ПРОВЕРКИ НА КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ


Българска агенция по безопасност на храните започна засилени проверки по морските курорти, източник БАБХ

(11.06.2014) Във връзка с летния туристически сезон инспектори към Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Добрич, Варна и Бургас започнаха засилени проверки в обектите от търговска мрежа и обществено хранене, находящи се на територията на курортите, курортните селища, плажове.

Проверяват се обектите от търговска мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти за обществено хранене, като приоритетно под контрол са обектите за бързо хранене, намиращи се на територията на хотелски комплекси, както и туристически обекти предлагащи оферти за почивка тип „all inclusive“. Целта на контрола е съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство, като съответствие на сградов фонд и оборудване, произход и правилно съхранение на суровини и храни, срокове на съхранение на храните, етикетиране на храните и др. Инспекторите проверяват дали във всеки обект за производство на храни работи лице, което притежава висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост. Също така се проверяват и лицата, заети в производството и търговията с храни, дали са преминали предварителни и периодични медицински прегледи по установения за това ред, както и дали са им били проведени обучения относно качеството и безопасността на храните.
 

08.04.2014, източник БАБХ – Един месец след началото на работа на мобилните групи и скрити инспектори, ефективността на БАБХ се е повишила 150 пъти

„Новите практики показват изненадващи резултати. Нарушенията са от сериозен характер, свързани с безопасността на храните – липса на проследимост, неясен произход, изтекъл срок на годност, нарушение на температурни режими на съхранение. Всичко това носи риск за потребителите“, коментира изпълнителният директор на БАБХ.

Във връзка с приближаващите Великденски празници Българската агенция по безопасност на храните вече започна тематични засилени проверки на чувствителните стоки – яйца, агнешко месо, козунаци, бои за яйца. До момента не са установени нарушения, но 24 часовия контрол продължава. „Общото впечатление е, че притеснение сред хората е по-голямо, отколкото трябва да бъде, тъй като засега няма установени нарушения сред козунаците, агнешко месо, багрилата за яйца и няма основание за безпокойство“, коментира директорът на БАБХ.
За да се засили контролът от страна на Агенцията трябва да се включи и гражданското общество, активните потребители биха били достатъчно полезни в насочване на вниманието на инспекторите с конкретни и точни сигнали.

В тази връзка на 10 април БАБХ организира Ден на отворените врати във всичките 28 Областни дирекции по безопасност на храните в страната. Инициативата се прави с цел да информират гражданите за работата на Агенцията и да привлекат активни потребители, които да съдействат при осъществяване контролната дейност на Агенцията.
Сред целите на инициативата е създаване на екип от граждани, които биха се включили в помощ на Агенцията, като я насочват към проблемни зони, където могат да се извършват проверки. В това отношение помощ ще бъде получена и от Гражданско движение “ДНЕС”, което има приемни в цялата страна и много доброволци.
Гражданите, които посетят дирекциите на БАБХ в деня на отворените врати, ще бъдат информирани за това какво трябва да гледат на етикетите на хранителните продукти и за важността от ваксинирането на домашните любимци и др.

16.08.2013, Допълнителни екипи ще проверяват туристически обекти по Черноморието

Екипи на Комисията за защита на потребителите (КЗП) от вътрешността на страната ще се включат в започналите от началото на летния туристически сезон проверки по Българското черноморие. Акцентът ще е върху курортите по южното крайбрежие. Инспекторите ще проверяват туристически обекти, като ще следят дали предлаганите услуги отговарят на дадената категория.

Причината за включване на допълнителни екипи в проверките на КЗП по Черноморието е продължаващият активен летен сезон, през който има най-много почиващи.
От началото на летния сезон са извършени 2320 инспекции на територията на Северното и Южното черноморие.
Проверките на КЗП в морските курорти ще продължат до края на лятото.
30 април 2013 г., 6392 допълнителни проверки във връзка с предстоящите празници извършиха инспектори към БАБХ
Във връзка с предстоящите празници Великден и Гергьовден, от началото на месец април, инспектори към Българската агенция по безопасност на храните извършиха 6392 извънредни проверки в цялата страна. Проверяват се обектите за производство и търговия с храни, препакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно с храни, пазари и борси.

В резултат на проверките са издадени 152 предписания и са съставени 38 Акта за установяване на административно нарушение. Инспекторите към Българската агенция по безопасност на храните са възбранили и бракували 800,7 килограма продукти от животински произход, от които 78 килограма трупно агнешко месо без идентификационна маркировка и документи за произход, констатирано от инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Бургас и 650 килограма месо с неустановен произход, констатирано при съвместна проверка от инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Русе и Полицейското управление – Две Могили.

Най-честите нарушения са свързани с неправилно съхранение на наличните в обекта хранителни продукти – неспазване на температурния режим, указан от производителя, съхранение и предлагане на продукти без документи за произход, както и наличие на храни с изтекъл срок на годност.

15 март 2013 г., Българската агенция по безопасност на храните установи нарушение при етикетирането на биопродукти в голяма търговска верига
Инспектори по контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци към Българската агенция по безопасност на храните, извършиха масови проверки на големи търговски вериги магазини, като акцент бяха предлаганите като биопродукти плодове и зеленчуци.При проверка бяха констатирани нарушения в магазини „Карфур” в град София. Българската фирма Амитица ООД – град Кресна, сертифицирана  за производство на биопродукти, е преопаковала портокали, лимони, киви и грейпфрути. Фирмата е извършила нарушение, като ги е етикетирала като неин биопродукт, но без доказателства, че са произведени по биологичен начин, а качествените показатели на продукцията не е била в съответствие с действащото законодателство. Продуктите са изтеглени от пазара.Инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните София-град са съставили Акт за установяване на административно нарушение на „Карфур“ за неспазване на Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти в Европейския съюз за подвеждане на потребителите.Извършена е проверка и на Амитица ООД – град Кресна, фирмата преопаковала продуктите, като са съставени два Акта за установяване за административно нарушение по смисъла на Закона за храните.

12 март 2013 г., БАБХ установи четири продукта с нерегламентирано вложено конско месо вместо телешко

Четири са положителните проби от 25-те изпратени за ДНК анализ за установяване не нерегламентирано влагане на конско месо вместо телешко.

Във връзка с констатирано нерегламентирано влагане на конско месо вместо телешко в редица продукти на пазара на Европейски съюз, България, като страна членка трябва да изпрати 100 проби за ДНК анализ до края на месец март, за установяване на нерегламентирано наличие на конско вместо телешко месо.

Резултатите от първите 25 проби от продукти произведени в България, показват нерегламентирано наличие на конско месо в 4 от пробите (четири продукта от две месопреработвателни предприятия). Българската агенция по безопасност на храните проверява доставчиците на суровините, за да се установи нарушителя. Продуктите не са опасни за човешка консумация, но въпреки това, всички налични партиди се изтеглят от пазара, тъй като продуктите подвеждат потребителя.

Българската агенция по безопасност на храните подготвя информационна нотификация до страните членки, чрез системата RASFF (информационна – не касае безопасността на храните).

У нас близо тон колбаси с конско вместо телешко са били продадени по магазините. Това е показала проверката на Агенцията по храните, след като бяха установени случаи на измама, съобщи бТВ.

8 март 2013 г., БАБХ констатира нарушения в млекопреработвателни предприятия. Възбранените продукти най-вероятно ще бъдат дарени

Експерти към Българската агенция по безопасност на храните извършиха внезапни проверки в млекопреработвателни предприятия на територията на регион Габрово.

Инспектираните предприятия с установени нарушения са “Млека груп” ООД, село Гостилица, община Дряново и “Млека груп” ООД, град Севлиево. При проверките се установиха нарушения по отношение на воденето на Системите за управление безопасността на храните, както и тяхното етикетиране. Под възбрана са поставени над 11 686 килограма продукти произведени от посочените млекопреработвателни предприятия, които след лабораторно изпитване, удостоверяващо тяхната безопасност, най-вероятно ще бъдат дарени.

26 ноември 2012г., Във връзка с наближаващите религиозни и официални празници БАБХ стартира засилени проверки на заведения за обществено хранене и обекти за търговия с храни

Във връзка с наближаващите религиозни и официални празници, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов разпореди засилени проверки на заведения за обществено хранене и обекти за търговия с храни в цялата страна.
Засилените проверки ще продължат до 07 януари 2013 година, като ще се следи за регистрацията на обектите, съответствието на сградов фонд и оборудване с действащото законодателство, спазването на процедурите по системите за безопасност на храните, както и произхода и качеството суровините. Инспектори от Агенцията ще проверяват и заведенията за обществено хранене, намиращи се на територията на обекти за отдих и почивка (хотели, курортни комплекси), предлагащи услугата “all inclusive”.
Особено внимание ще се обръща на традиционните за съответните празници храни, които потребителите консумират, ще се следи за произхода, срока на годност и условия на съхранение на продуктите.
По време на почивните дни около коледните и новогодишни празници, във всички Областни дирекции по безопасност на храните ще бъдат осигурени дежурни инспектори, като сигнали на граждани ще се приемат на „горещия“ телефон на Агенцията – 0700 122 99 (всеки ден от 8:00 до 21:00 ч. за цялата страна).

01.6.2012 г., 890 ПРОВЕРКИ ЗА ЗАБРАНИТЕ ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ СА ИЗВЪРШЕНИ ДО МОМЕНТА ОТ ОРГАНИТЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ЗДРАВЕН КОНТРОЛ

От 31.05.2012 г. в полунощ започнаха проверките на здравните инспектори от РЗИ в цялата страна във връзка с въведената от 1 юни пълна забрана за тютюнопушене в закрити обществени места и някои открити обществени места.

Проверявани са следните видове обекти:
– лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ –
детски и учебни заведения – заведения за хранене и развлечения
– аптеки
– басейни
– фризьорски салони
– магазини за битова химия
– пощенски клонове
– клон на НАП, банки, общински администрации;
– библиотека, пенсионерски клуб

Постъпилите до този момент данни от проверките на част от РЗИ сочат, че здравните инспектори са извършили 890 проверки. Съставени са 12 акта, издадени са 34 предписания. Информацията отразява първоначални данни от извършените проверки от РЗИ София, Видин, Шумен, Хасково, Пазарджик, Кюстендил, Ямбол и Кърджали. Данните продължават да постъпват и ще бъдат обобщавани и обявявани своевременно.
В столицата са извършени 325 проверки. Те започнаха още през нощта в Студентски град, където здравните инспектори посетиха 3 нощни заведения. Общо 6 са издадените актове за административно нарушение в София.
При проверките са констатирани нарушения, свързани с тютюнопушене в двора и в учителските кабинети на училищата, в заведения за хранене и развлечения, включително и останали табели като „Зала за пушачи“. Има установени нарушения на забраната за тютюнопушене в лечебно заведение.
При проверките здравните инспектори са съставили констативни протоколи и са дали указания на собствениците на заведения за хранене и развлечения и директорите на учебни заведения за прилагане изискванията на чл. 56 и 56а от Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето.

30.05.2012 г., Забрана за тютюнопушене

Столичната РЗИ ще извършва:
1. Ежедневни масирани проверки в обществени места и обекти на територията на гр. София при удължено работно време, нощни проверки, включително и в почивни и празнични дни;
2. Периодични съвместни акции с органите на СДВР, като
първата е организирана и ще се проведе на 2 юни/събота/. Още >>>

29 май 2012, Масови проверки на храните в морските курорти, източник: burgas.dir.bg

stat

За периода 21 – 23 май 2012 година са извършени близо 100 проверки в морските ни курорти

Инспектори към Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Бургас, Варна и Добрич извършват засилени проверки в морските ни курорти, съобщиха за БТА от Българската агенция по безопасност на храните.

Проверките са съобразени с изискванията на действащото законодателство – съответствие на сградов фонд и оборудване, произход и правилно съхранение на суровини и храни, спазване на срока на съхранение на храните, правилното етикетиране.

Инспекторите проверяват обекти от търговска мрежа, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти за обществено хранене, заведения за обществено хранене, намиращи се на територията на хотелски комплекси, както и обекти, предлагащи услугата тип „all inclusive“. Още >>>

11 Април 2012 г., Груби нарушения са констатирани при проверки на търговски обекти за месо и яйца на Женски пазар
източник: factor-news.net
Иззето е голямо количество агнешко месо агнета без документи за произход
Служители на „Икономическа полиция“ на СДВР, заедно с представители на Областната дирекция по безопасност на храните и Националната агенция по приходите, проведоха акция на Женски пазар. Проверени са шест търговски обекта, предлагащи месни продукти, козунаци и яйца.

Във всички магазини за месо и продукти са констатирани нарушения на Закона за ветеринарното дело. За иззетото агнешко месо /18 агнета/ без документи за произход, на управителя е наложена глоба от 5000 лева. Установено е, че животните били заклани в нерегламентирана кланица извън София.

В два от магазините проверяващите се натъкнали на драстични нарушения в хигиената – месото се съхранявало на земята, извън хладилниците. Стопаните на обектите не ползвали и необходимите препарати за почистване, за което отнесли глоби от 1000 лева.

Представителите на НАП установили, че в един от обектите липсва фискален апарат и управителят е глобен с 5000 лева. В други два магазина е констатирана голяма разлика в паричната сума на касата на обекта и фискализираната. Недобросъвестните търговци също са санкционирани с актове за административни нарушения.

Съвместните проверки на икономическа полиция, Областната дирекция по безопасност на храните-София град и Национална агенция по приходите в магазини за хранителни стоки и пазари ще продължат и след Великден, уточняват от СДВР.

21.02.2012, До месец март ще бъдат извършени проверки на обекти за изкупуване и преработване на гъби и плодове (горски, култивирани и др.). С настъпването на новия сезон контрола от органите на БАБХ ще бъде засилен, включително и чрез налагане на глоби и имуществени санкции при установяване на нарушения на действащото законодателство в областта на храните.
25.01.2012 г., БАБХ стартира масирани проверки на търговски обекти, в които се продават хранителни добавки Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира в страната масирани проверки на търговски обекти, в които се продават хранителни добавки. Акцията е провокирана след сигнал от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA), че на територията на Общността се търгуват хранителни добавки, чиито реклами са лъжливи и подвеждащи.Според информацията на етикетите на около 100 проверени продукта те са едва ли не панацея за здравето, а всъщност са най-обикновени храни и напитки. Предлагат се под формата на чайове, капсули, таблетки, млечни и сладкарски изделия, дъвки и др. Същите са включени от EFSA в черен списък. Голяма част от тях се намират и у нас. Тъй като няма регламентирани места за тяхната продажба, те се търгуват както в аптеки, дрогерии и хранителни магазини, така и на бензиностанции. Прочети още >>>
Източник: www. agro.bg

05 януари 2012 г., Продължават проверките в зимните курорти

Най-често констатираните несъответствия, установени от инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните са: продажба на храни без етикетировка, липса на документи за произход, неадекватно поддържане на системата за самоконтрол, наличие на храни с изтекъл срок на годност, лоши хигиенни условия.

23.12.2011 г., Инспектори следят топлите витрини

Инспекторите на агенцията по храните ще проверяват топлите витрини в магазините. Не може да се продават готови храни без документи за произход на суровините и без разрешително за готвене, каза шефът на БАБХ Йордан Войнов. В много обекти обаче това се случва и затова всички супермаркети ще бъдат щателно проверявани. За да работят топлите щандове, те трябва да бъдат със специално разрешително като отделен обект, обясниха от агенцията по храните. Оттам ще проверяват и фирмите за кетъринг. В кризата те спасяват бизнеса си, като се преориентират към разнос на храна по домовете. Повечето обаче нямат право да работят по този начин. За да доставят храна, те трябва да отговарят на специфични условия за транспорт и съхранение на храни. Не може всеки да носи храна по домовете, обясниха от БАБХ.

Източник:http://paper.standartnews.com/bg/index.php?d=2011-12-23

16.12.2011, Кюфтета от пода в чинията на клиента или каква е хигиената в родните ресторанти

„Хрътките” и Агенцията по безопасност на храните направиха съвместна акция в заведенията, в които работи репортерът ни под прикритие. 
 
Репортерът на „Хрътките“ Теодора Трифонова прекара две седмици под прикритие в пет столични ресторанта. Тя работи в кухнята. Тази събота и неделя, 17 и 18 декември, зрителите на предаването по bTV Action ще разберат какво откри тя и какво беше документирано със скрита камера.
Резултати от извършени проверки в търговската мрежа от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор
Проверка на инспекторите на ГД „Метрологичен надзор” на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в търговската мрежа за спазване на изискванията, регламентирани в Закона за измерванията и наредбите по прилагането му по отношение на:

  • везните, използвани за продажба на хранителни стоки;
  • предлаганите продукти, опаковани в отсъствие на клиента.

се осъществява в хипермаркети, супермаркети и хранителни магазини на големи търговски вериги, местни търговски вериги, супермаркети и малки квартални магазини за хранителни стоки. Проверени са:

  • 6 хипермаркета от веригата “МЕТРО Кеш енд Кери България”;
  • ХИТ Хипермаркет в гр.София;
  • хипермаркет „Карфур” в гр.Бургас;
  • 10 хипермаркета от веригата  „Кауфланд България“;
  • 21 хипермаркета от веригата  „Билла България“;
  • 16 супермаркета от веригата “Пикадили България”;
  • 27 супермаркета от веригата “СВА”;
  • 7 магазина от веригата “Пени маркет България”;
  • 6  Т- Маркета;
  • 3 супермаркета от веригата “Магазини Европа”;
  • 495 магазина на местни търговски вериги, супермаркети и малки квартални магазини.

Нарушения са установени в 164 (28 %) от проверeните обекти, като в някои от обектите са установени повече от 1 нарушение. Съставени са 156 протокола за задължителни предписания и 13 акта за установяване на административни нарушения. Предстои съставяне на още 84 акта на търговци, нарушили изискванията на ЗИ.

Извършена е проверка на 1759 везни, която включва проверка за валидността на знаците за метрологичен контрол, за техническата им изправност и за правилната им употреба. За 128 везни е установено, че са без валидни знаци за проверка на средства за измерване в употреба. Констанирано е използването на 5 бр. везни без знак за одобрен тип или маркировка за съответствие, поради което същите не могат да бъдат използвани за измервания, свързани с търговски плащания. Несъответстващите везни са спрени  временно от употреба до привеждането им в съответствие с изискванията.

В 66 обекта е установена неправилна употреба на 71 везни при пряка продажба на различни видове салати, готови ястия, печени меса, скара, риба, маслини, хайвер и др. хранителни продукти. Констатирано е, че в нарушение на инструкциите за експлоатация и в ущърб на клиента, търговците не използват функцията „тариране” на везните, поради което продаваните продукти, поставени в различни опаковки се измерват заедно с тях, без да се приспада тарата. На търговците са дадени задължителни предписания за правилна употреба на везните, като към тях се предприемат и предвидените в закона административнонаказателни действия.

Извършена е и проверка за промяна от страна на търговците на означеното и обявено от производителите количество на предлаганите за продажба млечни и месни продукти, плодове и зеленчуци, опаковани в отсъствие на клиента. Такава промяна е установена в 39 обекта за 783 продукта. Тя е осъществена чрез допълнително залепени от търговците етикети, на които вместо нетното количество е обявено измереното брутно количество, в което е включено и теглото на опаковката. Продуктите са спрени от продажба до привеждане на обявеното количество в съответствие с означеното от производителя.

Проверките, свързани с използваните средства за измерване, които попадат в обхвата на Закона за измерванията, както и с предлаганите за продажба предварително опаковани продукти ще продължат.

29 ноември 2011 г., Близо 8 хиляди проверки по официален контрол извърши Българска агенция по безопасност на храните за две седмици

Най-честите нарушения са свързани с некоректно водене на документацията по системата за самоконтрол, липса на търговски документи, наличие на храни без етикети, неспазване на срока и температурния режим на съхранение, незадоволителна хигиена.

28 ноември 2011 г., Положителни за патогенни стафилококи са резултатите от двете училища в град Шумен

Стафилококова инфекция е причинителят за неразположението и хоспитализирането на учениците от шуменските училища ОУ „Петър Берон” и СОУ „Васил Левски” в град Шумен.

Лабораторните изпитвания на храната показват отрицателни резултати за салмонела и E.Coli и положителни резултати за патогенни стафилококи в макароните на фурна. На 24 ноември, след подаден сигнал за съмнение от хранително натравяне, Областна дирекция по безопасност на храните град Шумен предприе незабавна проверка на помещенията за раздаване на храна в двете училища, на фирмата доставчик и на производителите на суровината. От пробите, взети от персонала, става ясно, че една от служителките на кухнята-майка е приносителят на стафилококовата инфекция.

11 ноември 2011 г., 26 тона лешници бракува Българска агенция по безопасност на храните

На 10 ноември 2011 година, след проверка в склад находящ се в град Аксаково, област Варна, инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните – град Варна, установиха наличие на 26 тона лешници без етикети и маркировка върху опаковките.

Лешниците са били опаковани в найлонови и конопени торби – 20 тона лешници без черупки и 6 тона лешници с черупки. По време на проверката е представен сертификат за качество от 07.10.2011 година, но върху торбите липсва етикет с информация за държава на произход, производител, дата на производство. Тъй като не може да се установи съответствие със сертификата за качество, стоката се води с неустановен произход, защото няма документи доказващи, срок на годност, производител, партиден номер и представлява потенциална опасност за здравето и живота на потребителите, поради което е възбранена и ще бъде унищожена.

1 ноември 2011 г., Всички предприятия за производство и бутилиране на растителни масла бяха проверени от Българска агенция по безопасност на храните

Най-честите нарушения са свързани с липса на записи за входящ контрол при приемане на суровини и материали, непълни системи за управление безопасността на храните, пропуски в етикетирането на продуктите.

Обектът с временно преустановена дейност е цех за рафиниране и бутилиране на растителни масла в град Плевен. Областна дирекция по безопасност на храните – Плевен е издала такова разпореждане заради нарушение в поточността на технологичния процес и невъзможност за прилагане на добрите хигиенни и производствени практики, което създава риск за безопасността на произвеждания продукт.

Във всички проверени обекти на територията на цялата страна са извършени и органолептични оценки на произвежданите продукти, при които не са констатирани несъответствия по показателите вкус, цвят, аромат и бистрота.

Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в системите за самоконтрол, неспазване на разделното съхранение на хранителни продукти, липса на придружаващи документи за произход на храната, търговия с храни с изтекъл срок на годност.

26 октомври 2011 г., Девет бозоварни затвори Българската агенция по безопасност на храните

Нарушенията са свързани с неспазване на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, липса на писмени доказателства за провеждане на собствен мониторинг по качествени показатели чрез извършване на лабораторни изпитвания.

3 октомври 2011 г., Българска агенция по безопасност на храните извърши 594 проверки на обекти за детско хранене за периода 16.09.2011 – 30.09.2011

Най-честите нарушения са свързани с неспазване на температурния режим на съхранение на храните, несъответствия относно сградов фонд и оборудване, наличие на храни без етикети, некоректно водене на документацията по системата за самоконтрол, незадоволителна хигиена, съвместно съхранение на различни групи храни.

31 август 2011 г., Областна дирекция по безопасност на храните – град Бургас затвори ресторант в Слънчев бряг

След извършена проверка на 30 август 2011 година в „Класически ресторант“ собственост на фирма „Хотел Планета“ ЕООД, инспектори от Българска агенция по безопасност на храните констатираха следните нарушения, въз основа на които обекта е временно затворен:

· Несъответствия по сградов фонд и оборудване
· Нередовно водене на системите за самоконтрол
· Пропуски в здравните документи на персонала
· При проверката е установено наличие на храни с изтекъл срок на годност, както и хранителни продукти без идентификационна маркировка и неизяснен произход, както следва: 13,6 кг. нарязан луканков колбас; 1,96 кг. чедеризирани сирена; 0,375 кг. сирене „Моцарела“; 6,11 кг. сирене „БРИ“; 7,2 малотрайна наденица; 5,4 кг. замразени пилешки бутчета; 5,9 кг. риба ципура – замразена

Всички хранителни продукти с неизвестен произход и с изтекъл срок на годност са бракувани и ще бъдат насочени за унищожение на екарисаж.

Взети са 10 броя „отривки“ от контактни повърхности в кухненския блок и са изпратени за лабораторни изследвания. Въз основа на констатираните несъответствия е съставен Акт за установено административно нарушение и е връчено предписание. Обекта е с преустановена дейност до покриване на всички изисквания по действащото законодателство и излизане на лабораторните резултати.

26 август 2011 г., След рутинна проверка Областна дирекция по безопасност на храните – София град, затвори ресторант

На 25 август 2011 година, след извършена рутинна проверка на ресторант в община „Панчарево”, собственост на фирма „Дълбока” ООД – град Каварна, инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните – София град, констатираха следното:

В обекта са получени и се предлагат за реализация риби и морски деликатеси с неизвестен произход – без етикетировка и маркировка. Не се спазва разделното съхранение на хранителни продукти. Не се спазва температурният режим на съхранение. Персоналът в обекта е с непълно или без работно облекло и нередовни лични здравни книжки. В кухненския блок има наличие на инсекти, поради неизвършено или неефективно замрежване на прозорците. Не се спазват технологичните потоци на движение на храните /смесване на чист и мръсен поток/, както и непълна и неефективна система за самоконтрол.

16 август 2011 г., Българска агенция по безопасност на храните провери 3 242 обекта за търговия с храни

Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в системите за самоконтрол, неизпълнение на предписание на контролен орган, неспазване на разделното съхранение на хранителни продукти, липса на придружаващи документи за произход на храната, наличие на храни без етикети, търговия с храни с изтекъл срок на годност.

12 август 2011 г., Българска агенция по безопасност на храните състави актове на „Била“, „Фантастико“, „345“, „Пилко“ и „СВС 98“

Днес, 12 август 2011 г., Областна дирекция по безопасност на храните – София представи актове за административно нарушение на предприятията и търговските вериги, които нарушиха проследяемостта на хранителните продукти чрез връщане на птичи разфасовки с изтичащ срок на годност (311, 87 кг.).На търговските вериги „Била“, „Фантастико“ и „345“ бяха съставени актове по Закона за храните за неспазване на предписание на контролен орган във връзка с писмо на генералния директор на НВМС от 22 октомври 2007 г., което забранява връщането на храни от животински произход от търговската верига към производителя. Втората точка, по която е съставен актът, е за  неосъществен входящ контрол.На фирма „Пилко“ ЕООД е съставен акт за административно нарушение по Закона за храните също за неспазването на предписанието, връчено от регионалната служба на НВМС по повод писмото за забрана.На фирма „СВС 98“ ЕООД е съставен акт по член 16а от Закона за храните – „Производителите и търговците осигуряват и контролират спазването на нормативните изисквания към храните, произвеждани или предлагани под техен контрол.“В началото на тази седмица Българска агенция по безопасност на храните откри в хладилна камера в предприятие за преработка на месо, собственост на „СВС 98“ ЕООД, наличие на птичи разфасовки с изтичащ срок на годност (311, 87 кг.), върнати от три търговки вериги – „Била“, „Фантастико“ и „345“. Окритите разфасовки са „Лудогорско пиле“, произведено от фирма „Пилко“ ЕООД и „Дюк“, произведено от фирма  „СВС 98” ЕООД. Представени са документи за връщане на хранителните продукти от супермаркетите. Подобно действие нарушава проследяемостта на хранителните продукти и е в разрез с добрите производствени практики като застрашава здравето на потребителите.В момента се подготвя промяна в нормативната уредба, която изрично да забранява връщането на хранителни продукти от обекти за търговия на дребно в предприятия за производство и преработка на храни.
30.06.2011 г., Вода в пилешкото месо и грешен етикет затвориха фирма
Затвориха фирма заради вода в пилешкото месо и неправилно изписване на съдържанието на продукта върху етикета. Това съобщи за Дарик изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Той обясни, че в рамките на 20 дни фирмата е хваната два пъти в нарушение при изписването на етикетите и това е довело до затварянето й. Санкцията е наложена на костинбродската фирма за пилешки разфасовки и полуфабрикати. Това е първият затворен производител след започналите преди повече от месец проверки за влагането на вода и солиеви разтвори в месото и месните продукти.
Експертите от агенцията по безопасност на храните са открили два пъти в рамките на 20 дни продукти със завишено количество вода в продукта, върху чиито етикети съдържанието не е правилно изписано, каза за Дарик изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Той обясни, че по европейския регламент съставките на продукта се изреждат в низходящ ред. При продукта на затворената фирма първо се посочвало пилешкото, след това съдържанието на оцветители, подобрители и консерванти или така наречените Е-та, след това нишесте, а после вода и сол, което по думите на д-р Войнов заблуждава потребителя. Освен това на етикета не се вижда BG-номерът на фирмата, както и кога е произведен продуктът. „Вина има и търговската верига, която си е позволила да приеме и предложи такъв продукт“, коментира Войнов и допълни, че стоката не е опасна за здравето на хората.
„Етикетите са за да се даде пълна информация на потребителя и да не може той да се заблуди, когато пазарува“, подчерта шефът на агенцията по безопасност на храните.На 1 юни д-р Войнов обяви имената на 7 фирми-производителки на птичи продукти, които са влагали повече вода и соли в пилешкото месо. Едно от седемте предприятия бе и костинбродската фирма за пилешки разфасовки, като в пробата бе открито съдържание на вода от 35 процента. /DarikNews.bgИзточник: Днес+

21 юни 2011 г., Агенцията по безопасност на храните провери 3737 обекта за продажба на сладолед и сладоледени изделия

Най-често констатирани нарушения са свързани с липса на търговски документи за произход и годност на доставения сладолед, пропуски в заверката на лични здравни книжки, липса на етикет върху сладоледа в хладилната витрина.

Телефон на потребителя
0700 122 99

17.06.2011 г., Резултати от извършени съвместни проверки от експерти на ОДБХ и представители на КЗП в регионите Варна, Бургас и Добрич

Най-честите нарушения са свързани с липса на контролни термометри в хладилните витрини, некоректно водене на документацията по системата за самоконтрол, неправилна етикетировка, неправилно съхранение на храни, в част от обектите не се предвиждат мероприятия за борба срещу вредителите, пропуски при заверката на личните здравни книжки, лоша текуща хигиена.

18 май 2011 г., Българска агенция по безопасност на храните извърши проверки на 4140 обекта

Най-честите нарушения са свързани с неадекватно поддържене на системите за самоконтрол, непредставяне на документи за произход и годност и непълни такива, несъответствие с хигиенните изисквания, некоректна етикетировка.

3 май 2011 г., Резултати от извършени проверки в обекти за производство, съхранение и търговия на хранителни продукти във връзка с празниците – Великден и Гергьовден, за периода 25.04.2011 – 29.04.2011

Най – често констатираните нарушения са свързани с несъответствия със здравно-хигиенните изисквания, пропуски в системите за самоконтрол, продажба на хранителни продукти с изтекъл срок на годност и без етикеровка, неправилна здравна и идентификационна маркировка, хранителни продукти без задължителните придружаващи документи.

27 април 2011 г., Резултати от извършени проверки в обекти за производство, съхранение и търговия на хранителни продукти във връзка с празниците Великден и Гергьовден

Най-често констатираните нарушения са свързани с несъответствия със здравно-хигиенните изисквания, пропуски в системите за самоконтрол, неправилна здравна и идентификационна маркировка, хранителни продукти без задължителните придружаващи документи, несъответствия при етикетирането.

19 април 2011 г., Резултати от извършени проверки в обекти за производство, съхранение и търговия на хранителни продукти във връзка с предстоящите празници – Великден и Гергьовден

Най – често констатираните нарушения са свързани с несъответствия със здравно-хигиенните изисквания, несъответствия по сградов фонд и оборудване, съвместно съхранение на продукти с изтекъл срок на годност и в срок на годност, хранителни продукти без задължителните придружаващи документи, несъответствия при етикетирането.

12.04.2011 г., РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗВЪРШЕНИ ПРОВЕРКИ В ОБЕКТИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО, СЪХРАНЕНИЕ И ТЪРГОВИЯ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРАЗНИЦИ – ВЕЛИКДЕН И ГЕРГЬОВДЕН ЗА ПЕРИОДА 04.04.2011 – 08.04.2011

Най – често констатираните нарушения са свързани с несъответствия при етикетирането на храни от животински произход, недостатъчно помещения за съхранение на суровини,  опаковъчни и спомагателни материали и готова продукция, продажба на яйца с произход обект, който не е регистриран по реда на Закона за храните.

04.04.2011 г., Пререгистрираме всички магазини… До сега философията по отношение на контрола на малките магазини и ресторантите е била сбъркана… Предстои категоризация на тези обекти… Интервю с д-р Йордан ВОЙНОВ, директор на Българската агенция по безопасност на храните

31.03.2011 г., Българската агенция по безопаснот на храните съветва всички потребители да не купуват яйца и други хранителни продукти от нерегламентирани търговски обекти, които не са под контрола на БАБХ. При покупка на яйца специално внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата от клас „А“ (печат върху черупката с кода на производителя ), защото тя удостоверява, че те са предназначени за предлагане на пазара.

===============================================

08.03.2011 г., Резултати от извършените проверки по време на празничните дни (03.03.2011г. – 06.03.2011г.)

Най-често констатираните нарушения са неспазване на срока на съхранение, липса на здравна и идентификационна маркировка, неспазване на разделно съхранение, липса на етикети, липса на търговски документи, незадоволителна хигиена в обектите.  

===============================================

МЗ и занапред ще води активна политика за спазването на мерките за забрана за пушенето на обществени места. Тютюнопушенето е основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни.

Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1.5 млн. умирания от онкологични заболявания.
Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. Това е така, защото в цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества. Едни от най-вредните сред тях са:
– формалдехид – използва се за балсамиране на мъртвото тяло, причинява рак;
– бензен – открива се в бензина, води до рак, левкемия, хромозомна абнормалност;
– полониум 210 – радиокативен и много токсичен, води до рак;
– винил хлорид – използва се за изработването на тръби, води до рак;
– водороден цианид – води до загуба на теглото при човека, един от най-токсичните агенти в тютюневия дим;
– катран – води до рак, до увреждане на белия дроб;
– амоняк – води до астма;

Пет години след спиране на тютюнопушенето вероятността да се заболее от рак на устата, гърлото, езофагуса и пикочния мехур намалява наполовина.
Според изчисления на Световната здравна организация повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушeнето.

===============================================

22.03.2011 г., Резултати от извършени комплексни проверки в обекти за съхранение на зърно и педприятия за производство на хляб и хлебни изделия за периода 16.02.2011 г. – 16.03.2011 г.

Най – често констатираните нарушения са свързани със сградовия фонд и оборудването, незадоволителна хигиена в тях, както и несъответсвия при етикетирането – не е обявен типът брашно, не е изработен образец на етикет с обявени вложени подобрители и добавки, не е отбелязано процентно съдържание на пшеничен глутен в етикета. Открити са хранителни продукти, които се съхраняват неправилно (липсват отчитащи устройства в хладилните съоражения). В някои от обектите липсват търговски документи, придружаващи стоките, не се водят дневници за входящ контрол. Част от удостоверенията за регистрация не са актуализирани.

08.03.2011 г. , Резултати от извършени комплексни проверки в обекти за производство на хляб и хлебни изделия за периода 16.02.2011 – 02.03.2011

Най-често констатираните нарушения са свързани със сградовия фонд и оборудването, незадоволителна хигиена в тях, както и несъответствия при етикетирането – не е обявен типът брашно, не е изработен образец на етикет с обявени вложени подобрители и добавки, не е отбелязано процентно съдържание на пшеничен глутен в етикета.

===============================================

В евтините плодове и зеленчуци, които масово се продават у нас, обикновено се използват „балсамиращи“ вещества на ниски цени. При ябълките и доматите се прилагат восъци, които покриват кората и задържат водата. Много от тези восъци не се отмиват дори при обилно изплакване с вода, затова се препоръчва продуктите да се белят преди консумация.

About "НАССР Консултинг" ЕООД - София - "Знанието е съкровище, което следва навсякъде този, който го притежава."

Консултант в областта на храните, туризма и околната среда - с познания, образование и опит, инж-технолог Христина Стамболова-магистър по специалност "Технология на животинските и хранителни продукти,консервирането и общественото хранене" (1991 г.) и магистър по туризъм (2006 г.), придобити в УХТ (бивш ВИХВП)-гр. Пловдив, с дълъг опит (25 г.) в областта на околната среда, с участия в редица обучения и опит по екология, туризъм, храни и хранене, обществени поръчки, приватизация, концесии, мениджмънт на сгради и др.
Публикувано на КОНТРОЛ И САНКЦИИ. Запазване в отметки на връзката.

1 Responses to ПРОВЕРКИ НА КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ

  1. Pingback: ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ! | Пространство в уеб на "НАССP Консултинг" ЕООД – гр. София

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.