В Европейския съюз (ЕС) има регулаторна система за защита на
потребителите от възможни рискове свързани с присъствието на химични субстанции в храните – ЕФСА.
Каква роля играе Европейският орган по безопасност на храните (ЕФСА) при
оценката на безопасност на химични вещества в храни?
Органите за оценка на риска оценяват евентуалните неблагоприятни последици за здравето на хората в резултат на действието на химичните вещества, които се съдържат в храните.
EФСА използва международно признати подходи в своите оценки на риска, за
да помогне за опазване здравето на потребителите, животните и околната среда. Когато има нова опасност за хранителната верига – например случаи на замърсяване с диоксини или меламин, открити в различните храни – учените трябва бързо да оценят, кой е изложен на опасност, чрез какви храни и при какви нива. Това е с цел да се осигури бърза и надеждна оценка на риска и да се помогне на управляващите риска да предприемат подходящи действия в защита на потребителите.
Така например, през декември 2008 г. ЕФСА, осигури спешно научно-техническа помощ на Европейската комисия за рисковете за човешкото здраве след откриване на замърсяване с диоксин в ирландско свинско месо.
Тази бърза процедура за реакция показва как сътрудничеството между държавите-членки, ЕФСА и Европейската комисия могат да работят в полза както на потребителите, така и на промишлеността.
Също така през 2008 г., след установяване на меламин в заразено мляко на прах
от Китай, Европейската комисия поиска от EФСА да осигури спешно научно
становище по отношение на рисковете за човешкото здраве от евентуално наличие на меламин в храни като шоколад и бисквити.
Тогава за по-малко от пет работни дни EФСА е дала съвет и е помогнала за
вземане на мерки, предприети от Европейската комисия в защита на потребителите, включително и забрана за всички продукти, предназначени за кърмачета и малки деца, съдържащи мляко с произход от Китай.