Болен ли е ресторантът Ви?


Автор: инж. Константин Цеков, „Тентус“ – България

Източник: www.horemag.bg

Преди известно време изгоря до основи ресторант в Пловдив. Събитието се нареди сред най-четените новини за деня, но бързо се забрави. Впоследствие стана известно, че основна причина за избухването на пожара е замърсената вентилационна инсталация.

Дори да не се стигне до подобен тежък инцидент, непочистените вентилационни инсталации водят до редица неприятни последици.

Здравето и трудоспособността на хората са пряко свързани с качеството на въздуха в помещенията, които обитават. Замърсените и неподдържани вентилационни инсталации са

Предпоставка за разпространението на вируси 

и за появата на симптоми като главоболие, гадене, респираторно-дихателни раздразнения, причиняване на различни видове алергии и др., познати по света под съкращението SBS (Sick Building Syndrome) – синдром на болната сграда.

Четиридесет процента от общото запрашаване на въздуха в помещенията са следствие на замърсени, лошо поддържани и неправилно функциониращи вентилационни и климатични инсталации. Неспазването на изискванията при проектиране, монтаж, експлоатация и правилната им поддръжка водят до влошаване на качеството на въздуха, който се подава в помещенията.

Наличието на влажност над допустимата в инсталациите, постоянната температура и попадането на органични материи във въздухопреносната система създават благоприятна среда за развитието и образуването на колонии от микроорганизми или различни видове плесени, които се пренасят чрез обработения в инсталацията въздух в обитаемите части на сградите. Концентрацията им е най-висока в топлообменниците, оросителните камери и въздуховодите.

Натрупванията от кондензирали мазнини по елементите на изходящите вентилационни инсталации на търговски кухни са

Предпоставка за възникване на пожари 

и недостатъчна хигиена при приготвянето на храната. Правилното функциониране на противопожарните клапи е важно изискване, което позволява да се локализира и спре разпространението на евентуален пожар. Натрупаните отлагания по тях и по местата, където са монтирани, водят до блокиране на тези клапи.

Замърсяването на топлообменните повърхности води до неефективна работа на инсталацията и

Преразход на енергия

Непочистените клапи, въздуховоди, вентилационни решетки и други елементи на климатичните и вентилационните инсталации се нуждаят от по-голямо количество енергия за постигане на необходимите параметри на въздуха. Дебитът на въздуха се намалява до 30%, което води до по-голям разход на енергия за достигане на проектните параметри за температура, влажност и скорост на въздуха. Затова е необходимо климатичните и вентилационните инсталации периодично да се инспектират и почистват.

Методи на почистване

Методите на почистване се избират така, че да не се причиняват повреди по повърхността на вентилационните системи.

Сухи методи
почистване с въздух под налягане чрез въздушна дюза, монтирана на края на пневматичен гъвкав почистващ маркуч. Прилага се за почистване на повърхности на въздуховоди и елементи от вентилационната система, които могат да бъдат наранени при механичен контакт. Пример за такива елементи са вътрешно изолирани, гъвкави, стъклофибърни и бетонови въздуховоди.

Почистване с прахосъбирателна машина – вакуумна дюза и монтирана глава-четка, източник на подналягане и филтърна система. Използва се при ограничени, локални райони от вентилационната система и около ревизионните отвори.

Почистване с механично задвижвана четка и прахосъбирателна машина с маркуч и филтърна система. Движението на въртящата се четка се направлява във въздуховода с гъвкав вал или посредством робот. Използва се за почистване предимно на въздуховоди с кръгло сечение, съдържащи сухи и свободни атмосферни отлагания.

Мокри методи

Ръчно почистване с разтворител. Използва се за отделни елементи на вентилационната система като различни видове дифузори, жалузийни решетки и др.

Почистване с пара. Използва се за почистване на мазни отлагания по абсорбатори и чадъри на търговски кухни.

Механично почистване. Постига се чрез едновременно или отделно разпръскване на почистващ течен препарат във въздушния канал и използване на механична четка. Прилага се за твърди и/или труднодостъпни отлагания, също и за мазнини по повърхностите на изходящите кухненски въздуховоди.

 

About "НАССР Консултинг" ЕООД - София - "Знанието е съкровище, което следва навсякъде този, който го притежава."

Консултант в областта на храните, туризма и околната среда - с познания, образование и опит, инж-технолог Христина Стамболова-магистър по специалност "Технология на животинските и хранителни продукти,консервирането и общественото хранене" (1991 г.) и магистър по туризъм (2006 г.), придобити в УХТ (бивш ВИХВП)-гр. Пловдив, с дълъг опит (25 г.) в областта на околната среда, с участия в редица обучения и опит по екология, туризъм, храни и хранене, обществени поръчки, приватизация, концесии, мениджмънт на сгради и др.
Публикувано на ПОЧИСТВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЯ, ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНИ ХРАНИ. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.