Качество на въздуха в помещенията – влага и плесен


Влошеното качество на въздуха в затворените помещения се свързва със серия от симптоми без ясна етиология, проявяващи се клинично с дразнене на откритите лигавици, повишена честота на респираторните инфекции, главоболие, лесна уморяемост, намалена способност за концентрация, известни като Синдром на болните сгради (SBS). 

Този проблем е особено актуален през студените периоди, в които преобладаващите ниски температури са предпоставка за продължителен престой на обитателите в затворените помещения, а намалената естествена вентилация, последица от енергоспестяващото строителство, допълнително създава условия за влошаване на микроклимата в тях.

На този етап няма възприети здравни или експозиционни стандарти, които достатъчно адекватно и точно да служат за оценка на потенциалния риск за здравето на обитателите.

Единственото правилно поведение е да не се допуска развитието на плесените в сградите, т. е. да се контролират условията, благоприятстващи развитието им.

Най-удобни за контролиране и управление са влагата, вентилацията и отоплението на сградите.

Публикацията Качество на въздуха – влага и плесен има за цел да Ви информира за качеството на въздуха в помещенията и значението му за здравето на хората.

 

About "НАССР Консултинг" ЕООД - София - "Знанието е съкровище, което следва навсякъде този, който го притежава."

Консултант в областта на храните, туризма и околната среда - с познания, образование и опит, инж-технолог Христина Стамболова-магистър по специалност "Технология на животинските и хранителни продукти,консервирането и общественото хранене" (1991 г.) и магистър по туризъм (2006 г.), придобити в УХТ (бивш ВИХВП)-гр. Пловдив, с дълъг опит (25 г.) в областта на околната среда, с участия в редица обучения и опит по екология, туризъм, храни и хранене, обществени поръчки, приватизация, концесии, мениджмънт на сгради и др.
Публикувано на полезна информация. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.