С какво се храним?


Може би често си задаваме въпроса с какво се храним и колко са важни храните за нас, за да се чувстваме здрави?

Природата е създала храни, които консумираме с желание – някои в повече, други в по-малки количества.

Всички те участват в протичащите в човешкия организъм функции!

Рационалното хранене осигурява постоянство на вътрешната среда на организма и поддържа нормално ниво на жизнените процеси /растеж, развитие, функциите на органите и системите/, при разнообразни условия на труд, бит и географско разположение.

Разнообразно хранене се осигурява чрез приемане на различни видове хранителни продукти от животински и растителен произход – всеки ден, по един, два и повече видове продукти от всяка група храни.

Включване в менюто всеки ден на един или повече продукти в естествено сурово състояние /плодове и зеленчуци/ под формата на салати, предястия, десерти и междинни закуски или  чрез прилагане на подходяща технологична топлинна обработка, която да гарантира оптимално запазване на хранителните качества при усвояването на продуктите.

Много важна част е и употребата на висококачествени хранителни продукти за приготвяне на ястията, несъдържащи вредни за здравето химични или биологични замърсители.

Съществуват седем основни групи храни, в зависимост от тяхната хранителна и биологична стойност:

I-ва група – мляко и млечни произведения – аминокиселините и биоелементите;
II-ра група – месо, риба, яйца – пълноценни белтъчини;
III-та група – хляб, тестени изделия и захар – енергия и витамини от група В;
IV-та група – варива и ядкови плодове – ценни растителни белтъчини;
V-та група – мазнини /животински и растителни/ – енергия и мастноразтворими витамини А, Д ,Е;
VI-та група – зеленчуци – водноразтворими витамини, минерални соли;
VII-ма група – плодове и зеленчуци – плодова захар, ензими, витамин С, Р и други.

Вижте един по-различен поглед и интересни факти за храните тук С КАКВО СЕ ХРАНИМ Природна аптека 

Качество и безопасност на храните 1000898_S6_Kiril_Vatev   

 

 

About "НАССР Консултинг" ЕООД - София - "Знанието е съкровище, което следва навсякъде този, който го притежава."

Консултант в областта на храните, туризма и околната среда - с познания, образование и опит, инж-технолог Христина Стамболова-магистър по специалност "Технология на животинските и хранителни продукти,консервирането и общественото хранене" (1991 г.) и магистър по туризъм (2006 г.), придобити в УХТ (бивш ВИХВП)-гр. Пловдив, с дълъг опит (25 г.) в областта на околната среда, с участия в редица обучения и опит по екология, туризъм, храни и хранене, обществени поръчки, приватизация, концесии, мениджмънт на сгради и др.
Публикувано на ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.