Характеристики и видове туристически обекти


A. СРЕДСТВА ЗА ПОДСЛОН, МЕСТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ И ЗАВЕДЕНИЯ

1. Средства за подслон:

1.1. Хотел – общодостъпна сграда или сгради, функционално свързани, с минимум 15 стаи за подслон, в която се предлагат основни и допълнителни туристически услуги, свързани с пребиваването на туристите. За хотели, изградени преди 1 юни 2003 г., и за хотели в населени места или в части от тях с историческо, археологическо, етнографско или архитектурно значение се допуска броят на стаите да е по-малък с 20 на сто. Хотелът разполага поне с едно заведение за хранене и развлечения.

Хотелите могат да бъдат:

а) според периода на експлоатация:

– целогодишни;

– сезонни – в експлоатация са само през определени периоди от годината;

б) според териториалното си разположение:

– морски;

– планински;

– градски или в други населени места или селищни образувания;

в) според предназначението или спецификата си:

– апартаментен (студиен) хотел – средство за подслон, което се състои от апартаменти и/или от студиа със съоръжения или обзавеждане за съхраняване, подготовка и консумация на храна;

– хотел-резиденс – средство за подслон с висок комфорт и нетрадиционно обзавеждане – категория „пет звезди“, независимо от броя на стаите, изградено при пълна свобода на проектиране и архитектурно-творчески решения на външната конструкция и фасадата на хотела (резиденции, старинни сгради, сгради – паметници на културата);

– клуб-хотел – средство за подслон, в което се обслужват туристи по интереси и се предлагат основни и разнообразни допълнителни услуги;

– балнеохотел – средство за подслон, с изграден балнеолечебен център, разполагащ със специализирано оборудвани кабинети, зали и помещения, предназначен за осъществяване на профилактика, лечение и рехабилитация на туристи от квалифициран медицински и немедицински персонал; профилактиката, лечението и рехабилитацията се осъществяват от лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения;

– СПА хотел – средство за подслон, категория „четири звезди“ или „пет звезди“, с изграден СПА и уелнес център, в който се предлагат разнообразни водни и козметични процедури, както и спортни занимания, чрез прилагане на природосъобразни форми и методи за релакс, физическо и естетическо поддържане на тялото и части от него, консултирани и реализирани от квалифициран персонал;

– уелнес хотел – средство за подслон, категория „четири звезди“ или „пет звезди“, с изграден СПА и уелнес център, в който се предлагат разнообразни услуги, процедури, терапии и програми, както и спортни, културно-развлекателни и хоби занимания, предназначени за релакс, психо-физическо възстановяване и поддържане на здравето и творческите възможности на туриста;

– бизнес хотел – специфичен тип хотел с категория „четири звезди“ или „пет звезди“, в който са осигурени условия за провеждане на работни срещи, конференции, конгреси, презентации, приеми, семинари, интервюта и др.

1.2. Мотел – вид крайпътен хотел за пребиваване и обслужване на автотуристи, разположен извън населено място до активен транспортен възел или автомагистрала. Мотелът разполага поне с едно заведение за хранене и развлечения.

1.3. Вилно селище – самостоятелна териториално обособена група от нискоетажни масивни вили с комплексна многофункционално изградена инженерна и туристическа инфраструктура, в която се предлагат основни и разнообразни допълнителни туристически услуги. Обособява се от най-малко 5 вили и има поне едно заведение за хранене и развлечения.

1.4.  Туристическо селище – самостоятелна териториално обособена група от средства за подслон и/или места за настаняване, с изградена обща инженерна и туристическа инфраструктура, където се предлагат основни и разнообразни допълнителни туристически услуги. Обособява се от най-малко 5 средства за подслон или места за настаняване и има поне едно заведение за хранене и развлечения.

2. Места за настаняване:

2.1. Пансион (хостел) – място за настаняване (обикновено по-продължително), обзаведено с най-необходимите мебелировка, съоръжения, съдове и прибори за ползване и самостоятелно обслужване.

2.2. Почивна станция – самостоятелно място за настаняване с преобладаващи социални функции и с инфраструктура, предлагаща здравни, балнеоложки, спортни и други услуги.

2.3. Семеен хотел – сграда с подходящо архитектурно оформление с капацитет от 10 до 20 стаи за настаняване на туристи, в която се извършва хотелиерска дейност. За обекти, изградени преди 1 юни 2003 г., се допуска капацитет от минимум 5 стаи. Организацията на работата е предимно на семеен принцип.

Семейният хотел има поне едно заведение за хранене и развлечения.

2.4. Самостоятелни стаи – до 5 стаи – самостоятелни или в апартаменти, в една сграда, предоставяни на туристи за нощувка.

2.5. Вила – самостоятелно място за настаняване, масивна сграда с ниска етажност, притежаваща минимум: преддверие, хол, две спални, кухненски бокс, трапезария, санитарен възел, тераса и паркинг. Гараж се изисква само за категория „пет звезди“.

2.6. Къща – сграда с ниска етажност, която разполага с максимум 10 стаи за настаняване. Гостите ползват общи помещения като: всекидневна, обзаведена кухня, трапезария или място за хранене и място за отдих в двора. Обслужването се извършва от домакините на къщата.

2.7. Бунгало – място за настаняване, изградено от строителни конструкции за сезонна или целогодишна експлоатация, със санитарен възел, без задължително изискване за кухненски бокс.

2.8. Къмпинг – охраняван терен със съответната инфраструктура и с необходимите условия за пребиваване на туристи със собствена или наета палатка или каравана, както и за паркиране на автомобили и предлагане на туристически услуги. На територията на къмпинга могат да се разполагат бунгала, каравани (временно стационарно подвижно (колесно) място за настаняване без задължително изискване за кухненски бокс и санитарен възел), други места за настаняване, хранене и търговия.

Единици, включени в капацитета на средства за подслон и места за настаняване

1. Стая: състои се от антре, помещение за нощуване и санитарен възел. Видове:

а) единична стая – стая с обзавеждане и оборудване, предназначено за ползване от едно лице;

б) двойна стая – стая с обзавеждане и оборудване, предназначено за ползване от две лица.

2. Апартамент в хотел: състои се от антре, спалня/спални, дневна или хол и санитарен възел.

3. Апартамент в апартаментен хотел: състои се от антре, спалня/спални, дневна, кухня или кухненски бокс, кът за хранене и/или столова, както и санитарен възел. Видове: едностайни, двустайни, тристайни, четиристайни.

4. Студио: състои се от едно помещение с антре и с части от помещението, предназначени и обзаведени за нощуване, както и дневна зона, кът за хранене и/или кухненски бокс и санитарен възел.

5. Обща спалня: помещение с обзавеждане и оборудване, предназначено за ползване от много лица. Допуска се само в места за настаняване.

3. Заведения за хранене и развлечения:

3.1. Ресторанти – общодостъпни заведения за хранене и развлечения, в които се предлагат кухненска и сладкарска продукция, алкохолни и безалкохолни напитки. Обслужването на клиентите е с квалифицирани сервитьори с използване на специални форми на сервиране. Ресторантите могат да бъдат:

3.1.1. Класически ресторант – предлага широк и разнообразен асортимент от висококачествена кухненска продукция, сладкарска продукция, десерти, плодове, специалитети, ястия, тестени изделия, безалкохолни и алкохолни напитки и създава условия за хранене и развлечения.

3.1.2. Специализиран ресторант:

а) за риба, дивеч, птици или друг – асортиментът се базира на даден основен продукт;

б) барбекю, грил, скара – асортиментът се базира на печени меса на скара или плоча;

в) ресторант-клуб – обслужва туристи с определени интереси.

В специализираните ресторанти може да се предлага и друга кухненска продукция, десерти, алкохолни и безалкохолни напитки.

3.1.3. Ресторант с национална кухня:

а) ресторант с българска кухня – предлага предимно българска национална и регионална кухня и напитки – механа, гостилница, странноприемница, битова къща, ханче и др.;

б) ресторант с чуждестранна кухня – френска, италианска, китайска, японска и др.; асортиментът се базира на съответните национални кухни и напитки.

3.1.4. Атракционно-тематичен ресторант – с характерен архитектурен вътрешен и външен облик, с подходящ асортимент от ястия, напитки и/или артистично-музикална програма (шатри, кошари, колиби, фрегати, пикник и др.).

3.2. Заведения за бързо обслужване – предлагат ограничен типизиран асортимент от кулинарна продукция и/или готови пакетирани стоки, десерти, напитки – безалкохолни и алкохолни. Имат висока пропускателна способност. Самообслужването е основна форма на обслужване. Може да се предлага комбинирана форма на обслужване. Заведенията за бързо обслужване могат да бъдат:

3.2.1. Снек-бар – предлага асортимент от ястия и специалитети, приготвени на скара или плоча, аламинути, салати, супи, бульони; готови сладкарски изделия, сладолед; топли напитки, алкохолни и безалкохолни напитки, бира (пиво). Кухненската продукция се приготвя пред клиента и се предлага от бар-плот.

3.2.2. Бистро – кухненската продукция в заведението е ограничена до: студени и топли предястия, скара и аламинути, салати, супи, десерти. Липсва предварителният процес на подготовка на храната, т.е. използват се предварително подготвени храни – полуфабрикати. Карт-менюто включва топли напитки, безалкохолни и алкохолни напитки и бира.

3.2.3. Фаст-фууд – предлага сандвичи, различни видове бургери, пържени картофи, скара от месни полуфабрикати, сосове, салати, готови тестени изделия, сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, сладолед, топли напитки, безалкохолни напитки и бира.

3.2.4. Пицария – предлага различни видове пици, спагети, лазаня, макарони, салати, десерти и др., както и алкохолни и безалкохолни напитки.

3.2.5. Закусвалня – предлага разнообразен асортимент, посочен в някоя от изброените групи: 1. супи, салати, чорби и ястия от субпродукти; 2. аламинути, приготвени на скара – кюфтета, кебапчета, карначета, шишчета и др., салати. Карт-менюто включва топли напитки, безалкохолни напитки, бира и ограничен набор от алкохолни напитки.

3.2.6. Баничарница или мекичарница – предлага баници, бюреци, тиквеник, щрудел, мекици, тутманик, милинки, кифли, кроасани и др., както и безалкохолни напитки.

3.2.7. Бюфет, павилион, каравана – предлагат ограничен асортимент от готови пакетирани стоки, студени и топли сандвичи, тестени и захарни изделия, пиво, безалкохолни напитки и ограничен асортимент алкохолни напитки.

3.3. Питейни заведения – предлагат богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки и закуски към тях. Питейните заведения могат да бъдат:

3.3.1. Кафе-аперитив – предлага богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки; ограничен асортимент кулинарна продукция – салати, студени мезета, пържени картофи, месни полуфабрикати на скара, сандвичи, бургери, захарни и шоколадови изделия, ядки, сладолед.

3.3.2. Винарна – предлага преобладаващо богат асортимент от наливни и бутилирани вина, други алкохолни и безалкохолни напитки, подходяща кухненска продукция и мезета. Може да има условия за дегустация.

3.3.3. Пивница (кръчма) – предлага разливни и бутилирани алкохолни и безалкохолни напитки, топли напитки, салати, студени мезета, ядки, захарни и шоколадови изделия.

3.3.4. Бирария – предлага разнообразен асортимент от наливна и бутилирана бира, салати, студени мезета, пържени картофи, месни полуфабрикати на скара, топли напитки, безалкохолни и алкохолни напитки.

3.4. Кафе-сладкарници – заведения за допълнително хранене, в които се предлагат сладкарска продукция, сладоледи, тестени изделия, безалкохолни и алкохолни напитки. Кафе-сладкарниците могат да бъдат:

3.4.1. Кафе-сладкарница – предлага малотрайни и трайни сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, сандвичи, бургери, тестени закуски, сладолед, топли напитки, коктейли, безалкохолни напитки, бира, алкохолни напитки.

3.4.2. Сладкарница – предлага малотрайни и трайни сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, тестени закуски, сандвичи, сладолед, топли напитки и безалкохолни напитки.

3.4.3. Сладоледен салон – сладкарница с преобладаващ асортимент от разнообразни сладоледи на млечна, фруктова, сметанова и друга основа, сладоледени специалитети, сладоледени торти, пасти, шейкове, айскафе и др.

3.4.4. Кафене – предлага топли напитки, алкохолни и безалкохолни напитки, малотрайни и трайни сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, тестени закуски, ядки.

3.4.5. Кафе-клуб – заведение за клиенти с определени интереси (интернет, изкуство, игри, хазартни игри и др.), в което се предлагат топли напитки, безалкохолни напитки, алкохолни напитки, захарни и шоколадови изделия, ядки.

3.4.6. Кафетерия – предлага разнообразни топли напитки, безалкохолни напитки, закуски, тестени, захарни и шоколадови изделия.

3.4.7. Чайна – предлага топли тонизиращи и слабоалкохолни напитки (чай, билкови отвари, кафе, горещ шоколад, какао, грог, пунш, греяни вина и др.) и закуски.

3.5. Барове – предлагат богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки, коктейли, топли напитки, ядки, сладкарски и захарни изделия, ограничен асортимент кулинарна продукция. Баровете могат да бъдат:

3.5.1. Коктейл-бар – предлага богат асортимент предимно от алкохолни и безалкохолни коктейли и напитки, ядки, сладкарска продукция и захарни изделия.

3.5.2. Кафе-бар – предлага различни видове кафе, безалкохолни и алкохолни напитки, плодове и др.

3.5.3. Бар-конгресен център – предлага асортимент, предназначен за обслужване на конгресни прояви.

3.5.4. Бар-спортен център (-басейн, -тенис, -фитнес, -боулинг и др.) – предлага тонизиращи напитки, сокове, нектари, коктейли и др.

3.5.5. Бар-фоайе (лоби бар) – предлага алкохолни и безалкохолни напитки, коктейли, закуски, десерти, ядки и др. Разположен е в непосредствена близост до фоайето на средства за подслон или места за настаняване.

3.5.6. Дискотека – заведение предимно за танцуване с дансинг и плотове в търговската зала и ограничен брой места за сядане. Предлага алкохолни и безалкохолни напитки, коктейли, ядки, топли напитки, сандвичи, захарни и шоколадови изделия.

3.5.7. Бар-клуб – заведение с музикално-артистична програма за клиенти с определени интереси, предлагащо алкохолни и безалкохолни напитки, кухненска и сладкарска продукция и др.

3.5.8. Пиано-бар – заведение с тихо музициране и асортимент, съответстващ на асортимента на баровете.

3.5.9. Бар-казино – заведение за развлечения с барово обслужване в казино зала.

3.5.10. Бар-вариете – луксозно заведение с музикално-артистична програма.

3.5.11. Нощен бар (със програма или без програма) – предлага асортимент за барове и е с нощен режим на работа.

 

Б. ТУРИСТИЧЕСКИ ХИЖИ И ЗАВЕДЕНИЯ

1. Туристически хижи:

1.1. Туристическа хижа – самостоятелно място за настаняване за краткотрайно пребиваване на туристите. Представлява масивна сграда в планината, в предпланински и морски райони, в природни и исторически местности, крайградски паркове и зони за отдих, архитектурно и функционално изградена, обзаведена и оборудвана за предлагане на основни и допълнителни туристически услуги. Обзаведена е с най- необходимата мебелировка, съоръжения, съдове и прибори за ползване и самостоятелно обслужване на туристите. Предлага туристическа, краеведска, екологична и друга информация.

1.2. Туристически учебен център – самостоятелно място за настаняване с учебни функции. Представлява масивна сграда в или край населени места и в планински райони, архитектурно и функционално изградена, обзаведена и оборудвана за провеждане на специализирано обучение на кадри, обслужващи спортно-туристическите дейности, както и на професионално обучение по различни видове туризъм, алпинизъм, ориентиране, спелеология, водни ски и други спортове. Разполага с учебни и спортни зали, методични кабинети, библиотека и др. Има изградена инфраструктура със спортни площадки, терени, подходящо обозначени за обучение; маркирани и трасирани маршрути и турове, необходими за професионална подготовка на курсисти. Обзаведен е с подходящи съоръжения за обучение и необходимата мебелировка, съдове и прибори за престой и самостоятелно обслужване на курсистите.

1.3. Туристическа спалня – самостоятелно място за настаняване за краткотрайно пребиваване на туристите. Представлява масивна сграда, архитектурно и функционално изградена в или край населени места, архитектурно-исторически и етнографски центрове, във възлови планински центрове, крайморски зони за отдих, в изходни пунктове към планините, природни и културни забележителности. Обзаведена е с най-необходимата мебелировка за предлагане на основни и допълнителни туристически услуги. Предоставя туристическа, краеведска, екологична и друга информация.

2. Заведения за хранене, прилежащи към туристическите хижи:

2.1. Туристическа столова – заведение за хранене със собствена храна или по заявка. Предлага се ограничен асортимент от кухненска продукция, сладкарски, тестени и други изделия, пиво, топли, студени, безалкохолни и други напитки. Самообслужването е основна форма на обслужване.

2.2. Туристически бюфет – заведение за хранене с ограничен асортимент от готови и пакетирани хранителни стоки, студени и топли сандвичи, тестени и захарни изделия, пиво, топли и студени напитки и др.

2.3. Туристическа столова със сервитьорско обслужване – заведение за хранене с разнообразен асортимент от кухненска и сладкарска продукция, безалкохолни и алкохолни напитки, пиво, топли напитки и др. Спазват се изискванията за обзавеждане и обслужване в ресторант (лист-меню, карт-меню, мека мебел, украса, гардероб и др.).

 

About "НАССР Консултинг" ЕООД - София - "Знанието е съкровище, което следва навсякъде този, който го притежава."

Консултант в областта на храните, туризма и околната среда - с познания, образование и опит, инж-технолог Христина Стамболова-магистър по специалност "Технология на животинските и хранителни продукти,консервирането и общественото хранене" (1991 г.) и магистър по туризъм (2006 г.), придобити в УХТ (бивш ВИХВП)-гр. Пловдив, с дълъг опит (25 г.) в областта на околната среда, с участия в редица обучения и опит по екология, туризъм, храни и хранене, обществени поръчки, приватизация, концесии, мениджмънт на сгради и др.
Публикувано на туризъм. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.