Насърчаване на здравето на работното място


OWP_small.jpg

Насърчаването на здравето на работното място представлява съвместните усилия на работодатели, служители и общество за подобряване на здравето и благосъстоянието на работещите хора. Това се постига чрез комбинация от: подобряване на работната организация и работната среда; насърчаване на участието на работниците в целия процес на работа; предоставяне на здравословен избор и насърчаване на личностното развитие.

Безопасността на работното място не се изчерпва с удовлетворяване на правните изисквания за здраве и безопасност; то означава също работодателите активно да подпомагат персонала за подобряване на общото им здраве и благосъстояние. В рамките на този процес е важно да се включат служителите и да се вземат под внимание техните нужди и възгледи как да се организира работата и работното място.

Насърчаването на здравето на работното място помага на работниците да се чувстват по-добре и по-здрави и по този начин води до много положителни последици, например намалено текучество и непрекъснато отсъствие, по-голяма мотивация и подобрена производителност, както и подобряване на репутацията на работодателя и представянето му като положителна и отговорна организация.

Насърчаването на здравето на работното място най-общо си поставя различни задачи, а на практика се свързва тясно с оценката на риска. Някои аспекти на насърчаването на здравето на работното място са:

  • Участието на служителите в процеса на подобряване на работната организация;
  • Активно участие и консултиране на служителите за подобряване на работната им среда;
  • Всички мерки целят увеличаване на благосъстоянието на работа, например предоставяне на възможност за работа на плаващо работно време или работа от къщи;
  • Повдигане на въпроса за здравословното хранене на работа, предоставяне на информация за здравословно хранене, както и осигуряване на здравословна храна в стол, в обекта или възможности за приготвяне на собствена храна;
  • Информиране за вредите от тютюнопушенето, включително предложение за участие в безплатни програми за спиране на тютюнопушенето, както и обявяване на цялостна забрана върху пушенето във всички сгради/помещения на обекта;
  • Насърчаване на душевното здраве чрез предлагане на курсове за ръководители на тема как да се справим със стреса и напрежението в екипа и чрез предоставяне на възможност за анонимни психологически консултации за всички служители;
  • Упражнения и физическа активност чрез предлагане на спортни курсове, поощряване на физическата активност, насърчаване на активна и здравословна култура на работа, здравен контрол, предлагане на проверки, напр. на кръвното налягане или холестерола.

Подобряването на безопасността и здравето при работа е важно не само за здравето на човека – за да се намалят болката и страданието на хората – но и като начин да се осигури успешното и устойчиво развитие на предприятията и просперирането на икономиката в дългосрочен план.

 

ПОДДЪРЖАЙ БЕЗОПАСНО РАБОТНО МЯСТО!

Кетъринг/ Грижи: Подхлъзване

Кухнята в болница, ресторант, хотел или кафене — уреди за готвене, кухненска мивка или миялна машина, кухненски принадлежности и др.

Кухненски работник почиства пода с мокър парцал. Липсва знак „Мокър под“ и друг работник се подхлъзва на мокрия под.
Погрешен


Погрешен

Кухненски работник почиства пода с мокър парцал. Липсва знак „Мокър под“ и друг работник се подхлъзва на мокрия под.

Правилен

Кухненски работник подсушава пода със сух парцал, знак „Мокър под“ отличава въпросната зона, а втори работник върви покрай наскоро почистена част, като избягва мократа повърхност.

Проблемът

Повечето подхлъзвания в кухните се дължат на: непочистени течове и разливания опасни методи при почистване с вода неизсушаване на пода след почистване.

Решението

За да избегнете злополуките: поправяйте течащото оборудване използвайте капаци върху съдове за течности, докато ги пренасяте почиствайте разливанията подсушавайте пода веднага след почистване поправяйте повредените зони поставяйте знак за безопасност „Мокър под“, когато не е отличена хлъзгавата част.

Кетъринг/ Грижи: Токов удар

Работник в хотелиерството работи със затоплена количка (вляво), свързана с електрозахранването с 13-амперов щепсел, оборудван със спираловиден кабел. Обслужват топъл бюфет на събрание/конференция.

Работник в хотелиерството работи със затоплена количка (вляво), свързана с електрозахранването с 13-амперов щепсел, оборудван със спираловиден кабел. Щепселът и кабелът са повредени и в лошо състояние. Храната на количката е изстинала. Работникът проверява контакта в стената — бум! Става късо съединение и токов удар наранява работника.
Погрешен

 

Погрешен

Работник в хотелиерството работи със затоплена количка (вляво), свързана с електрозахранването с 13-амперов щепсел, оборудван със спираловиден кабел. Щепселът и кабелът са повредени и в лошо състояние. Храната на количката е изстинала. Работникът проверява контакта в стената — бум! Става късо съединение и токов удар наранява работника.

Правилен

Виждаме електротехник (с колан и кутия за инструменти), който проверява електрическия кабел (спираловиден кабел) и 13-амперовия щепсел. Работникът в хотелиерството наблюдава.

Проблемът

Лошите стандарти на поддръжка са главната причина в основата на злополуките в кетъринговата индустрия. Почти две трети от разследваните злополуки в кетъргина произлизат от поддръжка по един или друг начин. В някои случаи проблемът е липсата на всякаква поддръжка. Повечето злополуки в резултат на лоша поддръжка включват оборудване. Повредените щепсели или кабели и лошата поддръжка на затоплените колички за храна са най-често срещаните фактори, които водят до злополуки.

Решението

Добрата поддръжка от компетентен персонал гарантира доброто и надеждно функциониране на оборудването и спомага за предотвратяване на злополуки. Самата работа по поддръжка трябва да се извършва безопасно.

Кетъринг/ Грижи: Препъване и падане

Пътека, която води до задните врати на кухня в болница. В дясната страна на пътеката точно преди входа има необезопасена дупка, а около нея има натрошен бетон и камък. Работник в кухнята тика количка с храна към входа.
 

Пътеката е поправена и повърхността е равна и гладка, което спомага за лесното тикане на количката към входа лесно без риск от злополука.
Правилен

Погрешен

В бетонова пътека в болница е направена дупка, за да се поправи теч. Пътеката е натоварено място за достъп до кухнята и ресторанта на болницата. Около разрушената зона е поставено импровизирано (неподходящо) „ограждение“, но не и предупредителна табела. Работник в кухнята, тикайки количка, се спъва в разкопаната пътека, пада в плитката дупка и наранява крака и глезена си.

Правилен

Пътеката е поправена и повърхността е равна и гладка, което спомага за лесното тикане на количката към входа лесно без риск от злополука.

Проблемът

Злополуки като подхлъзване и препъване могат да се случат по редица причини, включително: Почистване Подова настилка Обувки Оборудване Хора Замърсяване/препятствия Обикновено злополуките са комбинация от два или повече от от тези фактори.

Решението

Злополуките намаляват, ако се осигурят: Чисти и подредени подове Подходящи за работата подови настилки Незабавно отстраняване на препятствия и отпадъци Подходящи за работата обувки Безопасни условия на работа Лично поведение Предприемане на незабавно действие за поправяне на повредата.

Добрата безопасност и доброто здраве са добър бизнес!

 

 

About "НАССР Консултинг" ЕООД - София - "Знанието е съкровище, което следва навсякъде този, който го притежава."

Консултант в областта на храните, туризма и околната среда - с познания, образование и опит, инж-технолог Христина Стамболова-магистър по специалност "Технология на животинските и хранителни продукти,консервирането и общественото хранене" (1991 г.) и магистър по туризъм (2006 г.), придобити в УХТ (бивш ВИХВП)-гр. Пловдив, с дълъг опит (25 г.) в областта на околната среда, с участия в редица обучения и опит по екология, туризъм, храни и хранене, обществени поръчки, приватизация, концесии, мениджмънт на сгради и др.
Публикувано на полезна информация. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.