СЪВЕТИ за консумация на безопасни храни, предназначени за потребителя


Не винаги са безопасни храните, които консумираме, дори и да изглеждат качествени!

Отравянето с храна често е причинено от бактерии в храната, която се обработва неправилно или тя е била неправилно съхранена. Тази храна може да има привидно нормален вид, аромат и вкус. При някои категории хора, има голяма опасност от отравяне, а това са малки деца, бременни жени, възрастни хора и хора, които боледуваат от определени заболявания.

Именно следните съвети на прост и лесен начин обясняват какво трябва да направите, за храната, която купувате или носите в къщи, за да бъде тя безопасна за консумация.

Десет прости стъпки за храна, която е безопасна за консумация:
1. Купувайте храна на места, които имат добра репутация и чисти помещения;
2. Избягвайте развалени храни, храни с изтекъл срок или храна с нарушена опаковка и опаковане;
3. Веднага отнесете в дома си охладената, замразените или топлата храна, и то в изолирани опаковки;
4. Дръжте суровите храни отделно от храната, която е готова за консумация;
5. Избягвайте да съхранявате храната, която е подложена на развала в опасната температурна зона повече от 2 часа;
6. Охладената храна съхранявайте при температура по-ниска от 4 ° C, а топлата храна при температура над 65 ° C;
7. Измийте добре и подсушете ръцете си, когато приготвяте храна;
8. Използвайте отделни чисти съдове за сурова и готова/сготвена храна;
9. Добре сварете или изпечете каймата, пилешкото месо, риба или колбаси;
10. Ако не сте сигурни дали храната е наред, изхвърлете я.

Дръжте храната в зоната на „истинска“ температура!

Основото правило е, че „храната, която е склонна на развала“ трябва дълго да се задържи в зоната на правилната температура, т.е. 65 -100 ° C за топла храна, 0-4 ° C за студена храна и под 0 ° C за замразени храни ( -18 ° C).

Избягвайте съхранение на храната, която е склонна на развала в зоната на опасна температура, т.е. от 4-65 ° C.

Консумирайте храната, която е склонна на развала, не я оставяйте в зоната на опасна температура, в рамките на два часа, не оставяйте за по-късно.

При идеални условия бактериите лесно се разделят на всеки 10 минути!

За 3 часа и 20 минути достигат до 1 000 000 бактерии в продукта!

Когато купувате:

– Купете охладена или замразена храна в края на пазаруването;
– Топлите храни също трябва да се купуват в края на пазаруването и те да бъдат отделени от студената или замразена храна.

Внимателно изберете, когато купувате храна

 Прочетете внимателно информацията на етикета за хранителната стойност на продукта, както и за евентуалните алергични реакции;
 Избягвайте продукти, които са повредени, смачкани или са с нарушена цялост консерви, кутии или други опаковки, без маркировка, особено без срок на годност и др.;
 Избягвайте храна, която оставя впечатлението, че е качествена или е променила цвета си; 
 Уверете се, че лицето, което манипулира с храната използва специални щипки или др. средства за различни видове храни;
 Купувайте яйца – опаковани, само в кутии, на които е обозначен производителя и срокът на годност и избягвайте да купувате напукани и мръсни яйца;
 Избягвайте охладена и замразена нетрайна храна, която стои извън хладилник или фризер;

 Избягвайте приготвена храна, която стои в открити съдове.

Занесете храната бързо у дома

 Ако сте закупили топла, охладена или замразена храна, трябва бързо да я занесете в къщи;
 Ако пътуването трае повече от половин час или ако въздушните температури са много високи, добре е тя да се транспортира в изолирана кутия или плик за охлаждане с леден блок, така че охладената или замразената храна да се охлажда;
 Добре би било топлата храна да се постави в специален съд, ако пътуването продължава по-дълго от половин час;
 Топлите храни може да се обвиват в алуминиево фолио;
 Когато пристигнете у дома, охладената и замразените храни веднага поставете в хладилник и фризер.

 Лична хигиена

Добрата лична хигиена е необходима, за да се гарантира безопасността на храните. Затова, когато работите с храната трябва да обърнете внимание на високото ниво на хигиена и чистота, с цел да се избегне пренасянето на вредни вещества в храната. Особено трябва да се обърне внимание на измиването на ръцете.

Техника на измиване на ръцете:

– Намокрете ръцете си с топла вода;

– Поставете сапун или препарат, намажете до китката;

– Трийте ръцете си най-малко 20 секунди, като добре измиете и около ноктите;

– Изплакнете сапуна или препарата.            

Процедурата се повтаря два пъти!

-Подсушете ръцете с подходяща салфетка за еднократна употреба, не изтривайте ръцете си в облеклото. Обърнете внимание, когато носите храната  от дома си на друго място!

– Когато отивате на излет, ядете на открито, носите храна на работа или на училище, бъдете внимателни по отношение на това как работите с храната, къде и колко време я оставяте;

– Нарежете на парчета месо, което трябва да носите някъде и подгответе всички салати за хранене;

– Не поставяйте храна готова за хранене в  съдове, в които са били държани сурови храни и храна, без да се измият старателно;

– Обърнете внимание домашните любимци и други животни да не са в контакт с храната, която се подготвя;

– Може да вземете влажни кърпи за еднократна употреба, ако няма чиста вода за измиване на ръце.

Потенциални рискове за храните:
 Ако в помещенията за преработка на храни не се провежда хигиената или ако дизайна на предприятията е неправилно осъществен, може да доведе до замърсяване на храните;
 Преработената храна може да се контаминира от микроорганизми от непреработени храни, които се предават чрез въздуха, водата или персонала;
 санитарни помещения, канализацията и лабораториите могат да бъдат източник на микробиологично замърсяване на храните;
 Неправилните помещения за персонала могат да допринесат за лошата лична хигиена;
 Слабата вентилация може да създаде условия за развитие на микроорганизми или за тяхното прехвърляне чрез въздуха върху преработената храна;
 Недостатъчното осветление може да доведе до неефективно почистване или невъзможност да се идентифицират потенциалните източници на замърсяване.

Спазването на горните изисквания ще осигури намаляване на риска от заболявания, причинени от храни.

ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИМАТ ПРАВО НА БЕЗОПАСНА И ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА!

 

About "НАССР Консултинг" ЕООД - София - "Знанието е съкровище, което следва навсякъде този, който го притежава."

Консултант в областта на храните, туризма и околната среда - с познания, образование и опит, инж-технолог Христина Стамболова-магистър по специалност "Технология на животинските и хранителни продукти,консервирането и общественото хранене" (1991 г.) и магистър по туризъм (2006 г.), придобити в УХТ (бивш ВИХВП)-гр. Пловдив, с дълъг опит (25 г.) в областта на околната среда, с участия в редица обучения и опит по екология, туризъм, храни и хранене, обществени поръчки, приватизация, концесии, мениджмънт на сгради и др.
Публикувано на ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНИ ХРАНИ. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.