ОПРЕДЕЛЕНИЯ В ТУРИЗМА


1. „Турист“ е всяко физическо лице, потребяващо основна и/или допълнителна туристическа услуга. За статистически цели се ползват понятията за посетител и международен посетител, определени от Световната организация по туризъм и приети от Статистическата комисия на ООН.

2. „Хотелиерство“ е предоставянето на туристически услуги във всички видове категоризирани по закона или с издадено временно удостоверение за открита процедура за категоризиране средства за подслон, места за настаняване и туристически хижи.

3. „Хотелиер“ е лице, което извършва хотелиерство.

4. „Ресторантьорство“ е предоставянето на туристически услуги във всички видове категоризирани по закона заведения за хранене и развлечения и заведения за хранене, прилежащи към туристически хижи.

5. „Ресторантьор“ е лице, което извършва ресторантьорство.

6. „Туристически продукт“ е съвкупността от туристически услуги, предлагани и/или предоставяни в един или няколко туристически обекта.

7. „Туроператорска дейност“ е организирането на групови или индивидуални туристически пътувания с обща цена и продажба на пътувания пряко и/или чрез туристически агент по договор и ваучер на краен потребител.

8. „Туроператор“ е лице, регистрирано по реда на Закона за туризма, за извършване на туроператорска дейност.

9. „Туристическа агентска дейност“ е извършването на посредничество при: продажби на организирани пътувания, пасажерски авиационен, воден и автобусен превоз; резервационни, визови, екскурзоводски и други допълнителни туристически услуги, както и застраховки, свързани с туристическото пътуване.

10. „Туристически агент“ е лице, регистрирано по реда на Закона за туризма, за извършване на туристическа агентска дейност.

11. „Туристически ваучер“ е документ под отчет, издаден от регистриран туроператор, който удостоверява съществуването на договор между туроператора и туриста като потребител на туристическата услуга.

12. „Основни туристически услуги“ са нощувка и хранене, както и транспортни услуги, осъществявани при спазване изискванията на действащото законодателство в областта на транспорта.

13. „Допълнителни туристически услуги“ са услуги, свързани с пътувания, развлечения, прояви и други събития с културен и опознавателен характер, спортно-анимационни, балнеолечебни и други медицински услуги, конгресни и делови прояви, ползване на въжени линии, отдаване под наем на плажни съоръжения, екипировка и превозни средства, школи и клубове по езда, яхтинг, сърф, ски-училища, училища за водни спортове и други услуги, способстващи развитието на туризма.

14. „Организирани групови и индивидуални туристически пътувания с обща цена (организирани пътувания)“ са пътувания по предварително изготвена програма, включваща комбинация от най-малко две от следните услуги:

а) транспорт;

б) нощувка;

в) други туристически услуги, които не са свързани с транспорт или нощувка, съставляващи значителна част от пътуването и когато те се продават или предлагат за продажба с обща цена, и когато обхващат период, по-дълъг от 24 часа, или включват нощувка.

14а. „Организирано детско и ученическо туристическо пътуване“ е организирано пътуване, при което потребителите на пътуването са лица до 19 години, придружавани от възрастни лица.

14б. „Светлата част на денонощието“ включва периода от изгрева до залеза на слънцето по данни на националната метеорологична служба.

15. „Потребител на организирани индивидуални или групови туристически пътувания с обща цена“ е лице:

а) което сключва договор за туристическо пътуване с обща цена, или

б) което дава съгласие да сключи договор за туристическо пътуване с обща цена, или

в) от чието име и/или в чиято полза е сключен или е постигнато съгласие да бъде сключен договор за туристическо пътуване, или

г) в полза на което е прехвърлено туристическото пътуване с обща цена съгласно чл. 37.

16. „Туристическо сдружение“ е юридическо лице с нестопанска цел, независимо от неговото наименование, създадено с цел развитие на туризма.

17. „Национално представено туристическо сдружение“ е юридическо лице с нестопанска цел, което обединява:

а) най-малко 25 на сто от лицата, регистрирани за извършване на туристическа дейност, или

б) лицата, извършващи туристическа дейност най-малко в 25 на сто от категоризираните туристически обекти.

18. „Местно туристическо сдружение“ е юридическо лице с нестопанска цел, което се създава на територията на една или повече съседни общини и обединява лица, извършващи туристически дейности, и други лица, имащи отношение към развитието на туризма на съответната територия.

19. „Регионално туристическо сдружение“ е юридическо лице с нестопанска цел, което се създава на територията на една или повече съседни области и обединява местни туристически сдружения и други лица, имащи отношение към развитието на туризма.

20. „Браншово туристическо сдружение“ е юридическо лице с нестопанска цел, което представлява интересите на отрасъла като цяло.

21. „Продуктово туристическо сдружение“ е юридическо лице с нестопанска цел, което представлява интересите на отделен сегмент от туристическия продукт.

22. „Повторно“ е нарушението, което е извършено в едногодишен срок от влизането в сила на наказателното постановление, с което нарушителят е наказан за същото по вид нарушение.

23. „Плаж“ е общодостъпна и обезопасена зона в непосредствена близост до естествен или изкуствен воден обект, предназначена за рекреационни дейности, в която се предлагат и потребяват туристически услуги.

24. „Воден обект“ е постоянно или временно съсредоточие на води в естествено или изкуствено създадени форми на релефа.

25. „Ски-писта“ е общодостъпен, обособен и обезопасен планински участък, на който се предлагат и потребяват туристически услуги, свързани с практикуване на ски-спортове (ски – алпийски дисциплини, сноуборд и ски-бягане).

 

About "НАССР Консултинг" ЕООД - София - "Знанието е съкровище, което следва навсякъде този, който го притежава."

Консултант в областта на храните, туризма и околната среда - с познания, образование и опит, инж-технолог Христина Стамболова-магистър по специалност "Технология на животинските и хранителни продукти,консервирането и общественото хранене" (1991 г.) и магистър по туризъм (2006 г.), придобити в УХТ (бивш ВИХВП)-гр. Пловдив, с дълъг опит (25 г.) в областта на околната среда, с участия в редица обучения и опит по екология, туризъм, храни и хранене, обществени поръчки, приватизация, концесии, мениджмънт на сгради и др.
Публикувано на туризъм. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.