НОВИ ЛИ СА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ХРАНИТЕ?


По различни поводи много от Вас си задават въпроси има ли нови изисквания в областта на храните? Веднага ще Ви успокоя – не, няма! Новите изисквания са забравените стари правила. Това, което ще извършат инспекторите от областните дирекции по безопасност на храните са обичайните проверки за съответствие с нормативната уредба, която се прилага в България от 01.01.2007 г.. Проверките ще докажат до каква степен обектите за производство на храни и хранене са сигурно и безопасно място за потребителите, как са организирани и поддържани дейностите в тях. А Вие като собственик трябва обосновано да защитите и докажете, че създадените условия и осъществяваните дейности в обекта отговарят на всички действащи правила и нормативи!

Ако обектът Ви отговаря на архитектурните, технологичните и санитарно-хигиенните изисквания, и са създадени писмени доказателства, които могат да докажат направеното от Вас и отразяват действителното му състояние, то няма защо да се безпокоите.

В случай, че сте от „компромисните“ обекти, т.е. не осъществявате дейността в съответствие и при проверки се „справяте“ с инспектора, то тогава трябва вече да проверите какво е състоянието в обекта и документацията за него – едва ли искате да си имате недоразумения, които могат да попречат или да прекратят Вашия бизнес!

ОБЕКТИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО, СЪХРАНЕНИЕ И ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО С ХРАНИ ОТ НЕЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД – нормативна уредба

1. ЗАКОН ЗА ХРАНИТЕ – Обн. ДВ. бр.90 от 15 Октомври 1999г.;
2. РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 852/2004 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 29 април 2004 година относно хигиената на храните;
3. РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 178/2002 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 28 януари 2002 година за установяване на общите принципи и изисквания на законодателството в областта на храните, за създаване на Европейски орган за безопасност на храните и за определяне на процедури относно безопасността на храните;
4. РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 2073/2005 НА КОМИСИЯТА от 15 ноември 2005 година относно микробиологични критерии за храните;
5. РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 1829/2003 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 22 септември 2003 година относно генетично модифицираните храни и фуражи;
6. РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 1935/2004 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 27 октомври 2004 година относно материалите и предметите, предназначени за контакт с храни;
7. НАРЕДБА №9 от 16.03.2001г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели;
8. НАРЕДБА №31 от 29.07.2004г. за максимално допустимите количества замърсители в храните;
9. НАРЕДБА № 5 от 25.05.2006 г. за хигиената на храните;
10. НАРЕДБА за изискванията за етикетирането и представянето на храните, приета с ПМС № 136 от 2000 г.

ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ И ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО – нормативна уредба

1. ЗАКОН ЗА ХРАНИТЕ – Обн. ДВ. бр.90 от 15 Октомври 1999г.;
2. РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 852/2004 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 29 април 2004 година относно хигиената на храните;
3. РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 178/2002 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 28 януари 2002 година за установяване на общите принципи и изисквания на законодателството в областта на храните, за създаване на Европейски орган за безопасност на храните и за определяне на процедури относно безопасността на храните;
4. РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 2073/2005 НА КОМИСИЯТА от 15 ноември 2005 година относно микробиологични критерии за храните.
5. РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 1829/2003 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 22 септември 2003 година относно генетично модифицираните храни и фуражи.;
6. РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 1935/2004 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 27 октомври 2004 година относно материалите и предметите, предназначени за контакт с храни;
7. НАРЕДБА № 9 от 16.03.2001г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели;
8. НАРЕДБА № 5 от 25.05.2006 г. за хигиената на храните;
9. НАРЕДБА за изискванията за етикетирането и представянето на храните, приета с ПМС № 136 от 2000 г.

ЗА ВЪВЕДЕНА ТЕХНОЛОГИЧНА ДОКУМЕНТАЦИЯ – СИСТЕМА ЗА САМОКОНТРОЛ И НАССР СИСТЕМА И ДР., СЕ СЧИТА НЕ САМО НАЛИЧИЕТО НА ТАКАВА, А СЪОТВЕТСТВИЕТО Й С УСЛОВИЯТА В ОБЕКТА И ВОДЕНЕТО НА НАВРЕМЕННА, ТОЧНА И ВЯРНА ДОКУМЕНТАЦИЯ, ЗА СРОК МИНИМУМ 3-6 МЕСЕЦА ИЛИ 1 ГОДИНА, СЪОБРАЗНО ВИДА НА ОБЕКТА !

Искате ли да проверите как се справя персонала и актуална ли е документацията за обекта Ви – преди контролните органи да приложат законовите действия?

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ И НЕОБХОДИМОСТ ОТ ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ СВЪРЖЕТЕ СЕ С „НАССР КОНСУЛТИНГ“ ЕООД И ЩЕ НАПРАВИМ ЗА ВАС ТОВА, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕТЕ, ЗА ДА ОТГОВОРИ ОБЕКТА ВИ НА НОРМАТИВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ! ПРОВЕРЕТЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЙНОСТИ!

Запознайте се с видовете  УСЛУГИ!

За Вас са нашите ПРЕДЛОЖЕНИЯ – АБОНАМЕНТИ!

About "НАССР Консултинг" ЕООД - София - "Знанието е съкровище, което следва навсякъде този, който го притежава."

Консултант в областта на храните, туризма и околната среда - с познания, образование и опит, инж-технолог Христина Стамболова-магистър по специалност "Технология на животинските и хранителни продукти,консервирането и общественото хранене" (1991 г.) и магистър по туризъм (2006 г.), придобити в УХТ (бивш ВИХВП)-гр. Пловдив, с дълъг опит (25 г.) в областта на околната среда, с участия в редица обучения и опит по екология, туризъм, храни и хранене, обществени поръчки, приватизация, концесии, мениджмънт на сгради и др.
Публикувано на ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.