ПРОДАЖБА НА ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ


Всички търговци, които желаят да продават тютюневи изделия, могат да подадат заявление в териториалната структура на Агенция „Митници“, придружено от съответния комплект документи. Така наречените „нови търговци“ или тези, които тепърва желаят да започнат продажбата на тютюневи изделия, следва да подадат документи и да изчакат издаването на разрешение за търговия, за да започнат продажбата на цигари. В правилника се съдържа процедурата по издаване на разрешителни за продажба на тютюневи изделия, всички условия на които трябва да отговарят търговците, както и бланката – заявление.

Указания и бланка може да намерите на адресa на Агенция Митници.

Ред за издаване на разрешителни за продажба на тютюневи изделия

Заявление за издаване на разрешително за продажба на тютюневи изделия

Всички посочени в списъка декларации са свободен текст. Документи за регистрация за продажба на тютюневи изделия се подават в най-близката митница.

Адреси и телефони на митническите учреждения може да намерите тук.

Чл. 115. (Отм. – ДВ, бр. 8 от 2007 г., нов, бр. 24 от 2010 г., в сила от 26.03.2010 г.) (1) След извършванена проверка на място при заявителя и когато условията за издаване на разрешение за продажба натютюневи изделия са изпълнени и подадените документи отговарят на изискванията, началникът на митницата по местонахождение на търговския склад или обект се произнася по заявлението в едномесечен срок от датата на постъпването му.

(2) Когато представените документи по чл. 114, ал. 1 не отговарят на изискванията или предоставенатаинформация е недостатъчна, началникът на митницата по местонахождение на търговския склад или обект в 14-дневен срок от получаване на заявлението уведомява заявителя и му определя срок за отстраняване на нередовностите или предоставяне на допълнителна информация 14 дни, считано от получаването на уведомлението.

About "НАССР Консултинг" ЕООД - София - "Знанието е съкровище, което следва навсякъде този, който го притежава."

Консултант в областта на храните, туризма и околната среда - с познания, образование и опит, инж-технолог Христина Стамболова-магистър по специалност "Технология на животинските и хранителни продукти,консервирането и общественото хранене" (1991 г.) и магистър по туризъм (2006 г.), придобити в УХТ (бивш ВИХВП)-гр. Пловдив, с дълъг опит (25 г.) в областта на околната среда, с участия в редица обучения и опит по екология, туризъм, храни и хранене, обществени поръчки, приватизация, концесии, мениджмънт на сгради и др.
Публикувано на ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ. Запазване в отметки на връзката.

1 Responses to ПРОДАЖБА НА ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ

  1. 28.04.2011 г., От 17 ноември цигарите гаснат сами
    От 17 ноември 2011 г. на територията на ЕС ще могат да се предлагат само „цигари с намалена способност за горене”, или така наречените „RIP цигари”(Reduced Ignition Propensity). Всички пуснати на пазара цигари, включително и предоставените на разположение на потребителите, ще трябва да отговарят на стандарт EN 16156:2010 за пожаробезопасност „Цигари. Оценяване на способността за горене. Изискване за безопасност”. Стандартът е разработен по мандат на Европейската комисия и Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA) и поддържа съществените изисквания за обща безопасност на продуктите, съгласно Директива 2001/95/EC .
    Спазването на изискванията на стандарта е задължително, както за производители така и за търговци на тютюневи изделия – цигари и консумативи за ръчно свиване на цигари. Оценяването на съответствието на цигарите ще се доказва с документ удостоверяващ резултатите от проведени лабораторни изпитвания за способността на горене на цигарената хартия.
    Новите цигари на външен вид по нищо няма да се различават от предлаганите до сега на пазара. Промяна няма да има и във вкуса им. Разликата ще е само в хартията. По дължината на хартията ще имат обработени зони, които ще се активират само при всмукване. Ако цигарата се остави сама да гори, стигайки до такава зона, достъпът на кислород се намалява и тя се самозагасява преди да е изгоряла докрай. Целта е да се намалят пожарите, предизвикани от забравени димящи цигари.
    След 17 ноември 2011г. контролът върху изпълнението на стандарта ще упражнява Комисия за защита на потребителите. За всички цигари, които не съответстват на стандарта, Комисията ще предприема действия по налагане на принудителни административни мерки на нарушителите. Ако се установи, че стоката или партидата стоки е опасна за потребителите, КЗП ще забранява пускането и на пазара и ще предприема съпътстващи мерки, осигуряващи спазването на забраната, ще разпорежда или организира изтеглянето и от пазара. В случай, че всички други мерки, предприети от търговците по веригата на разпространение и от контролния орган не са достатъчни за предотвратяване на риска за потребителите, може да се стигне до изземване на стоката и до нейното унищожаване
    На виновните лица Комисия за защита на потребителите ще налага глоба или санкция в размер от 5 000 до 10 000 лв.

    Източник: http://www.kzp.bg

    Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.