НОВИНИ


25.06.2012 г., Предстои промяна в правилата за медицинските изследвания на работещите в местата за обществено хранене

По думите на Войнов има проблем с изследванията на работещите, след като инспекцията е установила няколко случая с деца и възрастни, заразени със стафилококова инфекция от персонала. Ще се търси промяна на наредбата на здравното министерство за решаване на проблема, каза Войнов.

Той обясни, че сега в наредбата е записано, че ако служител постъпи на работа, трябва да има необходимите изследвания и ако не смени работата, изследванията продължават да важат.

„Считаме, че това е пропуск и наредбата ще се промени“, категоричен е Войнов. Докато това стане от агенцията дават предписания на собствениците на заведения да заложат като критична точка изследванията на персонала в техните системи за самоконтрол.

Източник: investor.bg

29.05.2012 г., Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето – забрана за тютюнопушене

28.05.2012, КЗП открива временни приемни по морето

Временни приемни на Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще бъдат отворени в курортите „Албена“ и Златни пясъци“ за активния летен сезон. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Регионалната дирекция на КЗП във Варна Илиян Станоев.
Приемните по Северното Черноморие тази година ще бъдат открити на 15 юни. Жалби и сигнали могат да се подават и в приемната във Варна. Още >>>

20.02.2012 g., Найденов е категоричен, че тази година „ще се опитаме да влезем максимално зад лъскавите витрини“, като ще се проследи пътя на продуктите „от обора до масата“.
Факт е, че много често в кухните стават безобразия и хората смятат, че сядайки в луксозен ресторант, това им дава някакви гаранции. 

28 Декември 2011, Нова декларация за 2012 г. за облагане с туристически данък

ИЗТОЧНИК: НАП

 Декларация по чл. 61р, ал. 5 от Закона за местните данъци и такси за облагане с туристически данък

Декларацията се подава за всеки туристически обект – средство за подслон или място за настаняване по смисъла на Закона за туризма, в общината по местонахождението му в срок до 30 януари на годината, следваща тази, за която се отнася.

Още информация >>>

Предаване „Баркод“ на 27.12.2011 – ядките.

22 декември 2011 г., Йордан Войнов: Ще налагаме най-строги санкции към всеки дръзнал да злоупотреби с нашия потребител

Източник: Радио „Фокус“

Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните в интервю за „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: Какво показват проверките на Агенцията в навечерието на светлите празници, д-р Войнов?
Йордан Войнов: Нееднократно съм заявявал, че най-слабият сектор в хранителната верига е общественото хранене. Но твърдо сме решени да го решим този проблем. В коледните и новогодишните празници търговци се опитват да злоупотребяват, за да реализират лесни и бързи печалби. Тъй като по традиция българинът дори и в криза пазарува. Активен е на пазара, обича на трапезата да има разнообразие. И затова целият наличен състав на агенцията в момента е на бойна нога на терена. Ще се работи без почивка, с дежурни екипи. Така, че искаме максимално да се справим със ситуацията и нашият потребител да консумира безопасна храна.
Водещ: Какви са най-честите нарушения констатирани през тези дни, д-р Войнов?
Йордан Войнов: Най-честите нарушения, за съжаление, продължават да бъдат храните с изтекъл срок на годност. Както и храни без необходимите документи. И още: неправилното съхранение на продуктите. От началото на годината сме конфискували и унищожили над 90 тона храна, което не е никак малко. Унищожили сме още: 120 000 яйца, към шест тона безалкохолни напитки. Вижда се, че Агенцията е безкомпромисна, такава ще бъде и занапред. Пак казвам, най-слабото звено остава общественото хранене. Защото самият потребител няма как да види и да прочете етикета, срока на годност и така нататък. Някои си мислят, че след като храната се приготви няма проблеми и може да се излъже потребителят. Категорично заявявам, че ще налагаме най-строги санкции към всеки, който дръзне да злоупотреби с нашия потребител.
Водещ: Много е важно във вашата борба да бъдем съпричастни и ние потребителите и да откликваме като подаваме сигнали. Вашият телефон напомням го е: 0700-122-99. На него потребителите могат да подават сигнали. Какви са вашите впечатления, проявява ли се активност?
Йордан Войнов: Има активност и аз се радвам и приветствам нашите потребители, че са активни, защото винаги съм казвал, че те са ушите и очите на Агенцията. Те са нашият помощник. Тъй като ни посочват къде някой злоупотребява по отношение на храната. Аз още един път благодаря. Така, че ние реагираме на всички сигнали. На сайта ще обявим дежурните телефонни номера на дежурните по Коледа и Нова година наши инспектори. И във всеки регион може да се звъни на тези телефони, за да бъде успешна борбата с тези, които злоупотребяват с храната по празниците.
Водещ: Доктор Войнов, какво трябва да знаят потребителите, когато пазаруват?
Йордан Войнов: Аз препоръчам да пазаруват само от регламентирани места в магазините, т.е. в магазинната мрежа. Може и на регламентираните пазари. Да гледат внимателно етикетите, да четат срока на годност, името на производителя. Също така и да внимават за съхранението на продуктите: не може на едно място да са поставени млечни продукти, местни изделия и риба.
Водещ: Ако знаете, колко често се случва?
Йордан Войнов: Сигурно е така, но пак казвам, ние разчитаме на подадени сигнали и съответно всеки, който е дръзнал да сбърка, понася и наказанието. По празниците могат да излязат такива мними търговци – включително и по улици, тротоари, които предлагат не проверени хранителни продукти. Потребителите трябва да знаят, че независимо от цените тези продукти крият опасност за здравето.
Водещ: Да си пожелаем спокойни празници, хубава Коледа, спорна година. Кога ще направите рекапитулация на вашите проверки, т.е. какво поведение са имали търговците през празниците?
Йордан Войнов: В началото на следващата година ще направим такава рекапитулация. И аз искам да пожелая на всички наши потребители весели празници и много здраве, и щастливи мигове през 2012-та година. А ние, с каквото можем, ще се грижим за тяхното здраве и няма да допуснем търговците и производителите да злоупотребят.
Водещ: Знаете ли, какво би било най-хубавото пожелание за Новата година, д-р Войнов?
Йордан Войнов: Да?
Водещ: Търговската мрежа да е толкова изрядна, ресторантите да са толкова добре уредени и подсигурени с качествена храна съобразно изискванията, че ние все по-рядко да се сещаме за вашия слушателски телефон и да ви търсим за интервюта от гледна точка на нарушенията по безопасността на храни.
Йордан Войнов: Това се надявам да стане с общи усилия, както на медиите, така и на активността на самите потребители, а и на контролния орган. Ако всички се обединим, мисля, че гарантирано ще успеем.
Водещ: Разбира се, защото в крайна сметка залогът е нашето здраве, а древна поговорка казва, че здравето на човека е в чинията.
Йордан Войнов: Така е.
Водещ: Още веднъж хубави празници, спокойна и още по-добро нова година.
Цоня Събчева

29.11.2011 г., Проект на Закон за допълнение на Наказателния кодекс

Дата на откриване: 29.11.2011 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Качество и безопасност на храните
Дата на приключване: 12.12.2011 г.

8 ноември 2011 г., Шефът на агенцията за храните: Зимните курорти ще бъдат подложени на драстични проверки, Александра Гинева

Искат затвор за продукти с изтекъл срок на годност Предлагат затвор за продажба на храни с изтекъл срок на годност Войнов: Предлагането на храни с изтекъл срок на годност да се криминализира Затвор до три години за продажба на храни с изтекъл срок на годност предлагат от Българската агенция по безопасност на храните. Готови са допълненията в Наказателния кодекс, съобщи за Дарик директорът на агенцията д-р Йордан Войнов. Идеята е да се криминализира умишлената продажба, повторно пакетиране и подмяна на етикети на храни, за които е установено, че са с изтекъл срок на годност. Затвор ще има и за търговците, които продават храни с неясен произход. Директорът на агенцията д-р Йордан Войнов съобщи още, че след проверките по Черноморието предстоят и „драстични проверки“ за храните в зимните ни курорти. Ето какво още каза Йордан Войнов:

Готови сме с допълнение на Наказателния кодекс, като целта е да се криминализира деянието, при което операторите, които предлагат храни на пазара, съзнателно извършват нарушение, като съзнателно предлагат храни с изтекъл срок на годност, след като те биват върнати от търговската мрежа, от магазините и в предприятията се пакетират и етикетират повторно, което е заблуда за потребителя и съответно е криминално престъпление.

И тези, които предлагат храни с неизяснен произход. Това ще рече за храни, които нямат никакви придружителни документи и не е изяснен кой е първоизточникът на тези хранителни продукти. Така че това е нарушение и то драстично нарушение. Досега нямаше адекватна мярка за наказание. Само с една глоба, мисля, че ефект не се постигаше, такъв, какъвто трябва да бъде и затова ние предприехме промяна, законово изменение.

Какво е предложението за наказание конкретно? Предложението е до три години лишаване от свобода. Аз считам, че трябва да има такава мярка, за да може да се прекъсне един път завинаги тази порочна практика, тъй като и до момента има доста нарушения в това направление, включително скоро затворихме няколко складове на едро и магазини, които предлагаха сирене с палмово масло, като тенекиите ги етикетираха повторно и фалшифицираха продукцията на фирма, която произвежда качествено сирене. Това е абсолютна заблуда на потребителя, абсолютно нарушение, което е недопустимо и всеки, който си позволи такова действие трябва да знае, че законът ще се стовари върху него с цялата си сила.

Да уточним, ако например служител в магазин е забравил да махне от рафта продукт с изтекъл срок на годност седмица по-рано, трябва ли да се притеснява, че евентуално може да попадне под ударите на закона? Категорично не. Ние можем да диференцираме тези нарушения. Когато е несъзнателно направено това в търговската мрежа от продавача, съответно той ще бъде санкциониран, но не и подведен под отговорност. Но аз говоря в тези големи количества, когато съзнателно това се случва, тъй като имаме неоспорими доказателства, че магазини връщат към производителя стока с изтекъл срок на годност, защото за тях е финансово изгодно. Когато е изтекъл срокът на годност на дадени продукти, те трябва да бъдат предоставени за унищожаване в екарисаж, за което се заплаща. Те ги предоставят на производителя, който пък от своя страна си позволява да ги етикетира и пакетира отново тези хранителни продукти и отново да ги върне в търговската мрежа. За това говорим, че е съзнателно извършване престъпление към потребителя.

През това лято агенцията по храните доста активно работи особено по Черноморието, където всяка седмица се съобщаваше за храни с изтекъл срок на годност или неясен произход. Можем ли грубо да кажем какви са общо задържаните количества и унищожени? Десетки тонове продукция. Всякаква продукция беше иззета, конфискувана и унищожена. Сигурен съм, че доста продукция, която не успяхме да засечем, беше и реализирана. Но ние си направихме своите изводи. Наистина аз самият бях учуден, че това се случва и на такъв хал са услугите, които предлагаме по Черноморието и това рефлектира върху туристическия бизнес и реномето ни на туристическа дестинация. Така че ние сме си направили своите изводи и ще предприемем мерки в това направление. Генерална репетиция ще бъде зимният ски сезон. Зимните курорти ще бъдат подложени на драстични проверки. Разбрали сме се с асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, че ще направим проверки и ще установим дали храненето отговаря на легловата база. По Черноморието се сблъскахме с такива неща, примерно легловата база в хотела е 1000 места, а ресторантът към него е за 50 места и съответно кухнята, с която разполага хотелът, трябва да изхранва на ол инклузив 1000 човека с капацитет реално 50 места, което е недопустимо.

Източник

31 август, Глобите за работници без договор влизат в сила до края на годината

Автор: Horemag.bg

Броят на работниците, които работят на 4-часов работен ден, а същевременно се трудят много повече се увеличава, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Във връзка с това от Главната инспекция по труда са предложили законодателни промени, които предвиждат автоматично договорът на работник да се счита за 8-часов, ако се установи, че той работи повече от 4 часа.

„Искаме да дисциплинираме както работодателя, така и работника, защото законите са за всички. Ще продължим с тези мерки, докато всички не се научим да спазваме законите“, обясни министър Младенов.

Той прогнозира, че на базата на по-високата минимална заплата, която влиза в сила от 1 септември, работодателите и синдикатите ще договорят и по-високи минимални осигурителни прагове. Допълни още, че бизнесът и профсъюзите по браншове вече договарят нарастването на праговете догодина и трябва да представят предложенията си в министерството до средата на септември.

19.08.2011 г., Искат да криминализират продажбата на развалени храни Това деяние е сходно с умишленото причиняване на телесна повреда! Агенцията по храните ще предложи търговията с храни с изтекъл срок на годност или с неясен произход да се криминализира. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията Йордан Войнов, цитиран от БНР. Според него това деяние е сходно с умишленото причиняване на телесна повреда. Проектопредложението за промени в закона ще бъде готово през есента. „Това деяние би следвало да се криминализира, тъй като има хора, които умишлено предлагат храни с изтекъл срок на годност и такива, които са без произход. Имали сме доста случаи, когато търговци сме ги хващали многократно и санкциите не помагат. Когато ги предавахме на прокуратурата, нямаше основание да им се повдигне обвинение, тъй като не е разписано това нещо в закона“, заяви Войнов. Според Войнов някои търговци, на които веригите връщат такива продукти, след това съзнателно ги препакетират и отново ги пускат в търговската мрежа. За периода от 8 до 12 август агенцията по безопасност на храните е бракувала 6108 кг. хранителни продукти от животински и неживотински произход и 1035 л. айрян при проверки в обектите от търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни в страната. Агенцията извършва масирани проверки на търговските обекти по морските ни курорти след като през сезона имаше два случая на хранителни натравяния на големи групи деца. Източник: Novini.bg 08.08.2011 г., КУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ДДД МЕРОПРИЯТИЯ

На вниманието на всички граждани заинтересовани от провеждането на курс за изпълнители на дейности по дезинфекции, дезинсекции и дератизации (ДДД), съгласно изискванията на Наредба № 3 на МЗ публ. ДВ  бр. 12от 2005г.

От 12.09.2011г., Столичната РЗИ организира  курс за изпълнители  на ДДД мероприятия. Курсът ще се проведе в залата на СРЗИ на V-ти ет. от 9.00ч. Продължителността на курса е 10 работни дни. След успешно положен изпит на лицето се издава удостоверение за правоспособност по ДДД.

Стойността на обучението на едно лице е 250 лв., съгласно “Тарифа за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол и националните центрове по проблемите на общественото здраве по Закона за здравето”, обн. ДВ бр.38/17.5.2011г.  Тя включва: – провеждане на курс за обучение по ДДД (на 1 лице). – изпит от 3-членна комисия за придобиване на правоспособност (на 1 лице). – издаване на удостоверение за придобита правоспособност. За повече информация можете да се обръщате към г-жа Ц. Илиева на тел. 8130-435.

Източник: СРЗИ

Как да се възползваме от програмата „Аз мога повече“

Ако желаете да повишите квалификацията си или подобрите знанията си в чуждите езици, трябва да подадете пакет от документи по програма „Аз мога повече“ във всички бюра по труда в цялата страна, информира БНТ.

Схемата на „Аз мога повече“ създава възможност за развитие и надграждане на личната професионална квалификация. Програмата работи във всички професионални сфери. Тя е достъпна за хора, които са наети по трудов договор и самонаети лица. Изключение правят тези, които са държавни служители.

Таксата за найлонови торбички влиза в сила от 1 октомври

Домакинствата, които се откажат от тях, ще спестят 36 лв. през тази година и 400 лв. през 2014 г., показват изчисления на екоминистерството.

От 1 октомври тази година се въвежда такса, която ще ограничава използването на найлонови торбички, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Решението е взето по предложение на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Таксата се въвежда за полиетиленовите торбички, чиято дебелина е под 15 микрона /торбичките тип потник, т.нар. летящи/. От такса ще бъдат освободени тези торбички, които служат за първична опаковка и са в непосредствен контакт с храните, които не могат да се продават без опаковка.

От 1 октомври до края на тази година таксата ще е в размер на 15 стотинки, като в следващите три години ще нараства поетапно на 35, 45 и 55 ст.

Очаква се формирането на крайна цена на торбичката да има възпиращ ефект за гражданите. При отказ да се използват масовите торбички за еднократна употреба, спестените средства за всяко домакинство в страната от 1 октомври до края на тази година и за следващите години ще бъдат съответно 36 лв., 255 лв., 328 лв. и 400 лв., според изчисления на МОСВ.

Таксата ще се привежда по сметката на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и средствата ще се разходват целево за проекти по управление но отпадъците.

Целта е да се мотивират гражданите към по-малко потребление на този вид опаковки и да се стимулира многократната употреба на други разновидности – текстилни, хартиени, по-плътни пластмасови и т.н.

Годишно в страната се използват приблизително 1 милиард и 200 милиона полиетиленови торбички за еднократна употреба, които не се разграждат в природата, създават екологичен риск от затлачване в коритата на реките и естетичен проблем с прекомерното си разпространение, сочи статистика на МОСВ.

Най – често задавани въпроси за полимерни торбички, включени в обхвата и прилагането на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци ( изм. и доп., ДВ, бр. 29 от 08.04.2011 г. )

========================================================= Обучения и семинари, организирани от Съюза по хранителна  промишленост през 2012 г., в секция „Новини“ 

=========================================================

Организирани събития през 2012 година, провеждани в Международен панаир – гр. Пловдив

=========================================================

Програма на проявите в НДК – София, през 2012 година

=========================================================

ПРОМЕНИ В НОРМАТИВНАТА УРЕДБА

1. В ДВ, брой 14 от 15.02.2011 г. е публикувана промяна на Наредба № 15 от 2006 г. за здравните изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони . В резултат на което e отменено изискването за извършване на заверка на лична здравна книжка, чрез поставяне на печат на РЗИ, считано от 15.02.2011г.;

2. Преустановено е от 15.02.2011г. издаването на хартиен носител на удостоверение за регистрация на обекти с обществено предназначение от Регионалната здравна инспекция;

3. Във връзка с обнародваните изменения и допълнения на Наредба № 36/2009 г. за условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол (ДВ бр. 38/2011 г.) с § 25 се отменя Наредба № 7/1992 г. за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда. Упражняването  на държавен здравен контрол от РЗИ (МЗ) по отношение  на устройствени схеми и планове и инвестиционни предложения (проекти) ще се извършва чрез процедурите по екологична оценка (ЕО) и оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) по реда на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и процедурите по съгласуване на устройствени схеми и планове и даване на становища по инвестиционни проекти по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Възложителят на инвестиционното предложение следва да информира в най-ранния етап на своето инвестиционно намерение компетентните органи по  чл. 10, чл. 94  и чл. 95 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

Йордан Войнов: Търговците бяха доста дисциплинирани по празниците

09 май 2011 | 20:41 | Агенция „Фокус“
София. Точно по празниците – Великден и Гергьовден търговците бяха доста дисциплинирани. Явно нашите проверки са имали превантивен ефект. Това заяви в предаването „Това е България” на радио „Фокус” директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). „От 1 април до Гергьовден извършихме над 100 00 проверки в търговски обекти, предприятия и ресторанти. Имаме над 200 съставени акта, над 40 тона конфискувани и унищожени продукти, 110 000 яйца бяха конфискувани и унищожени, 16 тона пилета бяха конфискувани и дарени на домове за деца, лишени от родителска грижа, както доста агнета”, посочи Войнов. Той посочи, че най-честите нарушения са констатирани в търговските обекти – неправилно съхранение на продуктите и продукти с изтекъл срок на годност. „Нарушенията бяха повече там, където има и повече потребители. Беше в големите градове – София, Пловдив и Варна. В сравнение с други години, на самите празници нямаше драстични нарушения”, обясни директорът на БАБХ. Йордан Войнов подчерта, че на горещия телефон на Българската агенция по безопасност на храните е имало над 500 обаждания. „Доста от сигналите бяха актуални и колегите по места реагираха своевременно. И това оказва дисциплиниращ ефект към производителите и търговците”, коментира Войнов. Цоня СЪБЧЕВА
13 април 2011 г.
От 18.04.2011 г. Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира горещ телефон за потребителите – 0700 122 99. На него ще отговарят оператори, които ще приемат сигнали и запитвания относно дейността на агенцията всеки ден от 8:00 до 21:00 часа, включително и в почивни и празнични дни. Вече е активен и уеб сайтът на Българска агенция по безопасност на храните за връзка с потребителите, който е с изключително богато меню и лесна навигация. Електронният адрес на институцията е www.babh.government.bg.

12.04.2011 г., Министър Найденов подкрепи бизнеса за създаването на хранителни банки

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов подкрепи бизнеса за създаването на хранителни банки в България. Това обяви министърът по време на подписването на пакт за Великден безопасен, организиран от в. „Стандарт”. Идеята е предложена от Асоциацията на месопреработвателите. „Хранителните банки съществуват в САЩ и Западна Европа”, обясни министърът. „Те събират продукти с изтичащ срок на годност, но не изтекъл. Вместо храните да бъдат изхвърляни от производителите и търговците, се предоставят на социално слаби хора от хранителните банки”, допълни министър Найденов. Той се надява идеята да бъде подкрепена и от социалния министър Тотю Младенов, икономическия министър Трайчо Трайков и финансовия министър Симеон Дянков. Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите обясни, че създаването на хранителни банки е полезно за цялото общество и затова трябва да се направи нормативна уредба. Освен за храни с изтичащ срок на годност, хранителните банки работят и с продукти с нарушен търговски вид. Но задължително те са годни за консумация, подчерта Кирил Вътев.

11.04.2011 г., Зам.-министър Боянова откри първия магазин по наредбата за директни продажби в София

Заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова откри днес магазин направен по Наредбата за директни продажби в столицата. Магазинът е първият в София, в който ще се продават пчелни продукти на пчеларската фирма „Амброзия”. Наредбата дава възможност на земеделските производители да продават продукцията си директно на крайните потребители.  В новооткритият магазин потребителите ще могат да купуват различни видове пчелен мед и пчелни продукти без съдържание на механични примеси или причинители на заболявания.

На откриването производителят на пчелен мед и собственик на магазина Стефан Стефанов изрази недоволството си от ограничението по закон пчеларите да могат да предлагат директно 40 % от продукцията си, но не повече от 2 тона годишно. В отговор зам.-министър Боянова уточни, че това ограничение е изискано от Европейската комисия, а последващото изменение на тези условия подлежи на съгласуване и одобрение от Общността.

Боянова обяви, че 70 % от средствата от Националната програма по пчеларство 2011-2013 са вече усвоени. „До момента само 23 производители са се възползвали от правото си на директни продажби по Наредбата”, подчерта заместник-директорът на Българската агенция за безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева. От тях 18 произвеждат пчелен мед, четирима са производители на кокоши яйца и един на сурово мляко.

По Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. са одобрени 453 проекта на обща стойност над 20 млн. лева на пчелари, кандидатствали по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”. 11.04.2011 г., Българска агенция по безопасност на храните започва пререгистрация на всички обекти, регистрирани по Закона за храните

Във връзка с необходимостта от изготвяне на единен актуален национален регистър на всички обекти под контрола на Българска агенция по безопасност на храните, започват проверки и пререгистрация на обектите по Закона за храните на бланки на агенцията, в това число:

  1. Oбектите за производство и търговия на едро с храни от неживотински произход.
  2. Oбектите за търговия на дребно с храни, с изключение на обектите за търговия на дребно, в които се предлагат само храни от животински произход.
  3. Обекти за обществено хранене.

Проверките на обектите за производство и търговия на едро с храни от неживотински произход ще се извършват от трима инспектори, а на обектите за търговия на дребно – от двама инспектори. Проверяващите експерти на Българската агенция по безопасност на храните ще съблюдават за съответствие на обекта по сградов фонд и оборудване, съответствие на технологична документация, добри производствени и хигиенни практики, спазване изискванията на Наредбата за етикетиране и представяне на храните.

При проверките ще се определи минималната честота на текущите инспекции в обектите, съгласно разработените Указания за категоризирането им.

04.04.2011 г., Пререгистрираме всички магазини… До сега философията по отношение на контрола на малките магазини и ресторантите е била сбъркана… Предстои категоризация на тези обекти… Интервю с д-р Йордан ВОЙНОВ, директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Правят екшън план за хранителните обекти

Money.Bg – 22 Март 2011, 14:43 
Набелязани са мерки за изготвянето на екшън план, който ще обхване 10 000 обекта в цялата страна, които продават храни от неживотински произход. Той трябва да стане до факт до края на юни месец тази година, обяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.
 
Той посочи, че сред набелязаните мерки за екшън плана са категоризирането на обектите в три групи. В първа група ще попадат само обекти, които отговарят на всички изисквания и имат необходимия сграден фонд и оборудване за извършване на дейността. Във втора група ще бъдат поставени тези, които имат пропуски и изостават с оборудването, посочи Войнов. В последната трета група ще попадат тези хранителни обекти, които имат пропуски в оборудването и нямат необходимия сграден фонд, но не носят непосредствен риск за потребителите.

Тези, които застрашават здравето на потребителите, веднага ще бъдат затваряни, увери Войнов. Изработването на екшън плана се е наложило, защото Агенцията по храните е открила нарушения на повече от половината проверени 1709 обекта в цялата страна, които се занимават със съхранение на зърно и предприятия за производство на хляб и хлебни изделия. Проверката е била извършена през периода 16 февруари – 16 март тази година. Общо са издадени 30 акта за установяване на административно нарушение. Издадени са 396 предписания. Едно предприятие е било затворено, защото не е притежавало регистрация по Закона за храните. Регионите с най-много нарушения са Пловдив и Смолян. Най-малко пропуски са констатирани в Пазарджик, Перник и Добрич. Сред най-честите нарушения са недостатъчно доброто оборудване и незадоволителната хигиена, както и несъответствия при етикирането на стоките. От 15 април ще стартират и проверки по морето, като те също ще продължат в рамките на един месец с цел да се установи качеството на предлаганите продукти преди започването на летния сезон, заяви Войнов. Той посочи, че до края на месеца ще има и изготвен стандарт за хляба, който ще влезе в сила в началото на април.  

 След месец практика – служители на Агенцията за безопасност на храните изнудват кръчмар  

=========================================================== 

15.03.2011 г. Министър Найденов призова туристическия бранш да предлага качествени храни  прочети >> 

БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ
1606 София, бул. „П. Славейков” № 15 А,
тел. 02/915 98 20, факс 02/954 95 93

За територията на столицата следва да се отнасяте до Областната дирекция по безопасност на храните: