Н А С С Р


Анализ на рисковете (опасностите) и критичните контролни точки – НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point), е система за контрол и управление на безопасността на храните, международно призната и внедрена в ЕС и САЩ. Тя се отнася до превантивния контрол на суровината и контрол върху производствения процес, с цел гарантиране сигурността върху крайния продукт. НАССР системата е насочена към идентифициране на потенциалните рискове и тяхното елиминиране или намаляване до приемливо равнище, така че да не провокират възникването на реални проблеми.

История

Приложението на „HACCP“ в производството на храни е въведено за пръв път от Pillsbury Company с помощта на NASA, Natick Laboratories of the U.S. Army, and the U.S. Air Force Space Laboratory Project Group. Прилагането на системата е започнало в началото на 1960-те години при производството на храна за Американската космическа програма за постигане на 100% гаранции срещу замърсяването от бактерии и патогени, токсини и химически или физически опасности, които биха могли да причинят фатални заболявания и наранявания на космонавтите. 

„HACCP“ успешно замества изследването и тестването на крайния продукт, което се е използвало на времето, за да се гарантира безопасността на храната. „HACCP“ предлага и налага една превантивна система за производство на безопасни храни, която има универсално приложение. 

В следващите години, системата „HACCP“ е приета в цял свят като ефективна система за контрол. Тя е преминала през съществени анализи, подобрения и проверки и е широко прилагана не само в САЩ, но и по цял свят.

Определения
 НАССР: Hazard Analysis Critical Control Points (Анализ на опасностите и контрол на критичните точки) е Система, която идентифицира, оценява и контролира риска, значителен за безопасността на храните (Codex Alimentarius);

 Управленска система за осигуряване безопасност на храни, допълнителна мярка за сигурност, приложима само при наличие на ДХП и ДПП.

Обосновка
 Нормативно изискване – Закон за храните;

Производителите и търговците на храни внедряват, прилагат и поддържат система за управление на безопасността на храните или система за анализ на опасностите и критични контролни точки, а когато цялостното внедряване на система е неприложимо – процедури в съответствие с принципите на системата за анализ на опасностите и критични контролни точки.

Производителите и търговците извършват преглед на системата и я актуализират в случаите на извършени промени в продукта, процеса като цяло или в който и да е негов етап.

 Срокове: в сила от 01.01.2007 г. – обекти за производство и търговия с храни, както и при разкриване на нов обект.

Цели
 Постигане на изискванията за безопасност при производството на храни;

 По-висока конкурентоспособност на предприятията от сектора в контекста на присъединяването на страната към Европейския съюз.

Несъответствия при прилагането на HACCP:
1.Недостъпна оценка на риска и недокументиран анализ на заразата, неправилна квалификация на риска, неправилно определена критична точка;
2.Критична точка на контрол (КТК), определена в съответствие с използваната технология, но не и в съответствие с анализа на риска;
3.Рутинно определена КТК, в съответствие с наличното оборудване;
4.Недобре сформиран HACCP екип – без ясно разграничени функции и отговорности на членовете му;
5.Невалидна информация – липса на осъвременяване на информацията;
6.Невярна производствена диаграма – диаграма, която не съответства на реалния производствен процес, включваща неизвършени действия и процедури;
7.Неконтролирано документиране – предпоставка за неточна информация;
8.Контрол на вредителите, чрез квалифициран персонал;
9.Проверка – извършена с нестандартни процедури;
10.Въвеждане и системна проверка, зависеща само от знанията и уменията на програмиста – функционира без да отговаря на системните изисквания;
11.Липса на проверка на КТК, нейните измервания и условията за стандартна оценка;
12.Подготовка и обучение:
 липса на програма и определена продължителност на обучението;
 не извършване на подготовка;
 липса на документация и проверка;
 липса на професионална квалификация. 

 

ВИДОВЕ УСЛУГИ 

===========================================================

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

 

1. Какви са нормативните изисквания, към производителите и търговците на храни?

Задължението да имат технологична документация, въведени Системи за самоконтрол и Анализ на риска и контрол на критичните точки (HACCP система), за производствената или търговската дейност и др. документи.

 

2. Какво представлява НАССР система?

НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point) – Анализ на рисковете и критичните контролни точки е система за контрол и управление на безопасността на храните, международно призната и внедрена в ЕС и САЩ.

Системата HACCP се основава на въведените в предприятията Добри хигиенни и Добри производствени практики. Тя се отнася до превантивния контрол на суровината и върху производствения процес, а не до контрола върху крайния продукт. НАССР системата е насочена към идентифициране на потенциалните рискове и тяхното елиминиране или намаляване до приемливо нормативно равнище, така че да не провокират възникването на реални проблеми.

 

3. За какви обекти е необходимо въвеждането на НАССР система?

Обхватът на приложение на HACCP системите, покрива цялата хранителна верига – от първоначалното производство до крайната консумация – обхваща добив и производство, производство и преработване на хранителни продукти, търговия, съхранение и транспорт.

HACCP e приложим за производители, кетъринг фирми, ресторанти, хотели, фирми, произвеждащи хранителни стоки, търговци и фирми, складиращи храни, т.е. всички производители и търговци, които искат да докажат на потребителите, че храните, които произвеждат, съхраняват или доставят са безопасни.

Производителите и търговците на храни изготвят Система за анализ на опасностите и критични контролни точки – НАССР – за производствени обекти за храни, заведения за хранене и магазини с топлинна обработка на храни, а когато цялостното внедряване на системата е неприложимо въвеждат процедури в съответствие с принципите на системата за анализ на опасностите и критични контролни точки – за хранителни магазини, магазини/складове за храни, плодове, зеленчуци и др., заведения за хранене без обработка на храни.

 

4. Задължен ли съм да изготвям НАССР план?

Законът за храните изисква задължителното въвеждане на НАССР до края на 2006 г. – § 90. Съществува реална възможност, в случай че дадена организация не изпълни изискванията на закона, ще следват санкции и последващо затваряне на обекта от страна на държавните органи.

 

5. С какво НАССР системата ще подпомогне дейността ми в обекта?

Внедряването на НАССР система повишава доверието сред потребителите, във фирмата производител, и я защитава при конфликт на интереси.

Като производители и търговци, ще може да докажете, че храните, които произвеждате, съхранявате или доставяте са безопасни за потребителите.

 

6. Въвеждането на НАССР системата свързано ли е с извършването на допълнителни инвестиции?

Разбира се, това ще е свързано с разходи, но те са неизбежни в процеса на привеждане на общественото ни хранене към европейските изисквания. Те са различни в зависимост от вида на обекта и осъществяваните манипулации в него. Изискванията по НАССР не се отличават от действащите изисквания за разкриването и функционирането на обекти за храни/хранене.

 

7. За какъв период от време може да се изготви НАССР система?

Нека се има предвид, че изготвянето и въвеждането на НАССР система в един обект може да отнеме няколко месеца. Срокът за тази дейност се определя индивидуално за даден обект – в зависимост от: вида на обекта; вид и брой на предлаганите кулинарни изделия; брой персонал; технологично оборудване и др..

Всеки проект за изграждане и внедряване на система за управление НАССР преминава през следните етапи:

– подготовка, разработване – свързани с подготовката на обекта и изготвянето на документацията – срокът зависи от инвеститора и консултанта – до 1-2 месеца;

– внедряване, функциониране – свързани с въвеждането на системата в обекта – срокът зависи от инвеститора и персонала в обекта – до 3-4 месеца.

 

            8. Възможно ли е да се интегрира НАССР системата с други системи за управление на качеството?
            Да, НАССР системата удачно може да бъде интегрирана и със системите за управление на качеството, отговарящи на серия от стандарти ISO 9000, 9001, 22 000.  

            9. Задължително ли е сертифицирането по НАССР?
           
Не, на този етап сертифицирането на НАССР системата е доброволно.
 

10. Защо трябва да ползвам консултантските услуги на „НАССР Консултинг” ЕООД?

            „НАССР Консултинг” ЕООД – гр. София, ще Ви осигури професионална и компетентна консултация, довеждаща винаги до положителен краен резултат, защото:

           1. Участват експерти, притежаващи необходимото професионално образование и квалификация, достатъчно професионален опит и са с добра репутация;

            2. Осъществява дейност в областите: храни и хранене, туризъм и околна среда;

          3. Отличните теоретични познания се прилагат в практически ориентирани програми и дейности, и в различни обекти;

              4. В състояние е да представи идеите си логично и по подходящ начин. 

 

11. Какви ползи ще има за бизнеса ми, ако ползвам специализираните услуги на „НАССР Консултинг” ЕООД – гр. София?

Ползите за Вашият бизнес от предоставените консултантски и информационни услуги ще бъдат значителни, за да може Вие да:

Демонстрирате спазването на приложимите нормативни изисквания по отношение на безопасността на храните;

Оценявате и преценявате изискванията на клиентите и демонстрирате съответствия с онези предварително съгласувани с клиентите изисквания, които са свързани с безопасността на храните, за да повишите удовлетвореността на клиентите;

Ефективно да комуникирате по въпросите, свързани с хранителната безопасност със своите доставчици, клиенти и другите заинтересовани страни по хранителната верига;

Гарантирате, че спазвате декларираната политика по безопасността на храните;

 Демонстрирате това съответствие пред други заинтересовани страни;

  Подобрите и разнообразите  дейността си в обекта;  

  Повишите стойността на марката и фирменото име.

 

 

ВИДОВЕ УСЛУГИ 

 

About "НАССР Консултинг" ЕООД - София - "Знанието е съкровище, което следва навсякъде този, който го притежава."

Консултант в областта на храните, туризма и околната среда - с познания, образование и опит, инж-технолог Христина Стамболова-магистър по специалност "Технология на животинските и хранителни продукти,консервирането и общественото хранене" (1991 г.) и магистър по туризъм (2006 г.), придобити в УХТ (бивш ВИХВП)-гр. Пловдив, с дълъг опит (25 г.) в областта на околната среда, с участия в редица обучения и опит по екология, туризъм, храни и хранене, обществени поръчки, приватизация, концесии, мениджмънт на сгради и др.
Публикувано на ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.