Отчитане на продажби


ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ТЪРГОВЦИТЕ ПРИ РАБОТА С ФИСКАЛНО УСТРОЙСТВО (ФУ) :

1. Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби в търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка (ФКБ) от фискално устройство (ФУ).

2. Лицата са длъжни да монтират, въведат в експлоатация и използват регистрирани в НАП ФУ от датата на започване на дейност в обекта. Не се допуска работа с ФУ без изградена дистанционна връзка с НАП. Свържете в срок касовите апарати с НАП!

3.  При въвеждане в експлоатация на ФУ търговецът трябва да има сключен писмен договор за техническо обслужване и ремонт със регистрирана сервизна фирма.  При сключване на договора фирмата вписва и заверява в паспорта на ФУ своите данни.

4.  Важно : При смяна на сервизната фирма, смяна на адреса на търговския обект, както и при загубване, повреждане или унищожаване на свидетелството се издава ново свидетелство за регистрация на ФУ.  

5.  При смяна на адреса на търговския обект, промяната се отразява на първата страница в касовата книга.

6.  Търговецът е длъжен да поддържа показанията на часовника- календар на ФУ в съответствие с астрономическото време и да не допускат отклонения, по- големи от 2 часа. 

7.  Фискалната касова бележка да бъде четима и да съдържа всички необходими реквизити в т.ч. идентификационния номер по чл. 84 от ДОПК.

8. Корекция при връщане, рекламация на стока или при грешно натрупване след приключена сметка на клиента се документира с издаване на „СТОРНО” бележка.  Бележката следва да съдържа всички реквизити от ФКБ, причината поради която се издава и данни за клиента ако е търговец. Кочанът със СТОРНО бележките следва да се прошнурова и прономерова. На първа страница на касовата книга се описват началния и крайния номер на СТОРНОТО  от кочана. За всяко ФУ се осигурява отделен кочан със СТОРНО  бележки на гърба на който предварително се изписва ИН на устройството. 

9.При извършена контролна покупка от органите на НАП и ако стоката е върната годна за продажба се съставя СТОРНО бележка с основание номера и датата на съставения протокол за проверка.

10.    Извън случаите на продажба всяка промяна на касовата наличност (начална сума, въвеждане и извеждане на пари във и извън касата)  се отбелязва в касовата книга в момента на извършването им с точност до минутата.

11.    Касова бележка от кочан се издава в случаи на ремонта на ФУ или при спиране на ел. захранването в обекта. Бележката се издава в два екземпляра и съдържа всички реквизити на ФКБ.  Кочанът следва да се прошнурова и прономерова. На първа страница на касовата книга се описват началния и крайния номер на бележките от кочана. За всяко ФУ се осигурява отделен кочан с касови бележки на гърба на който предварително се изписва ИН на устройството. 

12.В обекта търговецът е длъжен да постави на видно място за клиента до ФУ:

–   Копие на свидетелството за касовия апарат.

–   Съобщение уведомяващо клиента за неговото задължение да съхранява ФКБ до напускане на търговския обект, и телефон за контакти с ТД на НАП.

–   Паспорта на ФУ.

–   Касовата книга и кочаните със СТОРНО и касови бележки.

13. Лицето отпечатва пълен дневен отчет с нулиране и запис във ФП за всеки ден, в който има регистрирани продажби.

14. Касовата книга следва да бъде прономерована и прошнурована и да се намира в обекта. На първата й страница се отразяват данните за лицето, описват се кочаните със СТОРНО и касови бележки , както и всички промени по ФУ

15. Дните, в които търговския обект не е работил са вписват в книгата с текст „ неработен ден” удостоверено с подпис.

16. Дните, в които търговския обект не са регистрирани продажби  са вписват в книгата с текст „няма регистрирана продажба” удостоверено с подпис.

17. В случай на загубване или повреждане на ФУ или касовата книга в 3- дневен срок се уведомява сервизната фирма и НАП.

18. При работа с касови бележки от кочан на страницата на съответната дата в книгата се вписва началния и крайния номер на издадените касови бележки за деня и общия оборот за деня, както и текст указващ причината, т.напр. РЕМОНТ, КРАЖБА и т.н. Времето, през което ФУ е било в ремонт се доказва със запис в паспорта от сервизната фирма. При липса на такъв се приема, че лицето е в нарушение.

19.     В 7-дневен срок от изтичане на всеки месец и година се отпечатва съкратен отчет на фискалната памет.

20. Касовите книги и всички отчетни документи се съхраняват 5 години .

Нормативно основание:  НАРЕДБА № Н-18 ОТ 13 ДЕКЕМВРИ 2006 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА ПРОДАЖБИ В ТЪРГОВСКИТЕ ОБЕКТИ ЧРЕЗ ФИСКАЛНИ УСТРОЙСТВА  – В сила от 01.01.2007 г., Издадена от Министерството на финансите – Обн. ДВ. бр.106 от 27 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.7 от 23 Януари 2007г., изм. ДВ. бр.79 от 2 Октомври 2007г., изм. ДВ. бр.77 от 29 Септември 2009г., изм. ДВ. бр.49 от 29 Юни 2010г.  

 

About "НАССР Консултинг" ЕООД - София - "Знанието е съкровище, което следва навсякъде този, който го притежава."

Консултант в областта на храните, туризма и околната среда - с познания, образование и опит, инж-технолог Христина Стамболова-магистър по специалност "Технология на животинските и хранителни продукти,консервирането и общественото хранене" (1991 г.) и магистър по туризъм (2006 г.), придобити в УХТ (бивш ВИХВП)-гр. Пловдив, с дълъг опит (25 г.) в областта на околната среда, с участия в редица обучения и опит по екология, туризъм, храни и хранене, обществени поръчки, приватизация, концесии, мениджмънт на сгради и др.
Публикувано на полезна информация. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.