам дали е редно или трябва да си платя да ми я напише фирма по трудова медицина?Това което написах бключва:оборудване,разположение,приемане и приготвяне на храни и суровини,съхранение на храните,поддръжка на хигиенното състояние на обекта,лична хигиена,осигуряване безоп.на храните,документи.Благодаря ВИ,предварително за отговора. С уважение:Дани Парушева.

    Харесвам

    • Здравейте Дани,
      Благодаря Ви, че се обръщате към „НАССР Консултинг“ ЕООД – София!
      Обектите – кафе-аперитив и бар-клуб, може да въвеждате заедно или поотделно, с необходимата документация и регистрация за всеки от тях.
      Законът за храните установява, че първостепенната отговорност за осигуряване на безопасността на предлаганите на пазара храни се носи от производителите и търговците на храни. Те са отговорни за всяка дейност, която излага на риск здравето на потребителите.

      Разбира се, че може и сама да си изготвите необходимата документация, ако имате достатъчно познания и подготовка по отношение на изискванията за добрите производствени и хигиенни практики и НАССР, които ще се прилагат от Вас в обекта. Не е достатъчно да имате само документация, а тя да отразява изпълнението на всички нормативни изисквания. Документацията трябва да бъде съизмерима с вида и размера на извършваните дейности в обекта. Важно е какво и как ще опишете в програмите, които сте посочили, че сте написали!
      Документацията може и е препоръчително да се изготвя от инженер-технолог по храните, а не от други фирми и специалисти, занимаващи се с трудова медицина, счетоводители, юристи или др. дейност, ако липсва в екипа специалист по технология на храни!

      Вие сама ще проверите и ще се убедите как сте я изготвили, след като проверяващите инспектори я прегледат по време на проверката за регистрация на обекта, както и при последващите проверки.

      Консултацията, която предоставям включва освен изготвяне на документацията, препоръки, предстоящи процедури и изисквания, подготовка на обекта за сигурна и успешна регистрация и функциониране, както и предоставяне на др.предложения и отговори на интересуващи Ви въпроси за дейността!
      Всяка дейност с храни има определени специфични изисквания, за което са необходими професионална подготовка, знания и опит.

      Наличието на НАССР план се определя в зависимост от предлаганите храни и манипулациите, които ще се осъществяват с тях.
      В случаите когато не се изисква изготвянето на подробна НАССР система, се изготвят процедури, основани на принципите по НАССР.

      Има технологични и други изисквания, които не са документи и се изпълняват в процеса на работа пряко от персонала или работодателя в обекта, подлежащи на контрол и санкция, както и такива документи, които се изискват на основание други нормативни законови и подзаконови актове.

      Кафе-аперитив– предлага богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки; ограничен асортимент кулинарна продукция – салати, студени мезета, пържени картофи, месни полуфабрикати на скара, сандвичи, бургери, захарни и шоколадови изделия, ядки, сладолед.

      Не сте посочили какво ще е Вашето меню, осъществявани манипулации с храните, начин на предлагане!?
      Ако ще предлагате посочените за този вид обекти асортименти, които ще произвеждате на място в него, то освен система за самоконтрол, следва да имате и изготвена НАССР система!
      В случай, че ще предлагате само напитки и пакетирани шоколадови и захарни изделия, то система за самоконтрол е напълно достатъчна!

      Бар-клуб – заведение с музикално-артистична програма за клиенти с определени интереси, предлагащо алкохолни и безалкохолни напитки, кухненска и сладкарска продукция и др.

      За този вид обект подходът е същият.

      Свържете се с мен, ако решите да ползвате професионални услуги!

      Изход има от всяка една ситуация!

      Надявам се, че отговорът ми е бил полезен за Вас и успях да Ви помогна!

      Може да споделите с другите мнението си за страницата, както и за оказаната помощ от „НАССР Консултинг“ ЕООД, в рубриката Вашето мнение за нас…, за което ще съм Ви благодарна!

      Пожелавам Ви успех!

      Поздрави,
      инж.технолог Христина Стамболова

      Харесвам

  243. Galina Gavrilova каза:

    Zdraveite,moqta ideq e da otvorq magazin4e za sandvi4i i paketirani xrani kakvi sa iziskvaniqta i ako re6a na mesto da se pravqt sandvi4i pak kakvi dokumenti sa nujni. Blagodarq predvaritelno

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Гаврилова,
      Магазин за продажба на храни може да регистрирате в ОДБХ по местонахождение на обекта на основание чл. 12 от Закона за храните, при спазване на следните изисквания:
      1. Помещението да е предназначено за магазин за храни;
      2. Да са създадени необходимите санитарно-хигиенни условия и оборудване;
      3. Изготвена система за самоконтрол;
      4. Обучение на персонала за прилагане изискванията, съгласно система за самоконтрол;
      5. Подаване на заявление в ОДБХ за регистрация на обекта;
      6. Подаване на заявление в ОДБХ за регистрация на МПС за транспорт на храни, в случай, че ще доставяте сама в обекта храните.

      Видовете храни за продажба следва да се определят и разрешат при наличие на достатъчна площ в помещението за всички осъществявани дейности!

      В случай, че искате да произвеждате сандвичи ще следва да имате разрешение от ОДБХ за производството и продажбата им, както и да са изпълнени следните изисквания:
      1. Отделно помещение или достатъчна площ за съхранение на продуктите, подготовка, производство и съхранение на готовите изделия;
      2. В система за самоконтрол да е описана тази дейност как ще се осъществява;
      3. За сандвичи да е изготвена технологична документация (ТД) – в случай, че ще ги доставяте и в други обекти;
      4. Да се изготви НАССР система;
      5. Регистрация на обекта за тази дейност.

      Все пак си помислете какво искате да разкриете – изискванията са различни за магазин, заведение или ако ще сте производител с щанд за продажба.
      За заведение – например „Бърза закуска“ – ще следва да се извърши още една процедура – категоризиране на обекта, ако ще е с места за сядане, повече от 12 бр..

      По всички тези и други въпроси може да получите техническа помощ – консултация, както и ако желаете ценово предложение за изготвянето на всички необходими документи за регистрация от „НАССР Консултинг“ ЕООД, е необходимо да предоставите допълнителна информация за местоположение на обекта, в каква готовност сте – с помещението, оборудването, персонала, бр. персонал, налични проекти и др. документи, Вашият срок за пускане в експлоатация на обекта (колко спешно Ви трябват документите)?

      Повече информация и за уточняващи въпроси за търговската дейност може да обсъдим, като се свържете с мен!

      Поздрави,
      инж.технолог Христина Стамболова

      Харесвам

  244. светла каза:

    Здравейте искам да попитам какви са изискванията за отваряне на детски магазин в които ще се продават пюрета,адаптирани млека,сокове,шишета биберони,детски играчки(всичко за детето)

    Харесвам

    • Здравейте Светла,
      Изискванията за функциониране на обекти за детски храни са следните:
      1. Помещението да е разрешено да се използва за магазин за храни;
      2. Да са създадени необходимите санитарно-хигиенни условия и оборудване;
      3. Да има изготвена система за самоконтрол и персоналът да е обучен;
      4. Регистрация на обекта в ОДБХ по местонахождението му.
      Хранителни и нехранителни стоки следва да разположите на отделни места. Не сте посочили каква е площа на помещението и ако е достатъчна може да разкриете Вашият обект.
      Свържете се с мен, в случай че имате въпроси или за оказване на техническа помощ и консултация за изготвяне на документацията и подготовка на обекта за регистрация и функциониране.

      Харесвам

  245. Диляна каза:

    Здравейте! Бихте ли могли да ми посочите изискванията за отваряне на магазин за продажба на плодове и зеленчуци? Какво ще ми бъде необходимо като документи и условия, наясно със с някои неща, но мисля, че Вашата помощ ще ми е от голяма полза! Благодаря предварително!

    Харесвам

    • Здравейте Диляна,
      Магазин за продажба на плодове и зеленчуци може да функционира при следните условия:
      1. за използваните помещения да има одобрен проект за магазин за хранителни стоки;
      2. издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация от общината;
      3. създадени санитарно-хигиенни условия в обекта и подходящо за дейността технологично оборудване;
      4. система за самоконтрол;
      5. регистрация на обекта в ОДБХ по местонахождение на обекта;
      6. когато доставяте Вие стоката ще следва да регистрирате и МПС за транспорт на храни.

      По всички тези и други въпроси може да получите техническа помощ – консултация, както и ако желаете ценово предложение за изготвянето на всички необходими документи за регистрация от „НАССР Консултинг“ ЕООД (т.3,4,5 и 6) е необходимо да предоставите допълнителна информация за местоположение на обекта, в каква готовност сте – с помещението, оборудването, персонала, бр. персонал, налични проекти и др. документи, Вашият срок за пускане в експлоатация на обекта (колко спешно Ви трябват документите)?

      Повече информация и за уточняващи въпроси за търговската дейност може да обсъдим, като се свържете с мен!

      Поздрави,
      инж.технолог Христина Стамболова

      Харесвам

  246. cveta каза:

    Здравейте,бихте ли ме насочили към съответните нормативни документи относно откриване на магазин за био продукти,който имам идеята да отворя в павилион на обособен базар/пазар/ в квартал на града.В началото асортимента ще бъде от пакетирани продукти,а впоследствие може би и пресни плодове и зеленчуци,също био производство.Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Върбанова,
      Магазин за био продукти може да регистрирате в ОДБХ по местонахождение на обекта на основание чл. 12 от Закона за храните, при спазване на следните изисквания:
      1. Помещението да е предназначено за магазин за храни;
      2. Да са създадени необходимите санитарно-хигиенни условия и оборудване;
      3. Изготвена система за самоконтрол;
      4. Обучение на персонала за прилагане изискванията, съгласно система за самоконтрол;
      5. Подаване на заявление в ОДБХ за регистрация на обекта;
      6. Подаване на заявление в ОДБХ за регистрация на МПС за транспорт на храни, в случай, че ще доставяте сама в обекта храните.

      Видовете храни за продажба следва да се определят и разрешат при наличие на достатъчна площ в павилиона за всички осъществявани дейности!
      За разрешаване продажба на био продукти няма друг нормативен документ. Нормативната уредба в тази област касае самото биологично производство на храни. Това, което е необходимо да спазвате е стоката да се съпровожда с документ за произход, удостоверяващ, че храните са произведени по биологични методи, при спазване на добрите земеделски и/или производствени и хигиенни практики, без употреба на химически вещества и др., съобразно вида на продукта.

      Харесвам

  247. Vasi каза:

    Здравейте, бих искала да попитам какво се изисква, когато обект кафе-бар с получени всички разрешителни за фунцкиониране, се даде под наем на друга фирма, т.е. пререгистрация при Агеницията по храните и съответно какво ще проверяват и заявление за работно време към общината ли са нещата, които ще трябва да се направят с името на новата фирма?
    Благодаря предварително!

    Харесвам

  248. D.Neicheva каза:

    Здравейте , имам хранителен магазин който след проверка от агенцията по храните е с пуснати документи за пререгистрация. При посещението в магазина проверяващите категорично ми забраниха продажбата на пакетирани и консервирани храни за животни без логична обосновка защо. Наистина ли нямам това право?

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Нейчева,
      Видовете стоки за продажба в обект за храни се определят съобразно създадените условия – площ на обекта, място за съхранение на стоките. За всяко взето решение от контролните органи имате право на компетентно обяснение. Направете писмено или устно запитване или разговаряйте с директора на дирекция „Контрол на храни“ и искайте отговор защо Ви е отказано и какви са изискванията! Нехранителни стоки в обекти за храни се разполагат на отделно място, извън местата за съхранение на хранителни продукти, обикновено това са най-отдалечените пространства в обекта. На всички етапи на производство, преработка и дистрибуция на храни се осигуряват условия за защита срещу замърсяването на храните, което може да ги направи негодни за човешка консумация или вредни за здравето на потребителя. Несъмнено предлагането на храни и нехранителни стоки (перилни, козметични, миещи препарати и др.) на близко разстояние едни от други в едно помещение, предпоставя негодността на храните за човешка консумация или да ги превърне във вредни за здравето на потребителите.

      В случая става въпрос за храни, които не са предназначени за човешка консумация и ако помещението Ви е с малка площ, предполагам това да е основната причина за забраната или пък нямате разрешение за продажбата им и съответната документация!?

      ГРУПА 23
      Обекти за производство, търговия и пускането на пазара на суровини и храни от животински произход, непредназначени за консумация от хора, и на продукти, получени от странични животински продукти

      Харесвам

  249. Димитър Стефанов, 23г. каза:

    Здравейте!
    Имам нужда от няколко съвета, понеже съм съвсем млад (23г.) и за първи път ще започна собствен бизнес. Става въпрос за дискотека в малко населено място (село) в община Велико Търново. Взел съм под наем помещение от 300 квадратни метра, има прилежащи складови помещения и санитарен възел. Разполагам с добра сума пари като за начало, но се опасявам, че ще се наложи да потърся допълнителни средства за първоначалното зареждане. Какви са начините за финансиране на първото получаване на стоката?
    Има ли фирми, които се занимават с разработване на доставчиците (откриване на доставчик с максимално изгодна за мен цена на стоката)? По – добре ли е да закупя франчайз от успешна дискотека или да разработя заведението сам? Какви документи са необходими за промяна на статута на сградата за да мога да работя до 3ч сутринта? Въпросът ми е съвсем сериозен, дискотеката е на село, но имам амбицията ( и реална възможност) да привлека младите хора от двата съседни града, понеже там няма добро място за нощно забавление. Надявам се на вашият професионален съвет, а може и да работим заедно занапред.
    Към кого трябва да се обърна с въпроси към набирането на персонал? Имам обучени бармани и сервитьорки които са ми приятели и имат желание да работим заедно ако открия дискотеката, но как стои въпросът с охраната – към кого да се обърна за професионална помощ? Трябва ли да сключа договор с професионална охранителна фирма или мога да назнача мои момчета спортисти, но без опит в охраната засега?
    Искрено благодаря на всеки, който се включи със съвет!
    Поздрави!

    Харесвам

    • Здравейте г-н Стефанов,
      Благодаря за направеното запитване. Процедурите, които следва да изпълните са следните:
      1. Изготвяне и одобряване на архитектурен проект за дискотека, издаване на разрешение за ползване на помещението – издава се на името на собственика на помещенията, които ще ползвате;
      2. Изготвяне на технологична документация за обекта, свързана с продажбата на храните, в т.ч. и напитки – система за самоконтрол, НАССР система – ще се уточни какъв да е документа след като сте наясно с видовете храни и напитки, които ще предлагате в обекта;
      Санитарно-хигиенни изисквания за дискотеки са описани в наредба, която може да разгледате тук
      3. Регистрация на обекта в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – гр. Велико Търново;
      4. Категоризация на обекта.

      „НАССР Консултинг“ ЕООД се занимава с консултантски услуги за бизнеса, с подготовката на обекта за регистрация в Областна дирекция по безопасност на храните – ОДБХ (бивши РИОКОЗ и ДВСК), в т.ч. и изготвяне на необходимата документация и обучение.
      Мога да Ви консултирам за всички нормативни и технологични изисквания, в т.ч. и по време на проектирането, предстоящи процедури, изготвяне на необходимата документация за регистрация на обекта, по време на целият процес на реализация на Вашият проект – разкриване на дискотека – от идея до функциониране.

      Вид на обекта – може да избирате какъв да е обекта, съобразно това какво искате да предлагате:
      – Дискотека – заведение предимно за танцуване с дансинг и плотове в търговската зала и ограничен брой места за сядане. Предлага алкохолни и безалкохолни напитки, коктейли, ядки, топли напитки, сандвичи, захарни и шоколадови изделия.
      – Бар-клуб – заведение с музикално-артистична програма за клиенти с определени интереси, предлагащо алкохолни и безалкохолни напитки, кухненска и сладкарска продукция и др.
      – Нощен бар (със програма или без програма) – предлага асортимент за барове и е с нощен режим на работа.
      Барове – предлагат богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки, коктейли, топли напитки, ядки, сладкарски и захарни изделия, ограничен асортимент кулинарна продукция.

      Какви са начините за финансиране на първото получаване на стоката?
      Може да използвате банков или др. кредит за развитие на малък бизнес. При избора на доставчици може да запишете, че искате гратисен период за заплащате на 1-та доставка, а фирмите ще кажат да ли приемат. Бихте могли да въведете абонаментни карти, които да продавате предварително, като уточните за колко посещения е, каква консумация включва и т.н.
      Има ли фирми, които се занимават с разработване на доставчиците (откриване на доставчик с максимално изгодна за мен цена на стоката)?
      Избора на доставчици може да направите и сам – определяте какво ще предлагате в менюто на заведението и как ще искате да зареждате- 1 път в седмицата или през 2 дни, и въз основа на него искате оферти от 3-5 доставчици за всяко изделие, които са на територията на общината или др. фирми. Уточняване няколко основни параметри, които ще искате да включва офертата – например разрешение за търговия от ОДБХ и за какви храни се отнася, ед. цена, срок на доставка, максимален брой асортименти от менюто, които биха могли да доставят. След това ще ги разгледате, оцените и изберете с кой ще работите. Това може да е 1 или няколко доставчика. Дори и да изберете някой доставчик винаги може да го смените с друг, ако не Ви удовлетворява. Мога да Ви подпомогна с провеждането на процедурата за избор на доставчик/доставчици!
      По – добре ли е да закупя франчайз от успешна дискотека или да разработя заведението сам?
      Ако се предлага и тази възможност ще е добре да я разгледате и оцените. Задълженията, описани в горните процедури 1 до 4 остават Ваше задължение! Мисля, че ще се справите сам – трябва Ви реклама и добри бонус предложения за клиентите.
      Какви документи са необходими за промяна на статута на сградата за да мога да работя до 3ч сутринта?
      По този въпрос има значение къде ще е разположен обекта, има ли шумоизолация, вентилация, осигурен контрол за безопасността на клиентите.
      Наредба за търговската дейност на Община Велико Търново:
      „…Чл.8. /ал.1/ Работното време на търговските обекти се определя съобразно волята на заявителя и съгласно Чл. 3 и Чл. 4 от Наредба №1 за обществения ред на Великотърновски общински съвет. За установеното работно време се издава документ по образец /Приложение 2/ в Център за информация и услуги на граждани срещу заплащане на цена на услуга определена в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги.
      /ал.2/ В кварталите, отредени за жилищно строителство и сградите със смесено (жилищно и не жилищно) предназначение, работното време на заведенията за обществено хранене и увеселителните заведения може да бъде:
      1.за период от 1 април до 31 октомври /летен/ – от 6 до 23 часа.
      2.за период от 1 ноември до 31 март /зимен/ – от 6 до 22 часа.
      /ал.3/ По изключение в предпразничните, празнични и почивни дни заведенията за хранене и развлечения по ал. 2 могат да работят и с удължено работно време до два часа, както следва:
      1. за период от 1 април до 31 октомври /летен/ – до 01 часа;
      2. за период от 1 ноември до 31 март /зимен/ – до 24 часа,
      ако отговарят на всички норми на Регионална инспекция опазване и контрол на общественото здраве – Велико Търново (Наредба № 6 на МЗ/2006г./), относно нормите за шум и да е гарантиран обществения ред и спокойствие на ползваните от посетителите паркинги, съобразно организацията на движението./Изменен с реш. 1170 от 20.01.2011/
      /ал.4/ Нарушаването на обществения ред от заведения с удължено работно време се констатират от органите на Районно управление на МВР- ВеликоТърново. При системни нарушения, по предложение на Началника на Районно управление на МВР- ВеликоТърново, Кмета на населеното място ограничава работното време, в рамките на установеното в ал. 2. …“

      Наредба 1
      …“Чл. 3 Забранява се предизвикване на шум в жилищни сгради или в близост до тях за времето от 23.00 до 06.00 часа през летния период и от 22.00 до 07.00 часа през зимния период.
      Глоба: до 200 лв.
      Чл. 4 Забранява се провеждането на шумни тържества и всякакви други действия нарушаващи нощната тишина по улиците, площадите и други обществени места.
      Глоба: до 200 лв….“

      Трябва да решите за какви клиенти ще е предназначена дискотеката. Може да определяте различни дни от седмицата за различни възрастови групи посетители и с различно работно време. Работното време определяте сам и го съгласувате с общината. В някои празнични дни или организирани прояви може да искате друго-удължено работно време.
      Съвет:
      – за узаконяване на сградата за нощно заведение разговаряйте с архитект до колко мястото Ви може да се разреши като дискотека;
      – изяснете с общината процедурите, времетраенето и таксите – проектиране, одобряване на проекти, категоризация, работно време и т.н.
      Към кого трябва да се обърна с въпроси към набирането на персонал?
      Може да се обърнете към Дирекция „Бюро по труда“ – набират персонал и имат програми за финансиране на заетост.
      Може и сам да ги наемате с обяви за работа. Консултирайте се със счетоводител, който да Ви изясни въпросите с назначаване, работно време, осигуровки, отчетност на дейността и т.н.
      Имам обучени бармани и сервитьорки които са ми приятели и имат желание да работим заедно ако открия дискотеката.
      Щом като те са съгласни може да ги наемете. Изискванията и условията за работа ще поставите Вие като работодател!
      Как стои въпросът с охраната – към кого да се обърна за професионална помощ? Трябва ли да сключа договор с професионална охранителна фирма или мога да назнача мои момчета спортисти, но без опит в охраната засега?
      В чл. 12 от наредба 24 е отбелязано:
      „….В дискотеките се осигурява пропускателен режим, който гарантира безопасен и контролиран достъп на посетителите в помещенията на дискотеката….“. от което следва, че не сте длъжни да наемате охранителна фирма, освен ако за Вас няма да е по-благоприятно тази дейност да се изпълнява като външна услуга, за която ще заплащате.

      Освен всичко това следва да решите ще се пуши или не в обекта или има възможност за обособяване на различни зони – пушачи и непушачи?

      Дано успях да Ви помогна за уточняване на окончателния вариант на Вашата идея!

      Надявам се, ако приемете съвместното ни партньорство, ще може да сте наясно с предстоящите процедури и изисквания и да се уверите в ползите, които ще има за Вашият бизнес и дейност!

      Харесвам

  250. Теодора каза:

    Здравейте
    В къщи направих навес ,в които да продавам зеленчук.На по късен етап смятам да направя и малък дървен павилион за зимата.Какви документи ми са нужни да узаконя навеса и да започна работа.
    Има ли и някакви специални изисквания ,които трябва да знам за търговия със зеленчук.Става въпрос за тоалетна,мивки,склад и други неща, за който в момента не съм наясно
    Благодаря предварително за отговора Ви

    Харесвам

    • Здравейте Теодора, навеса и павилиона следва да узаконите в общината – консултирайте се с архитект. За регистрацията на обекта в ОДБХ Ви е необходима само система за самоконтрол. Когато доставяте Вие стоката ще следва да регистрирате и МПС за транспорт на храни. Ако количествата на зеленчуците не е голямо, то няма нужда от склад. Разбира се ще е най-подходящо да осигурите място за временното съхранение на зеленчуците и празния амбалаж, както и да има условия за поддържане на хигиената на персонала – WC и мивка.

      Харесвам

  251. Svetlana каза:

    Здравейте,

    Може ли да ми дадете насоки по следният казус: мой приятел чужденец закупи апартаменти в курорт в България с цел да ги отдава под наем. Иска да ги отдава самостоятелно (като физическо лице). Трябва ли да категоризира жилищата си? Може ли да ги отдава под наем без да се регистрира като извършващ туристическа дейност, а само в края на годината да си подаде данъчна декларация и да заплати полагащите се данъци?

    Предварително Ви благодаря за отговора!

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Teмелкова,
      Благодаря Ви за направеното запитване, във връзка с което Ви давам следния отговор:

      Съгласно Закона за туризма – чл. 45, хотелиерство се извършва от лице, което
      1. (доп. – ДВ, бр. 15 от 2010 г., в сила от 23.02.2010 г.) е търговец по смисъла на Търговския закон или е юридическо лице, което има право по силата на друг закон да извършва стопанска дейност, включително по законодателството на държава – членка на Европейския съюз, или на друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

      Хотелиерство се осъществява само в категоризиран туристически обект.

      Ако помещенията се отдават от собственика под наем на др. лице – дългосрочно, то тогава няма да е необходимо да се категоризира обекта, тъй като новият наемател ще има задължението да извърши категоризацията.

      Процедурите по категоризация не са сложни. Тя е безсрочна и е свързана с прилагане на минимални изисквания за изграждане, обзавеждане и оборудване, обслужване, предлагани услуги и професионална и езикова квалификация на персонала.

      За счетоводното отчитане на дейността Ви препоръчвам да се консултирате със счетоводител.

      Харесвам

  252. пламена каза:

    Здравейте 🙂
    Интересува ме можете ли да ми дадете информация за това, какви за изискванията за откриване на автоморга? Има ли нещо специфично, като това върху каква земя трябва да е разположена? Какви разрешителни трябва да се изкарат? А какъв е реда за изкарване на лиценз за разкомплектоване на автомобили? И последно може ли да се използва някаква програма на ЕС за финансиране за тази дейност?
    Благодаря Ви предварително!

    Харесвам

    • Здравейте Пламена,
      Надявам се дадената информация да е полезна за Вас. Изискванията за този вид обекти са въз основа на няколко нормативни документа. Според цялостната идея, местоположението на земята и нейното предназначение бихте могли да намерите и подходящата финансираща програма. Препоръчвам Ви да се обърнете с повече подробности за Вашата идея, към специализирана фирма, която може да Ви консултира за това и да изготви писмено искането Ви за финансиране.
      Съвет: Консултация в РИОСВ с експерта по отпадъците, по местонахождение на площадката – за да Ви консултира правилно следва да го запознаете с Вашият идеен проект – терен, видовете отпадъци, дейностите, които ще извършвате и т.н. След това ще знаете и какво друго е необходимо.

      Обект: Автоморга, се разкрива на основание следните документи и процедури:
      преценяване необходимостта от изготвяне на ОВОС за инвестиционното предложение: “Изграждане на „АВТОМОРГА”;
      Изисквания към площадките за разполагане на съоръжения за третиране на отпадъците
      •Наредба № 7 за изискванията, на които трябва да отговарят площадките за разполагане на съоръжения за третиране на отпадъци (издадена от министъра на околната среда и водите, министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на земеделието и горите и министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 81 от 17.09.2004 г.
      •Наредба № 8/24.08.2004, обн. ДВ, бр. 83/24.09.2004, изм., ДВ, бр.87/30.10.2007
      •Наредба № 8 за условията и изискванията за изграждане и експлоатация на депа и на други съоръжения и инсталации за оползотворяване и обезвреждане на отпадъци (издадена от министъра на околната среда и водите, обн., ДВ, бр. 83 от 24.09.2004 г. )
      одобрена площадка/терен – теренът за площадката следва да се отреди за тази цел и да се смени предназначението – ако УПИ е извън регулация има и други процедури.
      Съвет: Бихте могли да разговаряте предварително с архитекта на общината, за да види скицата на терена и да даде мнение дали той отговаря за тази цел.
      Теренът трябва да отговаря освен на специализираните наредби по Закона за отпадъците и на НАРЕДБА № 7 ОТ 25.05.1992 Г. ЗА ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗДРАВНА ЗАЩИТА НА СЕЛИЩНАТА СРЕДА (Изд. от МЗ, обн., ДВ, бр. 46 от 4.06.1992 г.) http://econ.bg/law86419/enactments/article121645/наредба-7-от-25-май-1992-г-за-хигиенните-изисквания-за-здравна-защита-на-селищната-среда – Изменение на хигиенно-защитни зони http://www.mh.government.bg/Articles.as … icleid=950

      одобрен архитектурен проект и издадено разрешение за ползване на терена/помещенията за обекта – съгласно Закон за устройство на територията (ЗУТ) – намирате си архитект за изготвяне на проекта и в общината се внася за одобряване – всички процедури се осъществяват в срок до 6 месеца;

      разрешително за дейности с отпадъци, изисквано от Закона за управление на отпадъците.

      Всичко за отпадъците може да намерите тук http://www.moew.government.bg/manage/waste.html
      Финансиране
      •Програми за финансиране https://haccpconsulting.wordpress.com/2011/02/18/%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5/
      •ПУДООС – към Министерство на околната среда и водите (МОСВ)
      •Оперативна програма „Околна среда” http://ope.moew.government.bg/
      •Бизнес центрове в населените места
      •Консултантски фирми, разработващи проектни предложения за финансиране на обекти и дейности по оперативни програми на ЕС.

      Харесвам

  253. Ани Михайлова каза:

    Здравейте!
    Имам разрешение за ползване на „гараж преустроен в кафе“ от 1998 г. на РДНСК. Помещението се намира в блок и няма тоалетна. Така е работило до преди 2 години. Сега наметелят ми иска отново да продава кафе /само/, но поради местата в полещението – 12 бр. му изискват тоалетна? Това не е ли заварено положение и ако не е моля кажете ми въз основа на кой норм.акт го изискват?

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Михайлова,
      Във връзка с направеното запитване Ви отговарям, че към датата на регистрация на обекта – кафене, е необходимо да са създадени необходимите условия за функционирането му, в т.ч. и обособяването на санитарен възел в него, независимо как е функционирал до преди това. Тези изисквания са на основание Закон за устройство на територията (ЗУТ), Регламент (ЕО) 852/2004 г. за хигиената на храните, Закон за храните – валидни са за заведенията за хранене и не са нови.

      Поздрави,
      инж.технолог Христина Стамболова

      Харесвам

  254. stoyan petrov каза:

    zdraveite, mnogo bih iskal da razbera ,kakvo e neobhodimo da se pusne mobilen pavilion, predvaritelno vi blagodarya.

    Харесвам

    • Здравейте г-н Петров,
      Благодаря Ви за направеното запитване. Изискванията за функциониране и регистрация са валидни за всички видове обекти за храни. Във Вашият случай са следните:
      1. Разрешение за поставяне на обекта от собственика на терена;
      2. Подготовка и организация на дейността в обекта;
      3. Изготвяне на система за самоконтрол, обучение на персонала;
      4. Регистрация на обекта, съгласно чл. 12 от Закона за храните;
      5. Регистрация на МПС за транспорт на храни по чл. 36, ал. 3 от Закона за здравето.

      Поздрави,
      инж.технолог Христина Стамболова

      Харесвам

  255. Иван Ивано каза:

    Здравейте, много ще съм ви благодарен ако ме ориентирате какво ми е необходимо като разрешителни за да отворя търговски обект в който ще се продават сладкишчета и тестени изделия приготвени на място в обекта. Също от другите коментари виждам че става дума за срокове от по 6 месеца за някои разрешителни. Означава ли това че ако наме аобекта няма да започна дейност месеци наред? Благодаря ви предварително за отделеното време

    Харесвам

    • Здравейте г-н Иванов,
      За разкриването и функционирането на търговски обект за храни е необходимо да изпълните следните процедури:
      1. Изготвяне на архитектурен проект, който се одобрява от общината;
      Наименованието на обекта се определя от местоположението, площта на помещенията, необходими за дейността, видовете суровини и осъществяваните манипулации с тях. Документацията се издава на името на собственика. Консултирайте се с архитект. Сроковете зависят от Вас като инвеститор, собственика на помещенията, архитекта и общината и понякога тази процедура отнема най-много време – до 6 месеца!
      Изискайте от собственика документите за помещенията, които ще ползвате – посочените по т. 1 и 2, за да се уверите за каква цел са разрешени да се използват.
      2. Издаване на Разрешение за ползване на сграда/помещение от общината, въз основа на архитектурния проект. Срокът зависи от общината;
      Ако за обекта са издадени документите по т. 1 и 2, то Вие няма да ги изпълнявате!
      3. Изготвяне на технологична документация: ТД – технологично досие за всеки произвеждан продукт или група продукти, Система за самоконтрол и НАССР (хасеп) система. Срокът зависи от Вас и специалиста – технолог, който ще изготвя документацията – до 1 месец;
      4. Регистрация на обекта в ОДБХ, на основание чл. 12 от Закона за храните, въз основа на изготвена технологична документация по т. 3. Срокът е до 30 дни;
      5. Категоризация на обекта – в случай, че в обекта ще има консумация на място – ако в залата има до 12 места обекта не подлежи на категоризация. Срокът за изпълнение на процедурата е до 3 месеца.

      НА ВСЕКИ ЕТАП ОТ ДАДЕНИТЕ ПРОЦЕДУРИ ИМА КОНКРЕТНИ СПЕЦИФИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ, С КОИТО СЛЕДВА ДА СЕ СЪОБРАЗИТЕ И ДА ИЗПЪЛНИТЕ!
      Що се отнася до отчетността на осъществяваната дейност следва да се обърнете към счетоводител.

      Всички тези процедури биха могли да се осъществяват едновременно. В случай, че ще Ви консултирам ще можете да сте наясно с всичко, което Ви предстои – от идея до функциониране, както и ще получите професионални съвети за реализация на Вашият проект!

      За по-подробна консултация или работна среща се свържете с мен на посочения телефон за връзка, както и за изготвяне на ценово предложение за осъществяване на консултантски услуги, ако желаете!

      Поздрави,
      инж.технолог Христина Стамболова

      Харесвам

  256. borislav каза:

    moito pome6tenie e 2.60.Ka6tata e stroena 1974g.Moje li da se otvori hranitelen magazin ili ne?Blagodarq vi za otgovora predvaritelno.

    Харесвам

    • Да, може да се разкрие магазин за хранителни стоки.

      Помещението следва да се преустрои с промяна на предназначението му за магазин, като изпълните изискванията на чл. 38, ал. 3, 4 и 5 на ЗУТ:
      (3) (Доп. – ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В съществуваща жилищна сграда с режим на етажна собственост се допуска преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение или на самостоятелно жилище в кабинет за здравни нужди, за офис или за ателие за индивидуална творческа дейност, свързани с достъп на външни лица в сградата, ако обектите се намират на първия или на полуподземния етаж, преустройството им е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и въз основа на изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища – непосредствени съседи на обектите. По изключение може да се допусне разполагане на посочените обекти и на други надземни етажи само въз основа на решение на общото събрание на собствениците на жилища, взето по установения ред, и с изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища – непосредствени съседи на обекта.

      (4) (Доп. – ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Съществуващо жилищно помещение или самостоятелно жилище на първия етаж на жилищна сграда може да се преустрои с промяна на предназначението му за магазин или за други обслужващи дейности, извън тези по ал. 3, при спазване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и ако се осигури самостоятелен вход извън входа и общите помещения на жилищните етажи. В тези случаи се изисква решение на общото събрание на собствениците, взето по установения ред, и изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища – непосредствени съседи на обекта.

      (5) (Изм. – ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп. – ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват и да променят предназначението си по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.

      Харесвам

  257. borislav каза:

    Zdraveite. Kakva e minimalnata viso4ina za hranielen magazin?

    Харесвам

    • Изискванията, относно помещенията за обектите са регламентирани в ЗУТ и поднормативните актове към него. Съгласно чл.72, ал. 4 от Наредба №7/2003г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони се изисква светла височина на първи надземен етаж в нови жилищни сгради, когато той е предназначен за магазини и заведения за хранене, да бъде най-малко 3,20м. При преустройства на съществуващи помещения за нежилищни нужди при условията на чл.38, ал.3, 4 и 5 от ЗУТ височината на помещенията може да бъде и по-малка от 3,20м.
      При всички случаи обаче, височината на хранителните обекти трябва да е такава, че да осигурява условия за съхранението, манипулирането и търговията с храни при минимален риск за тяхната безопасност. Съгласно т.ІІ.16 от “Норми и правила за проектиране на търговски магазини” БСА кн.10/1966г. се изисква светла височина на търговската зала 3,00м..

      Харесвам

  258. Nikolay Yosifov каза:

    Zdraveite,
    Iskam da Vi popitam kakvo e neobhodimo za da pritejavash kafe avtomat, kato fizichesko lice? Kakvo trqbva da napravq za da bude vsichko legalno? Blagodarq!

    Харесвам

  259. Петър каза:

    Здравейте,имам идея за отваряне на Нощен Клуб.На какви изисквания трябва да отговаря помещението.И най-вече каква трябва да бъде минималната височина.Благодаря предварително.

    Харесвам

    • Здравейте Петър,
      На Вашият въпрос следва да отговори архитекта, който ще проектира за Вас обект: Нощен клуб, на основание Закон за устройство на територията (ЗУТ) и издадена виза за проектиране от архитекта на общината, по местонахождение на обекта, независимо от това да ли ще е ново строителство или ще се променя предназначението на помещението в съществуваща сграда.
      Изискванията за сгради и съоръжения за обществено обслужване са съобразно вида на обекта, капацитета, местоположението и т.н. Всеки конкретен случай се разглежда и решава самостоятелно!

      СЪВЕТ: Посетете общината – отдел „Строителство и архитектура“, на чиято територия предстои да реализирате проекта си и разговаряйте по този и др. въпроси с архитекта на общината.

      ПРОЦЕДУРИ:
      1. Одобрен архитектурен проект
      2. Разрешение за ползване на сграда/помещение
      3. Регистрация на обекта в ОДБХ
      4. Категоризация на обекта

      НА ВСЕКИ ЕТАП ОТ ДАДЕНИТЕ ПРОЦЕДУРИ ИМА КОНКРЕТНИ СПЕЦИФИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ, С КОИТО СЛЕДВА ДА СЕ СЪОБРАЗИТЕ И ДА ИЗПЪЛНИТЕ!

      Харесвам

  260. Петрова каза:

    Моля да ми отговорите за сладкарница,в която няма кухня,а само подготвително помещение за сглобяване на полуфабрикати,има ли необходимост от битовка.Благодаря.

    Харесвам

  261. Тодора Бодурова каза:

    Здравейте, бих искала да Ви попитам какви са изискванията за отваряне на хранителен магазин?Благодаря предварително

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Бодурова,

      Благодаря Ви, че се обръщате към „НАССР Консултинг“ ЕООД и за направеното запитване. Изискванията за разкриване и функциониране на хранителен магазин са следните:
      1. Одобрен архитектурен проект, разрешение за ползване за обект: магазин за хранителни стоки;
      2. Изготвяне на Система за самоконтрол и НАССР система – съдържат и др. изисквания, които трябва да изпълните.
      Ако в обекта ще се продават само пакетирани готово доставени храни, без да осъществявате никакви манипулации с тях, то тогава няма да Ви е необходим НАССР план, а само Система за самоконтрол, включваща част: Безопасност на храните!
      3. Регистрация в ОДБХ (бивш РИОКОЗ), по местонахождение на обекта.
      4. Обучение на персонала за прилагане на изискванията, съгласно изготвената хигиенна документация.

      За по-подробна консултация или работна среща се свържете с мен на посочения телефон за връзка, както и за изготвяне на ценово предложение за осъществяване на консултантски услуги, ако желаете!

      Поздрави,
      инж.технолог Христина Стамболова

      Харесвам

  262. svetla stambolova каза:

    zdraveite i ot men.Iskam da popitam kakvo se iziskva da kafe bar bez alkoxol.Otkade trqbva da zapo4na?

    Харесвам

    • Здравейте г-жо Светла Стамболова,
      Благодаря Ви за направеното запитване. За да функционира обект: Кафе-бар, е необходимо следното:
      1. Одобрен архитектурен проект, разрешение за ползване за обект: Кафе-бар;
      2. Кафе-бар – предлага различни видове кафе, безалкохолни и алкохолни напитки, плодове и др. – това е разрешения асортимент за този вид обект;
      3. Регистрация в ОДБХ (бивш РИОКОЗ)- изисква се система за самоконтрол – съдържа и др. изисквания, които трябва да изпълните;
      4. Прилагане на изисквания и обозначение на обекта, съгласно Наредбата за тютюнопушене;
      5. Категоризация на обекта – изпълнение на изисквания за съответната категория.

      Свържете се с мен на посочения телефон за връзка за уточняване на допълнително възникнали въпроси и следващи действия, и за изготвяне на ценово предложение за осъществяване на консултантски услуги, ако желаете, като ми предоставите повече информация – за обекта, дейността, местоположение, видове храни и др.!
      Моля, дайте актуален е-mail адрес за връзка!

      Харесвам

  263. Todor каза:

    Zdraveite kakvi dokumenti mi trqbvat za kuxnq za ketarig.

    Харесвам

    • Здравейте Тодор,
      За да се осъществява тази дейност следва да се осигурят необходимите помещения и места, съобразно видовете храни – меню, които ще се произвеждат, както и според състоянието и начина на манипулиране със суровините.
      За въвеждане в експлоатация и регистрация на такъв обект следвате няколко процедури – по Закон за устройство на територията (ЗУТ), Закон за храните и Закон за туризма.
      Необходими са Ви:
      1. Техническа документация – проекти за сградата/помещенията, които ще се използват – издават се на името на собственика на имота – до 6 месеца – зависи от архитекта.
      2. Удостоверение за ползване – издава се от общината на името на собственика и след одобряване на проектите по т. 1, което Вие трябва да поискате от собственика на помещенията, ако сте под наем – до 1 месец – зависи от архитекта на общината и пълнотата на внесената за одобряване проектна документация.
      3. Регистрация на обекта в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта – срок 30 дни.
      4. За да се извърши регистрацията на обект за производство на храни, трябва да имате изготвени
      – технологична документация за всички видове произвеждани храни,
      – протоколи от изследвания – химични и микробиологични анализи на вода и храна,
      – система за самоконтрол,
      – анализ на безопасността на храните (НАССР план),
      – обучение на персонала.
      5. На регистрация в ОДБХ подлежи и използваното МПС за транспорт на хранителни суровини и готови изделия.

      Важно е да се уточни в обекта какви дейности ще се изпълняват – само производство или ще има и предлагане за консумация на храна на място – ще има ли места за хранене и как ще се организира?
      Ако ще се осъществява консумация там на място в обекта, и той подлежи на категоризация, съгласно Закона за туризма, ще са Ви необходими още документи, както и да изпълните и др. изисквания.

      Свържете се с мен на посочения телефон за връзка за уточняване на допълнително възникнали въпроси и следващи действия.

      С уважение,
      инж.технолог Христина Стамболова

      управител и консултант

      Харесвам

      • Алекс Алексиев каза:

        Здравейте,
        ще Ви бъда много благодарен,ако ме насочите-мисля да отворя месарски магазин с транжорна.Какви са изискванията за него,чисто технологично.С колко помещения трябва да е,трябва ли и втора мийка в транжорната, има ли изисквания за големината на тези помещения?Благодаря предварително!

        Харесвам

        • Здравейте г-н Алексиев,
          Обектите за храни/хранене се проектират, изграждат и устройват по начин, които сигурява:
          1. разделяне на първичната обработка на суровините и полуфабрикатите от тяхната последваща преработка;
          2. последователност на технологичния процес за недопускане по време и между извършването на отделните операции на взаимно вредно влияние между суровините, готовата продукция и отпадъците, между готовата продукция и непочистен инвентар или съдове и между почистените и непочистените съдове и прибори;
          3. работно пространство, което да позволява извършване на всички дейности, съгласно хигиенните изисквания;
          4. лесно и ефикасно прилагане на процесите на почистване и дезинфекция;
          5. недопускане на контакт на храните с токсични материали, попадане на чужди тела в храните, натрупване на прах, кондензация на пари и развитие на плесени по технологичното оборудване и повърхностите на помещенията;
          6. необходимите температурни условия за осъществяване на производствения процес;
          7. складова база и съоръжения за разделно съхранение на суровините, опаковъчните и спомагателните материали и готовите храни;
          8. складове и съоръжения с капацитетни възможности за разделно съхранение на различните групи храни при температурни условия, указани от производителя, снабдени с устройства за отчитане и/или записване на поддържаните температури;
          9. условия за поддържане на личната хигиена на персонала и изграждане на санитарно-технически съоръжения;
          10. защита срещу достъпа на вредители, както и на замърсители на околната среда.

          За да се регламентират дейностите в обект – магазин за месо, са Ви необходими помещения и места за хладилно съхранение, манипулация и продажба на месо и месни изделия; опаковки и опаковъчни материали; съблекалня и санитарен възел за персонала; мивки за измиване на ръце, използваното оборудване, машини и инвентар; място за съхранение на препарати за почистване и дезинфекция, и инвентар за почистване, място за съхранение на отпадъци.

          В зависимост от вида на месото (пилешко, свинско, телешко и др.), състоянието в което се доставя (охладено, замразено), количествата на суровината, извършваните дейности (размразяване, измиване, транжиране, смилане, машинно нарязване, мариноване), търговска опаковка (транспортна,потребителска – за еднократна и многократна употреба) се определят и броя помещения и/или места за тях, в т.ч. и бр. мивки.

          Важно е да се уточни какви други храни ще се предлагат в обекта?
          Ще се осъществява ли крайна топлинна обработка на място на месни полуфабрикати?

          Бихме могли да обсъдим подробно тези и др. въпроси, като се свържете с мен по телефона.

          Поздрави,
          инж.технолог Христина Стамболова
          , управител и консултант

          Харесвам

  264. Марио Стоянов каза:

    Здравейте
    Предстои ми отваряне на обект 50м2 за хранителни стоки.Въпросът ми е задължителна ли е мивка в магазина при условие имаме санитарен възел и храните които яе продаваме ще са вакуумирани и пакетирани
    Благодаря предварително

    Харесвам

  265. Здравейте Диян,
    Благодаря за запитването. Може да се възползвате от финансиране по европейските програми. Ето тук има повече информация за тях http://www.mzh.government.bg/mzh/bg/Home.aspx, както и на страницата http://www.provida.bg . Според цялостната идея, местоположението на земята и нейното предназначение бихте могли да намерите и подходящата финансираща програма. Препоръчвам Ви да се обърнете писмено и с повече подробности за Вашата идея, към специализирана фирма http://www.provida.bg , която може да Ви консултира за това и да изготви писмено искането Ви за финансиране. След представяне на документацията, процесът по разглеждане и одобряване или отказ изисква повече време.
    Пожелавам Ви успех!

    Харесвам

  266. diqn каза:

    Zdraveite iskam da popitam,moga li da se kandidatstvam za kredetirane po evropeiski programi,moga da si kaja ideqta,tq e iskam da zakupq okolo 1000 dekara zemedelska zemq i da q obrabotvam naqsno sam s tiq ne6ta razbiram ot zemedelie obrabotka ,poneje sam i ot toq krai dobridjanskiq,imam cqlostnata ideq i moga li da postigna kreditirane i da ipotekiram samata zemq dori sam nameril nebhodimite ploshti,zapitvaneto e seriozno dano odgovorat da e seriozen!!!

    Харесвам

  267. Pingback: 2010 in review | Пространство в уеб на "НАССP Консултинг" ЕООД – гр. София

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.