ХИМИЧНИТЕ ВЕЩЕСТВА В ХРАНИТЕ

В Европейския съюз (ЕС) има регулаторна система за защита на 
потребителите от възможни рискове свързани с присъствието на химични субстанции в храните – ЕФСА.

Каква роля играе Европейският орган по безопасност на храните (ЕФСА) при 
оценката на безопасност на химични вещества в храни? 

Органите за оценка на риска оценяват евентуалните неблагоприятни последици за здравето на хората в резултат на действието на химичните вещества, които се съдържат в храните.

EФСА използва международно признати подходи в своите оценки на риска, за 
да помогне за опазване здравето на потребителите, животните и околната среда. Когато има нова опасност за хранителната верига – например случаи на замърсяване с диоксини или меламин, открити в различните храни – учените трябва бързо да оценят, кой е изложен на опасност, чрез какви храни и при какви нива. Това е с цел да се осигури бърза и надеждна оценка на риска и да се помогне на управляващите риска да предприемат подходящи действия в защита на потребителите.

Така например, през декември 2008 г. ЕФСА, осигури спешно научно-техническа помощ на Европейската комисия за рисковете за човешкото здраве след откриване на замърсяване с диоксин в ирландско свинско месо. 

Тази бърза процедура за реакция показва как сътрудничеството между държавите-членки, ЕФСА и Европейската комисия могат да работят в полза както на потребителите, така и на промишлеността.

Също така през 2008 г., след установяване на меламин в заразено мляко на прах 
от Китай, Европейската комисия поиска от EФСА да осигури спешно научно 
становище по отношение на рисковете за човешкото здраве от евентуално наличие на меламин в храни като шоколад и бисквити.
Тогава за по-малко от пет работни дни EФСА е дала съвет и е помогнала за 
вземане на мерки, предприети от Европейската комисия в защита на потребителите, включително и забрана за всички продукти, предназначени за кърмачета и малки деца, съдържащи мляко с произход от Китай.

още по темата >>>

About "НАССР Консултинг" ЕООД - София - "Знанието е съкровище, което следва навсякъде този, който го притежава."

Консултант в областта на храните, туризма и околната среда - с познания, образование и опит, инж-технолог Христина Стамболова-магистър по специалност "Технология на животинските и хранителни продукти,консервирането и общественото хранене" (1991 г.) и магистър по туризъм (2006 г.), придобити в УХТ (бивш ВИХВП)-гр. Пловдив, с дълъг опит (25 г.) в областта на околната среда, с участия в редица обучения и опит по екология, туризъм, храни и хранене, обществени поръчки, приватизация, концесии, мениджмънт на сгради и др.
Публикувано на ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.